FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 maart 2011

Nieuwe zoektocht naar wrak Airbus

Onderzoekers staan klaar om een vierde zoektocht te beginnen naar een vliegtuig van Air France dat twee jaar geleden voor de kust van Brazilië is neergestort. Dat melden medewerkers van de Franse overheid. Air France vlucht 447 stortte in juni 2009 neer. Alle 228 inzittenden van de Airbus kwamen om het leven.

Het vliegtuig stortte neer nadat het in contact was gekomen met hevig onweer op grote hoogte. De vlucht was op weg van Rio de Janeiro naar Parijs. De onderzoekers zijn op zoek naar de zwarte doos van het vliegtuig om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Een woordvoerder van de Franse onderzoeksinstantie zegt dat de zoektocht maandagavond of dinsdagochtend zal beginnen en zeker tot juli zal duren.

Een boot met drie onderwaterrobots zal in het gebied voor de Braziliaanse kust op zoek gaan naar het wrak.


Nieuwe zoektocht naar wrak Airbus (Foto: Novum)

Wyclef Jean heeft geen idee over schutter

Wyclef Jean weet niet waarom hij zaterdag onder vuur is genomen in Haïti. De 41-jarige artiest werd geraakt in zijn hand. "Ik hoorde boem, boem, boem en staarde naar mijn hand", vertelt Jean. Hij hield naar eigen zeggen slechts schrammen over aan het incident.

Jean weet ook niet of de kogels voor hem waren bedoeld. De artiest, die bekend werd als lid van The Fugees, heeft nog niet met de politie gesproken. "Hij zal hoe dan ook met ons moeten praten", reageert een politiewoordvoerder.

Een bekende van Jean weet precies waarom de artiest onder vuur werd genomen. "Het is duidelijk dat tegenstanders van de progressieve veranderingen in Haïti achter de schietpartij zitten", beweert muziekmanager Jimmy Rosemond. Geruchten dat Jean niet is geraakt door een kogel, maar dat zijn verwondingen zijn veroorzaakt door glasscherven, spreekt de artiest tegen.

Jean is in Haïti om zijn vriend Michel 'Sweet Micky' Martelly te steunen in de race naar het presidentschap. Jean deed zelf een gooi naar die baan, maar kwam niet in aanmerking omdat hij de laatste jaren niet meer in Haïti woont. De artiest bezocht een privékliniek na de schietpartij en ging een paar uur later gewoon stemmen.


Wyclef Jean (Foto: Novum)

Nieuwe olieboringen Shell in Golf van Mexico nabij

Oliebedrijf Shell is een stap dichter bij nieuwe olieboringen in de Golf van Mexico. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar zegt dat de plannen van Shell voor drie nieuwe projecten om in diep water naar olie te boren aan stringente veiligheidsvoorwaarden voldoen.

De aankondiging van Salazar betekent nog niet dat Shell kan beginnen met boren. Er moet eerst nog een vergunning worden afgegeven door de Amerikaanse overheid.

Na de ramp in de Golf van Mexico met het boorplatform Deepwater Horizon van oliebedrijf BP stelde de Amerikaanse overheid een moratorium in op olieboringen in diep water. De regering van de VS is recentelijk weer begonnen met het afgeven van vergunningen.


Nieuwe olieboringen Shell in Golf van Mexico nabij (Foto: Novum)

Ook ADO toont interesse in Boerrigter

Na FC Utrecht en Ajax heeft nu ook ADO Den Haag zich in de strijd om RKC Waalwijk-speler Derk Boerrigter gemengd. De 24-jarige linksbuiten heeft nog een contract tot de zomer van 2012 bij RKC Waalwijk.

Utrecht ziet in Boerrigter komende zomer de opvolger van Dries Mertens, terwijl Ajax in de winterstop al voor de aanvaller achter het net viste. Nu blijkt dat RKC hun speler ook niet aan ADO wilden laten gaan. "We probeerden Derk in de winterstop al halen, maar RKC wilde geen prijs noemen", zegt trainer John van den Brom aan Voetbal International. Voor dit seizoen vroeg RKC bijna één miljoen voor Boerrigter.

Die prijs zal waarschijnlijk zakken nu hij nog maar een jaar voor de boeg heeft in Waalwijk, maar het valt te betwijfelen of ADO zich met Boerrigter een haalbaar doel stelt. Van den Brom geeft het echter niet op: "Ik vlak ons nog zeker niet uit, misschien tegen beter weten in."

Ook Taylor naar dartsfinale in Egmond

Na Raymond van Barneveld heeft ook Phil Taylor zich geplaatst voor de RTL Darts Masters in Egmond aan Zee. The Power wist Gary Anderson met 8-4 te kloppen en zo diens zegereeks in Egmond te beëindigen.

Taylor begon moeizaam aan zijn partij tegen Anderson die juist sterk startte. Beide spelers behielden hun legs, waardoor het na vijf legs 3-2 voor Anderson stond. De zesde leg bleek cruciaal voor het verloop van de partij te zijn, want Anderson kon The Power breken, maar een pijl viel uit de tripple elf, waarna Taylor 107 uitgooide en zijn leg behield.

Andeson leek daarna zijn concentratie wat kwijt te zijn, wat Taylor de mogelijkheid gaf om alsnog een makkelijke 8-4 zege te behalen.

Van Barneveld naar finale RTL Darts Masters

Raymond van Barneveld heeft zich vanavond als eerste geplaatst voor de finale van de RTL Darts Masters in Egmond aan Zee. In een Nederlands onderonsje versloeg Barney Vincent van der Voort met 8-2.

Van Barneveld begon goed aan de partij en brak Van der Voort meteen in de eerste game. Greased Lightning kreeg in de tweede game de kans om terug te breken, maar nadat hij vijf pijlen op een dubbel miste was het Van Barneveld die uit kon lopen naar een 4-0 voorsprong. Pas daarna wist Van der Voort twee van de legs die hij begon te behouden, maar Barney kwam mede door het goede finishen nimmer in de problemen.

In de finale neemt Van Barneveld het op tegen of Phil Taylor of Gary Anderson.

De Grote FOK!filmprijsvraag Week 2: Jackass 3

REMINDER: Vandaag is de laatste dag van week 2!

De 'maand' tussen 15 maart tot en met 8 april staat geheel in het teken van de Grote FOK!filmprijsvraag. Tijdens vier prijsvragen maak je kans op de beste films. Als klapper op de vuurpijl maak je ook nog eens kans op 12 bioscoopbonnen! Houd FOK! en vooral FOK!film goed in de gaten. Volg ook het Twitteraccount van FOK!film om het laatste nieuws binnen te krijgen in je timeline.

Tijdens de twee prijsvraag mogen we in samenwerking met Paramount Pictures 5 x een dvd weggeven van de komedie Jackass 3. In de film komen Johnny Knoxville en zijn crew weer samen om de gekste stunts uit te voeren. Niets is hen te gek!

De volledige Jackass crew is terug met de meest absurde stunts en meedogenloze practical jokes die op het randje balanceren in de DVD release van JACKASS 3. Johnny Knoxville, Bam Margera, Steve-O, Chris Pontius, Preston Lacy en Jason “Wee Man” Acuna dagen elkaar uit tot het uitvoeren van de meest gestoorde, bizarre en gevaarlijke stunts met dieren, zichzelf en elkaar, die gegarandeerd leiden tot een hoop pijn, leed en vooral lol voor de kijkers! De creativiteit van de mannen bereikt wederom een nieuw hoogtepunt, boordevol totaal zinloze, pijnlijke, maar vooral hilarische acties. 

Het beantwoorden van de prijsvraag gaat dit keer net even anders dan anders. Wij hebben twee films gepersifleerd en het goede antwoord is de titels van deze films. Het antwoord vul je alsvolgt in: Titel film 1 - Titel film 2. Dus met een koppelstreepje ertussen. 

Hier is het tweede filmpje, veel succes!


Klik hier om de vraag te beantwoorden. Meedoen kan tot en met 27 maart.

Win ook nog eens 12 bioscoopbonnen!

Naast vele topfilms maak je ook nog eens kans op 12 bioscoopbonnen. Uit alle winnaars van de prijzen wordt één iemand getrokken, die naast de prijs ook nog eens de 12 bioscoopbonnen gratis krijgt. Dit alles in samenwerking met Pathé, dé site die weet wat er in de bioscoop draait.

Vrouw overleden bij brand Amsterdam

Bij een brand in een woning in Amsterdam is maandag een vrouw om het leven gekomen. Een man is ernstig gewond geraakt. Dat meldt de brandweer.

De brand woedde rond het middaguur in een woning aan de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam-West. De brandweer trof op de begane grond een man en een vrouw aan.

Beiden zijn gereanimeerd. Bij de vrouw mocht dat niet meer baten. De man is overgebracht naar het brandwondencentrum in Beverwijk. Over de identiteit van de slachtoffers kon de brandweer nog geen mededelingen doen.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. In verband met de brand zijn bussen en trams omgeleid.

Venezuela levert drugsverdachte uit aan Nederland

Een 61-jarige Nederlander die in Venezuela vastzit wegens drugssmokkel wordt uitgeleverd aan Nederland. Dat maakte de minister van Binnenlandse Zaken Tareck El Aissami maandag bekend. Hij werd op 14 januari gearresteerd in de havenstad Puerto La Cruz.

Vijf andere verdachten worden uitgeleverd aan Colombia en de Verenigde Staten. Zij worden verdacht van moord en drugssmokkel.

LibiŽ wist van evacuatieoperatie

Het Libische regime was op de hoogte van de evacuatie van de Nederlandse man en de Zweedse vrouw van het strand van Sirte. Hoe deze kennis is verkregen is onduidelijk. Dat blijkt uit een brief die minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en minister van Defensie Hans Hillen (CDA) maandagavond naar de Kamer stuurden.

De evacuatie met een helikopter was de enige optie om de twee te evacueren, meldt het kabinet. Eerder had Haskoning, de werkgever van de Nederlander, al meerdere vergeefse pogingen gedaan om hem uit het land te krijgen. Wat de situatie bemoeilijkte was dat hij niet over zijn paspoort beschikte.

Nederland overwoog om Libië om toestemming te vragen voordat het Libische luchtruim werd betreden. De Libische overheidsdiensten waren op dat moment echter gesloten, zo liet de Nederlandse ambassade in Tripoli weten.

Bovendien staat het ongeschreven volkenrecht toe om af te zien van toestemming als er sprake is van een gevaarlijke situatie. "Dat achteraf excuses is aangeboden voor het niet hebben gevraagd van toestemming, doet daar niet aan af en behoort tot de gebruiken in het (diplomatiek) interstatelijk verkeer", schrijven de bewindspersonen.

Tegen een van de drie bemanningsleden van de helikopter is tijdens het eerste verhoor geweld gebruikt. Hij vertelde dat niet tegen de twee andere militairen, omdat hij hen niet ongerust wilde maken. Pas drie dagen na terugkomst in Nederland maakte hij hier melding van. De ernst van de mishandelingen is niet bekendgemaakt.

Wie de Nederlander was die op stel en sprong geëvacueerd moest worden is niet bekend. De ministers ontkrachten in de brief wel het gerucht dat het zou zijn gegaan om prinses Mabel. "De evacué had geen banden met het koninklijk huis", staat in de brief. "Het besluitvormingsproces om tot evacuatie over te gaan was voor elke andere willekeurige Nederlander hetzelfde uitgevallen."

Geen multiplayer voor Silent Hill: Downpour

Afgelopen weekend begon de geruchtenmolen te draaien toen er uit een interview kwam dat Silent Hill: Downpour DLC zou krijgen volledig gericht op multiplayer. Eén van de gameproducers heeft aangegeven dat dit niet klopt en dat er geen multiplayer zal komen voor de game.

De quote uit het interview is verkeerd vertaald of uit zijn context gehaald volgens de producer. Er is heel lang geleden wel gepraat over een eventuele multiplayer-mode maar dit kostte te veel. Qua geld en ontwikkelingstijd, daarom is er besloten volledig te gaan richten op singleplayer.

Silent Hill: Downpour draait om de gevangene genaamd Murphy Pendleton die na een ongeluk met zijn gevangenisbus in het dorpje aankomt. De game staat gepland voor een release komende herfst op de Xbox 360 en de PS3.

Vleminckx in beeld bij Club Brugge

N.E.C. Nijmegen raakt spits Björn Vleminckx na dit seizoen mogelijk kwijt aan Club Brugge. De topscorer van de Eredivisie staat nadrukkelijk in de belangstelling van de Belgische club, laat technisch directeur Carlos Aalbers van N.E.C. weten aan Voetbal International. Volgens het blad bereidt de club van trainer Adrie Koster een miljoenenbod voor.

Vleminckx werd in de zomer van 2009 door N.E.C. voor bijna twee miljoen euro overgenomen van KV Mechelen. Na een moeizaam eerste seizoen bezet de 25-jarige Vlaming momenteel met achttien doelpunten de eerste plaats op de topscorerslijst. In de winterstop stond Vleminckx, die in Nijmegen nog een contract heeft tot medio 2013, dicht bij een overgang naar het Engelse West Ham United.

Punten ronde 27/28 FOK! Voetbalmanager 2010/2011

In de FOK! Voetbalmanager 2010/2011 is weer een ronde geweest. Nog maar drie speelronden te gaan voor de beste manager bekend is. Kijk hieronder voor de top tiens van beste deelnemers na speelronde 27/28 (managerronde 14).

Sinds vorige ronde zijn er een aantal nieuwe pagina's tot jullie beschikking, en waren een aantal wijzigingen geweest in het menu van de voetbalmanager. Kijk op het forum welke veranderingen allemaal nieuw zijn.

Team G-7 heeft deze ronde het best gescoord, met 124 punten blijft hij net team Essche Boys voor, dat 123 punten heeft. Het team van Timti, Team-more, haalde 121 punten en daarmee de derde plaats in deze ronde. Net daaronder pakte team Momfer & Sons de vierde plek met 120 punten. En de top vijf wordt afgesloten door team BioniX dat 118 punten scoorde.

Het algemeen klassement heeft dezelfde top drie als vorige ronde, maar de verschillen worden iets groter. Het wordt nog steeds aangevoerd door team Bayself, na deze ronde staat hij op 1322 punten. De tweede plaats is voor team Lycurgus7 met 1310 punten, en de derde plek is voor team Wazaa FC, dat nu 1283 punten heeft. Team FC Lutjebroek stijgt twee plekken en staat nu vierde, de vijfde plaats is nog voor team LBUnited.

Punten ronde 27/28 (ronde 14)

# team user ronde 14 punten plaats totaal
1 G-7 Gvdw78 124 1029 106
2 Essche Boys VerrekteZakHooi 123 1268 6
3 Team-more Timti 121 1140 49
4 Momfer & Sons neilpad 120 1158 40
5 BioniX ntrx 118 1178 27
6 Bayself Bayswater 117 1322 1
- DOOP FC Zapp_Brannigan 117 1166 33
8 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 114 1310 2
9 Sentience FC Der_Rudi 113 894 190
10 ballenmetballen ballenmetballen 112 1125 59

Algemeen klassement userteams

# team user punten ronde 14
1 Bayself Bayswater 1322 117
2 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 1310 114
3 Wazaa FC Wazaa 1283 102
4 FC Lutjebroek burnham 1281 110
5 LBUnited CoachLB 1272 100
6 Essche Boys VerrekteZakHooi 1268 123
- MSNMGH Acid Crew MSNMGH 1268 95
8 Ravage Yonjuuni 1250 109
9 FC de Kroon BassieD 1243 96
10 Sjikke F.C. MsGaucho 1240 91


Bij de subleagues is een kleine verschuiving te zien. Fier aan kop gaat nog altijd de league Toppers van Weleer, met 1196 punten. Maar de nummer twee is nu subleague Birdsong, dat met 1116 punten er net 2 meer heeft dan subleague TUI Nederland & co. League Fc Zutphen staat nog vierde met 1063 punten, en daarachter op de vijfde plek staat subleague Fryslan Boppe!!! met 987 punten.

Algemeen klassement subleagues

# subleague owner punten ronde 14 leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 1196 100 8
2 Birdsong Birdy012 1116 97 3
3 TUI Nederland & co Snofroe 1114 91 8
4 Fc Zutphen INViCTuS 1063 93 7
5 Fryslan Boppe!!! Steppenpferd 987 93 3
6 PSV mortelee 920 78 10
7 Topmanagers stpn 893 87 5
8 HFC ADO Den Haag louderthanabomb 880 73 4
9 Noord-Brabant stpn 878 72 17
10 PSV Kampioenen marco69040 878 78 4


Voor de komende managerronde 29/30 kun je je voetbalteam weer aanpassen. Maar let op: de wisselperiode sluit op zaterdagmiddag 2 april 2011 om 17:59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 10 april 2011 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2010/2011-topic (deel #4) in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2010/2011.

LibiŽ: Geweld tegen Nederlandse militair

Tegen een van de drie Nederlandse militairen die in Libië werden vastgehouden, is fysiek geweld gebruikt. Dat gebeurde tijdens een eerste verhoor, waarbij hij was afgezonderd van de andere twee en de beoogde evacué.

Dat staat in de brief die de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) maandag naar de Tweede Kamer stuurden. De betrokkene heeft pas op 15 maart verklaard, enkele dagen na terugkeer in Nederland, dat er sprake was van geweld. Wat precies gebeurd is, staat niet in de brief.

De militair had het niet eerder verteld aan de andere bemanningsleden om hen niet ongerust te maken, aldus de ministers.

Geweld tegen Nederlandse militair in Libië
Geweld tegen Nederlandse militair in Libië (Foto: ANP)

WŁst krijgt onderscheiding van sportpers

Ireen Wüst is vanavond door de Nederlandse sportpers onderscheiden. In Amsterdam nam ze de NSP-Prijs in ontvangst.

De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een sporter die zowel in goede als in slechte tijden oog blijft houden voor de wensen en belangen van de sportmedia. De wereldkampioene allround schaatsen krijgt de prijs omdat ze volgens de jury altijd probeert begrip te kweken voor de situatie van de sporter en tegelijkertijd interesse toont in de werkwijze en belangen van de media. "Zij is altijd bereid tekst en uitleg te geven, ook op momenten dat een ander liever via de achterdeur zou zijn weggeslopen", aldus de jury.

Eerder mochten onder andere Leontien Zijlaard-van Moorsel (2003), Mark Huizinga (2008) en Rafael van der Vaart (2009) de prijs, die bestaat uit een kunstwerk en een oorkonde, in ontvangst nemen.

Rooney: "Denk veel aan de titel"

Wayne Rooney erkent dat de negentiende titel voor Manchester United veel zal betekenen, onder meer omdat dan de club het titelrecord van Liverpool zal verbreken.

"In deze fase kijk je uit naar elke wedstrijd en moet je ervan genieten, helemaal als je ook nog in de race voor andere prijzen bent. Het is spannend voor de fans en ook voor de spelers. Je weet dat je nog maar een paar weken verwijderd bent van het wellicht winnen van belangrijke prijs", zegt Rooney op de website van Manchester United.

Als Manchester United dit seizoen de landstitel veroverd, betekent dat het een overtreffing van het record van aartstivaal Liverpool. "Ik denk veel aan de negentiende titel", zegt Rooney. "Ik kom uit Liverpool en ben opgegroeid als een Everton-fan, dus deel uitmaken van het team dat het record van Liverpool overneemt, bekekent net zoveel voor ons als spelers als voor de fans."

"We zijn nu goed in vorm. We verwachten thuis altijd te winnen, maar we geloven altijd dat we kunnen winnen, hoe we ook spelen. Ik weet welke angst de tegenstander voelt voor ze het tegen ons moeten opnemen", vervolgt hij. "Wij hebben het psychologische voordeel, nog voor de wedstrijd begonnen is."

Frankrijk beboet Google

De Franse privacywaakhond CNIL heeft de grootste boete in zijn bestaan opgelegd aan Google. CNIL heeft de boete van 100.000 euro opgelegd aan Google wegens het op onjuiste wijze verzamelen en opslaan van gevoelige informatie van WiFi-netwerken voor haar dienst Google Streetview.

Volgens CNIL heeft Google tussen 2007 en 2010 onder andere e-mails, browsergeschiedenissen en bankgegevens verzameld. De boete voor Google is de eerste in zijn soort in Europa. Dertig landen hebben al geklaagd over de verzamelwoede van het internetbedrijf. Ten minste twee andere Europese landen zouden soortgelijke boetes overwegen.

Google heeft excuses aangeboden en gezegd de informatie te zullen wissen.


Frankrijk beboet Google (Foto: Novum)

Dansen met Crysis 2 Easter egg

Veel games bevatten Easter eggs. Deze zogenaamde grapjes van ontwikkelaars zijn vaak verstopt in levels of pas te vinden na bepaalde handelingen uit te voeren. Crysis 2 heeft ook een Easter egg en het is er eentje die behoorlijk swingt. Crysis 2 komt vrijdag uit voor de PC, PS3 en de Xbox 360.

Onderstaande filmpje is een remix van de Easter egg, het enige wat anders is in het origineel is de muziek. Bekijk die helemaal onderaan het bericht.

Gestolen tennistrofeeŽn Sampras teruggevonden

Voormalig tennisster Pete Sampras heeft een groot deel van zijn trofeeën teruggekregen. In december 2010 werden uit een opslagplaats prijzen van de Amerikaan gestolen. De meeste hiervan zijn nu in de buurt van een ziekenhuis in Los Angeles teruggevonden.

"Met de diefstal van deze goederen voelt het aan alsof een deel van mijn tennisverleden is uitgewist," zei Sampras destijds. Hij raakte medailles, ringen en schalen kwijt. Bij de teruggevonden voorwerpen is onder meer een trofee die Pistol Pete heeft ontvangen na het winnen van de Australian Open. Deze zou 100.000 dollar waard zijn.

De Amerikaanse media melden dat Sampras met behulp van een privédetective de prijzen teruggevonden heeft.

Ribťry schaamt zich voor jaar 2010

Franck Ribéry schaamt zich als hij terugkijkt op het jaar 2010. De Fransman kende een roerig jaar op zowel het privé als het sportieve vlak. Deze week keert hij na negen maanden afwezigheid terug bij het Franse nationale elftal.

Ribéry zat eind vorig seizoen niet lekker in zijn vel en haalde in de halve finale van de Champions League in een duel met zijn club Bayern München tegen Olympique Lyon een rode kaart, waardoor hij de finale van het kampioenenbal aan zich voorbij moest laten gaan.

Op het WK in Zuid-Afrika hoopte de aanvaller met Frankrijk op goede resultaten om de zure smaak weg te spoelen, maar keerde gedesillusioneerd terug naar huis. In de selectie van Les Bleus brak bovendien een opstand uit tegen de toenmalige bondscoach Raymond Domenech, waarbij Ribéry werd gezien als een van de aanstichters. Hiervoor kreeg hij drie duels schorsing door de Franse bond opgelegd.

"Ik heb de verkeerde wegen bewandeld en ben mezelf verloren. Ik heb mensen pijn gedaan, mensen die zeer belangrijk voor me zijn. Ik heb mezelf te schande gemaakt en wil daar mijn excuses voor maken. Ook het WK verliep niet goed, ik was niet in vorm op het veld," blikt Ribéry nog één keer terug. Hij hoopt het achter zich te kunnen laten. "Ik wil niet langer terugkijken. Het Franse shirt zit nog altijd in mijn hart en is zeer belangrijk voor me."

Naast Ribéry is ook Patrice Evra teruggekeerd bij de selectie van Les Bleus. Vrijdag spelen ze een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg en vier dagen later wordt er geoefend tegen Kroatië.

Sijsling sneuvelt in kwalificaties Miami

Igor Sijsling is er niet in geslaagd het hoofdtoernooi van Miami te bereiken. De Amsterdamse tennisser ging in de eerste ronde van de kwalificaties onderuit tegen de Duitser Björn Phau: 6-4, 2-6, 2-6. Sijsling had in Florida twee wedstrijden moeten winnen om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi.

Sijsling was de enige Nederlandse man die zich in Miami via de kwalificaties probeerde te plaatsen. Thiemo de Bakker en Robin Haase zijn direct toegelaten tot het hoofdtoernooi. Bij de vrouwen is Arantxa Rus nog in de race. Bij winst op de Portugese Michelle Larcher de Britto is ze verzekerd van deelname aan het 'vijfde grandslam'.

Congres uit kritiek op Obama om LibiŽ-acties

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag forse kritiek gekregen op zijn Libiëbeleid van Congresleden van zowel zijn eigen Democratische Partij als de Republikeinse Partij.

Michael Honda, Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden, bekritiseerde de regering, omdat ze naliet vooraf toestemming van het Congres, de Amerikaanse volksvertegenwoordiging, te vragen voor de interventie in Libië. Hij zei dat niet het beschermen van mensenrechten, maar oliebelangen de Amerikaanse regering hebben bewogen mee te doen aan acties.

Candice Miller, een vooraanstaand Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, noemde het 'zeer verontrustend en onaanvaardbaar' dat president Obama tot actie is overgegaan zonder formele toestemming van het Congres.

Congres uit kritiek op Obama om Libië-acties
Congres uit kritiek op Obama om Libië-acties (Foto: ANP)

Honderden 'Sahars' in Nederland

Er zijn ongeveer vierhonderd Afghaanse meisjes die in vergelijkbare omstandigheden als Sahar in Nederland verblijven. Dat heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

Dit getal is een inschatting, gebaseerd op 'aannames'. Leers sluit niet uit dat het aantal hoger kan liggen, omdat sprake kan zijn van gezinsuitbreiding bij afgewezen asielzoekers. Als zij voor in Nederland geboren kinderen geen asielaanvraag hebben ingediend, komen zij niet voor in de systemen van immigratiedienst IND.

De 14-jarige Sahar woont al ruim tien jaar in Nederland. Van Leers moet zij terug naar Afghanistan, maar daar zette de rechtbank onlangs een streep door. De rechter vindt dat Sahar te verwesterd is om te kunnen worden teruggestuurd. De bewindsman ging in beroep tegen dit besluit. De Raad van State buigt zich eind deze maand over de kwestie.

Rijkswaterstaat daagt Chemie-Pack om verzekering

Rijkswaterstaat spant een kort geding aan tegen Chemie-Pack. Het chemiebedrijf uit Moerdijk, dat in januari volledig afbrandde, weigert te vertellen hoe het exact verzekerd is. Het kort geding dient dinsdag bij de rechtbank in Breda, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Als gevolg van de brand raakte het oppervlaktewater rond de fabriek vervuild. Het kostte Rijkswaterstaat 1,6 miljoen euro om het water te zuiveren. Dat geld wil Rijkswaterstaat terugvorderen.

Chemie-Pack wil niet laten weten hoe het zit met de schade-, aansprakelijkheids- en brandverzekering. De rechtszaak moet dat nu duidelijk maken.

Los hiervan liet Waterschap Brabantse Delta vorige maand weten voor de derde keer te zijn geconfronteerd met een weigering van het chemische familiebedrijf om te betalen. Het waterschap schakelde een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in om de troep op te ruimen. De kosten voor het reinigen van het (blus)water worden geschat op 10 tot 16 miljoen euro.

Het gaat om 35.000 kubieke meter bluswater en vervuild slootwater en 1800 ton vervuilde waterbodem. De kosten van het verwerken bedragen zo'n 3,5 miljoen euro. Het veilig bewaren van dit opgeslagen materiaal kost 50.000 euro per dag en de verwerking nog eens tussen de 5 en 10 miljoen euro.

'KankerpatiŽnten voorrang bij toilet'

Patiënten met darmkanker moeten voorrang krijgen in de rij bij openbare toiletten. Daarvoor pleit de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS). De organisatie begint een actie om patiënten een zogenaamde voorrangskaart te geven. Die kunnen ze aan de andere wachtenden laten zien als ze nodig naar het toilet moeten en niet kunnen wachten.

Het is de bedoeling dat in de wachtruimte van toiletten stickers komen te hangen die de bezoekers wijzen op het bestaan van de voorrangskaarten.

Volgens een woordvoerster van de stichting moeten darmkankerpatiënten vaak en plotseling naar de wc. Veel mensen blijven liever thuis uit angst om onderweg problemen te krijgen. Het is de bedoeling dat de stickers overal in openbare toiletten komen te hangen.

De organisatie rekent op begrip van de andere toiletbezoekers. "Het gaat immers om een medisch probleem."

Blu-ray: Life After People (Seizoen 2)

Begin 2008 was er op History Channel een twee uur durende documentaire te zien over het leven na de mensheid. Het ging niet over hoe de mensen verdwenen, maar over wat er gebeurde als de mensheid gewoon ineens verdween. De documentaire was een groot succes en is nog steeds het best bekeken programma op History Channel ooit. Daarom is er besloten om er een tv-serie van te maken. In 2009 was het eerste seizoen te zien en nu is het tweede seizoen op dvd en blu-ray uitgebracht van Life After People

Ook reactoren Petten en Delft ondergaan stresstest

Naast de enige Nederlandse kerncentrale in Borssele worden ook de twee kleinere reactoren in Nederland, die van de Nuclear Research and Consultancy Group in Petten en de Technische Universiteit Delft, onderzocht. Deze zijn niet verplicht om de stresstest te ondergaan omdat ze een klein vermogen hebben en niet worden gebruikt voor het opwekken van energie.

Toch ondergaan ze de test vrijwillig, mede op verzoek van minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA). De test moet uitwijzen of de installaties bestand zijn tegen zeer extreme situaties.

Nederland is blij dat alle 143 kerncentrales in de Europese Unie worden onderworpen aan de stresstest, liet Verhagen maandag in Brussel weten. De komende tijd worden de standaarden en procedures in EU-verband vastgelegd.

"Er is in de EU een breed gedeeld gevoel dat we lessen kunnen trekken uit de gebeurtenissen in Japan, en dat we dat op een nuchtere en zakelijke manier moeten doen", zei Verhagen. "Geen paniekvoetbal. Veiligheid en zorgvuldigheid staan voorop."

Hij herhaalde dat er geen enkele aanwijzing is dat de veiligheid van de kerncentrale in Borssele in het geding is. Maar mochten de uitkomst van de stresstest of van de bevindingen in Japan dat nodig maken, dan worden er onmiddellijk maatregelen genomen, belooft hij. "De veiligheid van kerncentrales moet natuurlijk altijd zijn gegarandeerd."


Ook reactoren Petten en Delft ondergaan stresstest (Foto: Novum)

Lid kinderpornonetwerk opgepakt in BosniŽ

De politie in Bosnië heeft in het weekeinde een 'belangrijk lid' van een internationaal kinderpornonetwerk opgepakt. Bij een inval in de woning van de 46-jarige verdachte in de plaats Derventa zijn twee miljoen foto's en zevenduizend videoclips in beslag genomen, alsook een koffer vol met kinderkleding.

Volgens de politie produceerde en verspreidde de man online materiaal waarop kinderen seksueel worden misbruikt. Er zou geen verband bestaan met het onlangs ontdekte internationale pedofielennetwerk dat werd gerund vanuit Krommenie in Nederland.

Film Justin Bieber verslaat Jacksons This is It

De film Justin Bieber: Never Say Never heeft in de Verenigde Staten meer geld binnengehaald dan de muziekfilm This is It uit 2009 over Michael Jackson. De film over het tieneridool heeft in de VS 72,2 miljoen dollar opgeleverd en dat is een ton meer dan de film over de laatste repetitiedagen van Jackson. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Never Say Never is zes weken geleden in de VS uitgekomen en levert voor een concertregistratie veel geld op. De film stoot This Is It van de eerste plaats op de lijst van concertregistraties die in de VS per saldo het meeste geld hebben opgeleverd. Bieber is blij met het succes. "Bedankt, bedankt, bedankt", schrijft de 17-jarige Bieber op zijn Twitterpagina. "Maar MJ is nog steeds en zal altijd de King of Pop blijven."

This is It heeft internationaal wel meer geld opgeleverd. Die film ging wereldwijd op dezelfde dag in première, een paar maanden na de onverwachte dood van Jackson in juni 2009. This Is It bracht wereldwijd 261,2 miljoen dollar op. De producenten van Never Say Never hopen dat de Bieberfilm, die nog niet in alle landen draait, 20 miljoen dollar ophaalt in het buitenland. De film draait vanaf 31 maart in de Nederlandse bioscopen.

DVD: Dik Trom

Wie kent die kleine dikke jongeman niet uit de kinderboeken van Johan Kieviet. Nu is het gezette kereltje te zien in een familiefilm die een heel andere wereld laat zien dan waar we Dik Trom van kennen. Regisseur Arne Toonen (de man van Birgit Schuurman) heeft zijn eigen draai gegeven aan het verhaal van Dik Trom. Een leuke kinder- en familiefilm of een belerende boodschap?

Dik Trom dvd cover

Gezichtstransplantatie verricht in VS

Artsen in een ziekenhuis in Boston in de Verenigde Staten hebben vorige week een volledige gezichtstransplantatie uitgevoerd (video). Het is de eerste keer dat een dergelijke operatie in de VS is verricht. In 2009 werd al wel een gedeeltelijke gezichtstransplantie uitgevoerd in hetzelfde ziekenhuis.

Een team van meer dan dertig artsen, verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers zijn vorige week onder aanvoering van Dr. Bohdan Pomahac meer dan vijftien uur bezig geweest met de operatie. Bij de operatie werd het hele gezicht van de patiënt, Dallas Wiens, vervangen. Hij kreeg onder andere een nieuwe neus, lippen, huid en spieren. Ook kreeg hij nieuwe zenuwbanen die ervoor zorgen dat hij aanrakingen weer kan voelen.

Bij een ongeluk met een elektriciteitskabel in 2008 verloor Wiens zijn lippen, neus, wenkbrauwen en ogen. Wiens zei dat hij de operatie wilde ondergaan om weer te kunnen lachen en de kusjes van zijn drie jaar oude dochter weer te kunnen voelen.


Gezichtstransplantatie verricht in VS (Foto: Novum)

Prijsdaling koopwoningen zet voort in februari

De prijzen van koopwoningen in Nederland zijn in februari gedaald ten opzichte van een jaar eerder, de daling was groter dan in januari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

In februari waren huizen gemiddeld 1,5 procent goedkoper dan in februari 2010. In januari lagen de verkoopprijzen 1,1 procent lager dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle woningtypen waren in februari goedkoper dan een jaar eerder. Vrijstaande woningen daalden met 3,4 procent het meest in prijs, hoekwoningen en appartementen met 0,8 procent het minst.

In alle provincies daalden de prijzen, met uitzondering van Groningen en Noord-Holland. Het grootst was de prijsdaling in Friesland en Noord-Brabant met 3,4 procent. In Groningen stegen de prijzen met 1,0 procent, in Noord-Holland waren de woningen even duur als een jaar eerder.

Ook ten opzichte van januari 2011 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen. Met 0,2 procent was de daling even groot als in de voorgaande twee maanden.

In februari wisselden bijna 10.000 bestaande woningen van eigenaar. Dat is bijna 8 procent meer dan in februari 2010. Februari was de tweede maand op rij waarin het aantal verkopen groter was dan een jaar eerder.

Aguilera niet direct enthousiast over The Voice

Christina Aguilera zag haar rol als coach bij The Voice of America niet direct zitten. De 30-jarige zangeres stemde eerst in, maar krabbelde later toch terug. Toen John de Mol haar beelden van The Voice of Holland liet zien, kwam ze terug op haar besluit. "Ze voelde de energie en was om", vertelt De Mol in De Telegraaf.

"Het was een crime om de juryleden te krijgen", herinnert De Mol zich. "Vooral Christina was moeilijk. Maar nu we ze eenmaal hebben is het een genot." Aguilera neemt het in The Voice of America op tegen coaches Cee Lo Green, Maroon 5-zanger Adam Levine en countryzanger Blake Shelton.

Volgens bedenker De Mol, die de Amerikaanse audities bijwoonde, heerst er al sportieve rivaliteit tussen de vier coaches. "Toen de opnames begonnen riep Christina quasi sportief: may the best woman win. Terwijl zij natuurlijk het enige vrouwelijke jurylid is." Van Aguilera's losbandigheid zegt De Mol niets gemerkt te hebben. "Ze is net als alle andere juryleden Amerikaans professioneel." Aguilera werd onlangs stomdronken van de weg geplukt en vastgehouden tot ze nuchter was.

Aguilera is in de Verenigde Staten niet de populairste coach. "Dat is Cee Lo Green. Christina was het tweede jurylid dat aan haar maximum van in de VS acht kandidaten zat. Dat komt ook doordat Adam Levine en Blake Shelton selectiever waren bij het omdraaien."

Volgens De Mol zit er ook tussen de Amerikaanse kandidaten een Ben Saunders. "We hebben deze juryleden een paar keer net zo verbijsterd zien kijken als er in Nederland bij Ben werd gekeken. De blinde audities doen hun werk."

De mediamagnaat weet zeker dat de door hem bedachte talentenjacht ook aan de andere kant van de oceaan een hit wordt. "Toen Christina omdraaide en de tranen over haar wangen stroomden, voelden we 'dit programma gaat het ook in Amerika geweldig doen'." The Voice of America wordt vanaf eind april uitgezonden door NBC.


Christina Aguilera (Foto: Novum)

Man opgepakt na zwemafspraak met meisje van 12

Een 37-jarige man is zondagmiddag in een zwembad in Bergen op Zoom aangehouden op verdenking van een poging tot ontucht met een 12-jarig meisje. Hij had via internet een afspraak met haar gemaakt. Een buschauffeur had de politie getipt, waarna de verdachte werd ingerekend.

Het meisje stapte in de bus en vertelde de buschauffeur dat ze met een jongen van 15 had afgesproken om te gaan zwemmen. Toen hij haar zei dat niemand van die leeftijd was ingestapt reageerde de volwassen buspassagier. Hij had een buskaartje voor haar. Samen stapten ze uit op het station in Bergen op Zoom, en stapten over op de bus naar de Bergse Plaat.

De buschauffeur maakte melding van de opmerkelijke situatie, waarna agenten naar zwembad De Schelp gingen. In het ondiepe bad troffen ze het Brabants meisje en de man uit Zuid-Holland aan.

Minder infecties door preventief gebruik antibiotica

Door preventief gebruik van antibiotica op de intensive care lopen patiënten minder kans op infecties met resistente bacteriën. Dat concluderen wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht op basis van onderzoek onder bijna zesduizend patiënten. Het onderzoek is maandag in het tijdschrift Lancet Infectious Diseases gepubliceerd.

Eerder stelden dezelfde Utrechtse onderzoekers al vast dat preventief gebruik van antibiotica tot een lagere sterfte op de IC leidt. Preventief gebruik van antibiotica is omstreden, omdat het infecties voorkomt, maar ook zou kunnen leiden tot resistentie voor antibiotica.

De Utrechtse onderzoekers zijn er op basis van de studie van overtuigd dat de voordelen van preventief antibioticagebruik tegen de nadelen opwegen. "Onze resultaten laten zien dat de gunstige effecten de eventuele nadelen ruimschoots compenseren, in elk geval op korte termijn", zegt professor Marc Bonten van het UMC Utrecht. "Patiënten leven langer en lopen minder infecties op met resistente bacteriën. We kunnen IC's in heel Nederland dit beleid aanraden."

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna zesduizend IC-patiënten in dertien ziekenhuizen. De patiënten werden in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg vier keer per dag een mondpasta met antibiotica. De tweede groep kreeg naast de mondpasta ook nog vier keer per dag antibiotica per infuus en maagsonde. De derde groep, de controlegroep, kreeg geen antibiotica.

Bij de eerste twee groepen bleek de aanwezigheid van bacteriën in de luchtwegen met 30 procent te dalen. In de tweede groep verminderde het aantal bloedinfecties bovendien met 50 procent.

Vorige maand verscheen een nieuw onderzoek dat volgens Nederlandse onderzoekers aantoont dat het eten van kip resistentie tegen antibiotica veroorzaakt. Kippen krijgen vaak preventief antibiotica toegediend om infecties te voorkomen. Daardoor werken antibiotica ook steeds minder goed bij mensen.

Veiligheidsraad bespreekt situatie LibiŽ

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich maandag achter gesloten deuren over een verzoek van Libië voor een spoedberaad. Libië heeft zaterdag in een brief om het spoedberaad gevraagd om zo een eind te maken aan de volgens Libië 'militaire agressie' van Frankrijk en de Verenigde Staten.

Volgens de Libische minister van Buitenlandse Zaken Musa Kousa heeft een 'buitenlandse samenzwering' het op de eenheid en territoriale integriteit van zijn land voorzien. Door militaire actie toe te staan om burgers te beschermen en een no-flyzone te kunnen handhaven heeft volgens Kousa de Veiligheidsraad 'de weg bereid voor militaire agressie tegen Libisch grondgebied'. Hij beschuldigde Frankrijk en de VS ervan 'verscheidene stedelijke gebieden' te hebben gebombardeerd waarbij alle 'internationale richtlijnen zijn overschreden, waaronder het Handvest van de Verenigde Naties'. In dit handvest staat dat lidstaten niet mogen ingrijpen in andere lidstaten.

Vermoedelijk wordt niet alleen over deze brief overlegd, maar ook over een eerdere brief van Kousa, waarin hij de ontwerpresolutie van de VN een schending van de internationale wetten, mensenrechten en het VN-handvest noemde. "De acties van Libië zijn een legitiem antwoord op terrorisme, op een moment dat het land probeert zichzelf te verdedigen en te voorkomen dat terrorisme zich uitbreidt naar het Middellandse Zeegebied en Al Qaida in Europa infiltreert", aldus Kousa in de brief van 17 maart.

Volgens Kousa valt de resolutie buiten het mandaat van de raad en schept deze een 'gevaarlijk precedent'. Bovendien vraagt hij zich af waarom de Veiligheidsraad niet ingrijpt bij andere conflictsituaties tussen staten en gewapende groepen, zoals bij het conflict in Tsjetsjenië, Kashmir, Algerije en de Gazastrook.

Niet alleen Kousa had forse kritiek op de resolutie, ook de Russische premier Vladimir Poetin hekelde het ingrijpen van de internationale gemeenschap. Naar eigen zeggen deed de militaire interventie Poetin denken aan de kruistochten. "De resolutie van de VN-Veiligheidsraad is absoluut verkeerd en ontoereikend. Met de resolutie wordt een invasie van een soeverein land toegestaan. Het lijkt wel een middeleeuwse oproep voor een kruistocht", aldus de premier.

De Russische president Dmitri Medvedev noemde het taalgebruik van Poetin 'onacceptabel', zo meldt het Russische persbureau ITAR-Tass. "Ik beschouw deze resolutie niet als verkeerd. Over het geheel genomen reflecteert hij ons begrip van wat er allemaal gebeurt", aldus Medvedev. Hij gaf dan ook de Russische VN-afgevaardigde opdracht zich te onthouden van stemming op het moment dat er werd beslist over de VN-resolutie.

Medvedev bood maandag tevens aan te bemiddelen in de Libische crisis, maar hij benadrukte dat Rusland niet deelneemt aan de interventie. "Er is geen coalitie die een gecoördineerd beleid kan uitvoeren en ik denk dat er geen enkel plan ligt om de vrede in Libië te versterken. Een ander probleem is: met wie moet je praten?", aldus Medvedev. "Voor veel westerse landen is de leider van Libië geen persoon die je de hand schudt, maar wij hebben onze banden met Libië niet doorgesneden. Onze bemiddeling kan nog nuttig zijn."

De Bulgaarse premier Boiko Borisov uitte maandag ook zijn twijfels over het doel van de luchtaanvallen door de gelegenheidscoalitie. Volgens hem ontbreekt het aan heldere doelstellingen en manieren waarop deze bereikt kunnen worden. Borisov zei geen Bulgaarse piloten naar een dergelijk 'avontuur' te willen sturen.

Borisov meent dat de enorme olievoorraad van Libië de reden is voor de interventie in Libië. Honderdduizenden mensen zijn vermoord in andere Afrikaanse landen, maar daar werden geen internationale militaire operaties uitgevoerd, zei hij.

De premier denkt dat financiële en economische druk op het regime efficiënter was geweest. Hij zei te hopen dat de NAVO het bevel overneemt, 'zodat we tenminste weten wie er de leiding heeft'.

Vanuit China kwam eveneens kritiek. In een commentaar van de belangrijkste Chinese krant, het Volksdagblad, werden de VS en hun bondgenoten ervan beschuldigd internationale regels te schenden. Volgens de krant is het 'onuitspreekbare leed in plaatsen als Irak een spiegel en een waarschuwing'. "De militaire aanval op Libië is, na de oorlog in Afghanistan en Irak, de derde keer dat een aantal landen gewapende actie heeft ondernomen tegen soevereine landen."

China heeft landen opgeroepen op zoek te gaan naar een vreedzame oplossing voor het conflict in het Noord-Afrikaanse land. "Ongeacht het voorwendsel waaronder militaire actie is ondernomen, zou dit niet ten koste moeten gaan van het leven en de eigendommen van mensen."

Van corruptie betichte EU-parlementariŽrs weg

Twee leden van het Europees Parlement die volgens de Britse krant The Sunday Times genegen waren zich te laten omkopen om wetsvoorstellen in te dienen hebben maandag hun zetels ter beschikking gesteld. Een derde heeft zijn functie in zijn partij opgegeven.

Weg uit het Europarlement zijn de Oostenrijker Ernst Strasser en de Sloveen Zoran Thaler. Strasser en Thaler ontkennen de beschuldigingen. Strasser zegt juist alles te hebben gedaan om de nepfirma waarvoor undercoververslaggevers van de Sunday Times zich als lobbyisten uitgaven te ontmaskeren; hij zou op het punt hebben gestaan de politie in te schakelen. Thaler zei zijn zetel op te geven om een onderzoek naar 'alle feiten en omstandigheden van deze poging tot zwartmaken' mogelijk te maken. "Ik heb geen wettelijke lijn overschreden. Ik heb het geld niet aangenomen", zei Thaler, die eraan toevoegde al een verklaring te hebben afgelegd voor de onafhankelijke Slowaakse anti-corruptiemissie.

In Roemenië legde Adrian Severin het vicevoorzitterschap van zijn Sociaal-Democratische Partij neer. Hij is al bij het hoofd van de socialistische fractie in het Europees Parlement ontboden om tekst en uitleg te geven. Op een persconferentie in Boekarest sloeg Severin een strijdlustige toon aan. Hij zei op de korrel te worden genomen omdat hij 'een invloedrijke Roemeen' is, waar het Europarlement een hekel aan zou hebben. Hij ontkende iets te hebben misdaan of corrupt te zijn.

Details van gestopte Perfect Dark-game

De opvolger van Perfect Dark, die er nooit is gekomen en ook niet meer gaat komen, had een heel ander plan voor hoofdpersonage Joanna Dark. De game, Perfect Dark Core, is twee jaar geleden stopgezet maar vandaag kwamen er enkele details over het spel naar buiten.

De game zou donkerder en realistischer gaan worden. Joanna zou ook minder vrouwelijk zijn en daarbij aan het roken zijn en meer aan het flirten. Voordat de game de prullenbak in belandde in 2009 zou de hoofdpersonage mannelijk zijn en zouden er mechs in het spel voorkomen.

Perfect Dark Core

Ramsteijn akkoord met schorsing

Kaj Ramsteijn van Excelsior is akkoord gegaan met de voorgestelde schorsing van één wedstrijd. De 21-jarige verdediger mist daardoor de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. Een week later tegen De Graafschap is hij weer gewoon van de partij.

Ramsteijn kreeg gisteren een rode kaart in de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Tijdens de met 2-0 verloren wedstrijd haalde hij Luuk de Jong onderuit, wat de scheidsrechter als een doorgebroken speler zag. De penalty die Twente kreeg, werd door Theo Janssen raak geschoten.

EK damesboksen alsnog naar Nederland

Het EK boksen voor vourwen is vandaag opnieuw aan Nederland toegekend door de Internationale Boks Federatie (AIBA). Een maand geleden nog verloor Nederland de organisatie nadat bekend werd dat de Nederlandse bond had meegewerkt aan een wedstrijd die niet aan de AIBA verplichtingen voldeed.

Aan het toernooi, dat komend najaar in Rotterdam zal plaatsvinden, zullen 150 vrouwen deelnemen in elf gewichtsklassen. Het kampioenschap is één van de Olympische kwalificatietoernooien in Nederland. Tijdens de OS van 2012 in Londen staat vrouwenboksen voor het eerst op de agenda.

Dagzege Smukulis in CataloniŽ

De eerste etappe in de Ronde van Catalonië is gewonnen door Gatis Smukulis. Na 166 kilometer koersen, met start en finish in LIoret de Mar, kwam de Let van HTC-Highroad solo over de streep.

Samen met Gastauer en de Spanjaarden Julián Sánchez Pimienta en Javier Ramírez ging Smukulis al vroeg in de etappe op avontuur. Het viertal pakte een maximale voorsprong van ruim veertien minuten. Na de beklimming van de Sant Grau (1ste categorie op 38 km van de meet) was daar maar nog maar twee minuten en dertig seconden van over.

Ramirez haakte al tijdens de klim af, waarna ook Pimienta en Gastauer moesten lossen.

Aanklager Bruno Mars en Paris Hilton betrapt met drugs

David Schubert, die onder meer Bruno Mars en Paris Hilton heeft aangeklaagd wegens illegaal drugsbezit, is zelf betrapt met cocaïne. Hij bracht drie tot vier maal per week een bezoek aan een crackpand in Las Vegas.

Schubert was zaterdagavond op heterdaad betrapt, in een van de achterwijken van Las Vegas. Hij werd al achternagezeten door een politiewagen. Nadat hij een verkeersovertreding beging, hielden de agenten Schubert in zijn BMW staande. Zijn dealer zat naast hem in de auto en nam gauw de benen toen de auto eenmaal stilstond. De politieagenten gingen achter de drugsverkoper aan en hij biechtte op dat Schubert regelmatig bij hem langskwam om voor 40 dollar aan cocaïne in te kopen.

Schubert is geschorst en ontslag zal mogelijk volgen.

Kans op Amerikaanse honkbalduels in Nederland

De Amerikaanse honkbalcompetitie doet mogelijk in 2014 Nederland aan. De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer willen dan drie duels uit de Major League Baseball binnenhalen. Die moeten dan gespeeld worden in het nieuwe onderkomen van Pioniers tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Honkbalbond KNBSB en sportkoepel NOCNSF ondersteunen het bid.

Technisch directeur Robbert Eenhoorn van de KNBSB heeft contacten binnen de Major League en denkt dat de Nederlandse kandidatuur een goede kans van slagen heeft. Ook Clive Russell, de directeur Europa, Midden-Oosten en Afrika van de MLB is enthousiast. "Major League Baseball wil in Europa spelen en Holland staat wat ons betreft op poleposition."

Tiener zonder reden toegetakeld met mes

Een 14-jarige jongen uit Hilversum is maandagochtend op weg naar school zomaar van zijn fiets geduwd en met een mes bewerkt. De tiener werd door vijf leeftijdsgenoten naar de grond gewerkt. Terwijl hij werd vastgehouden, sneed een van de belagers met een mes in zijn gezicht. De politie is op zoek naar de daders.

De mishandeling vond plaats rond 09.50 uur in het park Laapersveld. De jongen reed over een fietspad in zijn woonplaats en kwam twee jongens op fietsen en drie te voet tegen. Ze lieten hem er niet langs en toen de Hilversummer eromheen probeerde te rijden, werd hij omvergeduwd, geslagen en met het mes toegetakeld.

De politie is op zoek naar getuigen. De daders zijn vijf lichtgetinte jongens van 14 tot en met 16 jaar. Hun motief is onbekend.

Australische minister strijdt voor 18-plusrating

De Australische minister van binnenlandse zaken wil de leeftijdsclassificatie voor games in zijn land moderniseren. Het land is verdeeld over het toestaan van games voor volwassenen. Op dit moment worden alle games die te volwassen zijn geacht voor vijftienplussers geweigerd in Australië. "We zijn het lachtertje van de beschaafde wereld door als enige land geen leeftijdsclassificatie voor boven de achttien te hebben", zei Brendan O'Connor tegen het Amerikaanse televisienetwerk ABC News.

Het debat voor een hogere maximale leeftijdsgrens voor games loopt al een tijdje in Australië. Mocht er voor juli geen overeenkomst komen, dan wil de minister andere oplossingen zoeken. Uit een enquête die de Australische game-industrie in 2008 hield, blijkt dat het merendeel van de bevolking instemt met O'Connor. Een aantal religieuze groeperingen en ouders beweert echter dat een hogere leeftijdsnorm kinderen blootstelt aan nieuwe vormen van geweld. Door de hogere leeftijdsnorm komen er gewelddadige games in de winkel te liggen die nu het land niet inkomen.

In Nederland mogen games met een achttien-plusrating verkocht worden aan personen van zestien jaar en ouder. Dat komt voort uit het feit dat het leeftijdskeuringsbureau PEGI een Europees systeem is, en veel landen achttien jaar als bovengrens hebben. In Nederland is de bovengrens wettelijk zestien jaar.


 

EU oneens over eisen stresstest kerncentrales

Een spoedzitting van de ministers van Energie van de Europese Unie over de nucleaire crisis in Japan heeft maandag geen criteria opgeleverd voor het testen van de 143 kerncentrales in de Unie. Niemand is tegen de test, zei de Duitse minister Rainer Brüderle, maar het was te kort tijd om de ongelijkheid tussen de verschillende centrales en het beleid van de verschillende regeringen te overbruggen.

Donderdag wordt een nieuwe poging gewaagd op een tweedaagse top van EU-leiders. Gezamenlijke strenge criteria zijn noodzakelijk, aldus Brüderle, omdat het niet zeker is 'dat iedereen van plan is dezelfde hoge eisen te stellen zoals wij in Duitsland'.

Duitsland en Frankrijk zijn voorstander van het gebruik van kernenergie en denken dat de economieën van hun landen niet zonder kunnen. Oostenrijk zette, ook namens vier andere landen, zijn vraagtekens bij het gebruik van kernenergie.

Friese vrouw (63) bevalt van dochter

Een 63-jarige vrouw uit het Friese Harlingen is maandag in een ziekenhuis in Leeuwarden bevallen van een dochter met de naam Meagan. Niet eerder kreeg een vrouw in Nederland op zo'n hoge leeftijd een kind. Moeder en dochter maken het goed.

Zo maakte de moeder, Tineke Geessink maandag bekend. De vrouw werd zwanger via eiceldonatie in het buitenland. Het kind kwam maandag via een keizersnede even voor 10.00 uur ter wereld.

Friese vrouw (63) bevalt van dochter
Friese vrouw (63) bevalt van dochter (Foto: ANP)

UEFA waarschuwt BosniŽ voor het laatst

De UEFA eist een bestuurswijziging bij de Bosnische voetbalbond. Er zijn nu drie man die leiding aan de bond geven. Als er voor 1 april niets veranderd is, worden Bosnische teams en de nationale voetbalploeg van het land uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden en toernooien.

De Europese voetbalbond wil dat er één voorzitter komt. Die moeten gekozen worden om zijn kwaliteiten en niet om zijn afkomst. Dat er nu drie voorzitters zijn, is nog een voortvloeisel uit de oorlog die van 1992 tot 1995 duurde. Het land was toen verdeeld in twee etnisch gescheiden regio's.

De voorzitters die er nu zitten, zijn gekozen op basis van etnische redenen. Om de zestien maanden wisselen een Serviër, een Kroaat en een etnische moslim het voorzitterschap af. "Er zal een automatische schorsing voor Bosnië volgen als er op 1 april niets is veranderd", liet de algemeen secretaris van de UEFA, Gianni Infantino, aan het ANP weten.

Tennisfederatie verplaatst duel Japan

De ITF (internationale tennisfederatie) heeft vandaag het besluit genomen om het Fed Cup-duel tussen Japan en Argentinië te verplaatsen. De twee landen zouden in de play-offs spelen in Wereldgroep II.

De federatie kwam tot het besluit omdat Japan momenteel te kampen heeft met hevige problemen naar aanleiding van de tsunami en de aardbeving in het land. De wedstrijden zullen nu op 16 en 17 juli plaatsvinden, de plek is nog onbekend.

Stacking krijgt 'Hobo'-dlc

Uitgever THQ heeft aangegeven dat Stacked in het begin van april DLC zal krijgen. De DLC zal de naam "The Lost Hobo King" dragen en zal draaien om Levi en zijn oom. Zijn oom is erfgenaam van de troon van 'Hobo' maar kan alleen koning worden als de verloren kroon gevonden wordt.

De DLC zal onder andere het volgende bevatten:

  • nieuwe uitdagingen
  • 15 nieuwe personages
  • nieuwe abilities
  • 'hi-jinks'
  • achievements

Van FOK!games kreeg Stacking een 8.0. De DLC komt begin april uit op XBLA en het PSN.

Julianne Moore speelt boze heks

Julianne Moore gaat de rol van de boze heks Mother Malkin spelen in de fantasiefilm The Seventh Son. Dat is te lezen op de Amerikaanse filmsite Bloody Disgusting. Jeff Bridges tekende eerder al voor de rol van Master Gregory, een priester die zich specialiseert in duiveluitdrijving. Moore en Bridges werkten in 1998 al samen aan The Big Lebowski.

Het verhaal gaat over Thomas J. Ward, de zevende zoon van een zevende zoon in het Engeland van 1700, die als enige spoken en andere mythische wezens kan zien. Hij gaat in de leer bij Master Gregory om de wezens te bestrijden. Mother Malkin is een nietsontziende heks met ontzagwekkende magische krachten en één van de aartsvijanden van Ward. Ze gebruikt pasgeboren baby's van ongehuwde vrouwen voor haar bloedmagie.

The Seventh Son was eerst bekend als The Spook's Apprentice, en wordt onderdeel van de filmserie The Last Apprentice. Deze is gebaseerd op de boekenserie The Wardstone Chronicles van de Britse schrijver Joseph Delaney. Tot nu toe zijn zeven boeken verschenen, met een achtste in de maak.

De namen van andere castleden van The Seventh Son zijn nog niet bekendgemaakt. Sergey Bodrov, die in 2007 de film Mongol maakte over Dzjengis Khan, neemt de regie op zich. De film moet in 2013 in de bioscoop verschijnen.


Julianne Moore (Foto: Novum)

Robert Pattinson wil rol als superheld

De Britse acteur Robert Pattinson wil dolgraag een superheld spelen. Tegen MTV zegt de Twilight-acteur dat hij klaar is voor een rol met superkrachten.

Pattinson vreest alleen dat alle rollen als superheld al zijn verdeeld. "Is er nog wel eentje over?", grapt de 24-jarige acteur. Hij heeft een held in gedachte, maar durft niet te zeggen wie. "Ik zeg niet wie het is, omdat de fans dan zeggen: nee, ik ga hem vermoorden."

Pattinson ontkent het gerucht dat hij in de zogeheten reboot van Daredevil gaat spelen. Er komt een nieuwe film over de blinde superheld, die losstaat van de Daredevil-film uit 2003 met Ben Affleck. Pattinson zegt niet te begrijpen waar het gerucht vandaan komt.

De Britse acteur is vooral bekend als tieneridool dankzij zijn rol als vegetarische vampier Edward in de Twilight-reeks. Zijn nieuwste film is het drama Water for Elephants met Reese Witherspoon. Die film draait vanaf 5 mei in de Nederlandse bioscopen.


Robert Pattinson (Foto: Novum)

Vijf jaar cel geŽist tegen leider drugsbende

Tegen de leider van een bende henneptelers is maandag vijf jaar cel geëist. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar. De 42-jarige Almeerder leidde een drugsbende die meerdere wietkwekerijen runde. Ook de voormalige Amsterdamse taxibaas Dick Grijpink was volgens het OM actief in de bende.

De Almeerder wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, het exploiteren van hennepkwekerijen in Heerhugowaard en Groningen, het aftappen van stroom en het witwassen van vijf auto's. In totaal moeten in deze zaak 24 verdachten voor de rechter verschijnen.

Vorige week stonden al vier wietknippers terecht. Tegen hen heeft het OM werkstraffen geëist. De zaak tegen Grijpink dient donderdag en vrijdag. Hij was onder meer betrokken bij de exploitatie van vier kwekerijen en het witwassen van geld en auto's. De overige verdachten komen deze en de komende weken voor de rechter.

De rechter doet 27 april uitspraak tegen alle verdachten.

Huntelaar haakt af bij Oranje

Klaas-Jan Huntelaar is de derde afvaller bij het Nederlands elftal. De knieblessure van de spits van Schalke bleek vandaag te ernstig om in de dubbele ontmoeting met Hongarije in actie te komen. Huntelaar heeft inmiddels het trainingskamp in Noordwijk verlaten. Eerder meldden Arjen Robben en Theo Janssen zich al geblesseerd af.

Bondscoach Bert van Marwijk heeft inmiddels drie vervangers opgeroepen voor de blessuregevallen. FC Twente-aanvaller Luuk de Jong, PSV-vleugelspits Jeremain Lens en HSV-spits Ruud van Nistelrooy sluiten zich zo snel mogelijk aan bij de selectie. Ze zaten alle drie bij de voorselectie, maar vielen af toen Van Marwijk de definitieve keuze maakte.

Nederland speelt vrijdag en dinsdag twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Hongarije. Vrijdag is Boedapest de plaats van handeling, vier dagen later spelen beide landen in Amsterdam tegen elkaar.

Kreeftenstropers Oosterschelde betrapt

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft twee kreeftenstropers opgepakt die 157 kreeften illegaal hadden gevangen. Enkele kreeften waren eidragend. De schaaldieren zijn teruggezet in de Oosterschelde. De marktwaarde bedraagt volgens de nVWA in totaal 4600 euro.

De kreeften, waarvan de scharen waren vastgebonden, werden gevonden in de omgeving van Kats op Noord-Beveland. In zeven kreeftvistuigen in de buurt van Ouwerkerk werden nog eens acht geboeide kreeften gevonden.

Kreeften mogen tussen half juli en 31 maart niet worden gevangen, zodat de populatie op niveau kan worden gehouden. De vangst van zwangere kreeften is het hele jaar verboden. In verband met hun lange voortplantingscyclus moeten zij direct worden teruggezet.

De twee verdachten hebben een proces-verbaal gekregen.


Kreeftenstropers Oosterschelde betrapt (Foto: Novum)

Nick & Simon willen doorbreken in Amerika

Nick & Simon bevestigen het gerucht dat ze in de Verenigde Staten zijn om een realityshow op te nemen over de kans die het duo maakt op internationaal succes. Dat zegt Simon Keizer in het radioprogramma Evers Staat Op. Ook Ilse de Lange heeft meegewerkt aan de show.

De Volendamse volkszangers zijn een week in de Verenigde Staten en hebben nog twee dagen om te werken aan hun doorbraak. "Het is eigenlijk een manier om verschillende muziekstijlen uit Amerika uit te lichten koppelend aan de kans dat Nick & Simon hier eventueel zouden kunnen doorbreken."

Het muziekduo deed wekenlang mysterieus over de reis naar de VS, ondertussen werden de geruchten dat de twee hopen op een internationale doorbraak steeds groter. Simon zegt dat de insteek van het programma om het te maken in de VS is bedoeld met een 'vette knipoog'. "Het was meer een manier om aan Amerika te ruiken."

Nick & Simon zijn hun reis begonnen in Memphis, daarna reisden ze naar New Orleans en Nashville, waar Ilse de Lange een 'grote rol' voor het duo speelde. Zij introduceerde hen bij haar Amerikaanse producent die volgens Simon razend enthousiast is. "Hij wil graag naar Nederland komen om liedjes met ons te schrijven."

Het programma wordt vanaf woensdag 11 mei uitgezonden door de TROS.


Nick & Simon willen doorbreken in Amerika (Foto: Novum)

Extra startplaatsen voor ruitertalenten

Maikel van der Vleuten en Diederik van Silfhout zullen actief zijn tijdens het Indoor Brabant. Zij krijgen deze plaats toegewezen door de bondscoaches Rob Ehrens en Sjef Janssen omdat zij te boek staan als aanstormend talent.

Het Indoor Brabant wordt gehouden in Den Bosch en begint donderdag. Aankomende zaterdag staat de wereldbekerwedstrijd dressuur ook op het programma. Een dag later zullen de springruiters actief zijn.

Het is op beide onderdelen de laatste kans op kwalificatie voor de finale, volgende maand in Leipzig.

Del Potro maakt fikse sprong op ranglijst

De Argentijnse tennisser Juan Martin del Potro heeft door het bereiken van de halve finale van het toernooi in Indian Wells een forse sprong gemaakt op de wereldranglijst van de ATP. Del Potro, ooit de nummer vier van de wereld, is inmiddels opgeklommen naar plaats 51.

Dat betekent voor de voormalige winnaar van de US Open een stijging van 39 plaatsen in vergelijking met de vorige ranglijst. Del Potro onderging vorig jaar een polsoperatie, waarna hij wegzakte op de wereldranglijst. Inmiddels is hij bezig aan een opmars.

Rafael Nadal blijft nummer één op de wereldranglijst. Novak Djokovic, die het toernooi van Indian Wells zondag won, nam de tweede plaats over van Roger Federer. De Zwitser staat nu derde. Thiemo de Bakker is de beste Nederlander op de ranglijst. Hij is 52e. Robin Haase verloor zeven plaatsen en bezet nu positie 63. Jesse Huta Galung volgt op de 115e plaats.

Del Potro maakt fikse sprong op ranglijst
Del Potro maakt fikse sprong op ranglijst (Foto: ANP)

UEFA erkent hoge prijs voor tickets

De Champions League-finale van dit jaar kost de gemiddelde bezoeker minimaal 178 euro. Een 'niet briljante' prijs erkende UEFA-voorzitter Michel Platini.

De prijzen voor een kaartje voor de finale van het kampioenenbal worden niet aangepast. Dat liet de UEFA vandaag weten. Een plekje bij de finale op 28 mei in het Wembley Stadium kost de bezoeker 178 euro minimaal. Hier komen echter nog administratiekosten bij.

UEFA-voorzitter Platini reageerde op de hoge ticketprijzen die oplopen tot 350 euro tegenover L'Equipe. "het is goed dat we er op zijn gewezen en we gaan er in de toekomst weer naar kijken", aldus de Fransman die toegaf dat de prijzen "niet briljant" waren.

De UEFA verwacht maar liefst zestig miljoen euro om te zetten aan de kaartjes. De tickets zullen niet in prijs worden verlaagd door de uitspraak van de voorzitter. "De prijzen zullen niet veranderen", aldus UEFA-secretaris Gianni Infantino in de media. "De kaartverkoop is al begonnen en de voorzitter heeft enkel zijn mening gegeven."

Crisis Ivoorkust duurt voort

Militairen loyaal aan de internationaal erkende president van Ivoorkust Alassane Ouattara zeggen maandag een vijfde stad in het westen van het land te hebben veroverd. Een woordvoerder van zittend president Laurent Gbagbo weigerde commentaar te geven.

De aankondiging volgde op een bijeenkomst van duizenden jongeren in de hoofdstad Yamoussoukro. De jongeren reageerden met de bijeenkomst op een oproep zich bij het leger aan te sluiten om president Gbagbo te verdedigen. Ouattara wordt door de internationale gemeenschap erkend als de rechtmatige winnaar van de presidentsverkiezingen in het land. Gbagbo weigert echter af te treden.

Vorige week vuurden Gbagbo-getrouwen mortieren af op een drukke marktplaats. Bij de aanval kwamen ten minste 25 mensen om het leven. De Verenigde Naties hebben gezegd dat de aanval een misdaad tegen de menselijkheid kan zijn.

Een bemiddelingscommissie van de Afrikaanse Unie heeft Gbagbo tot donderdag de tijd gegeven gesprekken aan te gaan met Ouattara om een overdracht van de macht te bewerkstelligen.

McLaren kiest toch voor andere uitlaat

McLaren heeft er op het laatste moment toch nog voor gekozen om van uitlaat te veranderen voor de Grand Prix van Australië. Het nieuwe uitlaatsysteem wat tijdens de tests al werd gebruikt moet voor meer neerwaartse druk zorgen.

Omdat de echte topsnelheid nog ontbrak bij het Britse team hebben ze besloten de auto nog wat aanpassingen mee te geven. "Deze veranderingen moeten bij elkaar meer dan een seconde opleveren", aldus Martin Whitmarsh, teambaas van McLaren. "We hopen dat de risico's die we hebben genomen, goed uitpakken en dat we competitief zullen zijn in Australië."

Het uitlaatsysteem zal worden vervangen door een simpele uitvoering. "Afgelopen winter zijn veel teams met vrij extreme uitlaten gekomen. Wij hadden zelf ook een redelijk vernieuwend ontwerp, maar die leverde naar mijn idee te weinig op." Het oude systeem zou de warme uitlaatgassen meerdere kanten opsturen, dit zou voor meer downforce zorgen. "Het idee was goed, maar het was nog niet voldoende uitgewerkt om ermee te kunnen racen. We hebben daarom een stap terug gedaan op dit vlak."

Ook zal er nog voor de Grand Prix in Australië een nieuwe vloer in de auto komen.

Man schiet op zus

Bij een uit de hand gelopen familieruzie in Gouda heeft een man zondag een schot gelost op de auto van zijn 25-jarige zus. De politie vond op de plaats van het incident een lege huls. De 28-jarige man is nog niet aangehouden.

De politie ontving rond 23.45 uur een melding dat er geschoten zou zijn. Een vrouw was er bij een familieruzie in haar auto vandoor gegaan. Ze was bang dat haar broer haar iets zou aandoen. Op de kruising van de Hoefbladstraat met het Lisplantsoen hoorde ze een schot. De vrouw bleef ongedeerd.

Rus simpel door in kwalificatie Miami

Arantxa Rus heeft de tweede ronde van het kwalificatietoernooi in Miami bereikt. De Monsterse tennisster klopte Misaki Doi uit Japan met 6-1, 6-2. Rus moet nog een wedstrijd winnen om het hoofdtoernooi te bereiken. Die gaat tegen de winnaar van de partij tussen Magdalena Rybarikova en Michelle Larcher de Brito.

Rus is de enige Nederlandse vrouw in de kwalificaties in Miami. Bij de mannen probeert Igor Sijsling zich te plaatsen voor het 'vijfde grandslam'. Hij komt later vandaag in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi in actie tegen de Duitser Björn Phau. Thiemo de Bakker en Robin Haase zijn direct geplaatst voor het hoofdtoernooi in Miami.

Hacker verhelpt account bug Rift

Een vriendelijke hacker genaamd ManWitDaPlan heeft Trion Worlds, ontwikkelaar van de MMO Rift, geattendeerd op een subtiele bug met betrekking tot de accountvalidatie van de game. Volgens zowel Trion als de hacker zou via deze bug de veiligheid van speler-accounts te omzeilen zijn.

Het lek is momenteel gedicht, en er zijn geen spelers de dupe en ook geen gegevens gelekt. Trion Worlds heeft echter volgens een bericht op het forum nog steeds te kampen met andere pogingen tot accounthacking. Volgens de ontwikkelaar is maar liefst 1 procent van de Rift-spelers te pakken genomen. "Echter, één procent van een verrassend hoog aantal spelers is nog steeds een flinke hoeveelheid." Aldus Rift executive producer Scot Hartsman. "Het is belangrijk om te onthouden, ondanks het onlangs gedichte lek, dat er nog steeds hackers en botnets account- en paswoordcombinaties uitproberen middels gehackte websites of gegevens vanuit andere MMO's."

Rift heeft desondanks lovende kritieken gehad. Ons vermoeden dat Rift wellicht een te groot risico heeft genomen door veel op samenspel in te zetten, blijkt tot nu toe ongegrond.

rift

Frankrijk vindt dat president Jemen weg moet

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé heeft maandag gezegd dat de president van Jemen Ali Abdullah Saleh moet opstappen. Tegen de president zijn al wekenlang protesten. Zondag ontsloeg Saleh de hele regering en maandag verloor hij de steun van een deel van het leger.

Frankrijk was ook het eerste land dat het vertrek eiste van de Libische leider Moammar Gadhafi. Het land drong ook als eerste aan op een vliegverbod boven Libië.

Frankrijk vindt dat president Jemen weg moet
Alain Juppé (Foto: ANP)

Neergeschoten vrouw Den Haag overleden

De vrouw die maandagochtend zwaargewond raakte bij een schietincident in Den Haag is rond het middaguur in een ziekenhuis aan haar verwondingen overleden. Het gaat om een 37-jarige vrouw uit die stad. In de buurt van het incident kon in verband met de zaak een 35-jarige man uit Den Haag worden aangehouden.

De politie kreeg rond 08.00 uur de melding dat er in de Stuwstraat, in de wijk Laakkwartier, iemand was neergeschoten. Daar trof de politie een zwaargewonde vrouw aan. Ze werd onderzocht door een mobiel medisch team dat met een traumahelikopter werd ingevlogen, waarna ze is overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie vermoedt dat de oorzaak van de schietpartij in de relationele sfeer ligt. Er is sporenonderzoek verricht op de plaats van het incident. De verdachte wordt op het bureau verhoord.

'Limburg moet alert zijn op zware aardbeving'

Limburg moet rekening houden met aardbevingen van 7.0 op de schaal van Richter, zo waarschuwen geologen van de Vrije Universiteit en de Universiteit Aken maandag.

De Nederlandse en Duitse wetenschappers ontdekten dat er enkele honderden jaren geleden aardbevingen van 7.0 op de schaal van Richter in de omgeving van Limburg zijn geweest. Een dergelijke aardbeving is ongekend zwaar voor Nederlandse begrippen. Huizen, wegen en bedrijven zouden hier niet tegen bestand zijn, evenals kerncentrales en chemische fabrieken.

Roermond werd in 1992 getroffen door een beving van 5.8 op de schaal van Richter. De geologen verschijnen maandagavond in het televisieprogramma EénVandaag, waar ze uitvoeriger in zullen gaan op hun bevindingen.

Apeldoorner vast voor misbruik minderjarigen

Een 26-jarige man uit Apeldoorn is maandag aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van twee minderjarige jongens. Het gaat om twee tieners die ook in Apeldoorn wonen. Ze hebben tegenover de politie verklaard dat ze enkele jaren geleden seksueel misbruikt werden door de man.

Het misbruik zou over langere periode hebben plaatsgevonden. De 26-jarige man is maandag in een politiecel gezet en wordt verhoord, meldt de politie. De leeftijd van de jongens is niet bekendgemaakt.

Turkse officieren vast om moord op christenen

Een Turkse rechtbank heeft maandag vijf legerofficieren en twee burgers in hechtenis laten nemen in verband met de in 2007 gepleegde moord op drie christenen. De moorden zouden zijn gepleegd als onderdeel van een complot om de regering omver te werpen.

Het is niet precies duidelijk waarvan de officieren worden beschuldigd, maar hun arrestatie volgde nadat het openbaar ministerie een brief van een klokkenluider had bestudeerd waarin staat dat de christenen werden vermoord om chaos te creëren en het land te destabiliseren en zo een staatsgreep mogelijk te maken. De christenen, twee Turken en een Duitser, werden om het leven gebracht bij een bijbeluitgeverij, waar ze werden vastgebonden en hun de keel werd doorgesneden.

Honderden mensen, onder wie legerofficieren, politici en journalisten, worden momenteel berecht omdat ze de in 2002 aangetreden regering van premier Recep Tayyip Erdogan omver zouden hebben willen werpen. De regering is ervan beschuldigd de zaak aan te grijpen om haar tegenstanders het zwijgen op te leggen. De recente arrestatie van een aantal journalisten, onder wie twee vooraanstaande onderzoeksjournalisten, heeft protesten uitgelokt van westerse landen en internationale persorganisaties.

Vorm: "Spanje of Duitsland trekt me wel"

PSV wist gistermiddag met 1-0 te winnen van FC Utrecht. Mede dankzij FC Utrecht-doelman Michel Vorm scoorden de Einhovenaren maar één keer. Hij hield zijn team meerderde malen op de been en kon met een goed gevoel van het veld stappen.

Vorm is op dit moment ook eerste keeper bij Oranje vanwege de blessure van eerste keus Maarten Stekelenburg. Dit maakt hem echter niet zenuwachtig. "Ik zit natuurlijk al twee jaar bij de selectie en dan houd je in je achterhoofd dat je er moet staan als er iets met Maarten gebeurt. Als ik in Hongarije of in de ArenA onder de lat sta, zal ik gewoon doen wat ik altijd doe. Ik ben een vrij nuchtere jongen."

Naar eigen zeggen is de keeper van Utrecht wel toe aan een stapje hogerop. "Ik heb na dit seizoen nog een contract van een jaar bij FC Utrecht en ik heb niet de intentie om te verlengen. Ik ben nu 27, heb meer dan 150 wedstrijden in het eerste gespeeld en de nodige interlands met Oranje achter de rug. Ik ga niet weg voor de eerste de beste club, maar ik ga ervan uit dat er nog wel wat gaat gebeuren. Het is tegenwoordig moeilijk voor een keeper om een transfer te maken, vooral vanwege de financiële situatie bij de clubs. Op dit moment is er nog niks concreet, maar ik blijf gewoon mijn uiterste best doen. Mijn voorkeur gaat uit naar een buitenlandse club, het liefst in Spanje of Duitsland."

Schoorel naar tweede ronde in Caltanissetta

Thomas Schoorel heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de Challenger in Caltanissetta. De Amsterdammer versloeg in de eerste ronde Andrea Arnaboldi met 7-6 (9) en 6-4. In de tweede ronde neemt de nummer 174 van de wereld het op tegen Bastian Knittel.

Antal van der Duim plaatste zich eerder op de dag voor het hoofdtoernooi. De Fries neemt het in de eerste ronde op tegen de Italiaan Francesco Aldi.

[Primera Divisiůn] Uitslagen speelronde 29

Afgelopen weekeinde werd in Spanje de 28e speelronde van de Primera División afgewerkt. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken. Een verslag van de wedstrijd tussen Sevilla en FC Barcelona is hier terug te vinden.

Real Madrid wint derby van Atletico Madrid

Real Madrid blijft nog altijd in het spoor van FC Barcelona. De formatie van trainer José Mourinho won afgelopen weekend de stadsderby tegen Atletico Madrid met 2-1. Het verschil met de Catalanen, die dit weekend eveneens wonnen, werd echter niet kleiner en bedraagt nog altijd vijf punten.

De Koninlijke stond tegen stadsgenoot Atletico al na een half uur ewdstrijd op een comfortabele voorsprong. Na elf minuten opende Karim Benzeman de score, waarna Mesut Özil de score na iets meer dan een half uur verdubbelde. In de slotfase produceerde de thuisploeg nog wel een aansluitingstreffer, waar het vervolgens bij bleef.

Vrije trap De Guzman bezorgt Real Mallorca de winst

Real Mallorca slaagde er dit weekend in om met een minimaal verschil van degradatiekandidaat Real Zaragoza te winnen. Het enige doelpunt van deze wedstrijd werd gemaakt door oud-Feyenoorder Jonathan de Guzman.

De Guzman maakte de enige treffer van deze wedstrijd in de tweede helft. Dit deed de speler middels een fraaie vrije trap, waar Leo Franco niet bij kon. De reservedoelman van Real Zaragoza stond toen pas drie minuten in het veld, aangezien eerste keus Toni Doblas met een rode kaart van het veld werd gestuurd. Het was voor de voormalig speler van Feyenoord zijn tweede goal in dienst van Real Mallorca, dat door de zege naar de negende plaats klom.Uitslagen speelronde 29:

Thuis Uit Uitslag
Real Mallorca Real Zaragoza 1-0
FC Barcelona Getafe CF 2-1
Atletico Madrid Real Madrid 1-2
Sporting de Gijón UD Almeria 1-0
Hercules CF Osasuna 0-4
Racing Santander Real Sociedad 2-1
Malaga CF Espanyol 2-0
Deportivo la Coruna Levante UD 0-1
Athletic de Bilbao Villarreal 0-1
Valencia Sevilla FC 0-1


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 29 25 3 1 78 81-15
2 Real Madrid 29 23 4 2 73 69-21
3 Villarreal 29 16 6 7 54 48-30
4 Valencia 29 16 6 7 54 42-33
5 Espanyol 29 14 1 14 43 37-41
6 Athletic de Bilbao 29 13 3 13 42 44-41
7 Sevilla FC 29 12 6 11 42 43-43
8 Atletico Madrid 29 11 6 12 39 42-39
9 Real Mallorca 29 11 5 13 38 30-38
10 Osasuna 29 9 8 12 35 34-33
11 Real Sociedad 29 11 2 16 35 39-48
12 Levante UD 29 10 5 14 35 30-39
13 Getafe CF 29 9 7 13 34 39-45
14 Racing Santander 29 8 9 12 33 28-43
15 Sporting de Gijón 29 7 11 11 32 27-35
16 Deportivo la Coruna 29 7 10 12 31 23-39
17 Real Zaragoza 29 7 9 13 30 28-40
18 Malaga CF 29 8 5 16 29 38-59
19 UD Almeria 29 5 11 13 26 30-48
20 Hercules CF 29 7 5 17 26 25-47


Klik hier om meer statistieken over de Primera División te bekijken!

Beveiliging internetbankieren ING lek

Klanten van ING kunnen het slachtoffer worden van een beveiligingslek. Fraudeurs kunnen dankzij het lek de zogeheten TAN-codes omzeilen. Met die codes moet een legitieme gebruiker betaaltransacties normaliter autoriseren. Het lek is wereldkundig gemaakt door de website Crimesite.nl. ING bevestigt dat de fraude mogelijk is.

De kern van het beveiligingsprobleem is dat klanten van ING met steeds dezelfde inloggegevens bij hun rekeningoverzicht kunnen. Fraudeurs kunnen zich in een e-mail voordoen als de bank om zo die inloggegevens afhandig te maken. Ook kan de computer van een gebruiker besmet zijn met een virus dat deze gegevens aftapt.

Met de inloggegevens krijgen fraudeurs inzage in de bij- en afschrijvingen van een rekening. Zelf transacties verrichten kan in principe niet. Maar sommige internetbetaalsystemen werken op basis van automatische incasso. Die kan worden vrijgegeven doordat het systeem een proeftransactie doet, die de gebruiker moet bevestigen. Maar in het systeem van ING kan ook een fraudeur bij deze gegevens.

Als een account bij een dergelijk betaalsysteem eenmaal aan de betaalrekening is gekoppeld, kunnen bedragen via het systeem van de rekening worden afgeschreven. De gebruiker kan dat alleen zien door zijn transactieoverzicht in de gaten te houden en te controleren op verdachte afschrijvingen. Internetbetaalsystemen waarmee deze vorm van fraude mogelijk is, zijn PayPal en Click and Buy.

De ING laat in een reactie weten dat deze vorm van fraude inderdaad mogelijk is. De fraude zou echter slechts 'heel incidenteel' voorkomen. Een woordvoerder van de bank benadrukt dat klanten zelf verantwoordelijk zijn voor de geheimhouding van hun gegevens. "We houden de aanpak van cybercriminelen in de gaten. Het gebruiksgemak is echter ook belangrijk. Ons systeem voldoet aan de eisen van de toezichthouder, De Nederlandsche Bank."

De internetbankiersystemen van andere Nederlandse banken zouden volgens Crimesite.nl niet gevoelig zijn voor dit beveiligingslek, omdat daar ingelogd moet worden met veranderlijke codes. Die codes worden toegestuurd per sms of aangemaakt door een speciaal apparaatje waar de pinpas in gestoken moet worden.

Crimesite.nl werd getipt over deze methode en kreeg ook lijsten te zien met inlognamen en wachtwoorden van gedupeerde ING-rekeninghouders. Dat zou betekenen dat het niet gaat om een theoretische fraudeermethode.


Beveiliging internetbankieren ING lek (Foto: Novum)

Aflossingvrije hypotheek verdwijnt deels

De aflossingsvrije hypotheek zal deels gaan verdwijnen. Huizenkopers moeten in de toekomst minimaal de helft van de waarde van de woning aflossen op de genomen hypotheek. Ook kunnen kopers minder gaan lenen, tot slechts 110 procent van de woningwaarde.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën (CDA) neemt hiermee de gedragscode op die banken zelf in februari hebben opgesteld. De Jager en ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wilden aanvankelijk strengere normen, maar de vrees van banken was dat de in de slop geraakte woningmarkt nog meer onder strengere maatregelen zou lijden. De AFM zal de nieuwe regels bij banken gaan controleren.

Google: China blokkeert Gmail

De Chinese regering stoort de e-maildienst van Google, Gmail. Gebruikers kunnen daardoor lastig toegang krijgen tot hun e-mail. Dat heeft Google maandag gezegd.

Volgens Google hebben technici onderzoek gedaan en is er geen technisch probleem met de e-maildienst of de website vastgesteld. "Aan onze kant is er geen technisch probleem; we hebben uitvoerige controles uitgevoerd", aldus Google in een verklaring. "Dit is een blokkade van de regering die zo gemaakt is dat het probleem bij Gmail lijkt te liggen."

China heeft het een zeer strikt internetbeleid en blokkeert veel populaire websites, zoals YouTube, Facebook en Twitter. De regering heeft het filter nog eens aangescherpt, nadat in januari op grote schaal onrust was uitgebroken in de Arabische wereld. Destijds verschenen er op het internet oproepen voor een 'Jasmijnrevolutie' in China. De Chinese autoriteiten zetten op grote schaal politie in op plekken waar de aangekondigde demonstraties plaats zouden vinden, maar er verschenen geen betogers.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken wilde niet reageren op de aantijgingen van Google.

Regenboog meest gebruikte naam basisscholen

De Regenboog is de meest voorkomende naam onder Nederlandse basisscholen. Van de 7536 basisscholen heten er 123 Regenboog, blijkt uit onderzoek van het NOS Jeugdjournaal.

Op de tweede plaats komt de Jozefschool met 91 vermeldingen. De Wegwijzer volgt op de derde plaats met 84 noteringen. In totaal zijn er 4500 verschillende namen, waarvan er 3700 uniek zijn. Voorbeelden daarvan zijn Kon-Tiki in Amersfoort en Oeboentoe in Purmerend.

Die laatste is overigens waarschijnlijk niet vernoemd naar het op Linux gebaseerd besturingsysteem Ubuntu, maar naar een Afrikaanse filosofie (waar het besturingssysteem ook naar is vernoemd).

Ruim 250 scholen zijn vernoemd naar een lid van het koningshuis. Prins Willem-Alexander is koploper met 49 vernoemingen. Koningin Beatrix staat tweede met 45 naar haar genoemde scholen. Zij wordt op de voet gevolgd door oud-koningin Juliana, met 43 noteringen. Twee scholen zijn al vernoemd naar Amalia, de oudste dochter van Willem-Alexander en prinses Máxima.


Regenboog meest gebruikte naam basisscholen (Foto: Novum)

President Jemen verliest steun generaals

In Jemen heeft president Ali Abdullah Saleh de steun van een deel van het leger verloren. De machtige brigadegeneraal Ali Mohsen Saleh verklaarde maandag op de televisie het protest tegen de president te steunen.

Kort daarna lieten nog twee generaals weten Mohsen Saleh te zullen volgen, meldde de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Volgens het Franse persbureau AFP betuigen inmiddels tientallen officieren hun steun aan de demonstranten die het aftreden van het staatshoofd eisen.

Mohsen Saleh voert het bevel over de eerste gepantserde divisie. Hij verklaarde zijn troepen in te zullen zetten om de demonstranten te beschermen. Het besluit is een klap voor de president die eerder al de steun van leiders van zijn stam verloor.

"Jemen verkeert vandaag in een allesomvattende en gevaarlijke crisis", aldus de brigadegeneraal. Gebrek aan dialoog en onderdrukking van vreedzaam protest verergeren naar zijn mening de crisis. Omdat het leger het volk moet beschermen, besloot Mohsen Saleh om 'onze vreedzame steun te geven aan de jongerenrevolutie en hun eisen'.

President Jemen verliest steun generaals
President Jemen verliest steun generaals (Foto: ANP)

Box Office Nederland

Gooische Vrouwen heeft het wederom erg goed gedaan en levert slechts 2,3 procent van de omzet van vorig weekend in. De release van Big Mommas: Like Father, Like Son komt op de tweede plaats.

Verder zijn er nog twee andere releases in de top tien te vinden. The Mechanic komt binnen op de zesde plaats en Sanctum komt binnen op de achtste plaats.

Bij de gemiddelden is het verhaal hetzelfde als vorig weekend, namelijk dat de de top drie in de lijst met totalen ook de top drie qua gemiddelde is. Gooische Vrouwen haalde nu gemiddeld 11.596 euro op. De totaal behaalde omzet van deze film is al ruim 4,5 miljoen euro.

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Gooische Vrouwen € 1.654.406 143 € 11.569 € 4.507.880
2 Big Mommas: Like father... € 334.529 87 € 3845 € 335.177
3 I Am Number Four € 254.543 83 € 3066 € 827.996
4 The King's Speech € 245.701 105 € 2340 € 2.571.732
5 Rango € 107.939 157 € 687 € 815.561
6 The Mechanic € 106.141 38 € 2793 € 137.853
7 Black Swan € 82.979 63 € 1317 € 2.465.483
8 Sanctum € 73.267 36 € 2035 € 73.420
9 Yogi Bear € 65.036 105 € 619 € 2.046.054
10 No Strings Attached € 60.287 55 € 1096 € 1.520.769

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

Header

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken wat de prijs is en doe mee!

Deze week is Michael Jackson the Experience aan de beurt. We hebben een Michael Jackson-boekje met songteksten, een Michael Jackson-keychain en Michael Jackson-stickers. Wil je kans maken op deze goodies? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Welk instrument werd er in dit spel ingeschakeld als anti-piraterijmiddel?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina invullen.

Michael Jackson the Experience

Cruijff eist excuses van Real Madrid

Johan Cruijff heeft in zijn wekelijkse column in de Spaanse krant El Periodico uitgehaald naar Real Madrid. De 63-jarige Amsterdammer vindt dat de grote rivaal van Barcelona, zijn tweede liefde na Ajax, een kwalijke rol heeft gespeeld in recente dopinggeruchten rond de Catalaanse topclub.

"De beschuldiging is te ernstig, te hard om geen excuses te maken", betoogde Cruijff. "Real Madrid zal op een waardige manier verontschuldigingen moeten aanbieden."

Eerder deze maand belde een Spaans radiostation een niet nader omschreven vertegenwoordiger van Real Madrid op. Deze functionaris was van mening dat de Spaanse voetbalfederatie het controleren op doping serieuzer zou moeten aanpakken. Deze anonieme official vond het ook onbegrijpelijk dat zowel Barcelona als Valencia samenwerken met artsen die een "twijfelachtige" reputatie hebben.

Jacquelin zegeviert op SiciliŽ Open

Raphaël Jacquelin heeft vanmorgen de Sicilië Open op zijn naam geschreven. Hij won met een voorsprong van een slag.

De Fransman sloeg op de par-71 baan alle holes in 68 slagen en kwam zo tot een totaal van twaalf onder par. Dit was een slag beter dan Anthony Wall, die het toernooi als tweede afsloot. Na een double bogey op de zeventiende hole was zijn kans op de overwinning flink gedaald.

De derde plek in het toernooi werd gedeeld door José Manuel Lara uit Spanje en Joel Shöholm, een rookie uit Zweden. Nederlander Joost Luiten was het gisterenavond al einde oefening. Na de achttien holes had hij een totaal van 71 slagen, genoeg voor een 34e plaats.

Emanuelson leert van landgenoten bij Milan

Urby Emanuelson steekt bij AC Milan veel op van Clarence Seedorf en Mark van Bommel. Dat zegt hij in gesprek met Novum Nieuws. Zijn twee aanwezige landgenoten laten hem zich thuis voelen in Milaan. De 24-jarige middenvelder speelt nu anderhalve maand in Italië en heeft zich aardig gesetteld. "Ik merk nu dat alles ongeveer op z'n plek valt."

De geboren Amsterdammer staat op zes officiële wedstrijden in het eerste van AC Milan. "Ik denk dat ik me tot nu toe aardig staande heb gehouden. In het begin heb ik veel gespeeld door blessures. Maar nadat iedereen terugkwam, werd het echt vechten voor je plaats", merkte Emanuelson.

"Ik heb er een paar keer niet bijgezeten, maar heb me via de trainingen teruggeknokt en zit de laatste weken toch weer bij de selectie. Het gaat dus de goede kant op en ik laat zien het niveau toch wel aan te kunnen", zegt de oud-Ajacied, die het verschil met tussen de Serie A en de Eredivisie wel heeft gemerkt. "Vooral tegen de kleinere ploegen wordt het meer een fysiek gevecht."

Deze week bereidt hij zich in Noordwijk met het Nederlands elftal voor op de twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Hongarije. "Het voelt goed om weer even terug te zijn in Nederland. Ik heb er zin in."


Emanuelson leert van landgenoten bij Milan (Foto: Novum)

Goss voert wereldranglijst aan

Matthew Goss is de nieuwe leider in de World Tour. De Australiër van HTC-Highroad verdrong Tony Martin, die na Parijs-Nice eerste stond, van de toppositie. Goss dankt zijn eerste positie aan zijn zege in Milaan-San Remo. De 24-jarige werd zaterdag de eerste Australische winnaar van de Italiaanse klassieker.

Behalve Milaan-San Remo werd ook de Tirreno-Adriatico in de ranglijst verwerkt. Daardoor zakte Martin naar plaats vier. Achter Goss is Michele Scarponi de nummer twee. Cadel Evans, de winnaar van de Tirreno, komt binnen op de derde plaats. Martin is de nieuwe nummer vier.

Robert Gesink is dankzij zijn tweede plaats in de Italiaanse rittenkoers tiende op de ranglijst en daarmee de beste Nederlander. Bij de teams steeg Rabobank dankzij de prestaties in de Tirreno van de vierde naar de tweede plaats. HTC-Highroad is de beste ploeg.


Goss voert wereldranglijst aan (Foto: Novum)

El Hamdaoui terug in A-selectie Ajax

Mounir el Hamdaoui maakt weer deel uit van de A-selectie van Ajax. Dat meldt de Amsterdamse club op zijn website. De spits zat tweeënhalve week niet bij de selectie, maar keerde maandag na een verhelderend gesprek met trainer Frank de Boer terug in de groep.

De 26-jarige El Hamdaoui werd op 4 maart door trainer Frank de Boer uit de selectie gezet na volgens de trainer 'ontoelaatbaar gedrag' in de rust van de bekerwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Eerdere toenaderingspogingen liepen op niets uit. Ondertussen verloor Ajax de dubbele ontmoeting met Spartak Moskou in de Europa League en de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag.

De in Rotterdam geboren Marokkaan is aan zijn eerste seizoen bezig in de Arena. Sinds het aantreden van De Boer als trainer botsten de twee al meerdere keren. El Hamdaoui speelde dit seizoen 22 competitieduels voor Ajax. Daarin maakte hij dertien doelpunten.


El Hamdaoui terug in A-selectie Ajax (Foto: Novum)

Spanning neemt toe bij d'Ambrosio

De eerste Belg sinds 1995 in de Formule 1, Jerome d'Ambrosio, zal in Australië zijn allereerste race op het hoogste niveau rijden. Hij rijdt voor het team van Marussia Virgin Racing, samen met teamgenoot Timo Glock.

"De spanning begint toe te nemen, nu mijn eerste race steeds dichterbij komt", aldus de Belg. "Het voelt eigenlijk een beetje vreemd dat ik nog steeds mijn debuut in een Grand Prix moet maken, terwijl ik sinds vorig jaar september al bij het team zit, al vier vrije trainingen voor Virgin heb gereden en al vijf testsessies voor het team heb gedaan. Ik heb een erg drukke tijd achter de rug, maar nu begint het besef eindelijk door te dringen dat het nu echt gaat gebeuren. Ik heb er erg veel zin in."

"Ik heb de best denkbare voorbereiding gehad", besloot d'Ambrosio. "Ik heb enorm veel gereden tijdens de testsessies en heb ook veel tijd in de simulator doorgebracht om voor te bereiden op het circuit van Melbourne, waar ik nog niet eerder ben geweest. Sinds de laatste testweek in Barcelona heb ik erg hard aan mijn conditie gewerkt, waardoor ik nu helemaal klaar ben om te gaan racen."

Sloopauto's in Swalmen uitgebrand

In de Limburgse plaats Swalmen zijn zondagnacht 25 sloopauto's uitgebrand. Ook explodeerden enkele gasflessen, meldt de brandweer.

Rond 03.30 uur kwam bij de brandweer een melding binnen van een autobrand. Het bleek om 25 sloopauto's te gaan. Ze stonden bij een bedrijf dat metaal voor auto's recyclet. Enkele gasflessen op het terrein van het bedrijf ontploften, maar dat leverde geen gevaar op.

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. In de buurt van het bedrijf liggen enkele woningen en een tankstation, maar die liepen volgens een brandweerwoordvoerder geen gevaar. Rond 05.15 uur was het vuur onder controle en een uur later kon de laatste brandweerwagen wegrijden. Waardoor de brand is ontstaan, is niet bekend.

Reactietijd brandweer verbeterd

De brandweer is in de afgelopen jaren sneller gaan reageren op brandmeldingen. In 2009 duurde het gemiddeld vijf minuten voordat de eerste brandweerauto de kazerne verliet, een halve minuut minder dan in 2006. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het duurt gemiddeld tien minuten voor de brandweer bij een brand is.

De tijdswinst bij het uitrukken wordt vooral behaald doordat brandweerlieden sneller reageren nadat de centrale de kazerne alarmeert. De winst wordt enigszins tenietgedaan doordat de brandweer daarna langer onderweg is. Ten opzichte van drie jaar eerder duurde dat in 2009 ongeveer twaalf seconden langer.

De tijd die de brandweer nodig heeft om bij de brand te komen is al enige jaren vrijwel onveranderd.


Reactietijd brandweer verbeterd (Foto: Novum)

Rook boven kernreactoren Fukushima

Witte rook stijgt maandag op uit reactor 2 van de zwaar beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi. Eerder waren werknemers geëvacueerd uit de directe omgeving van reactor 3, waar plutonium ligt opgeslagen, omdat daar grijze rook te zien was. Die verdween echter na verloop van tijd. De oorzaak van de rookontwikkeling is nog onduidelijk.

De Japanse autoriteiten zeggen dat de situatie bij de kerncentrale, die anderhalve week geleden getroffen werd door een enorme aardbeving en tsunami, langzaam maar zeker verbetert. Door de beving zijn de koelsystemen uitgevallen. Sindsdien worden de oververhitte reactoren gekoeld met zeewater. Noodstroom moet er nu voor zorgen dat de waterpompen weer gaan werken. Reactor 5 en 6 zouden inmiddels stabiel zijn, maar dit werd eerder ook gemeld over reactor 2.

Reactoren Fukushima roken om de beurt
Op de voorgrond reactor 1 zonder omhulsel, dan witte rook boven 2 en op de achtergrond grijze rook boven 3 (Foto: ANP)

Thai vervolgd wegens verkoop video over koningshuis

Een Thaise man hangt maximaal vijftien jaar gevangenisstraf boven het hoofd, omdat hij video-cd's heeft verkocht van een Australisch televisieprogramma over de Thaise monarchie. Dat heeft zijn advocaat maandag gezegd.

De man, Akachai Hongkangwan, werd op 11 maart gearresteerd op beschuldiging van majesteitsschennis. Daar staat in Thailand drie tot vijftien jaar gevangenisstraf op. De door de verdachte verkochte vcd's bevatten een in april vorig jaar door de Australische zender ABC uitgezonden aflevering van het programma Foreign Correspondent over de toekomst van de Thaise monarchie. In het programma komen ook privébeelden voor van kroonprins Vajiralongkorn en zijn aanstaande echtgenote. Aan die beelden hebben de Thaise autoriteiten aanstoot genomen.

Hongkangwan, die vrijdag op borgtocht vrijkwam, wordt verdedigd door een advocaat van een begin dit jaar opgerichte organisatie voor rechtsbijstand aan mensen die worden beschuldigd van misdrijven met een politiek tintje. De organisatie staat momenteel zes mensen bij die worden vervolgd voor majesteitsschennis.


Thai vervolgd wegens verkoop video over koningshuis (Foto: Novum)

Velgendieven nemen genoegen met ťťn wiel

Dieven hebben zich in Amsterdam-West opmerkelijk bescheiden opgesteld. Bij twintig tot dertig auto's in de wijk Bos en Lommer werd slechts één wiel weggenomen, terwijl bij dergelijke diefstallen meestal vier wielen worden gestolen.

Het ging de dieven om de velgen, vermoedt de politie. Onduidelijk is waarom de dieven op deze aparte wijze te werk zijn gegaan, aangezien het gaat om wielen van diverse maten, soorten en merken. Mogelijk werkten ze een 'bestellingslijst' af.

Een auto-eigenaar meldde maandag rond 08.45 uur dat zijn achterwiel was verdwenen. Een buurtonderzoek leerde dat op de Leeuwendalersweg en in de buurt van de Bos en Lommerschool bij meerdere auto's hetzelfde was gebeurd.

UNHCR: Minder vluchtelingen na begin luchtaanvallen

Sinds het begin van de internationale luchtaanvallen op het leger van Moammar Gadhafi, zaterdag, is de vluchtelingenstroom uit Libië aanmerkelijk afgenomen. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, maandag gemeld.

Ook besloten sommige Libiërs die vrijdag en zaterdag in het buurland Egypte aankwamen volgens de UNHCR terug te keren naar hun land, toen ze hoorden dat de VN-Veiligheidsraad een no-flyzone boven Libië had ingesteld om een eind te maken aan de luchtaanvallen van de troepen van Gadhafi.

De UNHCR zei ook dat de exodus uit Libië dan wel minder wordt, maar dat het aantal ontheemden binnen Libië toeneemt. Dat baart zorgen, zei Sybella Wilkes bij de UNHCR in Genève.

Italië maakte maandag bekend dat op Sicilië rond de tweehonderd Libische vluchtelingen zijn aangekomen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni is dit waarschijnlijk nog maar het begin. Het is volgens hem zeer goed denkbaar dat er een humanitaire noodtoestand uitbreekt, gezien het feit dat er dit jaar al bijna vijftienduizend illegale immigranten in Italië zijn gearriveerd, in meerderheid Tunesiërs die uitweken na de volksopstand van half januari. Italië wil dat de Europese Unie de last van de immigrantenstroom gedeeltelijk op zich neemt.

Opzet WK-kwalificatie gelijk aan 2010

De opzet van de kwalificatie voor het WK voetbal van 2014 wordt in Europa identiek aan die voor het WK 2010. Dat heeft het uitvoerend comité van de UEFA maandag besloten. De dertien plaatsen voor Europese landen worden vergeven aan negen groepswinnaars en vier winnaars van een play-off. Die gaan tussen de acht beste nummers twee.

Net als voor het WK in Zuid-Afrika doen 53 Europese landen mee aan de Europese kwalificatiereeks. Die landen worden in acht groepen van zes landen en een groep van vijf landen ingedeeld.

De planning van de UEFA moet nog wel door de FIFA worden goedgekeurd. De WK-kwalificatiereeks begint in augustus 2012.

Nucleaire energie: de ramp voorbij

Florian1 stuurde de volgende column in via de submit.

Met het oog op Japan moet er nagedacht worden over hoe belangrijk kernenergie voor de wereld is. Zijn we op weg naar een tweede Tsjernobyl, alleen dan in Japan? Het land dat zo zwaar getroffen is door de overweldigende natuurramp. Er zijn al genoeg slachtoffers gevallen door de tsunami alleen. Hoeveel misvormde baby’s zullen er geboren worden door het lekken van radioactieve stoffen uit de Fukushima kerncentrale?

[Upd] ADO-speler: 'We gaan op jodenjacht'

ADO-speler Lex Immers heeft zondag na de zege van ADO Den Haag op Ajax opmerkelijk gedrag vertoond. In het supportershome van de harde kern van ADO zong hij 'we gaan op jodenjacht'. Immers' ploeggenoot Charlton Vicento en trainer John van den Brom stonden ook op de bar bij de viering. Ook de ADO-hooligans roerden zich.

Het incident, waarvan een filmpje op internet belandde, zou Immers een schorsing op kunnen leveren. Vorig jaar werd Ajacied Jan Vertonghen door de KNVB gestraft toen hij na de bekerwinst Feyenoorders uitmaakte voor 'kut-kakkerlakken'. De Belg moest toen twee wedstrijden vanaf de tribune toekijken.

De KNVB heeft nu aangekondigd het incident te onderzoeken. ADO Den Haag zegt later op de maandag met een verklaring te komen. Een woordvoerder wilde al wel kwijt dat het feestje consequenties zal hebben.

Update 14.38 uur
ADO Den Haag heeft Immers vanwege het incident een hoge boete opgelegd. Hoe hoog dit bedrag is, is niet bekendgemaakt. Immers zelf heeft inmiddels spijt betuigd. "Ik heb me volledig mee laten slepen in de euforie na de bijzondere overwinning, ik ben me op dat moment totaal niet bewust geweest van de beledigende toon naar een hele bevolkingsgroep. Een geuzennaam en een bevolkingsgroep heb ik door elkaar gehaald en daar heb ik spijt van. Ik had dit niet mogen doen en accepteer uiteraard de boete die mij wordt opgelegd."


ADO-speler Lex Immers: 'We gaan op jodenjacht' (Fragment vanaf 5:00)

Massagesalons verboden in hoofdstad Birma

Massagesalons in de Birmese hoofdstad Naypyitaw moeten hun deuren sluiten. Dat hebben de Birmese autoriteiten bekendgemaakt. Het verbod is volgens de krant Myanmar Times bedoeld om de verborgen prostitutie in de stad tegen te gaan.

Met dat doel zijn ook de voorschriften voor restaurants, karaokebars en schoonheidssalons verscherpt. Veel massagesalons in Naypyitaw zijn in werkelijkheid bordelen en ook in andere uitspanningen worden soms seksuele diensten aangeboden. Prostitutie is in Birma verboden.

WK kunstschaatsen definitief niet in Japan

Het WK kunstschaatsen wordt niet in Japan gehouden. Dat meldt de internationale schaatsunie ISU maandag. Het toernooi, dat oorspronkelijk maandag zou beginnen, werd vanwege het natuurgeweld dat Japan teisterde al eerder uitgesteld. De Japanse schaatsbond besloot na overleg met de autoriteiten de organisatie terug te geven.

Een nieuwe locatie en datum voor het WK zijn nog niet bekend. Wel stelt de ISU dat diverse leden al aan hebben geboden om de organisatie over te nemen.

Ook het toernooi om de World Team Trophy gaat niet door. Dat toernooi zou in april in Japan worden verreden. In plaats daarvan is Japan in april volgend jaar gastheer van de World Team Trophy.


WK Kunstschaatsen niet in Japan (Foto: Novum)

Politie haalt bezetters uit Radboud Universiteit

De Nijmeegse politie heeft maandag aan het begin van de middag een vreedzaam einde gemaakt aan de bezettingsactie door studenten op de Radboud Universiteit. Twee studenten weigerden te vertrekken en werden aangehouden, meldt een politiewoordvoerder.

De universiteit had de studenten in de loop van de ochtend een paar keer gevraagd de Erasmustoren te verlaten. Dit weigerden ze. Daarop werd rond 12.00 uur de politie ingeschakeld. Tien agenten sommeerden de bezetters het gebouw te verlaten. De ongeveer dertig studenten vertrokken daarop.

De studenten protesteerden met de bezetting tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. De studenten vrezen dat de bezuinigingen op het onderwijs uiteindelijk iedereen raken omdat het onderwijs van belang is voor de economie. Van de universiteit eisen de studenten meer zeggenschap. Zo willen ze dat iemand namens de studenten in het bestuur van de universiteit komt te zitten.

Sinkewitz vraagt contra-expertise aan

De Duitse wielrenner Patrick Sinkewitz heeft een contra-expertise aangevraagd, omdat hij ontkent doping te hebben gebruikt. Afgelopen vrijdag maakte de internationale wielerunie bekend sporen van een groeihormoon bij hem te hebben gevonden.

"Ik kan alleen maar zeggen dat ik geen verboden middelen heb gebruikt," zei Sinkewitz tegen de Süddeutsche Zeitung. Het is overigens niet de eerste keer dat hij betrapt is geweest. In 2007 werd hij geschorst voor testosterongebruik en zat hij, omdat hij meewerkte aan het onderzoek, een straf van één jaar uit.

Sinkewitz bekende later epo te hebben gebruikt en beschuldigde ook andere renners van de vlucht naar verboden middelen. Dit keer is de Duitser op 27 februari tijdens de Grote Prijs van Lugano betrapt.

Geen straf voor doodrijden kinderen Wildervank

De rechtbank in Groningen heeft de 22-jarige man uit Wildervank die in juni twee meisjes doodreed vrijgesproken. De man had volgens de rechtbank niet kunnen weten dat de kinderen achter een brug aan het spelen waren.

Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 180 uur geëist, een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en twee jaar rijontzegging, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

De man reed op 12 juni in een woonwijk aan de Lange Boschedijk in de Groningse plaats. Vermoedelijk zag hij de kinderen over het hoofd toen hij in een 30-kilometerzone over een bruggetje reed. Beide meisjes kwamen onder de auto terecht.

Tweehonderd omstanders kwamen op het ongeval af en reageerden hevig geëmotioneerd. Ook de bestuurder was ontdaan. Een meisje overleed ter plaatse, het andere slachtoffer later die dag in het ziekenhuis.

Tijdens het proces werd gesteld dat de 22-jarige onderuitgezakt zat en de meisjes daardoor niet kon zien. Volgens de rechtbank kan dit echter niet worden bewezen. Daarbij zou het niet veel uitmaken.

'AustraliŽ kan F1-race na 2011 kwijtraken'

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zei vorige week nog dat hij Australië graag op de F1-kalender zou willen behouden, maar nu stelt de Brit dat Melbourne na dit jaar wel eens van de kalender kan gaan verdwijnen. Dit om ruimte op de kalender te maken voor de race in Austin en Rusland.

De Formule 1-kalender zou dit seizoen uit twintig races bestaan, een aantal dat door Ecclestone als maximum wordt gezien. Door het afhaken van Bahrein zijn het er voorlopig negentien. "We moeten waarschijnlijk twee races kwijt om Austin en Rusland in te kunnen passen. De Australiërs zeggen dat ze geen race willen. Als ze van de kalender af willen dan kan dat en de volgende zal mogelijk een van de races in Spanje zijn. We wisselen al af in Duitsland en misschien kan dat ook in Spanje," zei de Brit tegen UK Express.

Of Australië ook daadwerkelijk van de kalender wordt gehaald hangt af van de staat Victoria die moet besluiten of er voor de race financiële middelen beschikbaar gesteld worden of dat de geldkraan dichtgedraaid wordt.

McConaughey kiest andere rollen door vaderschap

Matthew McConaughey maakt andere keuzes sinds hij vader is. Waar de acteur voor de geboorte van zijn kinderen meestal in romantische komedies speelde, kiest hij nu voor serieuzere rollen, zegt hij tegen persdienst Reuters.

Volgens de Texaan is hij niet bewust veranderd door het vaderschap, maar zorgt het er wel voor dat hij andere keuzes maakt. "Ik denk niet: 'O, nu heb ik een familie, laat ik andere keuzes maken', maar dat ik dat doe is geen toeval."

De 41-jarige McConaughey heeft met zijn Braziliaanse vriendin Camila Alves een 2-jarig zoontje Levi en een 1-jarig dochtertje Vida. Door zijn gezinsleven heeft hij ook meer plezier in het maken van films.

De acteur speelt in zijn nieuwste film The Lincoln Lawyer een keiharde advocaat die zijn werk doet vanaf de achterbank van zijn auto. McConaughey is vooral bekend van romantische komedies als How to Lose a Guy in 10 Days uit 2003 en Surfer, Dude uit 2008. Hij zegt het spelen in dit genre films moeilijker te vinden dan dramatische rollen. Romantische komedies zijn niet zo realistisch en 'dat kost meer acteerwerk'.


Matthew McConaughey (Foto: Novum)

AMD: 'Ontwikkelaars willen geen DirectX meer'

Hoofd van AMD's developer relations team Richard Huddy heeft gezegd dat DirectX, een programmeeromgeving die games programmeren enigszins vereenvoudigt, niet meer van deze tijd is. DirectX wordt gebruikt om makkelijker te kunnen communiceren met videokaarten in een console of PC.

Maar volgens de AMD-man is DirectX achterhaald. DirectX wordt veel toegepast in consolegames, waardoor er altijd gewerkt wordt met ervaring gebaseerd op één soort of type videokaart. Volgens Huddy zijn echter de hedendaagse (PC-)videokaarten in staat om alle console-tegenhangers met gemak weg te blazen, maar dit gebeurt niet omdat door DirectX niet alle mogelijkheden van de betere videokaart benut (kunnen) worden.

Huddy had liever gezien dat ontwikkelaars direct toegang krijgen tot de hardware, zodat ze hun talenten beter kunnen toepassen. Echter, DirectX maakt het veelal makkelijker om te kunnen coderen voor games, dus hoe snel DirectX de mogelijkheid biedt om met krachtigere videokaarten te werken is onbekend.

Tsjechische voetballer Novak (79) overleden

De Tsjechische oud-international Ladislav Novak is op 79-jarige leeftijd overleden. Novak was aanvoerder van het team dat op het WK 1962 in Chili de finale verloor van Brazilië. De Tsjech overleed maandag in een instelling voor langdurig zieken. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Novak speelde tussen 1952 en 1966 75 interlands voor Tsjechoslowakije. Daarin was hij 71 keer aanvoerder. Hij speelde onder meer de WK's van 1954, 1958 en 1962 en het EK van 1960. Tijdens de laatste drie eindtoernooien speelde Novak in de defensie samen met de onlangs overleden Jan Popluhar, die in 2003 werd verkozen tot Slowaaks voetballer van de afgelopen vijftig jaar.

Toch Bad Santa 2 voor Thornton

Het lijkt erop dat Bad Santa 2 eraan zit te komen. Billy Bob Thornton is in onderhandeling met producent The Weinstein Company voor de hoofdrol van drankzuchtige kerstman en inbreker Willie. Geruchten over een vervolg op de keiharde kerstkomedie Bad Santa doen al de ronde sinds de film in 2003 uitkwam.

"Wij vinden het een kerstklassieker voor 18 jaar en ouder", zegt een medewerker van de Weinstein Company tegen de Amerikaanse filmsite The Wrap. "Iedereen vindt het personage van Billy Bob geweldig en hij is zelf ook heel enthousiast over de onderhandelingen."

De 55-jarige Thornton heeft er zelf nooit een geheim van gemaakt graag een vervolg op Bad Santa te willen maken. Zijn Willie beschouwt hij nog altijd als één van zijn favoriete personages. The Weinstein Company liet in december weten dat Bad Santa een grote kanshebbers was voor een vervolgfilm.

Het is nog niet bekend of andere castleden weer van de partij zullen zijn en of Terry Zwigoff terugkeert als regisseur. Ook is het nog onbekend wanneer de opnames van start moeten gaan.


Thornton terug als 'Bad Santa' (Foto: Novum)

Biebers film verslaat Jacksons This is It

De film Justin Bieber: Never Say Never heeft in de Verenigde Staten meer geld binnengehaald dan de muziekfilm This is It uit 2009 over Michael Jackson. De film over het tieneridool heeft in de VS 72,2 miljoen dollar opgebracht en dat is een ton meer dan de film over de laatste repetitiedagen van Jackson. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Never Say Never is zes weken geleden in de VS uitgekomen en levert voor een concertregistratie veel geld op. De film stoot This Is It van de eerste plaats op de lijst van concertregistraties die in de VS per saldo het meeste geld hebben opgeleverd. Bieber is blij met het succes. "Bedankt, bedankt, bedankt", schrijft de 17-jarige Bieber op zijn Twitterpagina. "Maar MJ is nog steeds en zal altijd de King of Pop blijven."

This is It heeft internationaal wel meer geld opgebracht. Die film ging wereldwijd op dezelfde dag in première, een paar maanden na de onverwachte dood van Jackson in juni 2009. This Is It bracht wereldwijd 261,2 miljoen dollar op. De producenten van Never Say Never hopen dat de Bieberfilm, die nog niet in alle landen draait, 20 miljoen dollar ophaalt in het buitenland. De film draait vanaf 31 maart in de Nederlandse bioscopen.


Justin Bieber verslaat Michael Jackson (Foto: Novum)

Opnames 'The Hobbit' zijn gestart

De opnames van The Hobbit zijn eindelijk begonnen in Nieuw-Zeeland. Dit werd afgelopen zondag bekendgemaakt door regisseur/producent Peter Jackson, en filmstudio's MGM en New Line. Jackson gaat zijn twee films de komende 14 maanden in 3D opnemen in Nieuw-Zeeland.

Oorspronkelijk zouden de opnames al in februari starten, maar doordat Jackson plotseling werd opgenomen in het ziekenhuis, was er wederom sprake van vertraging. De laatste paar maanden werden alleen mogelijke titels voor de film vrijgegeven. Producent New Line denkt hierbij aan ‘The Hobbit: There and Back Again' en ‘The Hobbit: An Unexpected Journey'.

De verfilming van het boek van J.R.R. Tolkien heeft al vele keren vertraging opgelopen. Zo was er de rechtszaak die ging over de winstverdeling van The Lord of the Rings. Ook zou regisseur Guillermo del Toro de film oorspronkelijk regisseren, maar door de vertragingen was hij genoodzaakt om het project te verlaten. Daarnaast had met name producent MGM moeite om de financiering rond te krijgen en waren er problemen met de vakbonden in Nieuw-Zeeland. Uiteindelijk werd dit conflict opgelost, en wordt de film toch opgenomen in Nieuw-Zeeland.

In The Hobbit speelt nieuwkomer Martin Freeman de hoofdrol als Bilbo Balings. Andere rollen zijn er voor ‘veteranen' als Andy Serkis, Elijah Wood, Ian McKellen, Orlando Bloom, Christopher Lee en Cate Blanchett. Hoe deze rollen worden verweven in dit verhaal, is nog onbekend. Bekende namen die verder aan de cast zijn toegevoegd zijn James Nesbitt als Bofur, en Saoirse Ronan als Itaril. Ook andere medewerkers die een belangrijke rol hebben gehad bij de totstandkoming van The Lord of the Rings komen terug bij de verfilming van The Hobbit. Zo zullen de special effects wederom worden verzorgd door Weta Digital en ook componist Howard Shore lijkt weer eenzelfde visie te delen met regisseur Peter Jackson.

Het verhaal in The Hobbit speelt zich zo'n 60 jaar voor de gebeurtenissen uit The Lord of the Rings af. Het draait hierbij om de hobbit Bilbo Balings, die in dit verhaal op reis gaat om een schat te zoeken die bewaakt wordt door de draak Smaug. Bilbo wordt tijdens zijn reis bijgestaan door Gandalf en een aantal dwergen. Tijdens de reis vindt Bilbo de ring, die met name in The Lord of the Rings een prominente rol gaat spelen. De verwachting is dat het eerste deel van dit tweeluik eind 2012 in de bioscopen gaat draaien; het tweede deel volgt 12 maanden later.

Midden-Aarde
Opnames van 'The Hobbit' zijn gestart

Wrakingsverzoek rechters om kinderversje

In de Klimop-zaak, de vastgoedfraudezaak die behandeld wordt door de Haarlemse rechtbank, heeft het kinderversje Jantje Zag Eens Pruimen Hangen geleid tot een wrakingsverzoek. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De rechtbank bevestigt dat de inhoudelijke behandeling van de zaak geschorst is.

De voorzitter van de meervoudige strafkamer, Rino Verpalen, zou het versje afgelopen vrijdag hebben voorgelezen omdat hij er steeds aan moest denken in verband met de zaak. In het gedicht komt de hoofdpersoon in de verleiding om pruimen te stelen. "Aan een boom zo vol geladen, mist men vijf zes pruimen niet."

De advocaten van de verdachten, twee voormalige directeuren van het Philips Pensioenfonds, vonden dat voor de voorzitter de schuld van de verdachte al min of meer vaststaat. Wanneer het wrakingsverzoek wordt behandeld, is nog niet bekend. Als de wrakingskamer het verzoek toewijst, moet de rechtszaak geheel of gedeeltelijk worden overgedaan voor andere rechters.

In de vastgoedfraudezaak werden Philips Pensioenfonds en Bouwfonds voor honderden miljoenen euro's benadeeld. Slechts een deel van de ongeveer 125 verdachten moet zich voor de rechter verantwoorden. Het Openbaar Ministerie doet een fors aantal zaken af met een schikking.

Overigens weerstaat de hoofdpersoon in het achttiende-eeuwse kinderrijm van Hiëronymus van Alphen uiteindelijk de verleiding om te stelen. De vader van Jantje, die het geheel heeft gadegeslagen, beloont hem daarvoor alsnog met de pruimen die hij wilde.

KNVB wil Ramsteijn een duel schorsen

Kaj Ramsteijn wordt waarschijnlijk voor een wedstrijd geschorst. De Excelsior-verdediger kreeg een voorstel daartoe van de aanklager betaald voetbal. Ramsteijn haalde zondag in de wedstrijd tegen FC Twente de doorgebroken Luuk de Jong neer en kreeg daarvoor rood. Theo Janssen bepaalde uit de strafschop die volgde de eindstand op 2-0 voor Twente.

Ook andere spelers kregen een voorstel van de aanklager toegestuurd. Björn Vlasblom van FC Dordrecht ging direct akkoord met drie wedstrijden waarvan een voorwaardelijk wegens ernstig gemeen spel. Tailor (AGOVV) kreeg eenzelfde voorstel, terwijl Van den Ouweland (Go Ahead Eagles) na zijn rode kaart vier wedstrijd waarvan een voorwaardelijk hoorde eisen.

Later maandag wordt bekend of de spelers de straf accepteren. Clubs en spelers hebben tot 15.30 uur om te reageren op het schikkingsvoorstel.

Capcom onduidelijk over Street Fighter X Tekken

Binnenkort is het weer tijd voor CAPTIVATE  het privé game-event  van Capcom. Daarbij zitten velen te wachten op wat meer duidelijkheid aangaande Street Fighter X Tekken. Of er iets over de game verteld gaat worden is niet bevestigd, maar zeer waarschijnlijk.

Capcom zegt namelijk het volgende: “We have not announced our Captivate line-up, and cannot confirm the presence of any particular games.” Dat terwijl producer Yoshi Ono een gerucht  de wereld in hielp door onder een filmpje van een game, die verdacht veel op Street Fighter X Tekken leek, de volgende caption aan te brengen: “We’re doing our best to keep up our spirits! We’re busy preparing for CAPTIVATE 2011 as CAPCOM private event.”

CAPTIVATE vindt plaats in april .

Minder pijn

Maandag 17 maart 1986
Mijn vrouw was hoogzwanger, ze had nog twee weken te gaan. Deze zwangerschap was een lange lijdensweg, het was heel anders dan bij de vorige zwangerschappen. Ze vertrouwde het niet, ze voelde te weinig, het zat niet goed. En dan kon de nieuwe verloskundige nog zo vaak zeggen dat iedere zwangerschap weer anders is, en dat alles in orde was, zij bleef maar met dat rotgevoel zitten. Bezoeken aan de gynaecoloog hielpen ook al niet veel, want die lachte al haar bezwaren weg. Een rare, gevoelloze, zeer arrogante man.

Blizzard: 'Diablo 3 kan WoW-publiek 'kannibaliseren''

Frank Pearce van Blizzard heeft in een interview met Gamesutra gezegd dat Diablo 3 in staat is om wat publiek van World of Warcraft af te snoepen.

Titan, de volgende MMO van Blizzard, werd ook genoemd als mogelijke 'kannibaal', maar Diablo 3 zou redelijkerwijs eerder kunnen verschijnen dan Titan.

De term 'kannibaliseren' had te maken met het feit dat ze dan concurreren met hun eigen games. Volgens Pearce kan Diablo 3 de WoW-spelers aanspreken omdat het dezelfde 'feel' heeft. "Het is niet precies hetzelfde, maar wel dat RPG-gevoel. Voor ons is het belangrijk om te realiseren dat er ooit een game zal komen die World Of Warcraft-spelers gaat kannibaliseren. Daarom moeten wij dat met onze eigen games doen in plaats van iemand anders. Zo blijven ze nog steeds een Blizzard-klant."

Hoewel er telkens wordt gezegd dat WoW en Titan goed naast elkaar kunnen bestaan, heeft Pearce niet ontkend dat de beste medewerkers worden overgeheveld naar het nieuwe project. "Het is belangrijk om een solide opvolgingsplan klaar te hebben staan." Ook zei Pearce dat 10 jaar werken aan  World of Warcraft misschien wat te veel gevraagd is van een medewerker.

Mourinho: "Zelfs ik ben vermoeid"

Real Madrid-trainer José Mourinho vindt dat zowel hijzelf als zijn spelers vermoeid zijn geraakt door de volle speelkalender. Afgelopen week plaatste de Koninklijke zich voor de kwartfinale van de Champions League en won dit weekend nog met 1-2 bij stadgenoot Atlémtico Madrid.

"Het team is vermoeid. Zelfs ik ben moe. En ik ben de trainer," zei Mourinho die naast de Champions League en de Primera División ook nog in de Spaanse beker actief is. Dit leidt tot blessures zoals een hamstringblessure voor Cristiano Ronaldo in het duel tegen Atlético. "Het liefst had ik Ronaldo rust gegeven. Maar ik wilde niet dat de titelstrijd zaterdag eindigde en hij is heel belangrijk voor ons."

Mourinho hoopt dat zijn spelers deze week even wat op adem kunnen komen, want in Madrid staat binnenkort nog zeker één El Clásico tegen FC Barcelona op het programma. De Catalanen staan in de competitie vijf punten voor op de Koninklijke. "Want nu zijn ze allemaal vermoeid. Zowel fysiek als mentaal."

EU onderzoekt staatssteun voetbalclubs

De Europese Commissie is een vooronderzoek begonnen naar de Nederlandse voetbalclubs Vitesse, Willem II, MVV en NEC. De Commissie wil weten of deze teams ongeoorloofde staatssteun hebben ontvangen, zo meldde Eurocommissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) vandaag.

De EC stelt het vooronderzoek in naar aanleiding van klachten over mogelijke steun van gemeenten. Mochten de klachten gegrond zijn dan kunnen de clubs of gemeenten mogelijk aangepakt worden. De zaak draait om het gebruik van de voetbalstadions die in handen zijn van gemeenten. Een Europese regel stelt dat deze, als een stadion in handen van een gemeente is, voor meer dan alleen voetbal gebruikt moeten worden. Mocht dat niet het geval zijn dan mag een club geen financieel voordeel van het gebruik van een stadion hebben.

Motorrijder met 200 per uur betrapt op A4

De politie heeft een motorrijder aangehouden die een snelheid van 200 kilometer per uur op de A4 had gehaald. Op dat deel van de snelweg mag maximaal 100 kilometer per uur worden gereden.

De snelheid van de 35-jarige man uit Maassluis werd zondag rond 12.30 uur met een lasergun gemeten. De politie kon de snelheidsduivel op de Woudseweg in Den Hoorn aan de kant zetten. De man werd meegenomen naar een politiebureau, waar hij zijn rijbewijs moet inleveren. Zijn motor mocht hij houden, maar hij mag er voorlopig niet op rijden.

DVD: Het Geheim

Op de voorkant van de dvd staat met grote letters te lezen dat het ‘de familiefilm van het jaar’ is. Dit is niet verwonderlijk; Het Geheim heeft verleden jaar inderdaad de gouden film behaald sinds zijn openingsweek (meer dan 100.000 bezoekers).  Een Nederlands succes van de makers van Alles Is Liefde en In Oranje. Net als de animatiefilm The Illusionist die een aantal weken geleden uit is gebracht, gaat deze film over goochelen en illusies. Zal Het Geheim even betoverend zijn?

dvd cover Het Geheim

Mateschitz: "Vettel heeft ontsnappingsclausule in contract"

Red Bull-eigenaar Dietrisch Mateschitz heeft aangegeven dat Sebastian Vettel een ontsnappingsclausule in zijn nieuwe tot 2014 lopende contract heeft. De Duitser mag eerder weg bij de Oostenrijkse renstal als het team niet in staat is om hem een competitieve auto te geven.

"Dat is onze verplichting aan hem," zei Mateschitz aan de Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung. Wat hem betreft blijft het slechts bij een theoretische optie. "Wat mij betreft was het niet nodig geweest. Ook als deze clausule niet in zijn contract zou staan, kan ik me niet voorstellen dat we Sebastian aan zijn contract zouden houden als wij hem geen goede auto kunnen geven en hij ons zou vragen of hij het team om die reden zou mogen verlaten."

Hij denkt niet dat Vettel na 2014 weg zal gaan als zijn contract bij Red Bull Racing afloopt. "Er is waarschijnlijk geen één topteam waarvan Sebastian niet al eens een aanbieding heeft ontvangen, dus het is echt niet zo dat we hem tegen zijn wil bij ons team houden. Sebastian wil juist graag bij Red Bull blijven en daarom ging zijn contractverlenging van hem - en niet van ons - uit."

Crytek verdedigt DRM

Volgens Crytek, ontwikkelaar van Crysis 2, is Digital Rights Management (DRM) nog altijd geoorloofd. Volgens hen is dit omdat de meeste gamers dit niet eens opmerken. "Ik weet dat er een hoop negatieve gevoelens gekoesterd worden met betrekking tot DRM" Aldus Nathan Camarillo van Crytek.

"Maar wat moeten wij er tegen doen? De acties van een paar mensen zorgen voor een mild ongemak voor de rest. Als ik een game speel met een DRM erop, merk ik dat dan? Niet echt. Ik weet wel dat er iets gebeurt, maar het vergroot mijn speelervaring niet. Daarom is dat iets wat we moeten bekijken in de toekomst."

Crysis 2 is vorige maand gelekt op internet in de vorm van een pre-release build. Vooral voor Crytek is dit tegen het zere been, aangezien ze naar eigen zeggen flink hebben geleden onder piraterij en geen tweede deel op de PC wilden uitbrengen om die reden.

Marokkanen demonstreren voor politieke hervormingen

Duizenden demonstranten zijn zondag in diverse Marokkaanse steden de straat opgegaan. De actievoerders eisten politieke hervormingen. Dat heeft het Marokkaanse persbureau MAP gemeld.

De demonstraties, in onder andere Casablanca, Fes, Tetouan en Tanger, werden georganiseerd door de 20 Februaribeweging, die eerder deze maand ook al betogingen organiseerde. De beweging heeft de steun van de grootste politieke moslimorganisatie van het land, de verboden Adl wal Ihsan.

In Casablanca kwam het tot een treffen tussen betogers en aanhangers van de regering, die tegen het einde van de demonstratie kwamen opdagen.

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft eerder, voor het eerst sinds vijftien jaar, hervormingen van de grondwet toegezegd.

Plofkrakers schudden politie af met kraaienpoten

Criminelen die na een plofkraak in Bataviastad achtervolgd werden door de politie, wisten te ontkomen door kraaienpoten over de weg te strooien. De criminelen maakten zich met zeer hoge snelheid uit de voeten richting de A6. De vluchtauto is niet meer aangetroffen. De explosie waarmee een geldautomaat in het outletcentrum bij Lelystad werd opgeblazen, richtte een enorme ravage aan.

De politie ontving in de nacht van zondag op maandag rond 02.35 uur een inbraakmelding en nam poolshoogte. De daders waren er op dat moment al vandoor gegaan. Toen een van de opgetrommelde politie-eenheden in de buurt een donkere auto zag rijden en wilde controleren, werden de kraaienpoten uit het raam gestrooid. Daardoor moest de politieauto om de kraaienpoten zigzaggen, waarbij zo veel tijd verloren ging dat de daders wisten te ontkomen.

Door de explosie waarmee de geldautomaat werd opgeblazen, raakten het bankfiliaal en enkele winkelpanden zwaar beschadigd. Plafonds en binnenmuren zijn ingestort. Een gestolen auto waarmee de poort en de pui geramd waren, was brandend achtergelaten en zette een kledingzaak in brand. Door die ravage is het nog niet duidelijk of er bij de kraak geld is buitgemaakt.

De politie neemt de zaak hoog op. "De criminelen nemen extreme risico's om maar een buit te bemachtigen. Ze richten enorme schade aan, laten een brandende auto achter en brengen daardoor ook anderen in gevaar. Het maakt ze blijkbaar niet uit." De recherche is een groot onderzoek gestart.

Contador rijdt in de Waalse Pijl

Alberto Contador zal op 20 april aan de start gaan verschijnen van de Waalse Pijl. Het zal voor de Spanjaard zijn eerste wedstrijd buiten het Iberisch Schiereiland worden sinds de Spaanse wielerbond hem vrijsprak van dopinggebruik vorige maand.

"Ik fiets de Waalse Pijl altijd graag. Het is een belangrijke koers en de fans zijn er altijd enthousiast," zei Contador tegen Cyclingnews. Vorig jaar werd de Spanjaard achter Cadel Evans en Joaquin Rodriguez derde. Deze week staat voor de Saxo Bank-renner de Ronde van Catalonië op het programma. "Het wordt een interessante wedstrijd, veel rivalen uit de Tour de France doen ook mee, zoals Ivan Basso, Cadel Evans en Michele Scarponi."

Daarnaast zal Contador voor 24 maart te horen krijgen of de internationale wielerunie UCI naar het sportribunaal CAS stapt om de vrijspraak van de Spanjaard aan te vechten of dat ze de vrijspraak accepteren.

Leverkusen stelt Dutt aan als nieuwe trainer

Bayer Leverkusen heeft Robin Dutt gepresenteerd als nieuwe trainer. Dat meldt de Duitse club op zijn website. De 46-jarige Dutt wordt de opvolger van Jupp Heynckes, die wordt genoemd bij Bayern München. De Duitser tekent bij Leverkusen een contract voor twee jaar met een optie voor nog een jaar. Dit seizoen heeft hij SC Freiburg onder zijn hoede.

Clubdirecteur Wolfgang reageert tevreden op de aanstelling van Dutt. "We zijn blij dat hij op 1 juli aantreedt als nieuwe trainer." Dutt ziet een enorme uitdaging bij de huidige nummer twee van de Bundesliga. "Uit de gesprekken met Holzhäuser en technisch directeur Rudi Völler bleek dat hun visie op voetbal dezelfde is als die van mij."

Lehmann nog niet wedstrijdfit

Arsenal verraste vorige week door het aantrekken van de gestopte doelman Jens Lehmann. De Britse club kampt met een keepersprobleem en haalde daarom de 41-jarige Duitser terug. Hij is echter nog verre van wedstrijdfit.

"Hij heeft zichzelf wel fit gehouden, maar heeft te lang niet gekeept. We hebben door de interlands nog twee weken om hem fit te krijgen," zei Arsenal-manager Arsène Wenger. De Fransman heeft met Manuel Almunia maar één fitte doelman in zijn selectie zitten, maar deze goalie ging afgelopen weekend in het competitieduel tegen West Bromwich Albion niet vrijuit bij de tegentreffers.

Kolles: "HRT heeft stap voorwaarts gezet"

Het team Hispania Racing heeft met de F111 nog geen meter gereden, maar teambaas Colin Kolles weet al zeker dat de nieuwe bolide een vooruitgang is ten opzichte van de auto van vorig jaar. Ook toen werd er geen meter met de nieuwe auto getest en eindigde het team uiteindelijk als elfde in het constructeurskampioenschap.

In de vrije trainingen in Australië zal de auto voor het eerst in actie komen. "We hopen dat we vrijdag geen rare dingen tegenkomen, wanneer we voor het eerst met de nieuwe auto rijden. We hebben er echter alle vertrouwen in dat we dit jaar een beter pakket hebben, waardoor we sneller en betrouwbaarder zullen zijn dan vorig jaar. We hebben een goede stap voorwaarts gezet," zei Kolles.

HRT zou met de F111 tijdens de laatste wintertest in Barcelona in actie komen, maar enkele onderdelen kwamen niet tijdig door de douane, waardoor het slechts bij een roll-out moest blijven.

Team Lotus verliest steun van Hunt

Vandaag wordt de strijd tussen Team Lotus en Group Lotus over het gebruik van de naam Lotus in de Formule 1 hervat. Beide partijen staan bij de Britse rechtbank tegenover elkaar en Team Lotus heeft in dit gevecht de steun van een belangrijke bondgenoot verloren, namelijk David Hunt.

Hunt bezat de rechten op de naam Team Lotus en verkocht deze afgelopen jaar aan 1Malaysia Racing. In de Daily Telegraph legt hij uit waarom hij de steun aan dat team heeft ingetrokken. "Toen Team Lotus in 1995 haar deuren moest sluiten beloofde ik het personeel en de fans om de naam terug te brengen via een waardige klant. En in eerste instantie had ik een hoge pet op van Tony Fernandes en zijn mensen, en dacht dat ze aan alle voorwaarden voldeden."

"Wat me boos maakt is dat ik in goed vertrouwen hard heb toegewerkt naar de hoorzitting in de veronderstelling dat Tony Fernandes onze afspraken uit januari na zou komen. Hij is blijkbaar op het laatste moment van gedachten veranderd terwijl ik zoveel werk voor zijn bedrijf heb gedaan en biedt mij op eigen gezag belachelijke nieuwe voorwaarden aan."

"Het enige dat ik wil is dat Tony zich aan zijn woord houdt en onze overeenkomst nakomt. Zo niet, dan zie ik jammer genoeg geen aanleiding om verder te assisteren en dan is deze rechtszaak niet de laatste waarmee hij geconfronteerd wordt."

Dodental mijnexplosie Pakistan op 21

Het dodental als gevolg van de methaangasexplosie in een kolenmijn in de Pakistaanse provincie Baluchistan is maandag tot 21 opgelopen. Er zitten nog 31 mijnwerkers ondergronds vast. Gevreesd wordt dat ook zij de ramp niet hebben overleefd.

Het reddingswerk wordt bemoeilijkt door de gasconcentraties in de mijn.

De mijn werd twee weken geleden al als onveilig bestempeld, maar volgens een veiligheidsinspecteur zijn de waarschuwingen in de wind geslagen. De mijn, 40 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Quetta, is eigendom van de staat, maar wordt geleased door een aannemer, aldus de inspecteur.


Explosie in kolenmijn Pakistan (Foto: Novum)

Nederlander krijgt zestien maanden voor bommelding

Een Nederlander is in Singapore veroordeeld tot zestien maanden cel omdat hij in een vliegtuig had geroepen dat er een bom aan boord was. Daarbij had hij een steward geschopt die hem tot bedaren wilde brengen, meldt de Wereldomroep maandag.

Het toestel van Singapore Airlines stond in september klaar voor vertrek toen de 37-jarige man stennis begon te schoppen. De medewerker van een baggerbedrijf had volgens de omroep flink gedronken. De vlucht liep door het incident vier uur vertraging op.

Geen Move voor Bioshock Infinite

Ken Levine heeft bekendgemaakt dat Bioshock Ininite (2012) geen ondersteuning krijgt voor PlayStation Move. 3D-ondersteuning komt mogelijk wel, daar zijn ze nog naar aan het kijken.

Volgens Levine voegt Move niets toe aan Bioshock. Bovendien willen ze het niet geforceerd in de game stoppen omdat een of andere marketingafdeling dat zou willen zodat het op de box gezet kan worden:

"I'd never want to throw in Move support just because it's going to make some first party happy or because some marketing department wants it on the box because, at the end of the day, gamers know. If you don't have anything special to say about that control device gamers are going to know. Do you want to play BioShock and it's like, 'OK, do you want to harvest or save Little Sister? Waggle left to harvest, waggle right to save!' You can have Move support on your box but people are going to know you're cheating them."

Wat betreft de 3D-mogelijkheden was Levine wat enthousiaster. Hoewel hij nog niet wilde zeggen of Bioshock Infinite 3D gaat ondersteunen ziet hij hier wel mogelijkheden voor Bioshock. Ze moeten alleen wel iets speciaals ermee kunnen doen voor de game qua controls:

"3D is a little bit different. It's something I'd be more open to. I'm not saying whether we're doing that or not but it's sort of a passive integration. Unlike movies, you don't just shoot it differently. Games are 3D. But I think if you're going to get out, front and centre on something, you have to be able to say you're doing something special with it. Especially with a control device."

Nummer 47 te zien in Hitman 5 screenshots

Fans van Hitman kunnen weer gerust adem halen. Er zijn nieuwe beelden te zien van de kale schutter. Gamers konden een game spelen op een Hitman-community en zij kregen een aantal foto's te zien gedurende het spel. Enkele waren van Toronto's CN Tower, maar één screen toonde nummer 47 zelf.

De foto's van de CN Tower suggereren dat de volgende Hitman zal plaatsvinden in Canada. Het laatste plaatje lijkt een plaatje te zijn uit een CGI-filmpje. We zien hierbij de hand van onze hitman. Dit is goed nieuws voor de fans want er is tot nu toe nog geen game gemaakt speciaal voor de Xbox 360 of PlayStation 3. De vorige Hitman was namelijk een port van de Xbox-game. Wanneer we de volgende Hitman mogen spelen is onbekend, verwacht wordt dat er meer nieuws zal komen tijdens de E3.

hitman5

Dani Alves: "BarÁa kan de treble winnen"

Dani Alves droomt ervan om met FC Barcelona de treble te winnen. De vleugelverdediger wil echter niet te ver vooruit kijken.

"We kijken alleen uit naar de volgende wedstrijd en we willen in alle competities zo ver mogelijk komen. Het wordt moeilijk om opnieuw de treble te winnen, maar onmogelijk is het niet", zegt Alves in El Mundo Deportivo. Barcelona won de drie hoofdprijzen in het seizoen 2008-2009. Vorig seizoen werd dat kunststukje herhaald door Inter.

Alves en Barcelona hebben in de competitie vijf punten meer dan Real Madrid. "Maar het is niet makkelijk om eerste te worden. Als we punten laten liggen, wordt dat meteen afgestraft. We moeten geconcentreerd blijven om niet in de problemen te komen."

Barça staat binnenkort in de finale van de Copa del Rey tegenover de Madrilenen en in de Champions League kunnen beide rivalen elkaar tegenkomen in de halve finale. De Catalanen moeten eerst afrekenen met Shakhtar Donetsk. Real Madrid speelt tegen het Tottenham Hotspur van Rafaël van der Vaart.

[Upd] Gruwelfoto's Amerikaanse militairen opgedoken

Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft een groot aantal foto's in handen van Amerikaanse militairen in Afghanistan die trots poseren naast de lichamen van door hen gedode burgers. Het weekblad heeft slechts drie van een veel groter aantal foto's gepubliceerd.

Op een van de foto's staat een Amerikaanse militair lachend afgebeeld naast het bloederige en deels naakte lichaam van zijn slachtoffer. Een andere foto toont een van de hoofdverdachten, korporaal Jeremy Morlock, die grijnzend het hoofd van een lijk aan zijn haar omhooghoudt. Op een derde foto zijn twee ogenschijnlijk dode mannen te zien.

Hoe Der Spiegel aan de foto's komt, is onduidelijk. Het Amerikaanse leger nam de foto's in beslag tijdens een onderzoek naar de dood van drie ongewapende Afghanen vorig jaar. Vijf militairen van een legerbasis ten zuiden van Seattle, in de staat Washington, zijn aangeklaagd voor moord en samenzwering.

Update 10.37 uur
Klik hier voor de foto's.

Studenten bezetten universiteit Nijmegen

Enkele tientallen studenten hebben de Erasmustoren van de Radboud Universiteit in Nijmegen ingenomen. Ze protesteren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs.

In een verklaring stellen de studenten dat de overheid en universiteitsbesturen 'samenspannen' om de bezuinigingen af te wentelen op de studenten. Dat zou blijken uit een uitgelekte notitie. "We pikken dit niet langer. Onderwijs moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht het loonstrookje van je ouders", vinden de studenten.

De studenten vrezen dat de bezuinigingen op het onderwijs uiteindelijk iedereen raken omdat het onderwijs van belang is voor de economie. Van de universiteit eisen de studenten meer zeggenschap. Zo willen ze dat iemand namens de studenten in het bestuur van de universiteit komt te zitten.

Net als bij eerdere bezettingen in andere steden hebben de studenten een uitgebreid programma verzorgd dat door iedereen mag worden bezocht. Zo zijn er films, debatten en lezingen.

Partij Sarkozy verliest fors bij regionale verkiezingen

De centrumrechtse UMP van president Nicolas Sarkozy heeft het bij zondag gehouden regionale verkiezingen in Frankrijk niet best gedaan. Volgens de Franse televisie kreeg de partij minder dan 20 procent van de stemmen.

De oppositionele socialistische partij deed het goed; zij kwam volgens de voorlopige uitslagen uit op rond de 25 procent. Ook extreem rechts kwam goed uit de bus. Het Front National kreeg zo'n 15 procent van de stemmen.

De opkomst bij deze eerste ronde van de regionale verkiezingen bedroeg ongeveer 45 procent, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken. De tweede ronde wordt op 27 maart gehouden. Deze regionale verkiezingen zijn de laatste voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.


Partij Sarkozy verliest fors bij regionale verkiezingen  (Foto: Novum)

[Serie A] Uitslagen speelronde 30

Dit weekend is in Italië de 30ste speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na 30 speelronden.

Napoli - Cagliari

Napoli heeft in de strijd om de Italiaanse titel geen fout gemaakt tegen Cagliari. Dankzij twee goals van Edinson Cavani won de thuisploeg met 2-1.

Cavani bracht Napoli na 49 minuten op voorsprong vanuit een penalty, nadat zijn teammaat Ezequiel Lavezzi onderuit werd gehaald in het strafschopgebied. Binnen tien minuten was de score echter weer in evenwicht. Robert Acquafresca rondde beheerst af na voorbereidend werk van Andrea Cossu.

Ook de 1-1 bleef niet lang op het score bord staan. Na ruim een uur spelen scoorde Cavani namelijk opnieuw. Op aangeven van Marek Hamsik verschalkte de Italiaan doelman Agazzi met een fraaie lob. De bezoekers gingen vervolgens nog op zoek naar de gelijkmaker, maar die bleef uit.

Napoli staat na dertig speelronden op de derde plaats in de Serie A. De achterstand op koploper AC Milan is slechts drie punten. Regerend kampioen Internazionale heeft maar één puntje meer dan de club uit Napels.

Fiorentina - AS Roma

AS Roma blijft na het gelijke spel tegen Fiorentina (2-2) op de zesde plaats, maar het duel met de viola wijst op zwaar competitieslot.

Fiorentina maakte het de Romeinen namelijk erg lastig. De Roemeense spits Adrian Mutu opende de score na 22 minuten spelen. De oud-speler van Chelsea ontving een lange pass, binnen het strafschopgebied kwam hij voorbij Juan en vervolgens rondde hij goed af. Vijf minuten na de treffer van Mutu kwamen de giallorossi echter weer op gelijke hoogte. John Arne Riise werd neergehaald in het strafschopgebied en aanvoerder Francesco Totti legde aan vanaf elf meter. Het clubicoon faalde niet en knalde zijn ploeg op gelijke hoogte.

De viola bleken echter een taaie tegenstander. Vanuit een corner kwam de ploeg van Sinisa Mihajlovic weer op voorsprong. Mutu ontving de bal vanuit een corner en tikte deze door naar Alessandro Gamberini . Met een volley wist de middenvelder te scoren. Uiteindelijk redde Totti nog een punt voor Roma. Toen de tweede helft zeven minuten op gang was, bereikte een pass van Riise de vrijstaande Totti. De geroutineerde aanvaller controleerde de bal en scoorde zijn 201e Serie A-doelpunt.

Het gelijke spel van Roma wijst erop dat de Romeinen nog flink aan de bak zullen moeten gaan, om de zesde plaats veilig te houden. Achtervolgers Palermo, Juventus en Fiorentina azen namelijk nog altijd scherp op Europees voetbal.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
20/03/2011 Napoli Cagliari 2-1
20/03/2011 Internazionale Lecce 1-0
20/03/2011 Bari Chievo 1-2
20/03/2011 Juventus Brescia 2-1
20/03/2011 Sampdoria Parma 0-1
20/03/2011 Bologna Genoa 1-1
20/03/2011 Fiorentina AS Roma 2-2
20/03/2011 Udinese Catania 2-0
19/03/2011 Lazio Cesena 1-0
19/03/2011 Palermo AC Milan 1-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 30 18 8 4 62 51 - 22
2 Internazionale 30 18 6 6 60 56 - 32
3 Napoli 30 18 5 7 59 46 - 27
4 Udinese 30 17 5 8 56 56 - 30
5 Lazio 30 16 6 8 54 36 - 25
6 AS Roma 30 14 8 8 50 47 - 41
7 Juventus 30 12 9 9 45 45 - 38
8 Palermo 30 13 4 13 43 45 - 46
9 Fiorentina 30 10 11 9 41 35 - 31
10 Bologna 30 11 10 9 40 33 - 37
11 Cagliari 30 11 6 13 39 36 - 36
12 Genoa 30 10 9 11 39 29 - 33
13 Chievo 30 8 11 11 35 30 - 32
14 Parma 30 7 11 12 32 29 - 41
15 Catania 30 8 8 14 32 25 - 40
16 Sampdoria 30 7 10 13 31 25 - 34
17 Cesena 30 7 8 15 29 25 - 41
18 Lecce 30 7 7 16 28 31 - 52
19 Brescia 30 6 8 16 26 24 - 38
20 Bari 30 3 8 19 17 17 - 45

Weggepeste homo's sturen sommatiebrieven

De twee homo's die moesten verhuizen uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn hebben sommatiebrieven gestuurd waarin zij de gemeente en politie Utrecht en de Staat aansprakelijk stellen voor de ontstane situatie. Dat heeft het stel maandag laten weten.

De mannen vinden dat de drie partijen adequater hadden moeten reageren op de acht aangiftes die zij in de loop van de tijd hebben ingediend. Tussen de zomer van 2009 en 2010 werd onder meer hun auto bekrast en zijn er stenen door de ruiten van hun woning gegooid. Omdat de politie hier naar eigen zeggen niet tegen kon optreden, zagen de mannen zich genoodzaakt uiteindelijk hun huis ver onder de taxatiewaarde te verkopen.

Het tweetal wil nu via het gerechtshof afdwingen dat de daders alsnog worden vervolgd. Bovendien wil het stel via een civiele procedure ook een schadevergoeding afdwingen van de gemeente, politie en de Staat. Het sturen van de sommatiebrieven is de eerste stap in deze procedure.

Koning Bahrein meldt buitenlands complot

Bahrein heeft een buitenlands complot tegen de veiligheid en stabiliteit van het land verijdeld. Dit heeft de koning van het Golfstaatje, Hamad bin Isa Al Khalifa, maandag verklaard.

Als door het soennitische bewind van Bahrein wordt gesproken over een buitenlandse samenzwering wordt daarmee eigenlijk met de beschuldigende vinger naar Iran gewezen. De soennitische machthebbers in de Golfregio zijn zeer beducht voor een verdere toename van de invloed van het sjiitische Iran.

Het regime in Bahrein kampt al ruim een maand met een protestbeweging van de sjiitische meerderheid in het land. De sjiieten voelen zich onderdrukt en eisen democratische hervormingen. De koning heeft de noodtoestand afgekondigd en de militaire hulp ingeroepen van de Golf Samenwerkingsraad (GCC).

Cruijff ziet in drietal visitekaart Ajax

Johan Cruijff heeft veel vertrouwen in 'het nieuwe supertrio van Ajax'. Dat zegt hij in zijn column in De Telegraaf. Cruijff meldde vorige week in zijn rapport over de nieuwe structuur van de club dat het drietal Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk de technische leiding van het eerste elftal in handen moet krijgen.

"Van mijn persoon tot Marco van Basten, Frank Rijkaard en nog veel anderen, iedereen staat achter het drietal en is bereid om te adviseren als ze daarom vragen." Cruijff ziet in het drietal ook een mooie groep. "Drie grote Ajacieden, die een geweldige visitekaart voor de club zijn. Die zich door zo'n beetje alle oud-collega's gesteund weten."

Johan Cruijff, de voorzitter van het technisch platform, heeft vertrouwen in het drietal. "Voormalige topvoetballers op wie de club op ieder moment een beroep kan doen. Daar krijg ik een fantastisch gevoel van."

[NBA] Lakers te sterk voor Portland

De basketballers van de LA Lakers hebben hun eerste prijs van het seizoen veroverd. De formatie van sterspeler Kobe Bryant versloeg in eigen huis Portland Trailblazers met 84-80 en zijn zodoende verzekerd van de eindzege in de Pacific Division.

Het leek er lange tijd op dat Portland de overwinning zou pakken. Vooral dankzij Nicolas Batum, goed voor 25 punten, leidden Portland vijf minuten voor het einde nog met 68-74. In de slotfase maakte Portland echter een aantal fouten die door de Lakers werden afgestraft. Kobe Bryant dichtte het gat op 76-76 waarna de ploeg van coach Phil Jackson het karwei afmaakte.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Washington New Jersey 98-92
Atlanta Detroit 104-96
Milwaukee New York 100-95
LA Clippers Phoenix 99-108
Minnesota Sacramento 95-127
Houston Utah 110-108
Oklahoma Toronto 93-95
Dallas Golden State 101-73
LA Lakers Portland 84-80

Crysis 2 krijgt prequel comic

Om het verhaal van Crysis en Crysis 2 te overbruggen zal er een zesdelige comic uitkomen die het verhaal tussen beide games zal vertellen. Het eerste deel van de comic komt in juni uit en zal daarna maandelijks verschijnen. De game zelf komt aanstaande vrijdag al uit voor de PS3, Xbox 360 en de PC.

De comic wordt uitgegeven door IDW en zal geschreven zijn door Richard Morgan, de schrijver van Crysis 2. Tekenaar Peter Bergting, bekend van Tankgirl, Salvador en Dark Sun, is ook van de partij. Comics die stukken verhaal uitleggen over games worden steeds populairder want voor Dungeon Siege III en Darkness II staan ook comics in de planning.

Crysis 2

Schultz belooft 80 in spits rond Amsterdam

Op de wegen tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad kunnen automobilisten binnen tien jaar in de spits gemiddeld 80 kilometer per uur rijden. Dat belooft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) maandag bij de start van een uitgebreid wegenproject, schrijft De Telegraaf.

De minister heeft 4,5 miljard euro gestoken in een project om de A1, A6, A9 en de A10 te verbreden. In de treinverbinding over dezelfde route wordt 1,4 miljard euro gestoken.

Het gaat volgens de minister om een 'economisch topgebied' waarin moet worden geïnvesteerd. Doorstroming zou cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de Noordzijde van de Randstad 'en daarmee voor heel Nederland'.

Maandag tekent de minister het besluit tot de wegverbreding bij Schiphol. Bij het project worden nieuwe bruggen en tunnels gebouwd en bestaande bruggen verbreed. Ook wordt geluidsreducerend asfalt en 36 kilometer aan geluidsschermen aangelegd. In het budget is ook de aanleg van natuur, water en fietspaden opgenomen. De werkzaamheden beginnen eind dit jaar en moeten in 2020 klaar zijn.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over veiligheid op de bus.

Connexxion onderzoekt de invoering van een gesloten cabine voor buschauffeurs. De directe aanleiding voor de studie zijn incidenten in Almere de laatste tijd.
 
Een dergelijke kooi moet medewerkers beschermen tegen overvallers of agressieve passagiers. Het plan bevindt zich nog in een pril stadium. Connexxion heeft bij de leverancier van zijn bussen geïnformeerd of de oplossing mogelijk is. Connexxion loopt achter de feiten aan. In het buitenland zijn afgesloten chauffeurscabines hier en daar allang ingevoerd. En er wordt nagedacht over het afschaffen van de kaartverkoop op de bus.

Djokovic wint ook in Indian Wells

Novak Djokovic blijft dit seizoen ongeslagen. Na het winnen van de Australian Open en het toernooi van Dubai was de Serviër ook de sterkste in Indian Wells. In de finale van het Amerikaanse Masters-toernooi moest nummer één van de wereld Rafael Nadal eraan geloven: 4-6, 6-3, 6-2.

Nadal kwam in de finale het beste uit de startblokken en won de eerste set. Daarna begon de service van de Spanjaard echter te haperen en daar maakte Djokovic gretig gebruik van. De Serviër, die maandag de tweede plaats op de wereldranglijst overneemt van Roger Federer, nam een 5-3 voorsprong en serveerde zich via een twaalf minuten durende game naar setwinst.

In de derde set kwam Nadal niet meer onder de druk van de nummer drie van de plaatsingslijst vandaan. Met een serie prachtige winners liep Djokovic vlot uit naar 4-0, waarna hij zijn tegenstander nog twee games gunde, maar zijn overwinning niet meer in gevaar zag komen.


Djokovic wint ook in Indian Wells (Foto: Novum)

L.A. Noire krijgt geen collector's edition

L.A. Noire-uitgever Rockstar heeft aangegeven dat de game geen collector's edition zal gaan krijgen. GTA IV kreeg in 2008 nog wel een collector's edition maar Red Dead Redemption vorig jaar niet meer. L.A. Noire zal wel pre-order content krijgen bij specifieke retailers.

Deze content zal na de release van het spel ook beschikbaar worden als DLC, dus mocht je iets missen dan kan je het alsnog halen. L.A. Noire komt 20 mei uit voor de PS3 en de Xbox 360. In de game zal als je detective werken om een aantal mysterieuze moorden op te lossen.

LANoire

Werkzoekende man vaker naar plastisch chirurg

Amerikaanse mannen gaan steeds vaker naar de plastisch chirurg. Dat meldt de American Society of Plastic Surgeons (ASPS) maandag. Het zijn vooral oudere mannen die zo hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten. De organisatie meent dat de toename van het aantal ingrepen een teken is dat de recessie op zijn einde loopt.

Het totale aantal ingrepen bij Amerikaanse mannen steeg met 2 procent. Maar er is vooral een stijging van het aantal facelifts (14 procent) en liposuctie-ingrepen (7 procent). "De wat oudere man maakt zich zorgen over de jongere generatie waarmee hij moet concurreren", zei ASPS-voorman Phillip Haeck. "Oudere mannen zoeken werk en vinden dat ze er jonger uit moeten zien om meer kans te maken."

Het zijn vooral mannen tussen de 40 en 55 die aan zich laten sleutelen. Neus- en oogcorrecties en liposucties zijn het populairst.

Nederlandse hotels duurste van eurolanden

Met een gemiddelde prijsstijging van 5 procent voor hotelkamers in 2010, heeft Nederland zich naast Italië geplaatst als duurste land van de eurozone. Het jaar ervoor stond Nederland met een gemiddelde kamerprijs van 100 euro nog onder Italië, in dat land bleven de prijzen in 2010 gelijk. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Hotel Price Index (HPI) van Hotels.com.

Wereldwijd gezien staat Nederland op een zeventiende plaats. Amsterdam blijft de duurste stad van Nederland. Na een prijsstijging van 8 procent kostte de gemiddelde hotelkamer daar 115 euro. Den Haag bleef de op een na duurste stad, Utrecht passeerde Leiden en sluit de top 3.

De prijzen in Haarlem liepen dankzij drukte in het nabijgelegen Amsterdam het afgelopen jaar het hardst op. Amsterdam kreeg meer bezoek van zowel toeristen als zakelijke reizigers.

Buitenlandse reizigers gaan in Nederland het liefst naar Amsterdam, Nederlanders zelf ook. Rotterdam is de nummer twee. Tot vorig jaar gingen Nederlanders liever naar Maastricht, dat nu is gedaald naar de derde plaats. Reizigers van buiten Nederland zetten Den Haag op de derde plaats. Nederlanders gaan, als ze de grens overgaan voor een stedentrip, nog steeds het liefst naar New York, Londen of Parijs.

Vijf jaar twitteren

Het sociale medium Twitter bestaat maandag precies vijf jaar. Jack Dorsey, een van de oprichters van Twitter, stuurde op 21 maart 2006, rond 22.00 uur het eerste officiële Twitterbericht, ofwel tweet. 'Inviting coworkers' viel er te lezen, waarmee Dorsey zijn collega's uitnodigde het sociale medium te gebruiken.

Twitter werd opgericht in San Francisco. Het bedrijf geeft op zijn website aan wereldwijd 175 miljoen geregistreerde gebruikers te hebben. Verder worden er 95 miljoen tweets per dag geplaatst. Twitter heeft driehonderd werknemers in dienst. De onderneming wordt momenteel geleid door Dick Costolo.

Vijf jaar twitteren
Vijf jaar twitteren (Foto: ANP)

'Meer dan 18.000 doden in Japan'

De Japanse politie schat dat de aardbeving en de tsunami van 11 maart meer dan achttienduizend doden hebben geëist. In de zwaarst getroffen prefectuur Miyagi zijn waarschijnlijk alleen al vijftienduizend doden gevallen, zegt een politiewoordvoerder.

In andere gebieden weigert de politie het aantal doden te schatten, maar het aantal bevestigde doden in Iwate, Fukushima, Ibaraki, Aomori en Chiba loopt al tegen de 3400. In de hoofdstad Tokio vielen 7 doden. In totaal zijn 8649 lichamen verzameld en worden nog 13.262 mensen vermist. Hier kan enige overlap in zitten, bijvoorbeeld doordat een lichaam nog niet is geïdentificeerd en ook op de vermistenlijst staat.

Het tellen van het aantal doden wordt ook bemoeilijkt door de tsunami. Die heeft hoogstwaarschijnlijk veel lichamen de zee in gesleurd, zoals ook bij de tsunami van 2004 in de Indische Oceaan gebeurde. Veel doden zijn toen nooit gevonden.

Coronel: "Dit geeft veel vertrouwen"

Tom Coronel is het nieuwe seizoen in het World Touring Car Championship goed begonnen. De Nederlander behaalde in het Braziliaanse Curitiba een tweede en een vierde plaats met de BMW, waarmee hij veel lof oogste.

Vooral in de tweede race baarde Coronel opzien door vanaf een derde startplaats de leiding te grijpen. "De start was echt heel goed. Ik keek in mijn spiegel en het leek wel alsof de rest stilstond. Ik dacht even dat ik alleen op mijn achterwielen wegtrok, zo goed kwam ik van mijn plek," zei hij na afloop tegen NUsport.

Coronel kreeg in de race hulp van zijn voormalige teamgenoot bij SEAT Gabriele Tarquini die de sterke Chevrolets een aantal ronden achter zich wist te houden. "Ik zat al te hopen dat Gabriele lekker in de weg zou gaan rijden voor ze, maar uiteindelijk deed hij dat net niet lang genoeg. Dan weet je dat je het lastig krijgt tegen de Chevy's."

Toen ze de Italiaan voorbij waren was het Alain Menu die in de spiegels van de Nederlander opdook. "Ik zag dat hij analyseerde waar mijn zwakke punten lagen tijdens een ronde. Dus ik wist dat die aanval niet lang uit kon blijven," zei Coronel die in de negende ronde de Zwitser moest laten gaan. "Ik zag hem totaal niet aankomen en toen zat hij er al naast en was het te laat. Ik wist dat het lastig ging worden om hem nog terug te pakken, want Alain is gewoon een goede coureur," zei de rijder die achter Menu als tweede zou finishen.

De wedstrijd in Curitiba heeft Coronel veel zelfvertrouwen gegeven voor de rest van het seizoen. "Hier kunnen we mee verder. De Chevrolets zijn iets te sterk, maar we doen zeker mee en hebben echt wel kansen. Ik durf wel te zeggen dat ik dit seizoen wedstrijden ga winnen. Het team steunt me in alles en samen kunnen we dit jaar mooie dingen laten zien."

WWE All Stars krijgt morgen al een demo

THQ UK heeft bevestigd dat er morgen en overmorgen een demo zal verschijnen van WWE All Stars. Morgen komt de demo uit op XBLA en overmorgen op het PSN. De demo zal zich richten op twee van de klassen in de game, de Brawler (Ultimate Warrior) en de Acrobat (Rey Mysterio).

Naast dit bericht heeft THQ ook een nieuwe trailer vrijgegeven over het maken van een eigen worstelaar. WWE All Stars is een worstelgame die meer gericht is op arcade en over-the-top-moves. De game zelf komt 1 april uit voor de PS2, PS3, PSP, Wii en Xbox 360.

VVD wil sollicitatiebrief voor studenten

Studenten die aan een hbo-instelling of de universiteit willen gaan studeren, moeten vooraf een motivatiebrief schrijven waarom zij een bepaalde opleiding willen beginnen. Waar nodig kan de student dan na een gesprek met de instelling bepalen of hij al dan niet de voorgenomen studie wil volgen. Kamerlid Anne-Wil Lucas (VVD) gaat dit voorstel maandag inbrengen tijdens een wetgevingsoverleg over het hoger onderwijs.

Volgens Lucas moet in de 'sollicitatiebrief' niet alleen de vraag worden beantwoord waarom studenten voor een bepaalde opleiding kiezen. Ook het didactisch model van de opleiding, zoals het aantal contacturen, opbouw van lessen en het toekomstperspectief na het behalen van een diploma moeten volgens het Kamerlid in de motivatiebrief van de studenten worden vermeld. Nu is vaak een havo- of vwo-diploma al voldoende.

Cornelisse: "Hoop dat het snel rond komt met Twente"

Tim Cornelisse is bezig aan zijn laatste wedstrijden voor FC Utrecht. De verdediger heeft een aflopend contract in de Domstad en daar gaat FC Twente van profiteren. Vanaf volgend seizoen speelt de verdediger zo goed als zeker in Enschede.

"Ik hoop dat het zo snel mogelijk rond komt met Twente", vertelde Cornelisse zondagmiddag na de 1-0 nederlaag tegen PSV tegenover Goal.com. De verdediger hoopt snel zijn handtekening te zetten onder zijn contract bij Twente. "Alleen ik moet nog niet te vroeg juichen. Ik ben er hartstikke blij mee, maar dat spreekt voor zich denk ik."

Eind 2010 kreeg Cornelisse (32) te horen dat zijn aflopende contract niet wordt verlengd bij Utrecht. Hij mocht op zoek naar een nieuwe club. "Dit besluit hebben we puur op basis van sportief-technische afwegingen genomen", zei technisch directeur Booy op de clubwebsite van FC Utrecht eerder al. "Tim speelt nu nog veel, maar we moeten naar de toekomst kijken, waarin we ons als team willen blijven ontwikkelen."

FC Twente had wel oren naar de rechtsback en deed hem een aanbieding. "We hebben inderdaad gesproken met FC Twente en zijn nu in afwachting van de definitieve aanbieding", zei zaakwaarnemer Søren Lerby eerder al tegenover Voetbal International.

 

Chomsky

Dinsdag liep ik langs de Kiosk op het station. NRC Next schreeuwde me vanuit het schap een kop toe: “Who needs democracy?” Het wekte mijn interesse. Eronder stond iets kleiner “de Verenigde Staten en hun bondgenoten zullen er alles aan doen om de bevrijding van de Arabische bevolking te voorkomen, schrijft politiek denker Noam Chomsky.” Ik kocht de krant en een kop koffie, snelde richting de klaarstaande trein, vond een zitplek en opende de krant.

[Upd] Explosie ambtswoning Gadhafi

Boven de ambtswoning van de Libische leider Moammar Gadhafi in de hoofdstad Tripoli is rook gezien. Dat hebben getuigen zondag laten weten. Ook zou in de buurt van de residentie van Gadhafi zijn geschoten. Rond 21.30 uur meldde een verslaggever van Al Jazeera een 'enorme explosie' bij de ambtswoning.

De internationale coalitie heeft de aanvallen op het leger van Gadhafi zondag opgevoerd. De acties waren zaterdag begonnen. Een woordvoerder van het Pentagon zei zondag dat Gadhafi zelf niet op de 'lijst van doelen' van de westerse landen staat. De explosie in Tripoli vond dus plaats na het afkondigen van het staakt-het-vuren. De oorzaak van de explosie is echter niet bekend.

Update 0.17 uur
Een verslaggever ter plaatse van CNN meldt dat er een gebouw op het terrein van de ambtswoning van Gadhafi vernietigd is, maar dat het onbekend is waar de Libische leider zich zelf bevindt.

De Britse minister van Defensie zinspeelde zondagavond op een gerichte aanval op Gadhafi zelf, maar de Amerikaanse minister van Defensie noemt zo'n aanval 'onverstandig'. "Als we doelen gaan toevoegen, denk ik dat we een probleem creëren. Ik denk ook dat het onverstandig is doelen na te streven die je misschien niet kunt bereiken", zo gaf hij aan.

Update 05.25 uur
Het vernietigde gebouw blijkt het militair commandocentrum van Gadhafi te zijn. Dit gebouw stond 50 meter bij de tent vandaan waar hij zijn gasten ontvangt. Het regime verliest met het commandocentrum de controle over zijn militaire acties, zei een anonieme functionaris van de coalitie maandag. Een woordvoerder van het regime van Gadhafi heeft buitenlandse verslaggevers de puinhoop laten zien. De Verenigde Staten gaf eerder al aan niet verantwoordelijk te zijn voor de beschieting van het residentieterrein van Gadhafi. Het zou volgens de VS om een tomahawk gaan die was afgevuurd vanaf een Brits schip.

Rook boven ambtswoning Kaddafi in Tripoli
Gadhafi chillend op de bank met voorraad tissues... (Foto: ANP)

'Helft helden Fukushima zal sterven'

De helft van de ongeveer driehonderd Japanse reddingswerkers, die in de kerncentrale in Fukushima een nucleaire crisis bestrijden, gaat dood. Ze zullen sterven aan acute stralingsziekte. Dat stelt de gerenommeerde Duitse stralingsdeskundige Edmund Lengfelder maandag in de Duitse krant Frankfurter Rundschau .

"Als een groep twaalf uur aan een dergelijke dosis straling wordt blootgesteld, zal 50 procent daarvan een acute stralingsdood sterven", aldus Lengfelder. De andere helft ziet zijn levensverwachting sterk teruglopen en heeft een groter risico op kanker. "Ze worden opgeofferd voor een hoger doel."

Lengfelder waarschuwt ook voor de gevolgen van het neerslaan van radioactief materiaal in zee. Vissen krijgen de gevaarlijke stoffen binnen. Wanneer die dan weer opgegeten worden door mensen, kan dat fatale gevolgen hebben. "Nooit meer sushi eten", meent Lengfelder.

Het is officieel lente

De winter zit erop en de lentekriebels kunnen weer uit de kast worden gehaald. Maandag om 00.21 uur is de lente officieel begonnen. De zon staat dan precies boven de evenaar. Zoals wel vaker heeft de natuur er niet op gewacht: op basis van de bloeidatum van de voorjaarsbloeiers ging de lente eigenlijk al ruim twee weken geleden van start, meldt de site Natuurbericht.nl

Hoewel de maand maart dit jaar kouder is dan normaal, was het in januari en februari warmer. De eerste bloeiwaarnemingen van gele kornoelje, klein hoefblad, speenkruid en maarts viooltje werden gemiddeld achttien dagen geleden al gedaan. Dit komt overeen met het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Vlinders, vogels en amfibieën zouden een vergelijkbare ontwikkeling laten zien.

Volgens het KNMI valt de begindatum van de lente overigens niet altijd op de 21e, zoals vaak wordt gedacht . De komende decennia begint de astronomische lente vrijwel ieder jaar op 20 maart, meldt het weerinstituut.

De komende dagen is het overwegend droog lenteweer met regelmatig zon. De nachten worden geleidelijk minder koud, hoewel er vanaf vrijdag weer kans is op nachtvorst.

Halve finalisten RTL Darts Masters bekend

De halve finalisten van de RTL Darts International Masters in Egmond aan Zee, waar behalve vijf landgenoten ook de complete top-tien van de PDC aan meedoen, zijn bekend. Twee Nederlanders wisten zich te plaatsen voor de halve eindstrijd.

Vincent van der Voort plaatste zich vanavond als eerste voor de halve finales van de RTL Darts International Masters. Onze landgenoot won in een Nederlands onderonsje met 8-6 van Co Stompé. Beide spelers speelden niet hun beste partij van het toernooi. Zowel Van der Voort als Stompé gooiden geen hoge scores en maakten onnodige fouten. Van der Voort wist Stompé tot driemaal toe te breaken en de laatste break was uiteindelijk genoeg voor de partij.

Ook Phil Taylor wist zich bij de laatste vier te scharen. The Power maakte tegen James Wade zijn favorietenrol meer dan waard door met maar liefst 8-3 te winnen. Wade liet zien langzaamaan zijn goede vorm terug te hebben gevonden, maar moest met drie legs genoegen nemen. Wade gooide een gemiddelde van ruim 98, maar moest het afleggen tegen Taylor, die tot een gemiddelde van 107,65 kwam.

Raymond van Barneveld plaatste zich als tweede Nederlander voor de halve finales. Ook hij kreeg in de kwartfinales te maken met een landgenoot. Roland Scholten kon Barney slechts vier legs bij blijven. Van Barneveld maakte indruk tegen Scholten. Hij noteerde onder meer een 170- en 161-finish. Uiteindelijk won hij met 8-3 van Scholten. De finale van de RTL Darts International Masters krijgt in ieder geval één Nederlander als finalist. Van Barneveld neemt het namelijk in de halve eindstrijd op tegen Van der Voort.

Gary Anderson plaatste zich als laatste voor de halve finales. De Schot, die in de Premier League Darts ook uitstekend staat te darten, wist PDC-wereldkampioen Adrian Lewis met 8-5 te verslaan. Lewis kende een sterk begin van de partij en kwam met maar liefst 4-0 voor. Op dat moment leek Anderson wakker te worden en de wedstrijd kantelde volledig. The Flying Scotsman kwam terug tot 4-4, maar zag vervolgens Lewis met een break weer de voorsprong pakken. Anderson raakte niet in paniek en brak Jackpot direct terug. Het verzet van Lewis leek gebroken, want Anderson trok de partij vervolgens met 8-5 naar zich toe. Hij treft in de halve finales topfavoriet Phil Taylor.

LibiŽ: Internationale reacties Odyssey Dawn

Zaterdagavond begon Operation Odyssey Dawn om de 'burgers van Libië te beschermen en een no-flyzone te garanderen'. De militaire operatie volgde op het aannemen van de resolutie die dit toestaat door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in de nacht van donderdag op vrijdag.

De resolutie, Frankrijk en Groot-Brittannië
De resolutie was ingediend en ontworpen door Frankrijk en Groot-Brittannië, die zich de hele maand maart al het duidelijkst hadden opgesteld tegen Gadhafi. Het indienen van de motie volgde op een verzoek hiertoe van de Arabische Liga en de opstandelingen in voornamelijk Benghazi. De resolutie werd met tien stemmen voor aangenomen. Vijf van de vijftien leden van de Veiligheidsraad onthielden zich van stemming. In de motie is opgenomen dat 'alle mogelijke manieren worden toegestaan om de burgers te beschermen, behalve een grondoffensief'. Een woordvoerder, Abdel Hafiz Ghoga, van de opstandelingen in Benghazi zegt dat er de laatste tijd zeker 8000 Libiërs de dood vonden, bij de aanvallen van de legertroepen van Gadhafi.

De VS, Canada, Spanje, Italië, Denemarken, België en Qatar
De militaire actie werd ingezet door Frankrijk, nog tijdens het spoedoverleg hierover, waarop militaire steun van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, Spanje en Italië vrijwel meteen volgde. Sinds zondag zijn er ook Deense legertoestellen en een gevechtsvliegtuig van Qatar in de lucht. Ook België is gevraagd F-16's naar Libië te sturen. Onze zuiderburen hebben hierop aangegeven vanaf maandag mee te kunnen helpen.

Rusland
Een Russische regeringswoordvoerder heeft zondag namens de regering gezegd dat de aanvallen zich tot militaire doelen moeten beperken. Nu zouden er, volgens de Libische staatstelevisie, onder meer bruggen, wegen en zelfs ziekenhuizen zijn gebombardeerd. Dit is niet onafhankelijk bevestigd, maar ook niet ontkend. Naast Rusland onthielden onder andere Duitsland en China zich van stemmen.

Duitsland, China, Egypte en de Arabische Liga
Duitsland wil de militaire acties alleen 'ondersteunen' in plaats van actief steunen. Duitsland stelt daarom onder andere luchtmachtbases beschikbaar. China is net als Rusland niet blij met de uitvoering van de plannen. De Arabische Liga is ook ontstemd. Zij wilden enkel een no-flyzone die gehandhaaft wordt en geen bombardementen, zo gaf een woordvoerder aan. Egypte ondersteunt de militaire actie wel, maar wil zelf niet meedoen, vanwege het grote aantal Egyptenaren dat in Libië woont.

Nederland en de NAVO
Mark Rutte heeft inmiddels bij tenminste drie gelegenheden aangegeven dat Nederland niet gevraagd is om te helpen, ook al is dat wel aangeboden. Een mijnenveger zou in de buurt zijn, 'maar Nederland is nog niet gevraagd', aldus de premier. Rutte heeft verder zaterdag aangegeven dat de NAVO nu snel met een duidelijk plan moet komen om 'de eerste grote stap een vervolg te kunnen geven'.

Turkije en Frankrijk
Het wil echter nog niet echt vlotten binnen de NAVO met de besluitvorming. Zo wil Turkije een NAVO-interventie niet ondersteunen, 'omdat er dan ook grondaanvallen op Libisch grondgebied kunnen worden uitgevoerd'. Frankrijk voelt er ook niks voor om de leiding over de militaire actie aan de NAVO over te dragen. De Frans regering zegt dat de NAVO niet positief bekend is in de Arabische wereld.

De paus
Tot slot heeft de paus zondag nog een keer gezegd voor de mensen in Libië te zullen bidden. Hij wil graag dat men humanitaire steun gaat verlenen.

'Scouts Inter op tribune voor Mertens'

Jack van Gelder liet vanavond in Studio Voetbal weten dat scouts van Internazionale aanwezig waren bij de competitiewedstrijd tussen PSV en FC Utrecht. De interesse van de Italiaanse ploeg zou vooral uit zijn gegaan naar Utrecht-speler Dries Mertens.

Mertens, die ook al op de interesse van Ajax en Anderlecht kan rekenen, zou volgens technisch directeur Foeke Booy nog niet uit Utrecht willen vertrekken. Daarmee spreekt Booy de geruchten tegen, dat Mertens een transfer naar een andere club wel ziet zitten.

"Het tegendeel is waar. Ajax was officieel, Anderlecht niet. Johan Boskamp heeft geroepen dat hij de ideale vervanger is voor Boussoufa. Dan gaat dat balletje rollen. Dries heeft het prima naar zijn zin in Utrecht", aldus Booy.

De technisch directeur vervolgt: "Natuurlijk kan er een moment komen dat we elkaar verder kunnen helpen - hij via een volgende stap in zijn carrière, wij met een mooie transfersom - maar we hebben afgesproken dat Dries voorlopig zijn voeten moet laten spreken. Dries is eerlijk als hem iets wordt gevraagd over zijn toekomst. Natuurlijk vindt hij Ajax en Anderlecht een mooie club."

Mertens is bezig aan zijn tweede seizoen bij FC Utrecht. De Belg kwam in 2009 over van AGOVV.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #890
review
Simpele superheldenpret met Shazam! Fury of the Gods
preview
Diablo IV
special
Random Pics van de Dag #889
review
Apple Watch 8
special
Random Pics van de Dag #888
©FOK.nl e.a.