De Jager: Als het moet, kan steunfonds groter

De omvang van het Europese steunfonds van 440 miljard euro kan worden verhoogd als daartoe aanleiding bestaat. Dat zegt Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zondag in een interview met het Duitse blad Der Spiegel. In het vraaggesprek roept hij Duitsland op de poot stijf te houden en tegen de invoering van euro-obligaties te blijven.

De bewindsman laat zich in Der Spiegel niet vastpinnen op een specifiek bedrag. "440 miljard euro is geen klein bedrag, maar als het nodig is, valt over een verhoging te praten." Hij loopt niet warm voor de suggestie de omvang van het fonds te verdubbelen.

Eerder deze maand waarschuwde De Jager dat elke significante toename van het Europese steunfonds een risico was voor de kredietwaardigheid van landen die bijdragen aan het steunfonds, waaronder Nederland.

Duitsland, de grootste economie van de eurozone, moet wat De Jager betreft voet bij stuk houden als het gaat om de mogelijke invoering van Europese obligaties. De Duitse regering van Angela Merkel is daar een tegenstander van. Invoering zou ertoe leiden dat landen zoals Nederland en Duitsland een hogere rente moeten gaan betalen voor het geld dat ze op de kapitaalmarkten lenen.