Paus roept op tot verspreiding geloof

Paus Benedictus XVI heeft zondag meer dan een miljoen katholieke jongeren opgeroepen het geloof te verspreiden. Hij deed dat in de mis waarmee hij de Wereldjongerendagen afsloot en aankondigde dat de volgende editie in 2013 in Rio de Janeiro zal worden gehouden.

Benedictus (84) riep de jongeren in Madrid op hun geloof niet voor zichzelf te houden, maar deel te nemen aan het leven in hun parochie en betrokken te blijven bij de kerk. "Houd Christus niet voor jezelf! Deel met anderen de vreugde van je geloof", aldus de paus.

De honderdduizenden jongeren die de nacht in tenten hadden doorgebracht in afwachting van de mis die Benedictus zondag zou leiden werden onder een blauwe lucht wakker. Zaterdag hadden ze nog te maken met grote hitte waardoor honderden mensen onwel raakten. Later zaterdag brak zwaar noodweer uit. Zes mensen raakten gewond toen een tent instortte. De storm beschadigde ook de geïmproviseerde kapellen op de luchtmachtbasis waar de mis plaatsvond. De organisatoren hadden laten weten dat daardoor niet iedereen zondag de communie kon ontvangen.

Benedictus arriveerde zondagochtend op het terrein en maakte in zijn witte pausmobiel een tocht tussen de juichende pelgrims door. Het zijn Benedictus' derde Wereldjongerendagen, een bijeenkomst van jonge katholieken van over de hele wereld die eens in de drie jaar plaatsvindt. De volgende editie vindt in 2013 plaats omdat in 2014 de Wereldkampioenschappen voetbal al in Brazilië plaatsvinden.


Paus roept op tot verspreiding geloof (Foto: Novum)