DVD: Dik Trom

Wie kent die kleine dikke jongeman niet uit de kinderboeken van Johan Kieviet. Nu is het gezette kereltje te zien in een familiefilm die een heel andere wereld laat zien dan waar we Dik Trom van kennen. Regisseur Arne Toonen (de man van Birgit Schuurman) heeft zijn eigen draai gegeven aan het verhaal van Dik Trom. Een leuke kinder- en familiefilm of een belerende boodschap?

Dik Trom dvd cover

Dik woont samen met zijn vader en moeder in - hoe kan het ook anders - Dikkedam, een plaats waar iedereen feestelijk mollig is en zich totaal niet druk maakt over een extra pondje. De familie Trom staat bekend om zijn lekkere hotdogs die ze tijdens het Zomerspel altijd verkopen. De Troms zijn erg gelukkig en worden op een dag door de Dikdoeners - waaronder De Mol zelf, Patrick Stoof - gevraagd een restaurant te gaan runnen in Dunhoven. Dunhoven is een dorpje verderop waar de inwoners iets anders zijn dan in Dikkedam.

In Dunhoven is niemand zo uitbundig of dik als in Dikkedam en dat is even wennen voor de gezette familie. Iedereen is daar bezig met uiterlijk, gezondheid en sport. Niemand zit eigenlijk te wachten op de familie Trom en hun restaurant, zeker niet als blijkt dat vader Trom alleen maar caloriebommen gaat verkopen. Voor het eerst in zijn leven wordt Dik zich bewust van zijn omvang. 

Dik Trom screenshot

Het wordt voor Dik zeker lastig als hij langzaam maar zeker verliefd wordt op Lieve, het dunste meisje van Dunhoven. Dik staat z'n mannetje wel op school, maar bij de mooie Lieve wil het allemaal nog niet zo goed lukken. Zeker niet als zij wordt gechanteerd door de zoon van de lokale sportschoolhouder, Victor. Zijn vader - je raadt het al - Dolf sr. (Thijs Römer, man van Katja Schuurman) houdt de Dunhovense bevolking slank dankzij zijn sportschool. Zelf loopt hij erbij als een foute George Michael look-a-like uit de jaren '80 en is-ie constant bezig met zijn uiterlijk. Niet alleen Dik, maar de hele familie Trom moet het gaan opnemen tegen de slanke inwoners van het oppervlakkige Dunhoven, een lastige strijd.

Dik Trom screenshot

Op voorhand denk je misschien: Dik Trom dat zal wel een oubollig verhaaltje worden over die dikke jongen. Of: een verhaal met een enorme boodschap erin dat je niet alleen op uiterlijk af moet gaan. Maar niets is minder waar. Dik Trom is een leuke familiefilm geworden waarin je totaal niet denkt aan de oude Dik Trom uit de boeken. Regisseur Arne Toonen heeft het voor elkaar gekregen het verhaal van Dik in een andere wereld te laten plaatsvinden, zodat het erg hedendaags aanvoelt. Voor volwassenen zitten er ook grappige momenten in. Zo is Dolf sr. super hyper en loopt hij er nogal fout bij. Ook dieetgoeroe Sonja Slager neemt natuurlijk haar reallife collega op de hak. Natuurlijk zit er wel een kleine boodschap in het verhaal, maar je merkt er niet echt veel van. Het is op een leuke manier verwerkt. Verder is het gewoon een lekkere 'wegkijk-film' die niet voor niets platina geworden is.