Endeavour maakt zich op voor laatste vlucht

Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour maakt zich op voor zijn laatste vlucht. Ruimtevaartorganisatie NASA heeft de panne die de spaceshuttle aan de grond hield verholpen en tankt de Endeavour vol voor vertrek om ongeveer 15.00 uur Nederlandse tijd.

De Endeavour zal op zijn laatste reis onder meer een proefsysteem voor deeltjesfysica afleveren bij het internationaal ruimtestation ISS. De ruimtemissie staat onder leiding van astronaut Mark Kelly, de echtgenoot van politica Gabrielle Giffords die in januari ternauwernood een schietpartij overleefde. Behalve de wonderwel herstelde Giffords verwacht NASA honderdduizenden anderen die de Endeavour op en om de NASA-basis zullen uitzwaaien.

Bemanningslid Mike Fincke twitterde de laatste medische keuring inmiddels te hebben doorstaan. "Mijn enige kwaal: een teveel aan jongensachtig enthousiasme. Maar daartegen is geen remedie bekend."

De Endeavour gaat het museum in omdat NASA de dienstregeling met het ISS in het vervolg uitbesteedt aan bedrijven. De allerlaatste shuttle, de Atlantis, vertrekt in juli. Totdat NASA gebruik kan maken van de diensten van particuliere aanbieders, op zijn vroegst over enkele jaren, pendelen astronauten heen en weer met de Russische Sojoez-capsule.


Endeavour maakt zich op voor laatste vlucht (Foto: Novum)