Drie onderzoeken naar winkelcentrum 't Loon

De gemeente Heerlen laat drie onderzoeken doen naar winkelcentrum 't Loon, waarvan een deel moest worden gesloopt omdat de grond onder het winkelcentrum verzakt. Dat heeft de Limburgse gemeente vrijdag laten weten.

Het eerste onderzoek richt zich op de precieze oorzaak van de verzakking. Een tweede onderzoek gaat over de bouwgeschiedenis van het winkelcentrum en het laatste onderzoek richt zich op de uitvoering van de crisisorganisatie bij de gemeente. De onderzoeken worden uitgevoerd door onafhankelijke externe partijen.

Tien winkels en een deel van de parkeergarage van het complex moesten worden gesloopt om te voorkomen dat het volledige pand instortte. Donderdag werd bekend dat het onveilige deel van het winkelcentrum volledig is gesloopt. Het overgebleven deel van het winkelcentrum is bouwkundig veilig, zo bleek vrijdag uit inspecties.

Het winkelcentrum kan waarschijnlijk in de loop van volgende week open, als het puin is afgevoerd en de wegen zijn schoongemaakt en hersteld. Dan kunnen ook de bewoners van achttien appartementen boven het winkelcentrum terug naar huis. Wat er gebeurt met het terrein van het gesloopte deel van het complex is nog niet duidelijk.