Kim Jong Il bezoekt Russische energiecentrale

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il heeft zondag een bezoek gebracht aan een Russische waterkrachtcentrale. Het is het eerste bezoek van Kim aan Rusland, een bondgenoot ten tijde van de Koude Oorlog, in negen jaar.

Kim is op uitnodiging van de Russische president Dmitri Medvedev in Rusland. De Noord-Koreaanse leider maakt een rondreis door het oosten van Rusland. Hij arriveerde zaterdag in het land en naar verwachting heeft hij later deze week een onderhoud met Medvedev. Onderwerp van gesprek is onder andere nucleaire ontwapening.

De waterkrachtcentrale die Kim bezocht ligt in Boereja in de provincie Amoer. De trein waarmee Kim altijd reist stopte op het kleine station van Boereja. De Noord-Koreaanse leider werd vervolgens met een gepantserde Mercedes naar de centrale gebracht. Hij kreeg er een rondleiding en bekeek een film. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap heeft Rusland voorgesteld de overtollige elektriciteit die wordt opgewekt via Noord-Korea naar Zuid-Korea te transporteren.

Kim zei blij te zijn de prestaties van het Russische volk in ogenschouw te nemen. Hij bedankte de Russen voor het hartelijke welkom, aldus het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Later zondag vertrok de trein van Kim vanuit Amoer naar Oelan Oede, de hoofdstad van de provincie Boerjatië. Daar heeft Kim op een legerbasis een bespreking met Medvedev.

Noord-Korea is erop gebrand het overleg rond zijn omstreden atoomprogramma te hervatten. Vorige maand deed een hoge delegatie uit Pyongyang New York aan om nieuw leven te blazen in het Zeslandenoverleg, dat in december 2008 spaak liep. Eerder spraken gezanten uit Noord- en Zuid-Korea al in Indonesië.


Kim Jong Il bezoekt Russische energiecentrale (Foto: Novum)