Dertigduizend meldingen van internetoplichting

Het Meldpunt Internetoplichting heeft in het eerste jaar dertigduizend meldingen binnengekregen van mogelijke oplichting. Dat heeft in totaal geleid tot vijftig grote onderzoeken. Dat heeft het meldpunt, een samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie en Marktplaats, vrijdag bekendgemaakt.

Om strafrechtelijk bewijs te verzamelen zijn per zaak tientallen bankrekeningnummers opgevraagd bij banken. In sommige gevallen leidde dat tot de arrestatie van verdachten. Begin dit jaar werd een 32-jarige man uit Brussel opgepakt voor oplichting van honderden mensen. In november werd een 34-jarige IJmuidenaar aangehouden die zeker 220 mensen heeft gedupeerd.

De verdachten boden vaak spullen te koop aan op internet. De kopers maakten een bedrag over, maar de goederen kwamen nooit aan. Op die manier verrijkten de oplichters zich met duizenden euro's.

Consumenten kunnen via mijnpolitie.nl de betrouwbaarheid van verkopers nagaan. In de afgelopen twee maanden werd dat bijna 250 duizend keer gedaan. Als gegevens van een verkoper bekend zijn bij de politie krijgen consumenten het advies extra voorzichtig te zijn. Dat gebeurde bij tien procent van de gecheckte gegevens.

Per jaar wordt op internet voor ongeveer tien miljard euro verhandeld via handelssites als Marktplaats. Voor nog eens acht miljard euro werd spullen online aangekocht. Op Marktplaats alleen al worden elk jaar zo'n 110 miljoen advertenties geplaatst.