Theater: The Complete Works of William Shakespeare (abridged)

The Reduced Shakespeare Company, ook wel bekend als de Bad Boys of Abridgement, bewijst met de show The Complete Works of William Shakespeare (abridged) dat het mogelijk is om 37 toneelstukken in 97 minuten uit te voeren. Drie leden van de theatergroep, Jeff Marlow, Tiger Reel en Matt Rippy, reizen momenteel door Nederland en Vlaanderen met deze razendsnelle, grappige theatershow waarbij de slechte props je (soms letterlijk) om de oren vliegen.

 

Matt Rippy, Jeff Marlow en Tiger Reel in vol ornaat.

 

De heren beginnen de show met een introductie over Shakespeare en zijn werk (waar al duidelijk wordt dat het niveau érg hoog gaat liggen deze avond) en bijten vervolgens de spits af met een rond de twaalf minuten durende rendering van Romeo and Juliet. Na een rekensommetje besluiten ze dat het tempo toch opgeschroefd zal moeten worden... Wat volgt is nog ongeveer een uur en een kwartier van razendsnelle grappen waarbij Othello wordt weergegeven als rapnummer, Titus Andronicus een lugubere kookshow wordt en de history plays samengevat worden in een sportwedstrijd waarbij de kroon over het podium heen en weer geslingerd wordt. Gekleed in wapperende tunieken, sportsokken en All Stars stuiteren Marlow, Reel en Rippy over de bühne en af en toe langs of over het publiek.

De humor van de Reduced Shakespeare Company is wel het soort humor wat je moet liggen. Mensen die Shakespeare te serieus nemen zullen zich misschien ergeren, al blijkt uit het soort grappen dat gemaakt wordt toch ook dat de scriptschrijvers behoorlijk wat kennis over Shakespeare en zijn werk in huis moeten hebben. Enige kennis van de schrijfsels van the Bard maakt de show zelfs alleen maar leuker, omdat je dan de veelzijdigheid van de humor beter kunt waarderen (denk aan een combinatie van ballonnen-als-voorgevel en een absurde weergave van de psychologische gesteldheid van Hamlet's Ophelia).

Marlow, Reel en Rippy doen hun werk alledrie voortreffelijk. De mimiek en body language van de mannen is an sich al hilarisch en ze brengen de grappen met een combinatie van droge gevatheid en vrolijk absurdisme. Kortom: als je liefhebber bent van Python-esque humor en grappen met een literaire insteek, is het een goed idee om een avondje vrij te maken om deze show te gaan zien. En ach, als je gewoon houdt van flauwe slapstick zul je je ook prima vermaken.