'Kamer wil uurtarief voor kinderopvang'

Een Kamermeerderheid wil dat ouders per uur voor de opvang van hun kind gaan betalen. Een voorstel van de VVD wordt gesteund door het CDA en de PVV, schrijft De Telegraaf maandag.

Ouders betalen volgens VVD-Kamerlid Karin Straus nu vaak te veel omdat ze ook betalen voor de uren dat hun kinderen al lang weer thuis zijn. "Ouders moeten bijvoorbeeld verplicht voor drie dagen betalen terwijl zij maar twee dagen opvang willen", stelt zij in de krant. Ook zou in vakanties moeten worden doorbetaald, terwijl het kind dan thuis is.

Straus verwacht ook dat de wachtlijsten korter worden als verplicht per uur wordt betaald. Dat kan bijvoorbeeld als een kind in de boeken staat voor twaalf uur, terwijl hij maar acht uur komt. Door een uurtarief zou het voor de opvang aantrekkelijker zijn om die uren op te vullen met een kind waar nog opvang voor wordt gezocht.

Een logisch gevolg van de maatregel zou zijn dat het uurtarief wordt verhoogd. "Maar als ouder wil ik gewoon weten waarvoor ik betaal." CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt het eerlijker om per uur te rekenen. "We moeten kijken hoe de sector efficiënter kan werken. Dit kan helpen."