Bouw lijdt onder barre winter

Het slechte weer in de eerste maanden van dit jaar zorgt bij financieel minder sterke bouwbedrijven voor extra liquiditeitstekorten die tot extra faillissementen kunnen leiden. Dit schrijft het ING Economisch Bureau vrijdag in het rapport Kwartaalbericht Bouw.

Bouwbedrijven werden afgelopen winter dubbel getroffen, stelt ING. Bovenop de vraaguitval door de economische crisis kwam deze winter nog het slechte weer waar de helft van de bouwbedrijven direct last van had. 80 procent van de bedrijven ondervond hierdoor op enige manier stagnatie van werkzaamheden; het hoogste aantal in ruim 10 jaar.

Bouwbedrijven kunnen hierdoor in liquiditeitsproblemen komen, stelt ING. Vooral in de groep ondernemingen met weinig vlees op de botten en die toch al getroffen werden door de vraaguitval van de recessie ligt een toenemend aantal faillissementen op de loer.

ING verwacht een krimp van de bouwproductie in 2010 van 7,1 procent, na een krimp van 4,4 procent in 2009. In 2011 zal de bouwproductie naar verwachting stabiel blijven.