Erwin Koeman is niet te benijden

Gisteravond zat ik de samenvattingen van de Eredivisie te kijken. Er waren geen heel interessante wedstrijden, en er gebeurde niets bijzonders. Totdat FC Utrecht-coach Erwin Koeman werd geïnterviewd voor de camera’s van de NOS. Hem werd gevraagd naar de komst van Rodney Sneijder van Ajax en of hij daar tevreden mee was. Tot mijn verbazing gaf hij aan daarover niet te zijn ingelicht en dat hij het daarbij wilde laten. Pardon? De trainer niet ingelicht over het aantrekken van een speler? Wat is dat voor een vreemde gang van zaken?

Erwin Koeman is pas enkele maanden in dienst van FC Utrecht, maar zijn situatie ziet er al compleet anders uit dan bij het tekenen van zijn contract. Verschillende belangrijke spelers liepen de deur uit: Kevin Strootman, Dries Mertens, Michael Silberbauer, Ricky van Wolfswinkel en Michel Vorm. Niet echt een lekkere start: op het moment dat Koeman werd gepresenteerd leek hij te kunnen beschikken over een alleraardigste selectie. Maar nog voordat de competitie goed en wel is begonnen kunnen al zijn plannen de prullenbak in.

Zijn plannen wel, maar die van eigenaar Frans van Seumeren natuurlijk niet. Die ziet graag dat FC Utrecht mee gaat doen om de tickets voor Europees voetbal. Een realistische doelstelling, totdat de halve selectie vertrok. Om alsnog die doelstelling te kunnen halen, dienen er nieuwe spelers te komen. Technisch directeur Foeke Booy en trainer Erwin Koeman hebben vast wel een lijstje met spelers die ze willen hebben.

Maar blijkbaar vergelijken ze die lijstjes niet met elkaar. Na het binnenhalen van enkele Zweden heeft FC Utrecht nu dus gekozen voor Rodney Sneijder, op huurbasis. In principe is dat een interessante speler. Veel voetballers die net niet goed genoeg zijn om in de Ajax-selectie te blijven, doen het prima als ze verhuurd worden aan een subtopper uit de Eredivisie. Maar voordat je zo iemand haalt, overleg je toch even of de trainer het ziet zitten met die jongen?

Erwin Koeman is volgens mij een prima trainer. In het seizoen 2004/2005 wist hij met RKC Waalwijk knap in het linkerrijtje te eindigen, en een jaar later werd hij met Feyenoord keurig derde. Maar dit seizoen met FC Utrecht valt er helemaal geen eer te behalen. De selectie is minder dan middelmatig, de doelstellingen zijn onrealistisch, en nu blijkt de leiding niet goed met elkaar te communiceren. Erwin Koeman is niet te benijden.