Minder infecties door preventief gebruik antibiotica

Door preventief gebruik van antibiotica op de intensive care lopen patiënten minder kans op infecties met resistente bacteriën. Dat concluderen wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht op basis van onderzoek onder bijna zesduizend patiënten. Het onderzoek is maandag in het tijdschrift Lancet Infectious Diseases gepubliceerd.

Eerder stelden dezelfde Utrechtse onderzoekers al vast dat preventief gebruik van antibiotica tot een lagere sterfte op de IC leidt. Preventief gebruik van antibiotica is omstreden, omdat het infecties voorkomt, maar ook zou kunnen leiden tot resistentie voor antibiotica.

De Utrechtse onderzoekers zijn er op basis van de studie van overtuigd dat de voordelen van preventief antibioticagebruik tegen de nadelen opwegen. "Onze resultaten laten zien dat de gunstige effecten de eventuele nadelen ruimschoots compenseren, in elk geval op korte termijn", zegt professor Marc Bonten van het UMC Utrecht. "Patiënten leven langer en lopen minder infecties op met resistente bacteriën. We kunnen IC's in heel Nederland dit beleid aanraden."

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna zesduizend IC-patiënten in dertien ziekenhuizen. De patiënten werden in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg vier keer per dag een mondpasta met antibiotica. De tweede groep kreeg naast de mondpasta ook nog vier keer per dag antibiotica per infuus en maagsonde. De derde groep, de controlegroep, kreeg geen antibiotica.

Bij de eerste twee groepen bleek de aanwezigheid van bacteriën in de luchtwegen met 30 procent te dalen. In de tweede groep verminderde het aantal bloedinfecties bovendien met 50 procent.

Vorige maand verscheen een nieuw onderzoek dat volgens Nederlandse onderzoekers aantoont dat het eten van kip resistentie tegen antibiotica veroorzaakt. Kippen krijgen vaak preventief antibiotica toegediend om infecties te voorkomen. Daardoor werken antibiotica ook steeds minder goed bij mensen.