[PDC] Taylor, Newton eenvoudig door

Vanavond werden er opnieuw een aantal partijen uit de eerste ronde van het PDC World Darts Championship 2012 afgewerkt. Co Stompé plaatste zich eenvoudig voor de tweede ronde. Hieronder een overzicht van de andere gespeelde wedstrijden.

Justin Pipe - Sean Reed

De eerste partij van de avond ging tussen Justin Pipe, die bekend staat om zijn enorm trage spel, en de Australische darter Sean Reed. Laatstgenoemde wist verrassend de eerste set met 0-3 in legs te winnen. Reed, die als eerste eindigde op de Australische ranking en daardoor zich plaatste voor het WK, kreeg drie pijlen op een dubbel en benutte ze alledrie. Pipe, die het laatste half jaar enorm sterk stond te spelen en drie toernooien won, had in de eerste set nauwelijks wat in te brengen.

In de tweede set wist Pipe zich te herpakken. The Force wist zijn Australische opponent in de laatste leg van de tweede set te breaken en zodoende kwam Pipe op gelijke hoogte in sets. Dit zelfde kunstje wist Pipe ook in de derde set te herhalen en daardoor pakte de Engelsman een 2-1 voorsprong in sets. Ook in de vierde set wist hij Reed, die weinig meer klaarspeelde, te breaken en sleepte daarmee de partij met 3-1 in sets naar zich toe.

Haruki Muramatsu - Dennis Nilsson (voorronde)

Ook vandaag stond er een partij uit de voorronde op het programma en de winnaar hiervan mocht het in de eerste ronde opnemen tegen Phil Taylor. Haruki Muramatsu, de enige Japanner tijdens het WK, trof Dennis Nilsson. De Zweed, die eerder meedeed aan de Sterkste man van de Wereld, maakte zijn debuut op het WK. Muramatsu wist twee jaar terug de voorrondes te overleven, maar verloor in de eerste ronde kansloos met 3-0 van Ronnie Baxter.

In de partij, de voorrondes gaan over een best-of-7-legs, wist Muramatsu direct zijn Zweedse opponent te breaken. Nilsson wist deze break in de vierde leg weer ongedaan te maken en daardoor was de stand na vier gespeelde legs 2-2. In de belangrijke vijfde leg wist Muramatsu opnieuw te breaken en daardoor had hij slechts één leg nodig om Nilsson te verslaan. De Aziatische darter wist zijn eigen zesde leg te behouden en daardoor mocht hij zich gaan opmaken voor een confrontatie met Phil Taylor in de eerste ronde van dit WK.


Wes Newton plaatste zich voor de tweede ronde (Foto: Pro Shots)

Wes Newton - Kurt van de Rijck

Wes Newton, die vorige week nog de halve finales haalde van de Players Championship Finals, trof in de Belgische darter Kurt van de Rijck een debutant. Newton, de nummer zeven van de wereld, wist in de eerste leg van de partij de Belg direct te breaken. Deze break was uiteindelijk voor Newton genoeg om de eerste set binnen te slepen.

In de tweede set kreeg Van de Rijck de handen van het publiek op elkaar bij een 138-finish, maar hij verloor deze set alsnog aangezien Newton al zijn eigen legs wist te behouden. In set drie brak Newton zijn opponent in de derde leg en was daardoor één leg verwijderd van de tweede ronde. The Warrior liet het na om de partij uit te gooien en tot overmaat van ramp wist Van de Rijck de Engelsman terug te breaken. Een leg later was het dan op dubbel-8 toch raak voor Newton en plaatsing voor de tweede ronde werd daardoor een feit.

Phil Taylor - Haruki Muramatsu

De laatste partij van de avond ging tussen vijftienvoudig wereldkampioen en publiekslieveling Phil Taylor en Haruki Muramatsu, de Japanner die zich eerder deze avond via de voorrondes voor het hoofdtoernooi wist te plaatsen. Taylor geldt voor dit WK opnieuw als topfavoriet, aangezien hij in 2011 zo'n beetje alles won wat er te winnen viel. Alleen tijdens de Premier League Darts, UK Open en afgelopen weekend op de Players Championship Finals pakte hij de eindzege niet. The Power gaf toen erg de indruk nog aan zijn voorbereiding voor het WK bezig te zijn.

Taylor begon de partij tegen Muramatsu met een break. De Japanner schrok niet van de vroege break, want een leg later wist hij de veelvoudig wereldkampioen knap terug te breaken. Taylor wist even niet wat hem overkwam, maar wist de volgende leg direct weer terug te breaken. Via dubbel-19 wist The Power vervolgens zijn eigen leg te behouden en daardoor de eerste set te winnen. In de eerste leg van de tweede set wist Muramatsu de niet overtuigend spelende Taylor op een tweede break te trakteren.

De darter uit Stoke-on-Trent wist echter toch weer direct terug te breaken. Het gemiddelde van Taylor ging in de tweede set omhoog en dit resulteerde opnieuw in een break. Daardoor wist hij ook de tweede set naar zich toe te trekken. Taylor wist zijn Japanse opponent in de derde set opnieuw eenmaal te breaken en The Power had hier genoeg aan om de partij definitief te beslissen. Mocht hij voor zijn zestiende wereldtitel willen gaan, dan zal het niveau wel een stuk omhoog moeten bij Taylor.