Belasting matst 'buitenlanders'

Een fiscale regeling die bedoeld is voor buitenlandse werknemers, kost de Nederlandse schatkist ten minste 25 miljoen euro per jaar extra omdat ook Nederlanders er gebruik van maken. Dat meldt RTL Nieuws maandagavond op basis van eigen onderzoek. Het gaat om zo'n tweeduizend Nederlanders die lange tijd in het buitenland gewerkt hebben.

De regeling waarom het gaat, moet het voor hoogopgeleide werknemers uit het buitenland aantrekkelijk maken om naar Nederland te komen. Die hoeven over 30 procent van hun inkomen geen belasting te betalen als ze ten minste over specifieke expertise beschikken waar op de Nederlandse arbeidsmarkt lastig aan te komen is.

Maar ook Nederlanders die lang in het buitenland hebben gewerkt en gewoond, kunnen door de Belastingdienst als buitenlander worden beschouwd. Twee in Nederland geboren leden van de raad van bestuur van Philips zouden samen zo al 2 ton per jaar minder belasting betalen.

De Nederlandse multinational betaalt meer vergoedingen belastingvrij. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vergoeding van kosten voor etentjes en het gebruik van de privérekening voor zakelijke doeleinden. Behalve Philips geven ook Ahold, Akzo Nobel en Shell toe dat ze gebruikmaken van dergelijke regelingen.

De dertigprocentregeling scheelt de Belastingdienst per jaar ongeveer 0,5 miljard euro. De redenering achter de regeling is dat hoogopgeleide buitenlandse werknemers waardevol zijn voor de economie en de maatschappij. Een becijfering hiervan kon de Belastingdienst niet verstrekken.