Toeschouwers paus gewond bij wolkbreuk

Zeker zeven mensen zijn zaterdag gewond geraakt tijdens de wake van paus Benedictus XVI op de Wereldjongerendagen in Madrid. Door een windvlaag stortte een lichtmast in. Die nam in zijn val meerdere tenten mee. Dat meldden de Spaanse hulpdiensten.

De paus sprak zaterdagavond een menigte van ongeveer een miljoen pelgrims toe op een groot terrein bij het vliegveld Cuatro Vientos in de buurt van Madrid. De rede werd ongeveer 20 minuten onderbroken wegens het noodweer.

Een assistent probeerde de 84-jarige kerkvorst af te schermen met een witte paraplu die het maar net hield in het noodweer. Het grijze haar van de paus begon te wapperen en het papier met zijn toespraak werd nat. Een groot deel van het toegestroomde publiek werd drijfnat.

De pelgrims uit 193 landen zwaaiden met vlaggen en zongen "Lange leve de paus" toen de kerkvorst arriveerde en het nog zonnig was. De hitte op het vliegveld was met 39 graden Celsius verzengend, waardoor zeker 900 mensen onwel werden en verzorgd moesten worden. Veel pelgrims hadden parasols, zonnebrillen en lakens bij zich om zich tegen de felle augustuszon te beschermen. De organisatoren hadden 2000 fonteinen op het terrein neergezet voor drinken en verkoeling.

De paus is in Madrid voor de Wereldjongerendagen, het grootste jongerenevenement ter wereld. Zondagochtend gaat hij voor in de afsluitende eucharistieviering, waarbij meer dan een miljoen mensen worden verwacht. Daarna gaat Benedictus naar huis.

Toeschouwers paus gewond bij wolkbreuk
Toeschouwers paus gewond bij wolkbreuk (Foto: ANP)