Nucleaire energie: de ramp voorbij

Florian1 stuurde de volgende column in via de submit.

Met het oog op Japan moet er nagedacht worden over hoe belangrijk kernenergie voor de wereld is. Zijn we op weg naar een tweede Tsjernobyl, alleen dan in Japan? Het land dat zo zwaar getroffen is door de overweldigende natuurramp. Er zijn al genoeg slachtoffers gevallen door de tsunami alleen. Hoeveel misvormde baby’s zullen er geboren worden door het lekken van radioactieve stoffen uit de Fukushima kerncentrale?

De wereld is druk bezig met het zoeken naar klimaat neutrale energie bronnen. Zonnenergie en windenergie zouden niet stabiel genoeg en afdoende zijn. Het energie besparen is hot geworden in de wereld en met name in de westerse landen. Led lampen en andere energie besparende producten zijn in de opmars. Denk bijvoorbeeld aan de elektrische auto en het bewust en zuinig omgaan met brandstof. Tegelijkertijd stoten opkomende economieën als China, India en Zuid-Amerika steeds meer CO-2 gassen uit. De economie groeit daar in een hoog tempo en er moet voldaan worden aan de energie behoefte van deze opkomende werelddelen, evenals in de westerse landen.

Laat het duidelijk zijn dat er steeds meer energie verbruikt wordt op een grote schaal. Aan deze energie behoefte moet voldaan worden. Tegelijkertijd is de aarde aan het opwarmen en treden er steeds meer klimaatsveranderingen op. Naar grote waarschijnlijkheid hangt dit samen met de grote uitstoot van het CO-2 gas in de atmosfeer. Veel landen maken dan ook gebruik van nucleaire energie om de uitstoot van CO-2 te beperken en in de energie behoefte van de mens te voorzien. Nu is het weliswaar zo dat een kernreactor geen CO-2 uitstoot, maar deze centrales produceren wel erg veel nucleair afval. Daarnaast bevindt Japan zich dan wel in een veel onrustiger gebied dan Nederland, maar altijd bestaat het gevaar dat een onvoorspelbare ramp, hoe klein deze kans ook is, een nog veel grotere ramp kan veroorzaken, namelijk een nucleaire ramp.

Nederland is in het bezit van een werkende kerncentrale, namelijk die in Borssele. Deze centrale mag openblijven tot 2033. Tot die tijd zal deze centrale dan ook veel nucleair afval blijven produceren. Er gaan steeds meer stemmen op in Nederland voor de bouw van een tweede kerncentrale om het klimaat probleem tegen te gaan. In plaats van te investeren in duurzame energie wil men kiezen voor een tweede vervuilende reactor. Nucleaire energie is energie opgewekt door kernreacties, waarbij atoomkernen betrokken zijn. De kernenergie die opgewekt wordt komt vrij in de vorm van warmte, deze warmte wordt in de centrale vervolgens omgezet in elektriciteit. Bij dit proces komt er radioactief afval vrij, tot op heden is er nog geen oplossing gevonden voor dit afval. Vaak wordt het radioactieve materiaal in zee gedumpt.

Waarom investeren we niet in het ontwikkelen van alternatieve groene energie? Er liggen veel kansen op dit gebied. Als er gekeken wordt naar hoeveel miljarden euro’s er bijvoorbeeld alleen al in olie geïnvesteerd worden. Als een deel hiervan in het ontwikkelen of doorontwikkelen van nieuwe technologieën gestopt wordt, is er al veel profijt uit te halen. Waarschijnlijk zal dit een stuk minder winstgevend zijn dan andere energiebronnen als olie. Kernenergie is een optie met erg veel nadelen. Er moet gekeken worden naar andere bronnen om de gezondheid van de mensheid en de planeet te beschermen.