'Dubbele dip komt er niet'

Er komt geen economische dubbele dip en in de tweede helft van dit jaar komt er een versnelling van de mondiale economie. Dit zegt Han de Jong, hoofdeconoom van de ABN Amro, in een interview met De Telegraaf.

"In korte tijd is de AEX van 370 naar bijna 270 gegaan, vooral door berichten dat er sprake is van een groeivertraging. Maar veel oorzaken van die groeivertraging zijn tijdelijk", aldus De Jong. "Na maanden stabiel te zijn geweest, stijgen de tarieven en de hoeveelheid vracht weer op Schiphol en Frankfurt. Dit zijn de grootste overslagpunten op dit gebied in Europa. Dezelfde trend geldt voor Azië. De transportsector is een uitstekende thermometer voor de economie, eentje die zelfs een beetje vooruitloopt."

De econoom is dan ook positief gestemd: "Allereerst is, sinds de wereldeconomie de opgaande lijn weer te pakken had, de olieprijs in korte tijd met 50 procent gestegen. Dat heeft een enorme impact. De groei in de VS is er in de eerste helft van dit jaar bijvoorbeeld voor 1,1 procent negatief door beïnvloed. Nu zie je de olieprijs snel dalen, maar het duurt even voor dit zich vertaalt in consumenten die een nieuwe auto kopen."