[WK] Lee pakt wereldtitel, Groothuis vierde

Kyou-Hyuk Lee is voor de vierde maal in zijn loopbaan wereldkampioen sprint geworden. In Heerenveen wist hij op de afsluitende kilometer zijn voorsprong met succes te verdedigen. De afsluitende afstand werd gewonnen door Shani Davis die Stefan Groothuis (vierde in het eindklassement) en de Zuid-Koreaan Mo voorbleef.

Jan Bos trof in de derde rit Håvard Bøkko. Bos nam het voortouw en hield de Noor ook achter zich. Bos kwam uiteindelijk in 1.09,80 over de finish, de snelste tijd tot dan. Jan Smeekens begon snel aan zijn rit tegen Denny Morrison. In de laatste ronde kwam de Canadees echter op stoom en hij won de rit in 1.09,15. Smeekens kwam tot 1.10,81. In het negende paar was Kjeld Nuis gekoppeld aan Dmitry Lobkov. Lobkov nam de regie in handen maar Nuis liet zich niet gekmaken. Nuis bleek in de laatste ronde meer over te hebben en won in 1.09,09.

Stefan Groothuis, die toch mocht starten nadat zijn diskwalificatie was teruggedraaid, moest het in de eennalaatste rit opnemen tegen Tae-Bum Mo uit Zuid-Korea. De twee mannen openden snel. Met nog een ronde te gaan was de Nederlander de snelste van het veld. Mo liet zich niet van de wijs brengen maar Groothuis won de rit in 1.08,85 terwijl Mo tot 1.08,95 kwam.

Shani Davis en Kyou-Hyuk Lee moesten het in het laatste paar tegen elkaar opnemen. De Koreaan had met 16,36 een superstart maar Davis reed een zeer snelle sterke eerste ronde en reed er niet ver achter. Davis won de rit uiteindelijk in 1.08,76, Lee kwam tot 1.09,48.