Supersnelrecht voor relschoppen na studentendemo

Vijf mannen die vrijdag werden aangehouden tijdens ongeregeldheden na de studentendemonstratie in Den Haag moeten maandagmiddag voor de supersnelrechter in Den Haag verschijnen. Ze worden verdacht van openlijk geweld tegen de mobiele eenheid.

In totaal werden vrijdag na de studentendemonstratie 25 mensen aangehouden. Alleen het vijftal zit nog in de cel. De overigen kregen een transactie of een dagvaarding voor belediging of opruiing. De politie heeft nog wel vier zaken in onderzoek.

De vijf die maandag vanaf 14.00 uur voor de rechter moeten komen zijn een 22-jarige man uit Haarlem die ervan wordt verdacht een ME'er met een stok te hebben geslagen en een 21-jarige Amsterdammer en een 26-jarige man uit Wassenaar die stenen naar de ME zouden hebben gegooid.

Een 27-jarige Spanjaard wordt ervan verdacht op het Plein een voorwerp naar de ME te hebben gegooid, waarbij hij het vizier van een ME'er raakte. De vijfde verdachte is een 18-jarige Delftenaar die een bierblikje naar de mobiele eenheid zou hebben geworpen.

Het OM eist dubbele straffen tegen mensen met een publieke functie, zoals politieagenten. Omdat agressie en geweld tegen hen niet wordt geaccepteerd, wordt zo veel mogelijk lik-op-stukbeleid toegepast.

Voor filmpje en foto's, klik hier.