Nederlandse hotels duurste van eurolanden

Met een gemiddelde prijsstijging van 5 procent voor hotelkamers in 2010, heeft Nederland zich naast Italië geplaatst als duurste land van de eurozone. Het jaar ervoor stond Nederland met een gemiddelde kamerprijs van 100 euro nog onder Italië, in dat land bleven de prijzen in 2010 gelijk. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Hotel Price Index (HPI) van Hotels.com.

Wereldwijd gezien staat Nederland op een zeventiende plaats. Amsterdam blijft de duurste stad van Nederland. Na een prijsstijging van 8 procent kostte de gemiddelde hotelkamer daar 115 euro. Den Haag bleef de op een na duurste stad, Utrecht passeerde Leiden en sluit de top 3.

De prijzen in Haarlem liepen dankzij drukte in het nabijgelegen Amsterdam het afgelopen jaar het hardst op. Amsterdam kreeg meer bezoek van zowel toeristen als zakelijke reizigers.

Buitenlandse reizigers gaan in Nederland het liefst naar Amsterdam, Nederlanders zelf ook. Rotterdam is de nummer twee. Tot vorig jaar gingen Nederlanders liever naar Maastricht, dat nu is gedaald naar de derde plaats. Reizigers van buiten Nederland zetten Den Haag op de derde plaats. Nederlanders gaan, als ze de grens overgaan voor een stedentrip, nog steeds het liefst naar New York, Londen of Parijs.