CD: British Sea Power - Valhalla Dancehall

Met inmiddels vijf studio-albums op hun naam is British Sea Power een meer dan volwassen band te noemen. Ervaren en standvastig zouden we er ook al aan toe kunnen voegen, want het zestal uit Engeland produceert al een tijdje muziek uit de indierock hoek. Klanken die vergelijkbaar zijn met schemerige jaren tachtig muziek à la The Cure en Joy Division en dit mengen met Noord Amerikaanse geluiden van Arcade Fire en The Pixies. Op hun laatste plaat Valhalla Dancehall wijken ze hier niet van af, maar zullen qua naamsbekendheid een flinke stap voorwaarts gaan maken dit jaar.

Valhalla Dancehall klinkt net als de band volwassen, doordacht en zit solide in elkaar. De zojuist genoemde invloeden sijpelen nog immer door de nummers heen, de bombast van Arcade Fire, de hoekigheid van The Pixies en het grauwe randje van Joy Division en The Cure. Op deze platen lijken de Britpop van Pulp en de sporadische gejaagdheid van Bloc Party zich er ook mee te bemoeien. Zelfs de experimentele tonen van Sigur Rós zitten verwoven in de composities.

'Who's in Control' trapt met een paar lekkere volle riffs en percussie af en meteen proef je die mix van bombast, rock en post-punk. Met een licht arrogante air knallen de vocalen door de muur van geluid heen en de breaks en tempowisselingen zorgen voor de nodige dynamiek. Een dynamiek, sfeer en stijl die gedurende de hele plaat wordt vastgehouden, maar geen saaie inzinking veroorzaakt. Een enkele maal wordt gas terug genomen zoals op de ballad 'Baby'. Fluistervocalen bedekken de ingetogen en trage klanken. Het daaropvolgende 'Living Is So Easy' speelt even met sampletjes en laat Pulp nogmaals weerklinken. British Sea Power lijkt ditmaal wat meer kopjes suiker geleend te hebben van enkele gerenommeerde bands en dit door hun eigen geluid te hebben gemengd. Het levert een plaat op die energiek en interessant tegelijk klinkt en best eens de grote doorbraak voor BSP kan betekenen.