FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 januari 2011

Anarchisten ontkennen oproep tot geweld

Anarchistische Groep Nijmegen (AGN) en Anti-Fascistische Actie (AFA) hebben vrijdag in Den Haag niet opgeroepen tot geweld bij de demonstratie tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs. "Het idee om naar het ministerie van Onderwijs en het Plein te gaan is een spontaan initiatief geweest van boze studenten", laten zij zondag in een verklaring weten.

Zo'n 15.000 studenten en andere bezorgde mensen kwamen naar het Malieveld. Na de manifestatie kwam het tot een confrontatie met de politie bij het ministerie en op het Plein. Er werden 25 mensen aangehouden, van wie er nog 5 in een cel zitten. Zij worden verdacht van het slaan van ME'er of het gooien van stenen naar de politie. 'Wellicht' zaten er antifascisten bij de arrestanten, stelt AGN.

De Nijmeegse anarchisten distantiëren zich niet van het 'geweld'. "Wij denken dat dit een heel normale reactie is van mensen die hun woede proberen te uiten en daarbij worden onderworpen aan geweld dat komt van de politie." Het politiegeweld tegen gewone mensen zou veel erger zijn. "Veel mensen zijn opgepakt om het geweld van de politie te verantwoorden en het slachtoffer van demonisering en criminalisering door burgemeester Van Aartsen en de politie Den Haag."

Beide groepen reageren op berichten van de autoriteiten dat er aanwijzingen waren dat 'radicalen' de demonstratie wilden aangrijpen om de openbare orde in Den Haag te verstoren, door 'zich te mengen tussen de demonstranten en de confrontatie te zoeken'. Dit 'lijkt op niets gestaafd te zijn, stelt de AGN. "Hiermee wordt een sfeer gecreëerd alsof anarchisten en 'radicalen' misbruik wilden maken van het protest en daarvan ook geen legitiem onderdeel kunnen zijn."

Studentenvakbond LSVb krijgt er ook van langs. Die organsatie zou te 'intiem' samenwerken met de politie en de politiek. De door de LSVb in het leven geroepen 'ordedienst' zou hebben geprobeerd studenten fysiek te scheiden om een lijn te trekken tussen verondersteld 'goede' en slechte' demonstranten. "Hiermee heeft de LSVb het moeilijk gemaakt voor studenten en sympathisanten om zichzelf te organiseren en draagt daarmee bij aan de verdeling."

Te veel stemmen uitgebracht in Zuid-Sudan

Een overweldigende meerderheid van de kiezers in Zuid-Sudan heeft zich volgens voorlopige uitslagen van het referendum van deze maand uitgesproken voor onafhankelijkheid, maar in sommige gebieden zijn er meer stemmen uitgebracht dan er geregistreerde kiezers waren. Dat heeft een lid van de referendumcommissie zondag gezegd.

De uitslagen van stembureaus waar de opkomst meer dan 105 procent bedroeg worden voorlopig terzijde gelegd. Maar zelfs als die stemmen ongeldig worden verklaard 'is de trend duidelijk', zei commissielid Chan Reec Madut.

Volgens de voorlopige uitslagen heeft 98,8 procent van de zuiderlingen in de van 9 tot 15 januari gehouden volksraadpleging voor onafhankelijkheid gestemd. Waarnemers van de Afrikaanse Unie en het Amerikaanse Carter Center hebben zich over het algemeen lovend uitgelaten over het verloop van het referendum. Zij bestempelen het als geloofwaardig, in overeenstemming met internationale standaarden en een correcte weergave van de wil van het volk.

De definitieve uitslag moet in februari bekend worden gemaakt. Als alles verder goed gaat wordt Zuid-Sudan in juli zelfstandig. Zaken als de verdeling van olierechten, markering van de grenzen en toekenning van het staatsburgerschap moeten nog in onderhandelingen tussen het noorden en zuiden worden uitgewerkt.

PvdA sluit PVV uit in Noord-Holland

De PvdA gaat niet samenwerken met de PVV in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Dat zegt PvdA-lijsttrekker en -fractievoorzitter Tjeerd Talsma zondagavond. Aanleiding is de opmerking van PVV-lijsttrekker Hero Brinkman dat hij moslima's met een hoofddoek niet in het provinciehuis wil ontvangen.

"Schandalig en on-Nederlands", vindt Talsma. "Hij gaat nu zijn boekje te buiten en overspeelt zijn hand. Hij tast grondrechten van staatsburgers aan door hen de toegang tot het provinciale parlement in Haarlem te ontzeggen. Dan ben je bij de PvdA aan het verkeerde adres, daar kan ik geen provincie mee besturen." Hij hoopt dat CDA en VVD ook stelling tegen Brinkmans uitspraak nemen.

Het uitgangspunt was de PVV te beoordelen op de inhoud van hun standpunten, zegt Talsma. "Maar ook het programma van de PVV is inhoudsloos. Ze willen de dienstauto van de commissaris van de koningin afschaffen en het aantal ambtenaren terugdringen terwijl dat drie jaar geleden al is gedaan. Ik kan daar niets mee." De PvdA'er wil weten wat de plannen van de PVV zijn over bijvoorbeeld het openbaar vervoer en locaties voor woningbouw.

Moslima's met een hoofddoek komen het provinciehuis niet in, ook niet als bezoeker, zei Brinkman zaterdag in Het Parool. Als voorbeeld noemde hij de hoofdoekdragende stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Oost, Fatima Elatik (PvdA). Zij zou buiten het provinciehuis moeten afspreken als ze iets met de provincie te bespreken heeft. Brinkman noemde zijn eigen uitspraak wel 'kinderachtig', maar 'symbolen' zijn volgens hem belangrijk. Het hoofddoekje staat volgens Brinkman symbool voor de onderdrukking van de vrouw.

Brinkman roept op openlijk op mensen te discrimineren op grond van een hoofddoekje of godsdienst, gaat de lijsttrekker verder. "Dit druist in tegen alles waar de PvdA voor staat. De deur is nu dicht."

Talsma erkent dat samenwerking al niet erg voor de hand lag, maar sloot dat eerder niet uit. Hij denkt wel met Brinkman af te kunnen rekenen. "Ik kan hem wel aan, Hero, want hij heeft geen goed verhaal. Hij wordt steeds extremer in zijn standpunten." De PVV heeft nu overigens nog geen vertegenwoordigers in de Provinciale Staten, maar dit verandert vermoedelijk na de verkiezingen van 2 maart.


Hero Brinkman (Foto: Novum)

HSV laat Van Nistelrooy niet vertrekken

Een transfer van Ruud van Nistelrooy naar Real Madrid is van de baan. Zijn club Hamburger SV wees een bod van twee miljoen euro definitief af, meldt clubdirecteur Bernd Hoffmann zondag op de website van de Hamburgers. "We willen alles doen om Europees voetbal te bereiken. Het is dus ondenkbaar Van Nistelrooy op dit moment te laten vertrekken."

Van Nistelrooy, die begin 2010 naar HSV kwam nadat hij bij Real overbodig was geworden, stond de laatste weken weer in de belangstelling van de 'Koninklijke'. Door de blessure van Gonzalo Higuain zit Real-coach Jose Mourinho dun in de spitsen, reden voor hem om Van Nistelrooy terug te halen.

Real deed een bod van twee miljoen euro en een oefenwedstrijd. Real zou dan in 2012, bij het 125-jarig bestaan van HSV, in Hamburg op bezoek komen. Zondag wees HSV dat bod af. "We hebben dat opnieuw en voor de laatste keer gedaan", stelt Hoffmann duidelijk. "We hebben onze beslissing aan de speler en zijn zaakwaarnemer meegedeeld."

Janssen stond 'stijf' van de anti-griep pillen

Theo Janssen was een vraagteken bij FC Twente tegen FC Groningen, maar de zieke spelmaker besliste het duel vanmiddag. Janssen begon op de bank in de Euroborg. De Arnhemmer was naar eigen zeggen 'doodziek', maar trainer Michel Preud'homme deed toch een beroep op de middenvelder. Na zijn invalbeurt was Janssen belangrijk voor Twente met een assist op Marc Janko, die de regerend landskampioen aan een 1-2 zege hielp bij Groningen.

"Ik ben altijd al een jongen geweest die het van zijn instelling moet hebben", verklaarde Janssen met een brede glimlach tegenover het ANP. "Natuurlijk is het leuk dat ik dan met een fraaie pass aan de basis van de 2-1 sta. Ik voel me nu wel redelijk ook. Waarschijnlijk omdat ik stijf sta van de anti-griep pillen. Benieuwd hoe ik me maandag voel."

De Oranje-international hoopt komende week richting de KNVB beker verder te herstellen. "Woensdag spelen we voor de beker tegen PSV en ik denk dat ik er dan weer bij ben. We zien wel hoe lang ik het vol houd. Nu wil ik echter het liefst zo snel mogelijk naar huis. Mijn vrouw is nog zieker dan ik de afgelopen tijd ben geweest."

'El Ahmadi op huurbasis naar Al-Ahli'

Voetbal International meldt dat Karim El Ahmadi de rest van dit seizoen op huurbasis speelt voor Al-Ahli. De club uit Dubai zou daarnaast een optie tot koop op de Feyenoorder hebben bedongen. Morgen komt de 25-jarige middenvelder in Dubai aan om de laatste details af te ronden.

El Ahmadi speelt sinds het seizoen 2008/2009 voor de Rotterdammers, maar hij haalde er zelden het niveau van zijn periode bij FC Twente.

Burgemeester: A'dam is grimmiger geworden

Amsterdam is de laatste jaren 'harder en grimmiger' geworden. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan zondag in de Rode Hoed in Amsterdam. Tijdens de publieke bijeenkomst 'Volkskrant op zondag' sprak hij over het eerste half jaar als burgemeester van de hoofdstad.

Het aantal strafbare feiten neemt af, maar de gewelddadigheid neemt toe, aldus Van der Laan. "Ik denk dat je er dus juist meer last van hebt", zei de burgemeester. Hij maakt zich zorgen over het wapenbezit en jongeren die uitgroeien van straatcriminelen tot geharde overvallers.

Het gaat volgens Van der Laan om een groep van zeshonderd jongens die de laatste vijf jaar 15.000 keer zijn aangehouden. "Dat is 25 aanhoudingen per persoon." De Amsterdamse politie heeft 250 rechercheurs vrijgemaakt om die criminelen van de straat te halen.

Ekster dringt roodborst uit tuinvogeltoptien

De ekster heeft dit jaar de roodborst uit de top tien van de Nationale Tuinvogeltelling gestoten. Vogelliefhebbers konden dit weekeinde voor het achtste jaar op rij doorgeven wat voor vogels ze in hun tuin zagen. De huismus en koolmees werden net als vorig jaar het meest geteld.

Sovon Vogelonderzoek had zondagavond de waarnemingen van ongeveer 25.000 deelnemers verwerkt. Zij zagen 712.906 vogels, maar ook maandag en dinsdag komen nog tellingen binnen. Vorig jaar deden ruim 37.000 mensen mee en werden 82 soorten vogels gezien.

Dat de mus bovenaan staat is niet zo vreemd, want deze 'kolonievogel' wordt vaak in groepjes van tien tot dertig gezien, zegt een woordvoerder van de Vogelbescherming. De huismussenpopulatie halveerde de afgelopen 25 jaar. Gekeken naar het aantal tuinen waarin de huismus is gezien, eindigt deze vogel op de zesde plaats. "Net als vorig jaar komt de merel in de meeste tuinen voor", zegt de woordvoerder.

De huismus werd ruim 122.000 keer geteld, de koolmees 85.651 maal en de merel ruim 60.000 keer. Daarna volgen de pimpelmees, vink, spreeuw, kauw, Turkse tortel en de houtduif. De ekster sluit de rij met 21.658 waarnemingen. Vorig jaar bezette de roodborst nog de tiende plaats met 38.932 waarnemingen. De ekster was toen elfde.

De gevolgen van de koude decembermaand zijn duidelijk terug te zien in de telling, meldt de Vogelbescherming. Zo werden net als vorig jaar bijzonder weinig ijsvogels en winterkoningen geteld, twee soorten die het moeilijk hebben bij winters weer.

In 2009 werden nog 353 ijsvogels waargenomen en vorig jaar 85, maar dit jaar bleef de teller steken op 36. Het aantal getelde winterkoningen was in 2009 nog 7225, steeg vorig jaar naar 10.831, maar zakte dit jaar naar 4698.

Opvallend is dat er geen enkele tjiftjaf is waargenomen, zegt de Vogelbeschermging, die vermoedt dat ze allemaal zijn weggetrokken naar warmere oorden om te overwinteren. Het winterse weer van december leverde echter ook wat moois op. Zo werden meer kepen en pestvogels gezien.

'Israëlische aanval Gaza-konvooi was legaal'

Een Israëlische onderzoekscommissie is tot de conclusie gekomen dat de onderschepping van een scheepskonvooi met goederen voor Gaza door de Israëlische marine niet in strijd was met het volkenrecht. De commissie heeft enige kritiek op de voorbereiding van de actie, maar pleit de regering, het leger en afzonderlijke militairen vrij.

Eerder stelde de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties dat Israël bij de entering van het konvooi in internationale wateren wel het internationaal recht had geschonden. Bij de actie kwam het tot gevechten met opvarenden van een van de schepen in het konvooi, waarbij negen Turkse activisten werden gedood.

De Israëlische commissie, benoemd door de regering, stelt dat de zeeblokkade van de Gazastrook, de beslissing om de protestvloot op open zee te onderscheppen en het gebruik van dodelijk geweld door militairen 'legaal volgens de regels van het volkenrecht' waren. De commissie bestond uit een voormalig lid van het hooggerechtshof, vier Israëlische leden en twee buitenlandse waarnemers: de Noord-Ierse Nobel-vredesprijswinnaar David Trimble en de voormalige Canadese auditeur-militair Ken Watkin. Een vijfde Israëlisch commissielid, de 93-jarige volkenrechtdeskundige Shabtai Rosenne, overleed tijdens de deliberaties.

Volgens de commissie hebben militaire planners gefaald omdat ze bij de voorbereiding van de actie geen rekening hebben gehouden met de mogelijkheid van ernstig geweld. De Israëlische militairen die de schepen bezetten 'werden in een situatie geplaatst waar ze niet helemaal op voorbereid waren en die ze niet verwachtten', aldus het rapport. Maar in alle 133 gevallen waarin militairen geweld gebruikten, waarvan zestien keer geschoten om te doden, werd volgens de regels gehandeld en waren hun levens in gevaar. Volgens de commissie traden de militairen professioneel op toen ze met 'uitgebreid en onverwacht geweld' geconfronteerd werden.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wees de Israëlische conclusies zondag af. Tegen verslaggevers in Ankara zei hij dat het Israëlische rapport 'geen waarde of geloofwaardigheid' bezit. Het scheepskonvooi was door een islamitische groep in Turkije georganiseerd en had de stilzwijgende steun van de regering-Erdogan.

Chandhok hint op vrijdagrol bij Lotus

Karun Chandhok heeft gemeld dat hij bijna rond is met Team Lotus over het invullen van een rol als vrijdagrijder. De Indiër reed vorig seizoen voor Hispania Racing, maar werd daar wegens een gebrek aan sponsorgeld aan de kant geschoven. De bijna 27-jarige coureur vindt dat Lotus voor hem een stap omhoog is.

"Ik hou van het idee van een Aziatisch team met Aziatische coureurs, monteurs, engineers, PR en marketing. Tony Fernandes doet echt zijn best en dat doet hij ook met Air Asia," zei Chandhok die bevestigd nog niet getekend te hebben. "Niets is zeker totdat je het contract in handen hebt. Het zal nu nog twee tot drie weken duren, maar er zijn misschien nog twintig anderen die nog met het team praten."

De Indiër hopt op een deal voor de lange termijn om terug te keren op de grid. "Ik mik op iets voor de middellange termijn, twee tot drie jaar. Ik wil dat de samenwerking de kans krijgt om te groeien. Stabiliteit is waar ik voor ga. Ik wil in 2011 leren, zelfs als dat betekent dat ik alleen op vrijdags rij."

Buck Rogers!

De oudere jongeren onder ons kunnen het zich vast nog wel herinneren. Midden jaren 80 kun je op de televisie de geweldige SF-serie Buck Rogers zien. In de submit vonden we een stukje puur jeugdsentiment: de pilotaflevering van de originele serie.  Embedden mag niet van YouTube, dus even op het linkje klikken!

De submitter vond dat er maar eens een remake van deze serie gemaakt moest worden. Hij kon wel eens mazzel hebben (website en teaserfilmpje #1 en nummer #2)!

Met dank aan indelicat voor de submit.

[WK] Groothuis: "Eikels van de ISU"

Na de afsluitende 1.000 meter bij het WK sprint in Heerenveen was Stefan Groothuis nog steeds boos over zijn aanvankelijke diskwalificatie op de 500 meter. "Ik heb gejankt, ik heb gescholden, ik heb alles gedaan".

Na zijn 'kickfinish' op de 1.000 meter leek er even alsnog een diskwalificatie aan te komen. "Dat moeten ze dan maar doen, die eikels van ISU. Wat een idioten zijn dat zeg.”

Op de 500 meter eerder vandaag ging Groothuis volgens de wedstrijdleiding meerdere keren met zijn schaats volledig over de middenlijn op de baan en dat is verboden. Nadat de beelden nog eens waren teruggekeken ontstond er twijfel. Daardoor mocht Groothuis toch meedoen aan de kilometer.

"Ik had geen flauw idee waar ik in de fout was gegaan. Ik was blij dat ik toch nog mee mocht doen. Helaas eindig ik als vierde. Het lijkt wel of ik een abonnement heb op die plek,” besloot de schaatser van Control.

Du Chatinier: "Hier droom je weleens van"

Ton du Chatinier kon zijn gelukkig niet op vanmiddag. De trainer van FC Utrecht zag zijn ploeg Ajax declasseren (3-0).

Du Chatinier was met zijn formatie voor de tweede keer dit seizoen te sterk voor Ajax. De Amsterdammers gingen in de eerste seizoenshelft met 1-2 onderuit in de ArenA, vanmiddag volgde een 3-0 nederlaag. "Hier droom je wel eens van, maar dat het dan nog uitkomt, dat is mooi", zei Du Chatinier tegen de NOS.

De Utrechter wist hoe hij de ploeg van Frank de Boer over de knie kon leggen. "Wij hebben Ajax aan het werk gezien tegen Feyenoord en vonden dat Feyenoord ze wel heel erg veel ruimte gaf. Wij hebben ervoor gekozen om iets sneller druk op hun te zetten. Dat pakte vandaag heel goed uit", vervolgt de trainer van Utrecht.

"In de tweede helft hebben we het enorm goed gedaan, zijn we compact blijven spelen, maar daarbij hebben we bij vlagen ook heel goed voetbal gespeeld", besluit Du Chatinier, die Edouard Duplan (2) en Ismo Vorstermans zag scoren voor de Domstedelingen.

Lens: "Ik had er nog twee moeten maken"

Jeremain Lens was vanmiddag belangrijk voor PSV met een doelpunt, maar na de zege op VVV-Venlo bleef hij kritisch. Lens verdubbelde na de de openingstreffer van Wilfred Bouma de voorsprong voor PSV in De Koel. Dankzij een doelpunt van Atiba Hutchinson liepen de Eindhovenaren uit naar een eenvoudige zege (0-3). Lens had liever gezien dat PSV de overmacht nog meer had uitgedrukt in de score. "Ik had er zeker nog twee moeten maken", zei de aanvaller tegen Eredivisie Live.

"We hebben nog wel meer kansen gehad om minimaal met 0-5 te winnen hier, maar we hebben een goede wedstrijd gespeeld. We waren geduldig en lokten VVV bij balbezit naar voren om vervolgens gebruik te maken van de ruimte", aldus Lens, die de 0-2 met een zeer fraaie acrobatische actie langs VVV-doelman Kevin Begois schoot.

"Die zat er mooi in. Ik kon de bal maar op één manier nemen en dat pakte goed uit", besluit de buitenspeler. PSV behoudt door de zege de koppositie. De Eindhovenaren lopen bovendien uit op achtervolgers FC Groningen en Ajax. Nummer twee FC Twente blijft wel in het spoor. PSV heeft één punt voorsprong op de regerend landskampioen.

'Iron Man spin-off in ontwikkeling'

Wie de film Iron Man 2 heeft gezien, kent vast en zeker ook nog het personage War Machine. Nu heeft acteur Don Cheadle iets opmerkelijks losgelaten over het lot van de ijzeren krachtpatser.

Cheadle, die de rol van War Machine in de film op zich nam, is hierover ingelicht tijdens het Sundance Film Festival door Marvel Studios. "Ze zijn nu bezig met de ontwikkeling. Ik denk ook dat ze een schrijver hebben ingehuurd. Dus we zien wel hoe het gaat lopen, het gaat zeker leuk worden."

Voor degenen die hopen dat War Machine ook in de film The Avengers zal komen, kan bedrogen uitkomen. "In mijn ogen is hij meer een paria", aldus Cheadle. "Kortom: Ik denk niet dat hij erin voor zal komen."


Robert Downey jr. (links) en Don Cheadle

Universal maakt grote releases 2011 bekend

De filmmaatschappij Universal Studios heeft de lijst bekendgemaakt met de grootste releases van 2011. Eén van de tien grootste filmmaatschappijen probeert dit jaar onder andere te scoren met de nieuwe 3D-film Sanctum van James Cameron en twee nieuwe komedies van Judd Apatow, Bridesmaids en Wanderlust. De lijst bestaat onder andere uit:

• Sanctum, een 3D-film over een duikteam dat het laatste grottensysteem ter wereld onderzoekt en wordt geproduceerd door James Cameron (bekend van o.a. Avatar). Nederlandse releasedatum: 17 maart 2011.

• Cowboys and Aliens, een film over een cowboy die zijn geheugen kwijt is en niet meer geaccepteerd is in het stadje totdat hij het van aliens redt. Deze film wordt geregisseerd door Steven Spielberg en Jon Favreau. Nederlandse releasedatum: 11 augustus 2011.

• Larry Crowne, de film over een man die in zijn midlifecrisis zit en door vele mislukkingen besluit om weer naar school te gaan. Deze film wordt geregisseerd door Tom Hanks.

De volledige lijst is hieronder te zien.

- Sanctum (actie / avontuur, 17 maart)
- Hop (komedie, 30 maart)
- Your Highness (avontuur / komedie, 18 augustus)
- Johnny English Reborn (komedie, nog niet bekend)
- Dream House (thriller, nog niet bekend)
- Wanderlust (komedie, nog niet bekend)
- Tower Heist (actie / komedie, nog niet bekend)
- Bridesmaids (komedie, nog niet bekend)
- The Change-Up (komedie, nog niet bekend)
- Fast Five (actie / drama)
- Paul (komedie / sciencefiction, 18 april)
- The Adjustment Bureau (romantiek / sciencefiction, 24 maart)
- The Thing, remake van 1982 (horror / mystery, 10 november)

De Boer: "We hebben het Utrecht te makkelijk gemaakt"

Onder leiding van coach Frank de Boer was Ajax bezig aan een sterke reeks. FC Utrecht maakte hier abrupt een einde aan.

De Ajacieden verloren in de Domstad met 3-0. Volgens de oefenmeester van de Amsterdammers gingen zijn spelers te slordig met het balbezit om. De Utrechters twijfelden niet en straften de fouten van Ajax af. Ook spreekt De Boer van een te slecht niveau van zijn ploeg.

"Het merendeel van onze spelers speelde ver onder ons niveau. Daardoor maakten we het Utrecht erg gemakkelijk", aldus De Boer tegenover NOS Langs de Lijn. "Het was niet zo dat Utrecht het ons ontzettend moeilijk maakte, maar we speelden de bal te slordig en daardoor krijgt iedere tegenstander het makkelijk."

Ondanks dat Ajax het deksel flink op de neus krijgt, is er geen sprake van onrust. "We raken helemaal niet in paniek. We kwamen ook wel aan voetballen toe, maar vooral de jongens op het middenvelden leden snel balverlies. Daar kon Utrecht van profiteren, mijn complimenten gaan dan ook uit naar de tegenstander."

Elizabeth Olsen is de volgende ster

Op het Sundance-festival is er veel te doen rondom de kleine horrorfilm Silent House. Elizabeth Olsen, het kleine zusje van de overbekende Olsen Twins, lijkt namelijk de grote ster van het festival te gaan worden.

De 21-jarige studente aan de New Yorkse filmacademie speelt momenteel in twee films op het Sundance-festival, Silent House en Martha Marcy May Marlene. Volgens filmkenners is Olsen te vergelijken met Maggie Gyllenhaal en niet met één van haar oudere zussen.

Dat we nooit eerder van de jonge zus hebben gehoord kan kloppen, want ze is vorig jaar pas begonnen met audities en is daarnaast erg druk met haar school. Olsen geeft aan dat iedereen in de familie erg verschillend is, maar elkaar wel steunt in de keuzes die ze maken.

Silent House is in vijf weken opgenomen en is gebaseerd op een film uit Uruguay met dezelfde titel. De film is in meerdere lange opnames gemaakt en draait om een familie die het huis gaat opknappen terwijl het huis juist lijkt te spoken. Volgens Olsen was het opnemen van Silent House erg zwaar vanwege de lange camerashots die gedaan werden. Vanwege de vele opnames waarin ze moest huilen en snotteren had ze vaak last migraine-aanvallen of ontstekingen aan haar slijmvliezen.

Olsen kreeg ook nog de vraag waarom ze geen hulp had gekregen van haar beroemde zussen. Daarop antwoordde ze dat ze die hulp wel had gekregen als ze dat gevraagd had, maar het eerst zelf te willen proberen.

Lizzie Olsen
Elizabeth Olsen is de volgende ster

Meer details over A10 World Series bekend

Er worden steeds meer details bekend over de A10 World Series. Dit najaar moet de opvolger van de failliet verklaarde A1GP van start gaan. Net als in de A1GP zullen er landen tegen elkaar gaan strijden.

De bolides in de A10 World Series worden uitgerust met een door Judd geleverde vier liter V10-motor die ongeveer 600 pk levert. De chassis die voor de A1GP zijn gemaakt worden weer gebruikt. "Het is vergelijkbaar met de A1GP. Maar het is geen voortzetting van het oude kampioenschap. Zo is het zakenmodel compleet anders," zei iemand van de organisatie tegen Autosport.

In februari zal waarschijnlijk de raceklasse officiëel gepresenteerd worden. Al wel duidelijk is dat er ongeveer tien races gaan komen en dat vrijwel alle continenten aangedaan gaan worden. Ook is het raceformat wat duidelijker geworden. In de ochtenden moet er tijdens de race één pitstop gemaakt worden en in de hoofdrace in de middag twee. De pitcrew bestaat uit vijf man, waarvan er twee zich bezig mogen houden met het wisselen van de wielen.

Saw-makers komen met trailer Insidious

Mondjesmaat wordt er steeds meer informatie vrijgegeven omtrent Insidious. Vandaag is er een trailer vrijgegeven waarin we de eerste spannende beelden zien van de nieuwste hersenkronkel van Leigh Whannell.

Een gelukkige vader en moeder kopen een oud landhuis in de hoop op een goede familietoekomst. Maar als de zoon des huizes een verschrikkelijk ongeluk krijgt, belandt hij in een diepe coma. Vanaf dat moment worden zowel het huis als de bewoners geteisterd door geesten en entiteiten uit een andere wereld, die niets goeds te brengen hebben.

Insidious is geschreven en wordt geregisseerd door de makers van Saw, namelijk James Wan en Leigh Whannell. Met drie van de producenten van Paranormal Activity lijkt het weer een succesvol eindproduct te worden.

De film krijgt een wereldwijde release op 1 april 2011.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 19

In de Duitse Bundesliga werd afgelopen weekend de negentiende speelronde afgewerkt. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken.

Borussia Dortmund lijdt zeldzaam puntverlies

Afgelopen weekend heeft Borussia Dortmund de volle buit niet weten te pakken. In eigen huis bleef de koploper op 1-1 steken tegen VfB Stuttgart, dat nog altijd op een teleurstellende voorlaatste plaats staat. Dortmund trad aan zonder de Japanse sensatie Kagawa, aangezien hij voor zijn land in actie komt tijdens de AFC Asian Cup. Toch kwam de thuisploeg kort voor rust op voorsprong dankzij een treffer van Götze.

De ploeg leek de overwinning te pakken, maar kort voor tijd kwam Stuttgart alsnog op gelijke hoogte. De Russische spits Pogrebnyak was de doelpuntenmaker en voorkwam zodoende een nederlaag. Door de nederlaag wist Bayer Leverkusen twee punten in te lopen. Zij wonnen gemakkelijk met 1-3 van Borussia Mönchengladbach. Voor Leverkusen, waar Michael Ballack na blessureleed zijn rentree maakte, scoorde Castro tweemaal. Het derde doelpunt kwam op naam van Kadlec. Voor de thuisploeg deed Stranzl wat terug.

Nipte zeges Hamburger SV en Schalke 04

Hamburger SV en Schalke 04 hebben beiden met het kleinst mogelijke verschil hun wedstrijden weten te winnen. HSV won vrijdag met 1-0 van Eintracht Frankfurt, terwijl Schalke 04 met dezelfde cijfers van het verrassende Hannover 96 wist te winnen. Beide ploegen klimmen langzamerhand richting de subtop.

Mladen Petric was na ruim een uur speler de maker van de enige treffer van de wedstrijd. Ruud van Nistelrooy stond de gehele wedstrijd binnen de lijnen. De oud-PSV'er staat nog altijd nadrukkelijk in de belangstelling van Real Madrid en het heeft er alle schijn naar dat de wedstrijd tegen Frankfurt zijn laatste partij was in het shirt van HSV.

Schalke kwam na ruim een half uur spelen op voorsprong dankzij de Spaanse spits Raul. Dit bleek tevens ook de enige treffer van de wedstrijd te zijn. Klaas-Jan Huntelaar kreeg opnieuw een basisplaats van trainer Felix Magath, maar werd in de slotfase vervangen door Edu.


Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Hamburger SV Eintracht Frankfurt 1-0
Bayern München FC Kaiserslautern 5-1*
Borussia Dortmund VfB Stuttgart 1-1
SC Freiburg 1. FC Nürnberg 1-1
Hannover 96 Schalke 04 0-1
FSV Mainz 05 VfL Wolfsburg 0-1
1. FC Köln Werder Bremen 3-0
M'gladbach Bayer Leverkusen 1-3
1899 Hoffenheim FC Sankt Pauli 2-2

* klik op de uitslag voor een verslag van de wedstrijd

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Borussia Dortmund 19 15 2 2 47 43-12
2 Bayer Leverkusen 19 10 6 3 36 39-29
3 Hannover 96 19 11 1 7 34 28-28
4 Bayern München 19 9 6 4 33 37-22
5 FSV Mainz 05 19 11 0 8 33 30-21
6 Hamburger SV 19 9 3 7 30 29-28
7 SC Freiburg 19 9 3 7 30 28-28
8 1899 Hoffenheim 19 6 8 5 26 35-26
9 Eintracht Frankfurt 19 8 2 9 26 24-25
10 Schalke 04 19 7 4 8 25 26-25
11 VfL Wolfsburg 19 5 8 6 23 26-26
12 1. FC Nürnberg 19 6 5 8 23 23-30
13 FC Kaiserslautern 19 6 4 9 22 29-33
14 Werder Bremen 19 6 4 9 22 25-39
15 1. FC Köln 19 5 4 10 19 22-34
16 FC Sankt Pauli 19 5 4 10 19 20-34
17 VfB Stuttgart 19 4 4 11 16 34-36
18 M'gladbach 19 3 4 12 13 28-50

Klik hier om meer statistieken over de Duitse Bundesliga te bekijken!

Danny Glover wil geen remake Lethal Weapon

Acteur Danny Glover betwijfelt of de remake van Lethal Weapon een succes wordt. De 64-jarige acteur speelde, samen met Mel Gibson, de hoofdrol in de vierdelige reeks. Afgelopen week maakte Warner Bros. bekend de actiekomedie uit 1987 een nieuwe moderne versie te willen geven.

Vrijwel alle oorspronkelijke acteurs zouden niet betrokken zijn bij de remake. Ook toenmalig regisseur Richard Donner heeft niks te maken met de moderne versie van Lethal Weapon. Danny Glover geeft een remake zonder Donner weinig kans. "Richard Donner was de grote man achter de serie. De vier Lethal Weapon-films zouden nooit een succes zijn geweest zonder hem," aldus de acteur in een interview met MTV.

De Lethal Weapon-reeks begon in 1987 en eindigde met Lethal Weapon 4 uit 1998. Richard Donner regisseerde alle vier de films. Glover is trots dat hij deel was van de reeks. "Ik zie de vier films die we hebben gemaakt als iets magisch waar mensen altijd naar blijven verwijzen."

PVV Drenthe maakt zich druk om Twitter-account

De Drenthse afdeling van de PVV is niet blij met het Twitter-account @PVVemmen. Het account is in handen van onbekenden, die de PVV niet echt een warm hart toe lijken te dragen. De PVV in Drenthe beraadt zich op stappen tegen de mensen achter PVV Emmen.

Volgens de partij brengt het Twitter-account schade toe aan de PVV. Er is bijvoorbeeld te lezen dat er harde maatregelen tegen moslims moeten worden genomen. Daar distantieert PVV Drenthe zich van, zegt lijsttrekker Ronald Beimers.

Overigens is de PVV wel vaker 'vertegenwoordigd' op Twitter. Zo is de partij nu ook actief in de Efteling.

Homoprijs voor Erwin Olaf en politie

Homo-organisatie COC heeft dit jaar de Bob Angelo Penning gegeven aan Erwin Olaf en het Amsterdamse politienetwerk Roze in Blauw. Dat heeft het COC zondag gemeld.

De organisatie reikt de prijs jaarlijks uit aan een persoon of organisatie die zich heeft onderscheiden in de strijd voor gelijke rechten voor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en bi- en transseksuelen.

Fotograaf Erwin Olaf ontving de prijs zondagmiddag omdat 'hij als geen ander de maatschappelijke verontwaardiging over het homofobe geweld onder woorden heeft gebracht', aldus COC-voorzitter Vera Bergkamp. Olaf hield een vurig pleidooi tijdens de uitzending van Zomergasten waarin hij te gast was en organiseerde een bijeenkomst om geld in te zamelen ter bestrijding van antihomogeweld.

De tweede penning gaat naar het netwerk Roze in Blauw van de politie Amsterdam-Amstelland. Door het instellen van een speciaal telefoonnummer waar homo’s en lesbiennes te woord worden gestaan, verlaagde het netwerk de drempel voor het doen van aangifte tegen homofoob geweld.

Eerder werd de prijs, die in 1991 in het leven werd geroepen, onder meer uitgereikt aan scheidsrechter John Blankenstein, komiek Paul de Leeuw en choreograaf Hans van Manen. Vorig jaar kreeg presentator Arie Boomsma de penning.

Xbox Live-activiteit van komende week

Vanaf komende week zal de Xbox 360 weer een aantal aanbiedingen en nieuwe releases tegemoet zien. Onder andere zullen de Dance Central-liedjes goedkoper worden. De indrukwekkende shooter Breach zal op 26 januari op de Marketplace verschijnen, en het vervolg op Bionic Commando Rearmed een week later. Hieronder is de volledige lijst te zien.

Xbox Live Deal of the Week:

Week van 25 januari – Dance Central:
Dance Central 4 song add-ons – 160 Microsoft Points per song (33% korting!)
Janet Jackson “Control”
Sean Paul “Temperature”
Ne-Yo “Because of You”
Cameo “Word Up”

Week van 31 januari – Get Wet!
Hydro Thunder Hurricane,  800 Microsoft Points (33% korting!)
Aqua, 400 Microsoft Points (50% korting!)
Hydrophobia,  400 Microsoft Points (50% korting!)

Xbox Live Arcade:
26 januari: Breach, 1200 Microsoft Points
2 februari: Bionic Commando Rearmed 2, 1200 Microsoft Points
 
Xbox Live Games on Demand

18 januari: Red Dead Redemption
25 januari: The Chronicles of Riddick Assault on Dark Athena
1 februari: Dark Void

Xbox Live Avatar Marketplace

20 januari: Cool Moves collection (Kung Fu moves, flipping, jumping, and more!)
20 januari: Dead Space 2
27 januari: Military collection
1 februari: Call of Duty: Black Ops
3 februari: World Sports
 
Xbox Live Game addons

26 januari: Castlevania Harmony of Despair Playable Character Simon Belmont, 160 Microsoft Points
26 januari: Castlevania Harmony of Despair Origins Stage Pack , 240 Microsoft Points
26 januari: Bomberman Live: Battlefest Bomb-Up Pack III , 240 Microsoft Points
1 februari: Call of Duty: Black Ops First Strike , 1200 Microsoft Points
2 februari: Castlevania Harmony of Despair The Legend of Fuma Stage Pack 240 Microsoft Points
2 februari: Castlevania Harmony of Despair Playable Character Getsu Fuma, 160 Microsoft Points

Radio 538 wil meer op tv

538-dj Edwin Evers zal de komende tijd veel te zien zijn op RTL 4. En zijn collega Ruud de Wild zal voorbijkomen op RTL 5. Dat komt allemaal door een hechtere samenwerking van Radio 538 met moedermaatschappij RTL Nederland.

"Er zijn wat ideeën over een 538 tv-programma, maar we moeten kijken wat uitvoerbaar is", zegt directeur Jan-Willem Brüggenwirth van Radio 538. Eerder werd er ook al samengewerkt met de tv-zenders, tot tevredenheid van de 538-directeur. "De koppeling met The Voice Of Holland is een hele mooie samenwerking, dat was ook voor ons een unicum. De samenwerking met Oh Oh Cherso heeft prima gewerkt. We profiteren van het succes van RTL."

De commerciële hitzender is ook bezig met een eigen tv-zender. Die had in het voorjaar van 2010 al in de lucht moeten zijn, maar TV 538 begint nu over een half jaar.

Meest dodelijke vervuiling door kookvuur

De dodelijkste vervuiling ter wereld komt niet van verontreinigende industrie, maar van geïmproviseerde fornuizen die in de derde wereld massaal gebruikt worden. Uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat deze vorm van vervuiling wereldwijd bijna net zo veel dodelijke slachtoffers maakt als de ziekte aids.

Koken op zelfgemaakte fornuizen is voor 3 miljard mensen de belangrijkste manier om eten te bereiden. Jaarlijks sterven 2 miljoen mensen aan het inademen van vervuilde rook en miljoenen mensen meer worden ziek. Een groot deel van de slachtoffers valt onder vrouwen en kinderen, omdat zij traditioneel veel in de keuken verblijven. In Azië en Afrika staat het inmiddels op de zesde plaats van meest voorkomende doodsoorzaken.

Het probleem is dat er in de huizen nauwelijks ventilatie is en dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van slechte brandstoffen. Door het gebruik van kolen, hout en dierlijke uitwerpselen ontstaat giftige rook die zorgt voor allerlei vormen van kanker en longziektes.

De Verenigde Naties zijn een project gestart om het aantal slachtoffers terug te dringen. Daartoe wil men de komende negen jaar zorgen voor miljoenen 'schone' fornuizen.

Marathonwedstrijd FOK!sportmoment van het jaar

De tenniswedstrijd op Wimbledon tussen de Amerikaan John Isner en Nicolas Mahut is door de users van FOK! uitgeroepen tot het FOK!sportmoment van het jaar 2010. In de finale van de verkiezing werd dit moment verkozen boven vier andere sportmomenten, die allen na voorrondes waren geselecteerd.

Tijdens de eerste ronde van Wimbledon stonden Isner en Mahut ruim tien uur tegenover elkaar op de baan in een wedstrijd die drie dagen nodig had om voltooid te worden. De vijfde set eindigde in een 70-68 stand in het voordeel van Isner. In de wedstrijd sneuvelden diverse records, want naast de langste wedstrijd ooit werden ook de meeste aces ooit in een wedstrijd geslagen en de meeste games ooit in één partij.

In de finale van de verkiezing bleef het moment, dat 131 punten behaalde, de kwartfinale van het WK voetbal (122 punten) voor. De derde plaats was voor de verkeerde wissel van Sven Kramer op de 10.000 meter tijdens de Olympische Winterspelen. Dat moment was goed voor 113 punten.

 
Het beslissende punt van de wedstrijd tussen Isner en Mahut

[WB] Grange blijft Kostelic voor op slalom

Bij wereldbekerwedstrijden in het  Oostenrijkse Kitzbühel heeft de Fransman Jean-Baptiste Grange vanmiddag de slalom gewonnen. Grange bleef de Kroaat Ivica Kostelic over twee runs 0,28 seconden voor. De Italiaan Giuliano Razzoli werd derde.

Afgelopen vrijdag won Kostelic de wereldbekerwedstrijd op de Super G. Vanmiddag leek hij op weg naar een nieuwe overwinning nadat hij in de eerste run veruit de snelste was. Grange gooide echter roet in het eten door een sublieme tweede manche te skiën en de achterstand op Kostelic om te buigen in winst.

[WK] Gerritsen: "Dit was zo spannend"

Annette Gerritsen was na afloop van de wereldkampioenschappen sprint dolgelukkig met haar zilveren medaille. Na een zenuwslopend duel met haar ploeggenote Margot Boer stelde de geboren Ilpendamse op de laatste 1.000 meter het eremetaal veilig. "Je wist van tevoren: diegene die dit duel wint, staat straks op het podium. Het was zo spannend."

Gerritsen zag dat haar teamgenote Boer op voorsprong kwam, waarna ze er alles aan deed om die marge te verkleinen. "Ik dacht alleen maar: er achteraan, er achteraan", sprak Gerritsen. "Het was echt tegen elkaar schaatsen, in plaats dat je je eigen race rijdt. Daarom reden we allebei de slechtste race van het toernooi."

Met de zilveren medaille in de rugzak keek Gerritsen met veel genoegen terug op de WK in de Friese schaatstempel Thialf: "Het was echt genieten. Zoveel mensen in het oranje die naar het stadion komen om jou aan te moedigen. Dat is echt uniek."

Meer televisiekijkers Formule 1

De grand-prixraces in de Formule 1 hebben in 2010 wereldwijd 527 miljoen televisiekijkers getrokken. Dat waren er ongeveer 7 miljoen meer dan in het jaar daarvoor. Vooral de uitzendingen in Europa waren populairder dan ooit, meldde het management van de koningsklasse in de autosport.

Groei was er in negen van de elf grootste markten. In totaal is er 16.000 uur Formule 1 in 187 landen uitgezonden. De Formule 1 schrijft de groeicijfers vooral toe aan de spannende titelstrijd in 2010. Voor de laatste race in Abu Dhabi maakten in theorie nog vier coureurs kans op de wereldtitel. De Duitser Sebastian Vettel (Red Bull) won het kampioenschap.

Het seizoen 2011 telt twintig races, met een nieuwe grand prix in India. Commerciële baas Bernie Ecclestone verwacht daarom dit jaar nog meer groei in het aantal televisiekijkers.

'Real Madrid wil Modric en Bale'

Real Madrid hoopt voor 31 januari nog een aantal spelers binnen te halen. De Spaanse grootmacht heeft het oog laten vallen op een tweetal spelers van Tottenham Hotspur. Volgens The Daily Star kunnen Gareth Bale en Luka Modric op de interesse rekenen van De Koninklijke.

De twee spelers zouden echter wel erg veel moeten kosten. Tottenham zou voor het duo maar liefst in totaal 120 miljoen euro willen ontvangen. Trainer van Tottenham, Harry Redknapp, zou niet willen zien dat Modric en Bale de club zouden verlaten. Hij wil in de toekomst met zijn huidige team prijzen pakken.

José Mourinho, oefenmeester van Real Madrid, vindt dat Modric en Bale samen het bedrag van 120 miljoen euro zeker waard zijn. Ook Manchester United en FC Barcelona zouden interesse hebben in Bale. Laatstgenoemde ploeg zou ook Modric op het oog hebben, evenals AC Milan. Zowel Bale als Modric gaven overlaatst aan zich goed te voelen op White Hart Lane.

Autoweek review

In het verleden was er op Autoweek.nl altijd een zeer beroemde review van een man met een Skoda. Deze auto heeft hij helaas weggedaan, maar in de plaats is een Mazda gekomen. Uiteraard heeft hij ook daar iets over geschreven. Net zoals hij weer over zijn liefdesleven schrijft. Kortgezegd, de man schrijft geniale reviews en ondanks dat het me allemaal zo nep als wat lijkt is het wel goed vermaak.

Vandaar, de review van een Mazda 6 2.0 CiTD Executive (2008)

T-shirtverkoper slaat slaatje uit langstudeerder

De studenten zijn boos op het feit dat zij straks een boete betalen als ze er een jaartje met de pet naar gooien. Ze zijn vooral boos op minister Verhagen, die zelf heeft bekend lang te hebben gestudeerd. Dat Nederland een ware handelsnatie is, is weer duidelijk geworden, want een T-shirtverkoper is hier handig op ingesprongen.

Op de site Ich bin ein Langstudierder worden T-shirts verkocht met onder andere het hoofd van Maxime Verhagen en Alexander Pechtold erop, voorzien van de tekst: 'Ich bin ein Langstudierder!'. Voor een bedrag van 19,95 euro laat je zien dat je het oneens bent met de regeringsplannen.

Veel te duur, vindt FOK!ker mymoodfentje in het desbetreffende KLB-topic. "De studenten zitten met een geldcrisis, dalijk ineens 3000 euro boete en wat denkt dit bedrijf, owh dan is 20 euro voor een shirt wel redelijk", zo vindt hij. "Volgens mij missen ze het punt helemaal." Desondanks geven veel FOK!kers aan het T-shirt inmiddels te hebben besteld.

Tshirt
'Ik koop een T-shirt, dat zal het kabinet leren!'

'Gedoogfoto' wint Zilveren Camera

De Zilveren Camera 2010 voor beste nieuwsfoto is gewonnen door Evert-Jan Daniëls. De jury vond zijn foto van coalitiegenoten Mark Rutte, CDA'er Maxime Verhagen en hun gedoogpartner Geert Wilders de beste. Dit maakte een woordvoerder van de organisatie zondag bekend.

Het drietal werd gefotografeerd kort nadat ze een akkoord hadden bereikt over een minderheidsregering van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. De fotograaf kreeg de prijs, waaraan 10.000 euro is verbonden, uitgereikt in het fotomuseum in Den Haag.


'Gedoogfoto' wint Zilveren Camera (Foto: via Novum)

Dorp in de ban van boze geest

In Patong worden al een maand iedere nacht vreemde, rode lichten waargenomen. Inwoners van het Thaise dorp schrijven de lichten toe aan een boze geest. Anderen brengen de lichten echter weer in verband met de verdwijning van een zwarte magiër.

Volgens een 48-jarige inwoner worden de lichten sinds een maand telkens na middernacht waargenomen door verschillende arbeiders. Zij beschrijven de lichten echter als een gedaante van 2 meter lang met vuistgrote fonkelende ballen. Sommige ooggetuigen geloven dat het hier om een zogeheten phi kraseu gaat, een geest met het hoofd van een mooie vrouw en met ingewanden rond haar nek.

Verscheidene dorpsbewoners hebben geprobeerd de lichten te benaderen. Telkens als zij dichterbij kwamen, verdwenen de lichten weer. Ene Naret Sutcheun wil er echter niet aan dat het hier om een boze geest gaat. Er bestaat namelijk nog een andere verklaring.

Enkele jaren geleden verliet een man van rond de 35 jaar het dorp om twee jaar later ineens terug te keren. Hij zei een opleiding te hebben genoten om zwarte magiër te worden. Zijn kennis zou hij willen aanwenden om geld te verdienen. De dorpelingen kwamen massaal bij hem om hun toekomst te laten voorspellen en tegenspoed uit te bannen.

Ongeveer een jaar geleden kreeg de man ruzie met zijn moeder. Prompt verliet hij het dorp om nooit meer terug te keren. Al zijn spullen liet hij achter, die zijn moeder onlangs dumpte bij het huis. Al vrij snel hierna verschenen de mysterieuze lichten, op dezelfde plek als waar de goederen waren gedumpt.

Prasit O-satanon en zijn vijf vrienden zagen de verschijning op 8 januari. Rond 0.30 uur stonden zij in de moestuin van Prasit toen zij de rode lichten zagen. Het leek een zwevend hoofd met ingewanden rond de nek. Toen de groep dichterbij kwam, ging de geest weg. Hierna schoten zij een aantal malen in de lucht, waarna de entiteit oploste in het niets.

Emanuelson per direct naar AC Milan

Ajax en AC Milan zijn overeen gekomen dat Urby Emanuelson met onmiddellijke ingang de overstap naar de Italiaanse club maakt. De speler stond tot en met 30 juni 2011 onder contract bij Ajax. Aangezien hij tussentijds vertrekt, ontvangt Ajax een transferbedrag van ongeveer 1,8 miljoen euro.

De 24-jarige Emanuelson doorliep bij Ajax de gehele jeugdopleiding. Op 24 februari maakte de linkspoot zijn debuut in de wedstrijd tegen AJ Auxerre (3-1 verlies). Emanuelson speelde in totaal 256 officiële wedstrijden en wist daarin 22 keer te scoren.

Met Ajax won hij drie keer de KNVB Beker (2006, 2007 en 2010) en tweemaal de Johan Cruijff-schaal (2006 en 2007). Emanuelson speelde tot nu toe 13 keer in het shirt van het Nederlands elftal.

Trainer Frank de Boer vindt het jammer dat Emanuelson direct naar AC Milan vertrekt: "We hadden hem liever willen behouden, maar Urby gaf duidelijk aan dat hij nu al wilde gaan. Liever had ik hem over een half jaar pas zien gaan. Urby is op en top Ajacied en ik wens hem het allerbeste bij AC Milan. We gaan ons best doen om hem op een mooie manier afscheid te kunnen laten nemen van de club en dus ook van de supporters."

Het is nog niet bekend of Ajax een vervanger zal halen voor Emanuelson. "De linkerflank is niet drukbezet. Er komen wel talenten aan, hele goede talenten zelfs. Daarom wilden we Urby het liefst nog een half jaar behouden. We moeten heel goed nadenken of we iemand moeten halen. We moeten de talenten ook niet in de weg gaan staan natuurlijk", aldus De Boer.

Wereldbeker veldrijden vrouwen voor Van Paassen

Sanne van Paassen heeft voor het eerst in haar carriere de wereldbeker veldrijden op haar naam geschreven. Van Paassen werd in de slotrace vierde en dat was genoeg om haar directe concurrente Katherine Compton voor te blijven.

De Amerikaanse Compton won de slotrace en bleef Hanka Kupfernagel en Marianne Vos voor. Compoton startte, in tegenstelling tot Van Paassen, maar in vijf van de zeven races en wist elke race te winnen waar ze aan deelnam.

Uitslagen Eredivisie speelronde 20

Dit weekend werd in de Eredivisie de twintigste speelronde afgewerkt. PSV en FC Twente zagen hun voorsprong op de achtervolgers Ajax en Groningen groter worden. FC Twente wist FC Groningen in eigen huis met 1-2 te kloppen, terwijl Ajax met 3-0 verloor bij FC Utrecht

Willem II heeft voor de eerste keer na 26 wedstrijden weer eens gewonnen. De Tilburgers versloegen in eigen huis Vitesse met 1-0. Aankoop Janga tekende voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

Na een gelijk opgaand begin wist Willem II Vitesse steeds meer onder druk te zetten, wat resulteerde in een goal in de 26e minuut uit een corner. Daarna liet onder meer Lasnik een goede kans op de gelijkmaker liggen. Na rust ging Vitesse op zoek naar de gelijkmaker, maar stuitte keer op keer op doelman Verhulst. 

Willem II wankelde lange tijd, maar wist toch te winnen. De overwinning werd gevierd, alsof de landstitel werd binnengehaald. De realiteit is echter anders; Willem II staat nog steeds laatste, al is de achterstand op VVV-Venlo geslonken tot drie punten.

Feyenoord heeft zichzelf geen goede dienst bewezen door thuis te verliezen van De Graafschap. De Rotterdammers, die een duidelijk veldoverwicht hadden, verloren in de slotfase met 0-1 door een goal van Broekhof.

Feyenoord nam gelijk het heft in handen, maar dit resulteerde niet in uitgespeelde kansen. Zowel voor als na rust enkele kansen, maar vooral Van Beukering en Wijnaldum hadden het vizier niet op scherp. In de slotfase sloeg De Graafschap toe bij zijn eerste de beste kans, Broekhof kopte een vrije trap achter Mulder en liet de spelers en supporters van Feyenoord gedesillusioneerd achter. 

FC Utrecht heeft voor de tweede keer dit seizoen weten te winnen van Ajax. In de ArenA wonnen de Domstedelingen eerder dit jaar met 1-2 en vandaag werd in Nieuw-Galgenwaard gewonnen met 3-0.

Utrecht kreeg in de eerste helft kans op kans en zag dat beloond worden door twee goals van Duplan in de 21e en 23e minuut. Ajax, dat onder leiding van Frank de Boer nog niet had verloren, wist na rust wat meer in de wedstrijd te komen, maar wist geen grote kansen te creëren. Utrecht scoorde zelfs nog voor een derde keer, toen Vorstermans een voorzet van Silberbauer af wist te ronden.

De Wedstrijd van de Week ging tussen FC Groningen en FC Twente. Een verslag van deze wedstrijd vind je hier.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
ADO Den Haag SC Heerenveen 3-1
Heracles Almelo AZ 0-0
N.E.C. Nijmegen NAC Breda 2-2
Willem II Vitesse 1-0
Feyenoord De Graafschap 0-1
FC Utrecht Ajax 3-0
FC Groningen FC Twente 1-2
Roda JC Kerkrade Excelsior 3-0
VVV-Venlo PSV  0-3

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 PSV 20 13 5 2 44 56-19
2 FC Twente 20 13 4 3 43 42-22
3 Ajax 20 11 5 4 38 39-20
4 FC Groningen 20 11 4 5 37 38-26
5 Roda JC 20 9 8 3 35 35-24
6 AZ 20 9 7 4 34 27-20
7 FC Utrecht 20 10 2 8 32 35-27
8 ADO Den Haag 20 9 5 6 32 34-31
9 sc Heerenveen 20 8 6 6 30 41-29
10 NAC Breda 20 9 4 7 30 31-30
11 N.E.C. Nijmegen 20 6 7 7 25 35-37
12 De Graafschap 20 6 6 8 24 22-37
13 Heracles Almelo 20 5 5 10 20 30-39
14 Feyenoord 20 5 5 10 20 23-36
15 Vitesse 20 4 6 10 18 21-34
16 Excelsior 20 4 4 12 16 22-39
17 VVV-Venlo 20 3 1 16 10 18-45
18 Willem II 20 1 4 15 7 17-51

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Vader en zoon Kruys herenigd bij Volendam

Ricky Kruys maakt het seizoen af bij FC Volendam. Hij verruilde het Zweedse Malmö FF voor de club uit de Jupiler League en wordt daardoor herenigd met zijn vader Gert, die sinds afgelopen zomer trainer is in Volendam.

Zoon Kruys speelde de afgelopen jaren in Zweden. Door blessureleed kwam hij niet veel in actie voor Malmö. In Nederland doorliep de 25-jarige middenvelder de jeugdopleiding van FC Utrecht, waar zijn vader ook voetbalde. Ricky Kruys debuteerde bij Utrecht als prof en speelde er 103 duels in de Eredivisie. Daarin scoorde hij zes keer. Opmerkelijk was zijn eerste treffer in 2004, toen Kruys de winnende goal maakte tegen De Graafschap. Zijn vader was op dat moment trainer bij de Superboeren.

Albert eindwinnaar wereldbeker veldrijden

Niels Albert heeft de eindzege behaald van de wereldbeker veldrijden. De Belg gaf extra glans aan zijn eindzege door de laatste wedstrijd in Hoogerheide te winnen. Hij bleef zijn landgenoten Kevin Pauwels en Sven Nys voor.

Wereldkampioen Zdenek Stybar trok er al vroeg op uit en wist snel een voorsprong van een halve minuut op te bouwen. Albert trok toen echter naar de Tsjech toe en nam Nys en Pauwels in zijn kielzog mee. Twee rondes voor het einde versnelde Albert nogmaals en schudde toen al zijn concurrenten van zich af.

Volgende week staat het wereldkampioenschap op het programma voor de veldrijders. Het WK zal worden gehouden in het Duitse Sankt Wendel, waar het parcours er momenteel erg modderig bij ligt.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Vanmiddag stond de zeventiende speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. Koploper FC Oss verspeelde punten. Het werd bij FC Lienden namelijk 1-1. Toch bleef de halve misstap van FC Oss zonder gevolgen. Concurrent De Treffers verloor namelijk op eigen veld dik van EVV, terwijl ook Argon onderuit ging bij VVSB.

Daardoor komen Achilles '29 en AFC wat dichter in de buurt, maar de achterstand van deze teams op FC Oss is al aanzienlijk. Onderin deden Baronie, Quick '20 en Gemert slechte zaken. Wederom verloren zij een wedstrijd. EVV maakte door de verrassende zege bij De Treffers een klein sprongetje op de ranglijst.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
AFC Quick '20 3-1
Baronie Haaglandia / Sir Winston 1-2
Gemert Achilles '29 0-1
Hollandia FC Hilversum 0-0
FC Lienden FC Oss 1-1
De Treffers EVV 0-3
VVSB Argon 2-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Oss 15 8 6 1 30 26-14
2 De Treffers 17 8 5 4 29 22-22
3 JVC Cuijk 15 8 3 4 27 30-24
4 Achilles '29 16 7 5 4 26 24-15
5 Argon 16 8 2 6 26 16-16
6 AFC 15 7 4 4 25 34-25
7 Haaglandia / W. 17 7 4 6 25 31-24
8 VVSB 15 6 3 6 21 20-21
9 FC Lienden 17 6 2 9 20 26-35
10 Hollandia 14 5 4 5 19 12-13
11 EVV 15 5 3 7 18 15-17
12 FC Hilversum 15 3 7 5 16 15-18
13 Gemert 17 4 4 9 16 14-21
14 Quick '20 15 3 5 7 14 16-21
15 Baronie 15 2 3 10 9 14-29

[WK] Lee pakt wereldtitel, Groothuis vierde

Kyou-Hyuk Lee is voor de vierde maal in zijn loopbaan wereldkampioen sprint geworden. In Heerenveen wist hij op de afsluitende kilometer zijn voorsprong met succes te verdedigen. De afsluitende afstand werd gewonnen door Shani Davis die Stefan Groothuis (vierde in het eindklassement) en de Zuid-Koreaan Mo voorbleef.

Jan Bos trof in de derde rit Håvard Bøkko. Bos nam het voortouw en hield de Noor ook achter zich. Bos kwam uiteindelijk in 1.09,80 over de finish, de snelste tijd tot dan. Jan Smeekens begon snel aan zijn rit tegen Denny Morrison. In de laatste ronde kwam de Canadees echter op stoom en hij won de rit in 1.09,15. Smeekens kwam tot 1.10,81. In het negende paar was Kjeld Nuis gekoppeld aan Dmitry Lobkov. Lobkov nam de regie in handen maar Nuis liet zich niet gekmaken. Nuis bleek in de laatste ronde meer over te hebben en won in 1.09,09.

Stefan Groothuis, die toch mocht starten nadat zijn diskwalificatie was teruggedraaid, moest het in de eennalaatste rit opnemen tegen Tae-Bum Mo uit Zuid-Korea. De twee mannen openden snel. Met nog een ronde te gaan was de Nederlander de snelste van het veld. Mo liet zich niet van de wijs brengen maar Groothuis won de rit in 1.08,85 terwijl Mo tot 1.08,95 kwam.

Shani Davis en Kyou-Hyuk Lee moesten het in het laatste paar tegen elkaar opnemen. De Koreaan had met 16,36 een superstart maar Davis reed een zeer snelle sterke eerste ronde en reed er niet ver achter. Davis won de rit uiteindelijk in 1.08,76, Lee kwam tot 1.09,48.

Martens: "Mijn gevoel is niet echt heel goed"

Heracles Almelo wist AZ gisteren twee punten te onthouden (0-0). Aanvallende middenvelder Maarten Martens houdt er geen goed gevoel aan over.

"Ik moet zeggen dat mijn gevoel na dit duel niet echt heel goed is. We hadden Heracles toch wel redelijk onder controle. Het voetbal was redelijk, maar we kwamen vaak net niet genoeg door om echt dreigend te zijn", zo liet de Belg na afloop van het duel op de clubsite van AZ weten.

"Volgens mij kregen we toch wel een paar goede mogelijkheden op een doelpunt. Tegenover de kansen voor Everton en Mark-Jan Fledderus stonden die van Johann Berg Gudmundsson, Kolbeinn Sigthórsson en twee kopballen van mij. Met een gelijkspel ben ik dus niet tevreden."

Volgens Martens is AZ ook een strafschop onthouden. "We hadden die strafschop moeten krijgen. Voor mijn gevoel raakte Birger Maertens mij in plaats van de bal. Hij raakte sowieso de bal niet, dus het is mij een raadsel waarom de scheidsrechter een corner gaf. Je weet nooit of dat een breekpunt zou zijn geweest, maar volgens mij zou de ploeg die zou scoren de wedstrijd winnen."

Belgen demonstreren voor nationale eenheid

Tienduizenden Belgen hebben zondag in Brussel deelgenomen aan een demonstratie voor nationale eenheid. Zij willen dat Vlaamse en Waalse politieke partijen concessies doen, zodat er eindelijk een regering kan worden gevormd. België zit nu al zeven maanden zonder.

De demonstratie werd georganiseerd door een groep studenten die vrezen voor hun toekomst. Volgens de politie waren er tussen de twintig- en dertigduizend deelnemers. "Minder bla-bla, meer resultaat", was op borden te lezen. "Wat willen wij? Wij willen EEN regering", scandeerden betogers.

Sinds de verkiezingen heeft België een waarnemende regering onder leiding van premier Yves Leterme. De regering heeft maar een beperkt mandaat en met de huidige spanningen rond de euro lijken internationale investeerders steeds onrustiger te worden over de politieke patstelling.


Demonstratie in België (Foto: Novum)

[WvdW] Uitslag FC Groningen - FC Twente

FC Groningen - FC Twente was afgelopen week door de users van het VBL-forum uitgekozen voor de Wedstrijd van de Week. De bezoekers wisten, dankzij twee treffers van spits Marc Janko, de zege mee naar Enschede te nemen. Hieronder het verslag en de karakteristieken.

FC Twente heeft in Groningen goede zaken gedaan. FC Groningen werd met 2-1 verslagen en zodoende liep de ploeg van trainer Michel Preud'homme drie punten uit op zowel nummer drie Ajax als nummer vier Groningen.

De hele wedstrijd waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Op het moment dat Twente het initiatief van de wedstrijd leek te pakken, kwam Groningen op voorsprong. Matavz wist voor Douglas te kruipen en schoot de bal met een mooie voetbeweging achter Twente-goalie Michailov. Voor rust kwam Twente op gelijke hoogte, nadat Luciano bij een corner flink de fout in ging. Janko profiteerde en zette zijn ploeg op 1-1.

Na de pauze was Twente beter en dit leidde kort voor tijd in de verdiende voorsprong. Janko wist met een prachtige volley, uit een schitterende dieptepass van Janssen, de 2-1 te scoren. Dit betekende voor de Oostenrijker alweer zijn zesde doelpunt uit de laatste twee duels. Janko kreeg in de slotfase een enorme mogelijkheid om zijn derde doelpunt van de wedstrijd te maken, maar hij faalde vanaf de penaltystip.

 


 

FC Groningen

1 - 2

FC Twente

 33' Matavz
   40' Janko
 81' Janko
 
 Gele kaart: Holla, Ivens (FC Groningen), Landzaat, Onyewu, Janko, Chadli (FC Twente)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 22.000
Arbiter: Wegereef
Bijzonderheden: Janko (FC Twente) mist in de 84e minuut een strafschop
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Kieftenbeld
Ivens
Granqvist
Stenman
Enevoldsen
Holla (Pedersen/85)
García (Andersson/72)
Hiariej (Ajilore/75)
Tadic
Matavz
  Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Onyewu
Brama
De Jong
Landzaat (Bajrami/77)
John (T.Janssen/46)
Janko (Bengsston/90)
Chadli

Uitslagen Eredivisie (23/01/11)

Vanmiddag werden er behalve FC Groningen - FC Twente nog twee wedstrijden afgewerkt. In Venlo speelde VVV tegen PSV. Een stukje verder in Limburg werd in Kerkrade de wedstrijd tussen Roda JC en Excelsior afgewerkt. Hieronder de uitslagen.


VVV-Venlo

0 - 3

PSV


   14' Bouma
 45' Lens
 46' Hutchinson
 
 Gele kaart: Leemans (VVV-Venlo), Berg, Manolev (PSV)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
Timisela
De Regt
Paauwe (Ojo/62)
El-Akchaoui
Tóth
Vujicevic
Leemans
Musa
Boymans
Ahahaoui (Cullen/46)
  Isaksson
Manolev
Marcelo (Rodríguez/12)
Bouma
Pieters
Hutchinson
Toivonen (Nijland/76)
Engelaar
Lens
Berg (Koevermans/46)
Dzsudzsák

Roda JC

3 - 0

Excelsior

 14' Hempte
 28' Kah
 84' Skoubo
 
 
 Gele kaart: Hempte, (Roda JC), Gudde, Koolwijk, (Excelsior)
 Rode kaart: , Ramsteijn (64/2xg) (Excelsior)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Winter
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
De Fauw
Wielaert
Kah
Hempte
Delorge (Bodor/67)
Vormer
Janssen
Sutchuin Djoum
Hadouir (Pluim/81)
Junker (Skoubo/79)
  Paauwe
Bovenberg
Ramsteijn
Gudde (Wattamaleo/48)
Nieveld
Nelom
Vincken (Eekman/69)
Clasie (Ribeiro/75)
Koolwijk
Fernandez
Bergkamp

Stel bewerkt met ijzeren staaf in Eindhoven

Twee mannen hebben in de nacht van zaterdag op zondag een Eindhovens stel zwaar mishandeld. Het koppel werd in hun woning onder meer bewerkt met een ijzeren staaf. De daders zijn volgens de politie vermoedelijk bekenden van hen met wie ze een conflict hadden.

Het duo belde rond 02.00 uur aan bij de woning aan de Berkenstraat. Ze drongen het huis binnen en mishandelden de 34-jarige bewoner en zijn 35-jarige vriendin. De twee slachtoffers wisten te vluchten, maar toen ze even later terugkwamen stond een van de daders hen op te wachten in het gezelschap van een vrouw.

De 34-jarige man vluchtte de woning in en zijn vriendin zocht toevlucht in haar auto. De daders sloegen vervolgens de ruiten van de auto in, waarbij de vrouw nog enkele klappen op haar hoofd kreeg. Het stel is opgenomen in een ziekenhuis.

De daders gingen ervandoor voordat agenten arriveerden. De politie is op zoek naar getuigen.

LittleBigPlanet 2 heeft online problemen

De topper van deze week was natuurlijk LittleBigPlanet 2, die woensdag uitkwam voor de PlayStation 3. Dit spel was zelfs voor de makers, Media Molecule, een iets té groot succes. Er zijn zoveel spelers tegelijk online aan het spelen dat de servers het niet meer bij kunnen houden waardoor er zelfs in de singleplayer problemen ontstaan.

Zo klagen veel spelers over oneindige laadtijden. Zelfs bij het spelen van een level uit de Story-mode duurt het nu soms zelfs vijf minuten voordat er daadwerkelijk gespeeld kan worden. Media Molecule heeft gereageerd op de problemen en zegt het zo snel mogelijk op te gaan lossen.

Wanneer je uitlogt van het PSN zijn de levels wel snel te bespelen.

Gullit kan Tsjetsjenië niet in

Ruud Gullit zou dit weekend gepresenteerd worden als de nieuwe trainer van Terek Grozny. Aangezien onze landgenoot niet over de juiste reisdocumenten beschikte, zal deze presentatie pas morgen plaatsvinden.

Afgelopen week kwam Gullit met de Tsjetsjeense club een contract voor anderhalf jaar overeen. Het dienstverband leverde de nodige reacties op.

In de laatste vijftien jaar hebben er in de Kaukasus twee bloedige oorlogen plaatsgevonden. Het gebied waar Gullit aan het werk gaat, is nog altijd niet helemaal veilig.

Gullit reageerde: "Ik zal alleen voor de wedstrijden in Grozni zijn. Het grootste deel van mijn tijd zal ik doorbrengen in ons trainingskamp 200 kilometer buiten de hoofdstad. Mijn enige zorg is momenteel de taalbarrière."

[WK] Nesbitt pakt wereldtitel, Gerritsen zilver

Christine Nesbitt is de nieuwe wereldkampioene sprint. In het Thialf in Heerenveen was de Canadese na vier afstanden de beste. Annette Gerritsen pakte het zilver, Margot Boer het brons.

In de negende rit moesten Ireen Wüst en Laurine van Riessen het tegen elkaar opnemen. De Russin Yekaterina Aydova had toen met 1.17,17 de snelste tijd. De twee Nederlandse vrouwen openden sneller dan gisteren. Van Riessen nam een kleine voorsprong bij het ingaan van de laatste bocht. Wüst vocht zich terug en kwam in 1.15,93 over de meet, Van Riessen kwam tot een tijd van 1.16,61. Nao Kodaira en Heather Richardson troffen elkaar in de rit erop. De Amerikaanse won de rit in 1.16,67 maar kon de tijd van Wüst niet bedreigen.

Annette Gerritsen en Margot Boer maakten er in de elfde rit een mooie race van. Na een valse start was het Gerritsen die met 17,98 die het snelste opende, Boer daar net achter. Bij het ingaan van de laatste ronde had Boer echter de snelste ronde. Bij de finish viel Boer bijna en ze kwamen uiteindelijk allebei in 1.17,14 over de finish. In de laatste rit won Nesbitt met 1.15,93 en pakte daarmee de wereldtitel.

[Upd] [WK] Diskwalificatie Groothuis ongedaan gemaakt

De 500 meter voor mannen op de tweede dag van het WK sprint is gewonnen door Kyou-Hyuk Lee. De Zuid-Koreaan reed met 34,77 een nieuw baanrecord en pakte bovendien de leiding in het algemeen klassement. Jan Smeekens was met de tweede plaats in 34,99 de beste Nederlander.

Jan Smeekens moest als eerste Nederlandse schaatser het ijs op op de tweede 500 meter van dit weekend. De snelste tijd stond toen met 35,03 op naam van de Japanner Akio Ota. Ryohei Naga was de tegenstander van de Nederlander. Smeekens kwam bijna ten val maar bleef overeind en won met 34,99 de rit. Jan Bos kwam in de rit erna op het ijs tegen Denny Morrison. Bos versloeg de Canadees maar zijn tijd van 35,84 was matig.

Kjeld Nuis moest het opnemen tegen de Canadees Jamie Gregg. Gregg opende als snelste en Nuis kon alleen maar volgen. De Nederlander verloor de rit en kwam in 35,68 over de meet. Olympisch kampioen Tae-Bum Mo trof Shani Davis in de eennalaatste rit. Mo was duidelijk beter dan de Amerikaan maar zijn tijd van 35,01 was langzamer dan die van Smeekens. Stefan Groothuis en Kyou-hyuk Lee vormden de laatste rit. Lee was overduidelijk de beste in een tijd van 34,77 en Groothuis kwam niet verder dan 35,56 waarmee hij in het algemeen klassement naar de vierde plaats zakt.

Update 15:00 uur

Stefan Groothuis is gediskwalificeerd. De Nederlander ging meerdere keren met zijn schaats over de lijn waarna de wedstrijdleiding na het zien van de beelden de sprinter besloot te diskwalificeren.

Update 15:48 uur

De NOS meldt zojuist dat de diskwalificatie van Stefan Groothuis is teruggedraaid, Hierdoor mag de Nederlander toch starten op de afsluitende 1.000 meter.

Nintendo: ''The Last Story niet geannuleerd''

Nintendo France heeft na enige tijd nu antwoord gegeven op een vraag waar veel RPG-fans op wachten, of The Last Story naar Amerika en Europa komt. Deze RPG-game voor de Wii doet het in Japan behoorlijk goed en de reviews zijn lovend, Nintendo zegt nu dat het spel niet is geannuleerd, maar ze vertellen er niet bij of die daadwerkelijk komt.

Nintendo: "Thank you for your interest in The Last Story. Unfortunately, the vocabulary used by this announcement was misconstrued by the British journalists: "No plans at the moment" does not mean that the output is canceled, just that it is not yet scheduled in the calendar. The adaptation of this game could be very long (12 000 dialogues, a record!) and our translation teams are overstretched in the short term."

Of de game komt is nog niet duidelijk, maar Nintendo is zeker op de hoogte van de interesse in dit spel.

tHE LAST STORY

Opvolger TRON: Legacy in de maak

Het zal je vast niet ontgaan zijn: de Disney-film TRON: Legacy is een succes. De film heeft tot dusver al 330 miljoen dollar in het laatje gebracht. Het was dus ook te verwachten dat Disney aan een derde deel ging werken. Ze begonnen echter al aan het derde deel voordat TRON: Legacy überhaupt uit was. Disney huurde de twee scenaristen Edward Kitsis en Adam Horowitz -bekend van Lost- in, om aan de film te werken. 

Nu zijn er ook details uitgelekt van drie teaserscenes die op de dvd zouden staan. Iemand die aan de film zou meewerken tipte filmsite 'Ain't it Cool' en gaf hen details. Er is echter nog geen datum bekend wanneer TRON: Legacy op dvd en blu-ray zal verschijnen. 

De Disneyfilm TRON: Legacy draait vanaf 26 januari in de Nederlandse bioscopen.

TRON: Legacy

Cvitanich loopt blessure op

Ajax zal het komende tijd moeten stellen zonder Dario Cvitanich. De Argentijnse spits viel vandaag, tijdens competitiewedstrijd tegen FC Utrecht, in en mocht zeventien minuten later alweer met een blessure het veld verlaten.

Trainer Frank de Boer reageerde op de kuitblessure van Cvitanich: "Ik denk een klein scheurtje." Cvitanich was vandaag de enige echte spits in de selectie van Ajax.

Mounir El Hamdaoui is bijna hersteld van zijn knieblessure en De Boer hoop dat hij fit is voor komende donderdag: "Hij heeft zaterdag voor 75 procent getraind. Hopelijk kan hij donderdag tegen NAC voor de beker spelen."

Luis Suárez, die nog altijd in de belangstelling van Liverpool staat, is nog één duel geschorst en kan dus volgende week in de competitiewedstrijd tegen NAC Breda zijn rentree maken.

[WB] Vonn wederom de beste op Super G

Bij wereldbekerwedstrijden in Cortina d'Ampezzo heeft Lindsey Vonn de Super G gewonnen. De Amerikaanse, die vrijdag ook al de beste was op de Super G, was Maria Riesch vanmiddag te snel af. De Zwitserse Lara Gut eindigde als derde.

Riesch, die gisteren de afdaling won, gaat wel nog altijd aan de leiding in de strijd om de algemene wereldbeker. Haar voorsprong op Vonn bedraagt 145 punten.

Supersnelrecht voor relschoppen na studentendemo

Vijf mannen die vrijdag werden aangehouden tijdens ongeregeldheden na de studentendemonstratie in Den Haag moeten maandagmiddag voor de supersnelrechter in Den Haag verschijnen. Ze worden verdacht van openlijk geweld tegen de mobiele eenheid.

In totaal werden vrijdag na de studentendemonstratie 25 mensen aangehouden. Alleen het vijftal zit nog in de cel. De overigen kregen een transactie of een dagvaarding voor belediging of opruiing. De politie heeft nog wel vier zaken in onderzoek.

De vijf die maandag vanaf 14.00 uur voor de rechter moeten komen zijn een 22-jarige man uit Haarlem die ervan wordt verdacht een ME'er met een stok te hebben geslagen en een 21-jarige Amsterdammer en een 26-jarige man uit Wassenaar die stenen naar de ME zouden hebben gegooid.

Een 27-jarige Spanjaard wordt ervan verdacht op het Plein een voorwerp naar de ME te hebben gegooid, waarbij hij het vizier van een ME'er raakte. De vijfde verdachte is een 18-jarige Delftenaar die een bierblikje naar de mobiele eenheid zou hebben geworpen.

Het OM eist dubbele straffen tegen mensen met een publieke functie, zoals politieagenten. Omdat agressie en geweld tegen hen niet wordt geaccepteerd, wordt zo veel mogelijk lik-op-stukbeleid toegepast.

Voor filmpje en foto's, klik hier.

Nieuwe MTV-serie 'pure kinderporno'

In de VS is commotie ontstaan rond de serie 'Skins'. Deze nieuwe MTV-serie zou volgens verontruste ouders bol staan van vuige kinderporno.

De serie gaat over het reilen en zeilen van negen pubers die gek zijn op seks en drugs. De pikante onderwerpen zijn wat te veel voor de puriteinse Amerikanen. Ouderverenigingen willen dat de serie wordt geschrapt en nu trekken ook adverteerders zich al terug.

Nog voor de van oorsprong Britse serie op MTV kwam, was het kritiek niet van de lucht. Enkele moraaalriddersverenigingen eisen een onderzoek naar vermeende kinderporno in 'Skins'. De serie laat namelijk minderjarigen zien die vaak open en bloot te zien zijn. "De eerste episode bevat behalve het seksuele luik 42 verwijzingen naar alcohol of drugs", zo oordelen de instanties.

Door de ophef geven adverteerders massaal de pijp aan Maarten. "We hebben besloten dat de serie niet geschikt is om ons merk te promoten", luidt de reactie van Taco Bell. Na de fastfoodketen volgde General Motors die ook besloot geen spotjes meer uit te zenden rond de serie.


Kinderporno of prima kijkvoer?

Agressieve Drenten verwonden agenten

Agressief uitgaanspubliek heeft zondagochtend in het centrum van Assen voor ongeregeldheden gezorgd. Hierbij raakten twee agenten lichtgewond. Er zijn vijftien verdachten uit de Drentse hoofdstad aangehouden. De politie trad hardhandig op en kreeg assistentie van marechaussees en een politiehond.

Het relletje ontstond rond 03.30 uur in de Brinkstraat en verspreidde zich in de omgeving. Er waren diverse ruzies. In totaal werden vijftien mannen in de leeftijd van 16 tot 35 jaar aangehouden voor mishandeling, openlijke geweldpleging en het beledigen van politiemensen of het negeren van hun bevelen.

Een van de amokmakers raakte gewond en is behandeld in een ziekenhuis. Daarnaast werd een van de arrestanten gebeten door de politiehond. Hij is behandeld door een arts.

De twee gewonde agenten werden geslagen en getrapt terwijl ze vechtende mensen probeerden te scheiden. Ook zij moeten zich door een dokter laten behandelen. Diverse agenten werden beledigd. De mishandelde en beledigde politiemensen doen aangifte. Een ruit van een politieauto werd vernield. De schade wordt verhaald op de dader.

Het merendeel van de verdachten zit nog vast.

Burgemeester: "Melbourne moet F1 vaarwel zeggen"

De burgemeester van Melbourne, Robert Doyle, vindt dat de stad de Grand Prix van Australië niet meer moet gaan organiseren. Het huidige contract loopt in 2015 af en verlengen is volgens hem onverstandig, omdat de financiële situatie de race in de toekomst in de weg kan staan.

Doyle schetste vandaag in een column in de Herald Sun vier opties. De eerste is dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone zelf besluit dat er geen nieuwe race in Australië komt en de datum toewijst aan een ander land. Ten tweede is er de optie dat Ecclestone inzet op een nachtrace en dat deze verplaatst wordt naar Avalon of Noble Park of dat de wedstrijd verhuist naar Sydney of Perth. Verder is het mogelijk dat Albert Park opgewaardeerd wordt en de race zal blijven organiseren. Tenslotte is er de mogelijkheid dat Melbourne zich terugtrekt, een optie die Doyle het meest ziet zitten.

"Het grootste struikelblok is ... de kosten die de belastingbetaler in Victoria op moet hoesten. In 1996 maakte de race onderdeel uit van een vierdaags evenement en stonden de bedrijven veel meer dan nu in de rij om te sponsoren. De race moest toen ook ondersteund worden met 1,7 miljoen dollar, maar nu is dat al vijftig miljoen," zei Doyle.

"In 2015 loopt het contract af en de opbrengsten zijn honderden miljoenen dollars aan advertentieinkomsten, tientallen miljoenen voor de ondernemers en het evenement trekt 250.000 tot 300.000 mensen aan, waardoor er tot 70 miljoen aan kosten gemaakt moeten worden. Het is het aloude argument: het geld dat je er in steekt komt er aan economische inkomsten ruimschoots weer uit, maar zeventig miljoen dollar?"

"De vierde en laatste mogelijkheid moet daarom overwogen worden. Ik ken geen stad die de Formule 1 vrijwillig opgegeven heeft; zou Melbourne de eerste kunnen zijn? We kunnen besluiten dat het twintig fantastische jaren waren en dat de stad en de staat er veel aan gehad heeft, maar dat nu het omslagpunt bereikt is."

Doyle wijst er op dat Melbourne daarom moet kijken naar het organiseren van alternatieven voor de Formule 1. Hij weet dat deze niet goedkoop zullen zijn, te meer omdat ze jaar op jaar het succes van de F1 zullen moeten evenaren.

Uitslag FC Utrecht - Ajax

Om half één begon de competitiewedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax. Hieronder volgt de uitslag.

FC Utrecht

3 - 0

AFC Ajax

 22' Duplan
 24' Duplan
 82' Vorstermans
 
 
 Gele kaart: , Enoh, Cvitanich, Vertonghen, Ozbiliz, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
Cornelisse
Vorstermans
Wuytens
Lensky (Nesu/85)
Strootman
Silberbauer
Asare
Duplan (Yildirim/88)
Demouge (Brouwers/80)
Mertens
  Stekelenburg
v.d. Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Blind
De Zeeuw (Cvitanich/53
Ozbiliz/70)
Eriksen
Enoh
Sulejmani
De Jong
Ebecilio (Anita/73)

World of Starcraft maker: 'mijn leven op de kop'

Ryan Winzell de maker van de Starcraft II mod 'World of Starcraft' vertelde tegenover Kotaku dat: "mijn leven is helemaal op de kop is gezet." De modder heeft dankzij zijn mod een aanbod gekregen van Riot Games, hij was alleen nog bezig met het schrijven van zijn CV . 

Er werd ook gesproken over de toekomst van de 'World of Starcraft' mod. De modder liet ontvallen dat het project 'vooruit gaat' en dat er binnen een jaar een demo van de mod verschijnt. Ryan Winzell gaat voor het project samenwerken met de Duitse modder miles25. De Duitser is verantwoordelijk voor Starcraft MMO mod, gemaakt met Starcraft II. De mod krijgt wel een andere naam, waarschijnlijk 'Starcraft Universe'.

Tienermeisje is Miss Wet T-shirt

In Australië is ophef ontstaan rond de winnares van een wet T-shirtverkiezing. De deelneemster is namelijk minderjarig. Met haar zestien lentes had het meisje nooit halfnaakt op het podium mogen staan, zo vindt de politie.

Het meisje was op 30 december op visite bij familie toen ze met het legitimatiebewijs van een vriendin het Roebuck Bay Hotel in Broome wist binnen te komen. Ze deed zich voor als 18-jarige en schreef zich in de voor de wekelijkse tietenkeuring. Voor een dolenthousiaste menigte ontblootte ze haar nog niet volgroeide borstjes en sleepte de titel in de wacht. Ze won maar liefst 500 dollar en dacht dat hiermee de kous af was.

Helaas pindakaas, een van de toeschouwers had zijn beklag gedaan bij de politie. Het meisje was het gesprek van de dag in het dorp en ook de politiek is boos over het voorval. "Mijn maag draait om bij de gedachte dat een 16-jarig meisje hieraan heeft meegedaan", laat Peter Abetz van de liberalen weten. "Ik had nooit gedacht dat ze haar topje volledig zou uitdoen. Zo te merken is het enige aan kleding op het podium een string."

De politie heeft inmiddels flink gestrooid met boetes. De hoteleigenaar moet een boete van 1000 euro betalen, de beveiliging 400 en het meisje dat haar identiteitsbewijs uitleende moet 200 dollar betalen. De jonge Miss Wet T-shirt heeft een waarschuwing gekregen. Het is niet bekend of ze haar prijzengeld moet terugbetalen.

Foto's van de wet T-shirtverkiezingen in het hotel (niet van het meisje) zijn hier te zien.

'Bos wil niet over druk VS praten'

Voormalig vicepremier Wouter Bos (PvdA) wil niet praten over berichten dat topambtenaren de Verenigde Staten hebben gevraagd hem onder druk te zetten. Het televisieprogramma Buitenhof had hem uitgenodigd, maar hij wilde alleen praten over zijn nieuwe 'grote passie', de zorg. Dat maakte columnist Max Pam zondag in het programma bekend.

Sinds oktober werkt Bos bij accountantsorganisatie KPMG. Hij houdt zich daar onder meer bezig met de gezondheidszorg.

Vorige week werd via uitgelekte diplomatieke berichten duidelijk dat topambtenaren de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Ivo Daalder in 2009 adviseerden toenmalig vicepremier Wouter Bos (PvdA) persoonlijk onder druk te zetten. Dit om hem in te laten stemmen met verlenging van de missie in Afghanistan.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) ontkende dat hier sprake van was. Pam stelde in zijn column dat het er sterk op lijkt dat Rosenthal liegt.


'Bos wil niet over druk VS praten' (Foto: Novum)

Zilver voor Haak en Wild bij WB baanwielrennen

Bij wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Beijing heeft Hugo Haak voor het eerst een medaille gepakt in een wereldbekerwedstrijd. Op de kilometer tijdrit werd de Nederlander tweede in een tijd van 1.03,010. De overwinning ging naar de Fransman Francois Pervis.

Bij haar debuut op het onderdeel omnium pakte Kirsten Wild ook een zilveren plak. De Nederlandse moest alleen de Canadese Tara Whitten voor zich dulden.

[WK] Wolf wint 500m, Boer tweede

De tweede 500 meter voor vrouwen van dit weekend bij het WK sprint in Heerenveen is gewonnen door Jenny Wolf. Wolf kwam tot 38,33. Margot Boer was met de tweede plaats de beste Nederlandse. Christine Nesbitt, die derde werd, behield de leiding in het algemeen klassement.

Ireen Wüst was in de elfde rit de eerste Nederlandse op het ijs. Ze moest het opnemen tegen de Duitse Judith Hesse. Hesse opende sterk en Wüst kon alleen maar volgen. Dankzij een sterke laatste ronde kwam de rijdster van TVM tot 39,21, langzamer dan gisteren. Hesse kwam in 39,02 over de meet. Heather Richardson kwam in de rit erop tot 38,46 de tot dan snelste tijd.

Margot Boer en Laurine van Riessen troffen elkaar in de dertiende rit. Van Riessen opende snel met Boer er net achter. Boer bleef Van Riessen op de finish net voor: 38,44 om 38,62. Jenny Wolf, die gisteren de eerste 500 meter won, moest het in de eennalaatste rit opnemen tegen Nao Kodaira. Wolf opende langzaam met 10,53 en maakte een aantal missers in haar slag. Ze versloeg de Japanse wel en kwam in 38,33 over de streep.

Annette Gerritsen en Christine Nesbitt vormden het laatste paar. Gerritsen opende in 10,4. Nesbitt vocht zich echter terug en kwam in 38,45 over de streep terwijl Gerritsen tot 38,47 kwam. 

[AO] Wawrinka stuurt Roddick naar huis

In de kwartfinale van de Australian Open komt er een Zwitsers onderonsje tussen Stanislas Wawrinka en Roger Federer. Wawrinka won zondag verrassend eenvoudig van de Amerikaan Andy Roddic, de nummer acht van de plaatsingslijst, in drie sets: 6-3, 6-4 en 6-4. Daarmee volgde hij het goede voorbeeld van zijn landgenoot die zich eerder op de dag al schaarde bij de laatste acht.

In de vorm die Wawrinka tegen Roddick etaleerde, krijgt Federer nog een zware kluif aan zijn landgenoot. Wawrinka speelde agressief en dreef met harde klappen Roddick tot wanhoop. Hij noteerde in drie sets liefst 67 winners. Roddick, die in de vorige ronde Robin Haase versloeg, stelde er 24 tegenover.

Federer en Wawrinka stonden in het verleden zeven keer eerder tegenover elkaar. Daarvan won Federer zesmaal.

Finale FOK!sportmoment van het jaar verkiezing

Het nieuwe jaar is begonnen, waarmee afscheid is genomen van het sportjaar 2010. FOK!sport is benieuwd naar wat volgens jullie het "Sportmoment van het Jaar 2010" is. Net als vorig jaar, toen de wereldrecords van Usain Bolt als FOK!sportmoment werden, verkozen zal een verkiezing bepalen wat volgens FOK! het Sportmoment van het Jaar 2010 is geweest.

FINALE
Inmiddels zijn we toegekomen aan de finale van de FOK!sportmoment van het jaar verkiezing. De afgelopen twee weken hebben jullie vijf momenten uit vijf categorieën voorgeselecteerd en deze zullen tot en met zondag strijden om de meeste stemmen en punten en de titel FOK!sportmoment van het jaar 2010.

Finalisten

De foute wissel van Sven Kramer op de 10.000 meter (OS 2010)
Sven Kramer had op de Olympische Spelen in Vancouver al goud veroverd op de 5.000 meter. Op de 10.000 meter was hij ook goed op weg om zijn tweede goud te veroveren. Totdat zijn coach Gerard Kemkers dacht dat hij verkeerd wisselde en hem sommeerde naar de binnenbocht te gaan. Kramer maakte op het laatste moment de beslissing om naar de binnenbaan te gaan. Dit bleek de verkeerde keuze te zijn, Kramer werd gediskwalificeerd.

Nederland verslaat Brazilië (WK 2010)
Op 2 juli speelde Oranje in Zuid-Afrika tegen Brazilië in de kwartfinale van het WK voetbal. De Brazilianen kwamen sterk uit de startblokken en kwamen voor de een goal van Robinho. Het was dankzij slecht afronden en goed keeperswerk van Maarten Stekelenburg dat de stand bij rust nog 0-1 was. Na rust kwam een herboren Oranje uit de kleedkamer. Geholpen door een misser van Julio Cesar kwam Oranje op 1-1 (goal op naam van Sneijder), niet lang gevolgd door de 2-1 van diezelfde Sneijder. Felipe Melo kreeg vervolgens nog rood en het Nederlands elftal kwam niet meer in de problemen. Brazilië werd voor de tweede keer op een WK-eindronde verslagen. De droom strandde echter later in de finale...

Wereldtitel Sebastian Vettel
Het Formule 1-seizoen van 2010 was misschien wel één van de spannendste ooit. Na een seizoen vol wisselende leiders in het kampioenschap, konden in Abu Dhabi nog vier coureurs wereldkampioen worden met Fernando Alonso die de beste papieren had. Alonso zijn kansen werden tijdens de race echter om zeep geholpen door een tactische blunder van zijn team Ferrari. Lachende derde was Sebastian Vettel, die Alonso en zijn teamgenoot Mark Webber passeerde in de slotrace en zijn eerste wereldtitel pakte.

PSV declasseert Feyenoord met 10-0
Feyenoord kende een matige seizoensstart van 2010/2011 en zat zelfs dicht bij de nacompetitieplekken. Er was op 24 oktober dan ook weinig hoop op een goed resultaat bij koploper PSV. Bij rust stond het nog 2-0, maar daarna werden de Rotterdammers weggespeeld. De score liep uiteindelijk op tot liefst 10-0, wat de grootste nederlaag in de geschiedenis betekende voor Feyenoord.

Wedstrijd tussen John Isner en Nicolas Mahut op Wimbledon 70-68 in de vijfde set
De Amerikaan John Isner en de Fransman Nicolas Mahut begonnen op 22 juni aan een wedstrijd die liefst drie dagen zou duren. Na twee dagen spelen stond er 59-59 op het bord, toen de wedstrijd voor de tweede keer moest worden afgebroken vanwege invallende duisternis. Uiteindelijk wist Isner op de derde dag de partij naar zich toe te trekken met 70-68. Er werden diverse records verbroken; onder andere de langste partij ooit (bijna elf uur) en de meeste aces in een wedstrijd (215). Isner werd overigens in de volgende ronde verslagen door Thiemo de Bakker, in een partij die nauwelijks anderhalf uur duurde.

Hoe werkt het stemmen?
Plaats hieronder je top drie van je favoriete momenten. De nummer 1 krijgt vijf punten, de nummer 2 krijgt er drie en de nummer 3 één. Aan het eind van de stemronde worden de punten bij elkaar opgeteld en wordt bepaald wat het FOK!sportmoment van 2010 is.
Bij een gelijk aantal punten wordt gekeken naar welk moment de meeste nummer één posities heeft behaald. Mocht dit gelijk zijn dan wordt er gekeken naar het aantal tweede plaatsen. Mocht de stand dan nog gelijk zijn dan zal er een tiebreak volgen van 24 uur.

Stem alleen op voorgeselecteerde momenten

De finale sluit op zondag 23 januari om 19:00 uur

Smurfen komen naar de console

Medio 2011 zal de nieuwe film omtrent de beroemde Smurfen uitkomen, en Ubisoft komt ook met een game over deze film. De film zal een live action/GCI familiecomedy worden en is vooral voor nieuwere fans. Ubisoft zegt dat hun games niet alleen de nieuwere fans moet aantrekken, maar ook de fans van 'vroeger'.

"Our ongoing partnership with Sony Pictures Consumer Products allows us to create fun and entertaining video games based on some of the most popular family films," zei Christian Salomon, vice president of worldwide licensing bij Ubisoft.
"Ubisoft's creative team is working hard on crafting the perfect video game experience that will appeal to new and old fans of The Smurfs."

Hieronder kan je de trailer zien van de film, die nogal apart te noemen valt. De game moet gaan uitkomen voor de Nintendo DS en de Wii.

Milan-coach Allegri prijst Emanuelson

Urby Emanuelson heeft bij zijn aankomst in Milaan direct de complimenten van zijn toekomstige trainer te pakken. ''We hebben hem nodig.''

Helemaal zeker is het nog niet, dat Urby Emanuelson al deze transferperiode Ajax voor de Italiaanse koploper verruilt, maar de kans is erg groot dat Ajax nog geld gaat vangen voor de linkspoot. Als het aan AC Milan-coach Massimiliano Allegri ligt speelt de dertienvoudig international op zeer korte termijn in het rood-zwarte shirt.

''We hebben hem nodig'', zegt Allegri over Emanuelson die op het punt staat een contract voor 3,5 jaar te tekenen. ''Hij was één van onze doelen om te halen in de winterstop. We hebben Emanuelson in het Champions League duel tegen ons in de ArenA gevolgd en hij maakte indruk op ons'', aldus de Italiaan.

De trainer noemde de linkerflankspeler veelzijdig. ''Hij is erg dynamisch, heeft een goede techniek en kan op verschillende positie worden ingezet. Urby kan op links zowel als middenvelder en verdediger uit de voeten, maar ik ben ervoor om hem in de middenlinie in te zetten.'' Omdat Emanuelson hoogstwaarschijnlijk nu al naar Milaan vertrekt vangt Ajax een transferbedrag van minimaal 1,7 miljoen euro voor de Nederlander. Dit bedrag kan nog oplopen tot twee miljoen.

[AO] Federer evenaart record Connors

Roger Federer heeft opnieuw een mijlpaal bereikt in zijn imposante tenniscarrière. De Zwitser evenaarde vandaag het record van de legendarische Amerikaan Jimmy Connors door voor de 27e keer op rij de kwartfinale te halen van een grandslamtoernooi.

Federer deed dat ten koste van de Spanjaard Tommy Robredo, die hij in de vierde ronde in vier sets versloeg: 6-3 3-6 6-3 6-2. De laatste keer dat Federer de kwartfinale in een grandslamevenement niet haalde was op Roland Garros in 2004. Gustavo Kuerten won toen van hem in de derde ronde.

Federer voegde vrijdag ook al een record toe aan zijn indrukwekkende palmares. Hij boekte toen tegen de Belg Xavier Malisse zijn 57e overwinning op de Australian Open en verbrak daarmee het record van zijn Zweedse idool Stefan Edberg. De als tweede geplaatste Zwitser is titelverdediger in Melbourne. Hij kan de Australian Open voor de vijfde keer winnen.

Federer evenaart record Connors
Federer evenaart record Connors (Foto: ANP)

Overheidsfonds Qatar wil Manchester United

Een overheidsfonds uit de oliestaat Qatar wil Manchester United overnemen. De onderhandelingen lopen stroef, schrijft Sunday Times.

Met de organisatie van het WK in 2022 en nu de mogelijke overname van de meest roemrijke club ter wereld, lijkt Qatar zich nadrukkelijk te willen profileren. De onderhandelingen met het overheidsdfonds, dat in handen is van de Koninklijke familie van Qatar, verlopen stroef. Dit omdat de huidige eigenaren, de Amerikaanse familie Glazer, de hoofdprijs willen voor de club.

De familie Glazer wil twee miljard Britse pond zien, terwijl de Koninklijke familie de waarde van United niet hoger schat dan anderhalf miljard. De familie Glazer kocht de voetbalclub in 2005 voor 800 miljoen pond. De familie is bij de fans van Manchester United niet erg populair.

De belangstelling van Qatar voor United is op zijn minst saillant, omdat stadgenoot City tegenwoordig geheel in handen is van investeerders uit het nabij Qatar gelegen Abu Dhabi. Daardoor konden The Citizens de laatste jaren met geld smijten en zo probeert de club een gooi te doen naar een van de prijzen.

Sentries en ruďnes in Killzone 3 MP-trailer

Met een op handen zijnde release van Neerlands trots, Killzone 3, druppelt er steeds meer informatie onze kant op. Gisteren hadden we jullie al gemeld dat de open beta van de PS3-shooter op 3 februari van start gaat. Vandaag is het tijd voor wat rauwe actie. Bilgarsk Boulevard heet de map, vol met multiplayer gameplay.

Killzone 3 zal op de 23ste februari alleen op PlayStation 3 verschijnen.

Scooterrijder gewond door net over weg

Een 17-jarige jongen is zaterdagavond gewond geraakt toen hij in zijn woonplaats Woerden met zijn scooter in een net vloog, Het over de weg gespannen net was volgens de politie bijna niet te zien. De jongen raakte gewond aan zijn gezicht.

Het net was voor een tunnel bij het Overtoompad gespannen. Ook waren putdeksels uit de weg gehaald. De politie spreekt van een levensgevaarlijke situatie en neemt de zaak hoog op.

Het ongeluk gebeurde rond 23.45 uur. De politie vraagt mensen met informatie over het voorval zich te melden.

PS3 krijgt geen Homefront-DLC door Killzone 3

Het is momenteel Crunch time bij ontwikkelaar Kaos om de shooter Homefront af te krijgen voor eind maart, wanneer de game lanceert op de PC, Xbox 360 en PlayStation 3. Kaos heeft inmiddels bekend gemaakt dat Homefront ondersteuning zal krijgen in de vorm van downloadable content en dat deze in de eerste plaats zal verschijnen voor de Xbox 360-versie.

Waarom de DLC niet naar de PlayStation 3 komt of in ieder geval met vertraging? Volgens Rex Dickson van Kaos komt het door het gebrek aan interesse van Sony. Hij stelt dat Sony momenteel gefocust is op Killzone 3 en dat Homefront er daarom bij inschiet: "Sony really didn't come to us and say, 'We want to support you and get behind you.' I think their focus right now is on Killzone. So that's really how it all happened."

Of Sony de ontwikkelaar nog gaat steunen om de DLC ook naar de PlayStation 3 te krijgen is nog niet bekend.

 

[WvdW] Voorbeschouwing FC Groningen - FC Twente

Komend weekend gaat de reguliere competitie weer van start, waar er in de afgelopen week nog een aantal inhaalwedstrijden waren. FOK!sport gaf de users in VBL de mogelijkheid om te stemmen op hun Wedstrijd van de Week! Uiteindelijk kreeg het duel tussen FC Groningen en FC Twente de voorkeur. De voorbeschouwing op dit duel lees je hieronder.

FC Groningen

FC Groningen draait nog altijd prima mee in de top van de ERedivisie. De ploeg won tot desver elf wedstrijden, speelde er vier gelijk en verloor er ook vier. Hierdoor staat de formatie van trainer Pieter Huistra met 37 punten op de vierde plaats. Dat is slechts vier punten minder dan koploper PSV.

Afgelopen week speelde FC Groningen in de KNVB beker tegen sc Genemuiden (1-4). Het had niet veel gescheeld of de ploeg was uitgeschakeld. De Topklasser kwam na 22 minuten wedstrijd namelijk op voorsprong, maar dit werd vervolgens door Tom Hiariej en Thomas Enevoldsen ongedaan gemaakt. In de slotfase werd het nog even spannend, maar uiteindelijk plaatste de Groningers zich voor de kwartfinale.


Pieter Huistra neemt het dit weekend op tegen zijn oude werkgever


Huistra gaf in die laatste twintig minuten toe niet met geknepen billen op de bank te hebben gezeten, maar voelde wel spanning. "Bij 3-2 werd het nog spannend en dan weet je het nooit. Maar eigenlijk kregen wijzelf na de 3-2 nog de beste kansen. Al met al ben ik tevreden en het belangrijkste is dat we ons geplaatst hebben voor de volgende ronde."

FC Twente

Ook FC Twente draait dit seizoen uitstekend mee in de Eredivisie. De ploeg won tot dusver twaalf wedstrijden, speelde vier keer gelijk en verloor er drie. Mede door deze sportieve resultaten staan de Tukkers op dit moment op de tweede plaats in de hoogste Nederlandse voetbalklasse en hebben slechts één punt minder dan PSV, dat op de eerste plaats staat.

FC Twente heeft zijn eerste competitiezege van 2011 overigens al binnen. De formatie won eerder deze week met ruime cijfers van Heracles Almelo (5-0). Mark Janko was de belangrijkste speler in de selectie van trainer Michel Preud'homme. Hij was namelijk verantwoordelijk voor vier treffers en een assist.


FC Twente moet het nog even zonder Bryan Ruiz stellen


Preud'homme kan in Groningen mogelijk niet over Bryan Ruiz en Theo Janssen beschikken. De twee steunpilaren uit de selectie van FC Twente zijn nog altijd herstellende van een knieblessure en een griepje. Hierdoor miste het tweetal ook de gewonnen wedstrijd tegen Heracles Almelo. De verwachting is dat beide heren zich in de loop van volgende week weer bij de selectie aan zullen sluiten.

Historie

FC Twente is in de 60 onderlinge duels tegen FC Groningen de bovenliggende partij. De Tukkers wonnen namelijk 27 keer. De ploeg van trainer Huistra won negentien keer. Daarnaast speelde beide ploegen ook nog veertien keer gelijk.

Het grootste aantal doelpunten in Groningen werd gemaakt op 7 mei 1983. Toen maakten FC Groningen en FC Twente zeven doelpunten, waar de thuisploeg uiteindelijk met 6-1 wist te winnen. De grootste zege van de Tukkers dateert van 14 december 2008. Zij wonnen toen met 4-1 in Groningen door treffers van onder meer Marko Arnautovic en Eljero Elia.

Laatste vijf duels in Groningen:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
24/01/2010 Eredivisie FC Groningen FC Twente 0-0
14/12/2008 Eredivisie FC Groningen FC Twente 1-4
21/10/2007 Eredivisie FC Groningen FC Twente 1-0
18/03/2007 Eredivisie FC Groningen FC Twente 1-1
04/12/2005 Eredivisie FC Groningen FC Twente 1-0


Wedstrijdinformatie

Het duel tussen FC Groningen en FC Twente, dat zondagmiddag in het Euroborg-stadion wordt gespeeld, staat onder leiding van arbiter Jan Wegereef. De wedstrijd tussen deze twee ploegen begint omstreeks 14:30 uur.

Speculeer hieronder alvast over de opstellingen en de mogelijke uitslag.

[AO] Petkovic schakelt Sharapova uit

Maria Sharapova is bij de Australian Open uitgeschakeld. De Russin ging met 2-6 en 3-6 onderuit tegen de Duitse Andrea Petkovic.

Petkovic maakte een fitte en sterke indruk. Een ronde eerder had ze door een blessure bij haar tegenstandster Venus Williams maar zeven punten gespeeld. Petkovic sloeg de ballen tegen Sharapova snel, snoeihard en zuiver. Hierdoor forceerde de Russin.

De voormalig nummer één van de wereld wist diep in de tweede set nog wel een break te plaatsen maar Petkovic liet zich niet van de wijs brengen en trok de partij naar zich toe.

Johan Nijenhuis werkt aan vervolg op Costa!

Regisseur Johan Nijenhuis gaat een vervolg maken op zijn hit Costa! De film, waarvoor momenteel het script wordt geschreven. De film moet deze zomer of komend voorjaar worden gedraaid op Kreta. Het is de bedoeling dat Kreta! in 2012 in de Nederlandse bioscopen gaat draaien.

Dat hebben Nijenhuis en distributeur Benelux Films zondag bekendgemaakt. Het verhaal gaat over een freerunner, iemand die op straat acrobatiek bedrijft op muren en andere objecten, die telkens wegrent als de liefde te serieus wordt. Dit patroon verandert als hij op Kreta de ware liefde ontmoet.

Acteurs zijn nog niet bekend, maar Nijenhuis hoopt, net als bij Costa! in 2001, weer veel jonge talenten te kunnen strikken. De hoofdrollen werden toen gespeeld door Katja Schuurman, Daan Schuurmans en Georgina Verbaan. Het was toen voor alle drie de acteurs hun eerste grote filmrol.

Johan Nijenhuis werkt aan vervolg op Costa!
Johan Nijenhuis werkt aan vervolg op Costa! (Foto: ANP)

Zomer: ''Gestolen punt voor NAC''

N.E.C. Nijmegen verloor gisteravond in de slotseconden punten tegen NAC Breda. In de 94e minuut schampte Ramon Zomer een bal van invaller Marvin van der Pluim en werd het alsnog 2-2.

"Een hele vervelende situatie", aldus Zomer die naar eigen zeggen de bal in de draai wou blokken. "Ik schampte 'm en daardoor was Jasper (Cillessen, red.) kansloos." Zomer vond dat de lange bal van NAC eigenlijk niet had mogen komen. "Als team moet je daar volwassen in zijn en de bal de hoek in spelen", aldus de verdediger.

Zomer noemde het punt dat NAC in Nijmegen ophaalde "gestolen". "Het tempo ging iets omlaag en de tweede bal was iets vaker voor NAC, waardoor ze iets beter in hun spel kwamen. Maar over de hele wedstrijd gezien vind ik het een gestolen punt voor NAC."

De eerste helft was volgens Zomer misschien wel N.E.C.'s beste helft van het seizoen. Ook topscorer Björn Vleminckx zag in dat de Nijmegenaren bij rust de wedstrijd al beslist hadden kunnen hebben. "We waren misschien een beetje te nonchalant in de afronding'', aldus de Belgische spits tegenover de NOS. N.E.C. blijft ondanks het gelijkspel elfde op de ranglijst, maar ziet De Graafschap naderen tot één punt.

Aissati: ''Niet het Vitesse dat we voor ogen hebben''

Willem II behaalde gisteren de eerste overwinning van het seizoen. Slachtoffer was Vitesse, dat met 1-0 ten onder ging in Tilburg. Ismaïl Aissati is ontgoocheld.

De van Ajax gehuurde middenvelder vond de nederlaag bij hekkensluiter Willem II een afgang, zegt hij tegen Omroep Gelderland. "Als je ziet hoe we de eerste helft spelen; onherkerbaar. Ik zag een team dat niet aan de bal durfde te komen. Dit is niet het Vitesse dat we voor ogen hebben", aldus Aissati. "Ik sta hier echt met een gevoel van dat het zo niet langer door kan gaan."

Vitesse staat door de nederlaag nog steeds op een teleurstellende vijftiende plaats en zou vandaag kunnen worden gepasseerd door nummer zestien Excelsior. De Arnhemmers proberen onder leiding van clubeigenaar Merab Jordania de club een impuls te geven. In het kader daarvan verschenen gisteravond weer drie nieuwe spelers in de basis. Jordania wil dat de club zich over drie jaar in de titelstrijd mengt. Voorlopig probeert Vitesse echter weg te blijven uit de degradatiezone.

Aissati zet zijn vraagtekens bij de instelling van de ploeg. "Ik denk dat het de mentaliteit is. De tweede helft had Willem II niks te vertellen, maar daar hebben we niks aan", aldus de Marokaanse spelmaker.

Inter biedt op Castaignos

Internazionale heeft een bod van naar verluidt drie miljoen euro uitgebracht op Feyenoord-spits Luc Castaignos. De Rotterdammers komen binnenkort met een tegenvoorstel.

In Italië doen al geruchten de ronde dat de Champions League-winnaar Castaignos per direct zou willen overnemen. Dit is in tegenstrijd met eerdere berichten die aangaven dat Inter de spits eerst nog anderhalf jaar in Rotterdam zou stallen, alvorens hij in het Nerazzurri-shirt te bezichtigen zou zijn.

Feyenoord-directeur Eric Gudde  bevestigt tegenover NUsport dat Inter een bod heeft uitgebracht. De Rotterdammers zullen spoedig met een tegenvoorstel komen. Het lijkt de directeur stug dat Castaignos nu al naar Inter gaat, aangezien de spits dat volgens Gudde zelf niet eens zou willen.

Gudde gaf ook aan dat Feyenoord alert blijft op de transfermarkt, omdat er altijd iets rondom de eigen spelers zou kunnen gebeuren. Tot nog toe versterkten de Rotterdammers zich deze winter alleen met Krisztián Simon en Gill Swerts. Beide spelers veroverden direct een basisplek.

PVV wil kerncentrale Dodewaard heropenen

De kerncentrale in Dodewaard moet weer in gebruik worden genomen. Daarnaast kan er best nog een tweede kerncentrale bij. Dat zegt de lijsttrekker voor de PVV in Gelderland Marjolein Faber, meldt Omroep Gelderland.

Faber wil inzetten op kernenergie in plaats van windmolens. Die zijn volgens haar niet rendabel.

Sinds de kerncentrale in Dodewaard in 1997 werd gesloten, is er in Nederland alleen nog een kerncentrale in Borssele. De energiebedrijven Delta en RWE hebben overigens los van elkaar plannen om in Borssele een tweede kerncentrale te bouwen. De kerncentrale van Delta moet in 2018 klaar zijn.

Zsa Zsa Gabor verlaat ziekenhuis

Zsa Zsa Gabor is zaterdag ontslagen uit het ziekenhuis. De 93-jarige Hollywoodlegende herstelt voorspoedig van de riskante operatie die ze vorige week onderging.

Het was de bedoeling dat Gabor nog minstens twee weken in het ziekenhuis zou blijven, maar de doktoren zijn tevreden over het verloop van haar herstel. Zaterdag keerde ze terug naar huis, waar haar gezondheid nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Het rechterbeen van Gabor werd vorige week geamputeerd, omdat weefsel door een slechte doorbloeding van het lichaamsdeel begon af te sterven.


Zsa Zsa Gabor verlaat ziekenhuis (Foto: Novum)

Geplande trainingsmissie schaadt kabinet niet

De plannen om een trainingsmissie naar Afghanistan te sturen lijken de positie van premier Mark Rutte en zijn kabinet niet te schaden. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond stijgt de VVD van 33 naar 35 zetels.

PVV-leider Geert Wilders zei vorige week in het AD dat het kabinet een blunder begaat door kort voor de Statenverkiezingen een nieuwe missie in Afghanistan aan te kondigen. Hij vreest dat de gehoopte meerderheid voor de gedoogcoalitie in de Eerste Kamer hierdoor in gevaar komt.

Maar de plannen lijken het kabinet niet te schaden, ondanks dat nog altijd een ruime meerderheid van de bevolking (68 procent) tegen de missie is. Het CDA staat net als vorige week op zeventien zetels, maar dat is wel vier minder dan de partij er nu in de Tweede Kamer heeft. De PVV levert deze week een zetel in, maar staat in de peiling nog altijd drie zetels hoger dan de 24 die de partij er nu heeft.

Ook Rutte wordt nog altijd sterk gewaardeerd. Zo vindt 68 procent van de kiezers dat links het heel moeilijk zal krijgen zolang Rutte premier blijft. De meerderheid van de PvdA- en de SP-stemmers is het hier ook mee eens. De helft van de D66- en GroenLinks-stemmers geeft de premier als rapportcijfer een 6 of hoger. Zijn sterke optreden vorige week in het televisieprogramma Buitenhof zou hier een reden voor zijn.

Voor vrijwel alle partijen geldt dat een meerderheid van degenen die erop hebben gestemd vindt dat hun partij de beste plannen voor Nederland heeft. Dat geldt echter niet voor de PvdA en het CDA, daar is nog maar 46 procent tevreden met zijn stem.

Het kabinet wil een missie naar Afghanistan sturen die lokale politieagenten gaat opleiden. Volgens het plan gaan er 545 man naar Afghanistan. De missie moet gaan lopen van medio 2011 tot medio 2014.


Geplande trainingsmissie schaadt kabinet niet (Foto: Novum)

Broekhof: ''Dit is echt een droom''

Leon Broekhof kopte gisteravond zijn club De Graafschap tegen Feyenoord in de slotfase naar een overwinning in De Kuip. De verdediger ervaart het als een droom.

De ontlading was groot bij de 22-jarige Broekhof, na afloop van de met 0-1 gewonnen wedstrijd in Rotterdam. "Van alles flitst door je heen. Hoe hard ik ervoor gewerkt heb. Dat alles nu even meezit'', aldus de centrumverdediger tegenover Omroep Gelderland.

De goal was heel bijzonder voor Broekhof. "Ik wees nog even naar de lucht voor een overleden vriend van me. Allemaal emotie bij elkaar." Broekhof kopte in de slotfase bij de tweede paal een voorzet van Bargas binnen. "In de Kuip de winnende treffer maken is echt een beetje een droom. Echt fantastisch en helemaal top."

Zwaargewonde bij schietpartij Roosendaal

Bij een schietpartij in café D'n Bally in Roosendaal is zaterdagavond een 38-jarige man uit Sint Willebrord zwaargewond geraakt. Op het moment van de schietpartij waren volgens de politie tientallen mensen in het café aan de Bredaseweg aanwezig. De dader is nog voortvluchtig.

Het slachtoffer werd rond 22.30 uur neergeschoten. De politie heeft de identiteit van de bezoekers vastgesteld. Van enkele getuigen is een verklaring opgenomen. Volgens de gasten van D'n Bally heeft een man zijn wapen leeggeschoten op de man in de toiletten van het café. Het slachtoffer is in het ziekenhuis geopereerd en zijn situatie wordt als zorgelijk omschreven.

Na de schietpartij werd de omgeving van het café afgezet. Een 41-jarige inwoner van Roosendaal sloeg rond 23.30 uur een agent bij de afzetting neer. Hij is aangehouden en ingesloten. De agent heeft zich bij een huisarts laten behandelen. Het is niet duidelijk of het incident iets te maken had met de schietpartij.

Rusland overweegt begrafenis Lenin

Vladimir Iljitsj Oeljanov, beter bekend als Lenin, ligt sinds zijn dood op 21 januari 1924 tentoongesteld in een mausoleum op het Rode Plein in de Russische hoofdstad Moskou. De Russische regeringspartij van president Medvedev vraagt nu middels een website het volk om advies of Lenin al dan niet alsnog begraven moet worden.

Al sinds het einde van de Sovjet-Unie gaan er stemmen op om Lenin te begraven, of in elk geval weg te halen van het Rode Plein. Lenins weduwe is altijd tegen de tentoonstelling geweest. Inmiddels hebben al meer dan 150.000 mensen gestemd via de website goodbyelenin.ru. Op het moment van schrijven is 69 procent van de stemmers voor een begrafenis.

Lenin wordt gezien als grondlegger van het communistische partijwezen en hij was de eerste leider van de Sovjet-Unie toen deze in 1922 werd opgericht. Na zijn dood werd hij opgevolgd door Iosif Vissarionovitsj Dzjoegasjvili, oftewel Jozef Stalin.

Volg ook het forumtopic over dit onderwerp.

CD: British Sea Power - Valhalla Dancehall

Met inmiddels vijf studio-albums op hun naam is British Sea Power een meer dan volwassen band te noemen. Ervaren en standvastig zouden we er ook al aan toe kunnen voegen, want het zestal uit Engeland produceert al een tijdje muziek uit de indierock hoek. Klanken die vergelijkbaar zijn met schemerige jaren tachtig muziek à la The Cure en Joy Division en dit mengen met Noord Amerikaanse geluiden van Arcade Fire en The Pixies. Op hun laatste plaat Valhalla Dancehall wijken ze hier niet van af, maar zullen qua naamsbekendheid een flinke stap voorwaarts gaan maken dit jaar.

Boek: Charles den Tex - De macht van meneer Miller

FOK! kreeg nu pas het vervolg op Wachtwoord in handen om te recenseren, in de vorm van een filmeditie. We hebben het over het boek De macht van meneer Miller van Charles den Tex. Charles den Tex is zeker geen onbekende in de Lage Landen. Vorig jaar mochten lezers al een klein boekje van Charles in ontvangst nemen bij aankoop van een boek in de week van het spannende boek. Op de eerste pagina wordt meteen vermeld hoeveel gouden stroppen de beste meneer den Tex heeft gewonnen. Hebben juryleden van de gouden strop goed beoordeeld of is er tekort aan concurrentie? Lees verder om erachter te komen.

Systeem ontwikkeld tegen piraterij

Een Zuid-Koreaanse scheepsbouwer heeft een systeem ontwikkeld dat schepen moet beschermen tegen piraten. Het systeem detecteert kleine schepen die op de normale radar niet te zien zijn. Ook kunnen vanuit de stuurhut waterkanonnen worden bestuurd om de piraten van het dek af te spoelen.

Het systeem van Samsung Heavy Industries geeft een waarschuwing aan de stuurhut als een schip niet reageert op oproepen, maar ook als er sprake is van een afwijkend navigatiepatroon of van heel hoge of lage snelheden. "We denken dat meer klanten een schip met zo'n systeem willen, gezien wat de afgelopen jaren plaatsvindt nabij Somalië", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Piraten kapen regelmatig schepen voor de kust van het Afrikaanse land. De bemanning en het schip worden meestal vrijgelaten na betaling van miljoenen losgeld.

Schepen uitgerust met systeem tegen piraterij
Schepen uitgerust met systeem tegen piraterij (Foto: ANP)

De basis van Portal 2 gelijk op alle platforms

Waar de eerste Portal-game een "kleine" extra was in de Orange Box van Valve, zal Portal 2 gelanceerd worden als een op zichzelf staande game. De game verschijnt op 20 april in de VS en Australie, en twee dagen later kunnen ook wij de game in onze consoles en PC schuiven.

Vorige week werd bekend gemaakt dat PS3-gamers en PC- of Mac-gamers de co-op modus samen kunnen doorspelen. De PS3-versie wordt ook gebundeld met een code om de PC- of Mac-versie te downloaden via Steam. De uitspraak dat de PS3-versie superieur zou zijn ten opzichte van de Xbox 360-versie is echter niet het geval, aldus Chet Faliszek:

"To be clear, the core game, whether you buy it on PS3 or 360 is the same, you're not going to lose out anything on that. But what we have on the PS3 is like, you can play with PC and Mac players and you're going to get those updates more frequently but you'll still get updates on the 360. We learned I think on the Left 4 Dead series how to update the 360 in a reasonable manner, where probably on The Orange Box we probably didn't do as good a job admittedly. We're always learning and trying to get better. And then (with PS3) you're also going to be able to have your saves up in the clouds so if you go to your friends house and you want to play some co-op you can start back up where you were or whatever. So that's definitely a step towards us expanding out, and how we like to play games."

Nintendo 3DS krijgt browser bij lancering

Vanaf 25 maart kunnen gamers in Europa aan de slag met de Nintendo 3DS, de nieuwste handheld van Nintendo. Met een groot scherm dat driedimensionale beelden levert zonder onhandige brilletjes en een sterke line-up, hoopt Nintendo de baas te blijven op de handheld-markt.

De Nintendo 3DS zal een browser bevatten om te internetten en krijgt ook de zogeheten eShop, welke te vergelijken is met de Virtual Console- en WiiWare-functie op de Nintendo Wii. Hier zal je DSiWare kunnen downloaden, Game Boy-games maar ook exclusieve digitale 3DS-games.

Nintendo heeft aangegeven dat deze twee opties niet in de oorspronkelijke firmware van de 3DS zullen zitten. Beiden zullen echter toegevoegd worden aan de hand van firmware die vanaf dag één te downloaden is.

[AO] Schiavone na marathonpartij door

Francesca Schiavone heeft ten koste van Svetlana Kuznetsova de kwartfinales bereikt van de Australian Open. Na ruim vier uur spelen won de Italiaanse met 6-4, 1-6 en 16-14.

Schiavone, als zesde geplaatst, had aanvankelijk de regie in de partij in handen. Ze raakte die echter in de tweede set kwijt. Kuznetsova, die last had van een enkelblessure, kon haar goede spel echter niet doorzetten.

Beide speelsters hadden in de derde set genoeg kansen om de partij te beslissen. Kuzenetsova liet zes matchpoints onbenut waarna Schiavone op haar derde wedstrijdpunt wel wist toe te slaan.

Doden door botsing bus met tankwagen

Ruim dertig buspassagiers zijn zondagochtend in Pakistan levend verbrand door een botsing met een tankwagen met olie. Negen mensen raakten gewond. Het ongeluk gebeurde voor zonsopgang nabij de stad Nooriabad. De chauffeur van de bus zou in slaap zijn gevallen.

De passagiers zouden hem twee keer hebben gevraagd te stoppen en uit te rusten om een ongeluk te voorkomen. Hij reed echter door.

Onder de doden zijn vrouwen en kinderen. Alleen een paar jonge mannen waren in staat om via de achterkant van de bus naar buiten te kruipen, 32 mensen verbrandden levend.

Lichaam gevonden na brand in schuur

Bij een brand in een schuur in de Gelderse plaats Buren is zaterdagnacht een lijk gevonden. Het lichaam werd rond 02.30 uur gevonden in de schuur aan de Ridder Alartlaan, meldt de politie.

De politie spreekt van een plaats van delict, wat erop wijst dat wordt uitgegaan van een misdrijf. De omgeving is afgezet voor onderzoek.

Bij de brand is asbest vrijgekomen. De omgeving van de schuur is ook hierom afgezet en de politie gaat de asbest opruimen.

Been wil niets weten van opgeven

Feyenoord verloor gisteren in de Kuip met 0-1 van De Graafschap. De trainer van de Rotterdammers, Mario Been, zei na afloop dat hij  de hatelijke en bijtende liederen in De Kuip tijdens en na de wedstrijd natuurlijk ook had gehoord.

"Het ging door merg en been. Ik ben een echte Feyenoorder, ik begrijp wat de supporters nu voelen en meemaken. Maar we moeten door met z'n allen. Alleen door keihard te knokken kunnen we hier uit komen,” aldus Been.

De trainer van de Rotterdammers wil niets weten van opgeven. "Ik blijf altijd positief, ik ben een knokker. Als er iemand is die het beter kan met deze spelersgroep, doe ik meteen een stap opzij. Maar zo lang dat niet het geval is, ga ik door. Ik zal nooit uit mezelf stoppen.”

Producentenaward voor beste film naar The King's Speech

The Producers Guild of America (PGA) heeft zaterdagavond haar jaarlijkse prijzen uitgereikt. De award voor beste film werd uitgereikt aan 'The King's Speech', de Britse dramafilm. Deze versloeg hiermee 127 hoursBlack Swan, Inception,The Fighter,The Kids Are All RIght, The Social Network, The Town, True Grit en Toy Story 3.

De award is vooral opmerkelijk omdat The Social Network tot nu toe de meeste prestigieuze prijzen in de wacht sleepte.

In de categorie 'beste geanimeerde speelfilm' won Toy Story 3.  Waiting for "Superman" won de prijs voor beste documentaire.

De PGA-awards zijn een van de belangrijkste graadmeters voor de Oscar-uitreiking. Van de PGA winnaars van de afgelopen tien jaar sleepte 60% in dat jaar ook de Oscar in de wacht.

Op 25 januari worden de Oscar-nominaties bekendgemaakt. De uitreiking vindt plaats op 27 februari.

Wenger: "Van Persie is weer in vorm"

Arsenal-coach Arsène Wenger zag zijn ploeg gisteren met 3-0 van Athletic Wigan winnen. Hij is vooral erg tevreden over Robin van Persie.

De Nederlander wist drie keer te scoren en heeft het publiek ervan kunnen overtuigen dat hij zijn vorm herwonnen heeft. Ook Wenger twijfelt niet. "Robin is weer in vorm. Hij was de afgelopen week al fit en scherp. Ik moet wel zeggen dat ik dit ook een goede teamprestatie is", aldus Wenger op de persconferentie.

"Het is belangrijk dat we een speler als Van Persie op dit niveau hebben, maar we hebben erg veel aanvallende spelers. Allereerst hopen we dat hij tot het einde van het seizoen fit blijft en het is aan ons om hem op verantwoorde wijze in te zetten", zo vervolgde Wenger.

De Fransman geeft hiermee te kennen dat hij zal rouleren. "We gaan rouleren, we hebben geen andere keuze. We spelen negen duels in januari en als je de wedstrijden van december erbij neemt, betekent het dat we elke wedstrijd zullen moeten rouleren."

[NBA] Verlies Boston, San Antonio

In de Amerikaanse NBA heeft San Antonio Spurs de wedstrijd tegen New Orleans Hornets verloren. New Orleans won met 96-72.

Voor de Spurs was het hun eerste nederlaag na acht overwinningen op rij terwijl de Hornets hun achtste opeenvolgende zege boekten. New Orleans was vooral op schot vanaf de driepuntslijn: 12 pogingen vanaf die lijn waren raak.

Ook Boston Celtics ging onderuit. Washington Wizards won met 85-83. De Celtics hadden in het eerste kwart van de wedstrijd nog een voorsprong van 16 punten genomen, maar in de slotfase ging het mis. John Wall maakte in de laatste minuut een belangrijke driepunter voor Washington.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New Jersey Dallas 86-87
Washington Boston 85-83
Charlotte Atlanta 87-103
Detroit Phoenix 75-74
Miami Toronto 120-103
Philadelphia Utah 96-85
New Orleans San Antonio 96-72
Chicago Cleveland 92-79
Oklahoma New York 101-98
Houston Orlando 104-118
Milwaukee Memphis 81-94
Portland Indiana 97-92
LA Clippers Golden State 113-109

[AO] Wozniacki door

Voor het eerst in haar loopaan heeft Caroline Wozniacki de kwartfinales bereikt van de Australian Open. De nummer één van de wereld versloeg Anastasija Sevastova met 6-3 en 6-4.

De Letse begon goed aan de partij en nam een voorsprong van 3-1. Wozniacki werkte de achterstand snel weg door vijf games op rij te winnen.

Sevastova zocht in de tweede set meer de aanval waarmee ze Wozniacki in de problemen bracht. De Deense was echter op tijd bij de les en trok de set en daarmee de wedstrijd alsnog naar zich toe.

Meyer wint Tour Down under

Cameron Meyer heeft de Tour Down Under op zijn naam geschreven. In de laatste erappe, rond Adelaide over 90 kilometer, hield Mayer zijn landgenoot Matt Goss nog net van zich af.

Goss moest acht seconden goedmaken op Meyer en al snel had hij er twee te pakken bij een bonificatiesprint. In de massasprint eindigde Goss echter als derde en hij kwam daarmee twee seconden tekort. De Brit Ben Swift won de laatste etappe.

In zijn laatste ronde buiten de Verenigde Staten eindigde Lance Armstrong als 65e.

Nederlander aangeklaagd voor moord op Britse

Een 32-jarige Nederlander is zaterdag van moord beschuldigd in het Engelse Bristol. Hij woonde in die stad en zou er in december zijn 25-jarige buurvrouw Joanna Yeates hebben vermoord. Een zegsman van de politie zei dat de man officieel in staat van beschuldiging is gesteld. Hij dankte het publiek voor de medewerking.

De zaak heeft in Britse media erg veel aandacht gekregen sinds het bevroren lijk van Yeates op eerste kerstdag werd aangetroffen. Ze was 17 december verdwenen en sinds de Nederlander donderdag als verdachte werd opgepakt zijn de Britse journalisten in Nederland neergestreken om het verleden van de man uit te pluizen.

Britse onderzoekers hadden tot zaterdag de tijd gekregen om een 32-jarige man te verhoren. Landschapsarchitecte Yeates werd op eerste kerstdag dood aangetroffen op een landweggetje, enkele kilometers van haar woning in de stad Bristol in het zuidwesten van Engeland.

Ze werd toen al acht dagen vermist. Yeates kwam door wurging om het leven.

Nederlander aangeklaagd voor moord op Britse
Nederlander aangeklaagd voor moord op Britse (Foto: ANP)

Man vast na dodelijk ongeluk op A58

De politie heeft een 47-jarige Schiedammer aangehouden voor een dubbele botsing waarbij zaterdagavond een dode viel op de A58 bij Sint Willebrord. Een 74-jarige vrouw uit Roosendaal werd rond 20.30 uur van achter aangereden door de Schiedammer.

Haar auto sloeg daardoor over de kop, waarna de auto ook nog werd geraakt door een 31-jarige automobilist uit Enschede. De vrouw werd in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis, waar ze al snel aan haar verwondingen bezweek.

Beide bestuurders werden aangehouden. De man uit Enschede werd na verhoor vrijgelaten. De Schiedammer zit nog vast. De politie laat weten op zoek te zijn naar getuigen die op de rijbaan richting Roosendaal een donkerkleurige BMW uit de 6-serie hebben zien rijden.

Evacuatie Meander MC voltooid

De evacuatie van de patiënten van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is in de nacht van zaterdag op zondag goed verlopen. Rond 03.00 uur meldde het ziekenhuis op zijn website dat de evacuatie was voltooid. Van de 172 patiënten zijn er 34 naar huis gegaan. De rest is overgebracht naar twee andere ziekenhuizen van Meander MC, in Amersfoort en Baarn.

De evacuatie was nodig omdat een brandje in een elektriciteitshuisje vrijdag een stroomstoring had veroorzaakt. Het ziekenhuis kon niet garanderen dat de storing het werk van de verplegers de komende tijd niet zou hinderen. Uit voorzorg besloot het ziekenhuis de patiënten daarom te evacueren.

Bij de evacuatie zijn ambulancebroeders uit het hele land ingezet. Zij zijn inmiddels teruggekeerd.

Dalglish opgelucht na overwinning op Wolverhampton

Tegen Wolverhampton Wanderers boekte Kenny Dalglish zijn eerste zege als interim-coach van Liverpool (0-3) "We zijn opgelucht vanwege de 3-0 overwinning. Iedereen is tevreden, de verdediging, de aanval. We hebben dit succes behaald, omdat we als een team hebben opgetreden. Hopelijk kunnen we hierop voortbouwen", aldus de tijdelijke coach van The Reds op de persconferentie.

"The Wolves zijn al in een goede vorm en ze hebben op eigen terrein ook Chelsea weten te verslaan. Voor ons is op deze manier spelen, drie doelpunten maken en geen enkele tegentreffer, een geweldige prestatie. De spelers hebben gekregen wat ze hebben verdiend."

"Als je op Molineux je best niet doet, vertrek je hier slechts met een verlies. De spelers hebben in hun optreden veel trots laten zien en ze hebben de trots van de club weerspiegeld. De manier waarop ze gehoor hebben gegeven aan Stevey Clarke, Sammy Lee en mij is een grote verdienste voor hen."

Laatste reviews en specials
review
Control
preview
Planet of Lana
preview
Bee Simulator
preview
Kerbal Space Program 2
special
Fun met Funda #164 - Torentje in Tilburg
preview
Disintegration
©FOK.nl e.a.