Brandstof lekt weg uit gestrand schip Frankrijk

Door harde wind is een vrachtschip vrijdag voor de kust van het Franse Erdeven, in het zuiden van Bretagne, aan de grond gelopen. Het schip lekt brandstof en bedreigt een natuurgebied.

De 19-koppige bemanning van de TK Bremen werd met een helikopter van het schip gehaald. Het schip lekt bunkerolie en een olievlek van ongeveer een kilometer drijft richting het strand van Erdeven. De kust bij het plaatsje maakt onderdeel uit van een enorm natuurgebied dat veel toeristen trekt. Het gemeentebestuur heeft mensen gewaarschuwd binnen te blijven, terwijl de reddingsdiensten brandstof uit het schip proberen te pompen.

De stormwind heeft niet alleen tot problemen op zee geleid. Zo'n 320.000 huizen in het westen van Frankrijk zijn volgens het Franse elektriciteitsbedrijf verstoken van stroom. Ook elders ontstonden problemen. Het treinverkeer in Bretagne was ontregeld, net als in de regio Pays de la Loire. De verwachting is dat in de Zwitserse Alpen windsnelheden van orkaankracht worden gemeten. Dit wordt waarschijnlijk gevolgd door zware sneeuwval.


Brandstof lekt weg uit gestrand schip Frankrijk (Foto: Novum)