'Verhaal reizigersschade op veroorzaker overwegbotsing'

Reizigersorganisatie Voor Beter OV vindt dat de exploitant van een vrachtauto die vanmiddag was betrokken bij een ernstige overwegbotsing ook de gedupeerde reizigers schadeloos dient te stellen. "De NS behoort de reizigers te helpen om dat te bereiken.

Het treinverkeer tussen Utrecht en Veenendaal/Arnhem zal naar verwachting de rest van de dag gestremd zijn wegens een overwegbotsing, waarbij een vrachtwagen was betrokken. Volgens de eerste berichten zijn er geen aanwijzingen dat er iets aan de signalering of de slagbomen op de overweg mankeerde. De vrachtauto hoorde op het moment van de botsing niet op de overweg thuis.

Of dat kwam door motorpech, onoplettendheid of een verkeerstechnische inschattingsfout, doet niet ter zake, vindt de reizigersorganisatie. Heel veel reizigers ondervinden overlast van dit voorval. Ze zijn veel langer onderweg. Zij kunnen de geleden schade amper bij de NS verhalen; de Geld Terug Bij Vertraging-regeling is slechts een doekje voor het  bloeden. Voor Beter OV is van mening, dat de reizigers een schadevergoeding moeten kunnen claimen bij de exploitant van de vrachtwagen. Te denken valt aan een bedrag van 20 euro per vertragingsuur.

De NS dient, zo vindt Voor Beter OV,  zijn verantwoordelijkheid als vervoerder op te pakken en de reizigers daarbij behulpzaam te zijn.