PvdA sluit PVV uit in Noord-Holland

De PvdA gaat niet samenwerken met de PVV in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Dat zegt PvdA-lijsttrekker en -fractievoorzitter Tjeerd Talsma zondagavond. Aanleiding is de opmerking van PVV-lijsttrekker Hero Brinkman dat hij moslima's met een hoofddoek niet in het provinciehuis wil ontvangen.

"Schandalig en on-Nederlands", vindt Talsma. "Hij gaat nu zijn boekje te buiten en overspeelt zijn hand. Hij tast grondrechten van staatsburgers aan door hen de toegang tot het provinciale parlement in Haarlem te ontzeggen. Dan ben je bij de PvdA aan het verkeerde adres, daar kan ik geen provincie mee besturen." Hij hoopt dat CDA en VVD ook stelling tegen Brinkmans uitspraak nemen.

Het uitgangspunt was de PVV te beoordelen op de inhoud van hun standpunten, zegt Talsma. "Maar ook het programma van de PVV is inhoudsloos. Ze willen de dienstauto van de commissaris van de koningin afschaffen en het aantal ambtenaren terugdringen terwijl dat drie jaar geleden al is gedaan. Ik kan daar niets mee." De PvdA'er wil weten wat de plannen van de PVV zijn over bijvoorbeeld het openbaar vervoer en locaties voor woningbouw.

Moslima's met een hoofddoek komen het provinciehuis niet in, ook niet als bezoeker, zei Brinkman zaterdag in Het Parool. Als voorbeeld noemde hij de hoofdoekdragende stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Oost, Fatima Elatik (PvdA). Zij zou buiten het provinciehuis moeten afspreken als ze iets met de provincie te bespreken heeft. Brinkman noemde zijn eigen uitspraak wel 'kinderachtig', maar 'symbolen' zijn volgens hem belangrijk. Het hoofddoekje staat volgens Brinkman symbool voor de onderdrukking van de vrouw.

Brinkman roept op openlijk op mensen te discrimineren op grond van een hoofddoekje of godsdienst, gaat de lijsttrekker verder. "Dit druist in tegen alles waar de PvdA voor staat. De deur is nu dicht."

Talsma erkent dat samenwerking al niet erg voor de hand lag, maar sloot dat eerder niet uit. Hij denkt wel met Brinkman af te kunnen rekenen. "Ik kan hem wel aan, Hero, want hij heeft geen goed verhaal. Hij wordt steeds extremer in zijn standpunten." De PVV heeft nu overigens nog geen vertegenwoordigers in de Provinciale Staten, maar dit verandert vermoedelijk na de verkiezingen van 2 maart.


Hero Brinkman (Foto: Novum)