Rabobank wil overleg over vastgelopen woningmarkt

Banken, toezichthouders en ministeries moeten om de tafel gaan zitten om te praten over de vastgelopen woningmarkt. Dat zegt bestuursvoorzitter van de Rabobank Piet Moerland maandag in het Financieele Dagblad. Rabobank is marktleider als het om hypotheken gaat.

Banken moeten volgens Moerland meer vrijheid krijgen om hypotheekleningen te verstrekken aan starters. Tegelijk moeten de aflossingsvrije hypotheken verder aan banden worden gelegd. De hypotheekrenteaftrek moet volgens Moerland ook worden behandeld, maar hiervoor doet hij zelf geen voorstel.

Volgens de Rabobank staan in Nederland 180.000 woningen te koop, terwijl er vorig jaar slechts 130.000 werden verkocht.

De Autoriteit Financiële Markten heeft vorig jaar opgetreden tegen onder meer de Rabobank. De bank was er bij het verstrekken van sommige hypotheken te gemakkelijk van uitgegaan dat het salaris van de klant nog zou stijgen.

De AFM heeft de mogelijkheden van banken beperkt, zegt Moerland. Tegelijk wil hij niets 'ten nadele van de AFM zeggen, want zij waken over overkreditering'. Toch zou de AFM minder strikt moeten zijn. "Geef de hypotheekadviseurs meer ruimte voor meer maatwerk."