Ekster dringt roodborst uit tuinvogeltoptien

De ekster heeft dit jaar de roodborst uit de top tien van de Nationale Tuinvogeltelling gestoten. Vogelliefhebbers konden dit weekeinde voor het achtste jaar op rij doorgeven wat voor vogels ze in hun tuin zagen. De huismus en koolmees werden net als vorig jaar het meest geteld.

Sovon Vogelonderzoek had zondagavond de waarnemingen van ongeveer 25.000 deelnemers verwerkt. Zij zagen 712.906 vogels, maar ook maandag en dinsdag komen nog tellingen binnen. Vorig jaar deden ruim 37.000 mensen mee en werden 82 soorten vogels gezien.

Dat de mus bovenaan staat is niet zo vreemd, want deze 'kolonievogel' wordt vaak in groepjes van tien tot dertig gezien, zegt een woordvoerder van de Vogelbescherming. De huismussenpopulatie halveerde de afgelopen 25 jaar. Gekeken naar het aantal tuinen waarin de huismus is gezien, eindigt deze vogel op de zesde plaats. "Net als vorig jaar komt de merel in de meeste tuinen voor", zegt de woordvoerder.

De huismus werd ruim 122.000 keer geteld, de koolmees 85.651 maal en de merel ruim 60.000 keer. Daarna volgen de pimpelmees, vink, spreeuw, kauw, Turkse tortel en de houtduif. De ekster sluit de rij met 21.658 waarnemingen. Vorig jaar bezette de roodborst nog de tiende plaats met 38.932 waarnemingen. De ekster was toen elfde.

De gevolgen van de koude decembermaand zijn duidelijk terug te zien in de telling, meldt de Vogelbescherming. Zo werden net als vorig jaar bijzonder weinig ijsvogels en winterkoningen geteld, twee soorten die het moeilijk hebben bij winters weer.

In 2009 werden nog 353 ijsvogels waargenomen en vorig jaar 85, maar dit jaar bleef de teller steken op 36. Het aantal getelde winterkoningen was in 2009 nog 7225, steeg vorig jaar naar 10.831, maar zakte dit jaar naar 4698.

Opvallend is dat er geen enkele tjiftjaf is waargenomen, zegt de Vogelbeschermging, die vermoedt dat ze allemaal zijn weggetrokken naar warmere oorden om te overwinteren. Het winterse weer van december leverde echter ook wat moois op. Zo werden meer kepen en pestvogels gezien.