'Wintersporters moeten zoeken naar sneeuw'

Nederland krijgt dit jaar geen witte kerst, maar ook elders in Europa is de winter ver te zoeken. Sneeuwliefhebbers doen er daarom goed aan om in de kerstvakantie te kiezen voor de Alpen, of anders voor Noorwegen. Dat adviseren klimaatspecialisten van Bitsofscience.org in een Europese kerstweerverwachting.

Bitsofscience.org uitte begin november al kritiek op voorspellingen van weerbureaus die Nederland opnieuw een zeer koude winter beloofden. Volgens de wetenschapssite komt dat onder meer door een toename van zonneactiviteit, waardoor westenwinden over het hele noordelijk halfrond aantrekken.

"Het verband tussen de hoeveelheid zonnevlekken en winterweer zien we bijvoorbeeld terug in Elfstedenwinters", legt klimaatanalist Rolf Schuttenhelm. "Vrijwel alle grote schaatstochten zijn in periodes verreden met een zeer rustige zon. Dat hadden we ook in de afgelopen drie winters, die vrij koud waren." Nu komt er juist een nieuw zonnemaximum aan.

Weermodellen tonen dat Europa in de verdere maand te maken zal hebben met aanhoudende westenwinden. Niet alleen Nederland loopt daardoor een witte kerst mis, dit geldt voor vrijwel alle Europese landen.

Wintersporters en andere mensen die tijdens de kerstvakantie sneeuw willen zien, moeten bovendien ook rekening houden met de luchttemperatuur op grotere hoogte, waarschuwt Schuttenhelm.

Het polaire front, de grens tussen koude lucht in het noorden en zachte lucht in het zuiden, ligt tijdens de kerstdagen namelijk relatief ver naar het noorden. Niet alleen Nederland, maar ook Duitsland en mogelijk zelfs Schotland bevinden zich dan in een zone met zachte lucht tot enkele kilometers hoog in de atmosfeer.

Dat betekent dat in middelgebergten de temperatuur niet veel lager is dan op zeeniveau en in veel gevallen de vorstgrens tussen de 1000 en 2000 meter komt te liggen. Nabijgelegen wintersportgebieden zoals de Ardennen en het Duitse Sauerland lijken daarmee voorlopig ongeschikt.

Het is wel een ander verhaal als je verder naar het noorden gaat, voegt Schuttenhelm toe. Rond Scandinavië hangt veel polaire lucht. Op zeeniveau is het er vaak wel boven nul, maar zodra je de Noorse bergen in trekt daalt de temperatuur snel. Daar ligt dus ook gegarandeerd veel sneeuw.


'Wintersporters moeten zoeken naar sneeuw' (Foto: Novum)