Paus bereid slachtoffers misbruik te ontmoeten

Paus Benedictus XVI is bereid om slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk te ontmoeten. Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, vrijdag gezegd.

Lombardi zei dat veel slachtoffers geen financiële, maar juist morele steun willen. Door de toezegging van de paus heeft het Vaticaan zijn toon gewijzigd en probeert het een hand uit te reiken naar de slachtoffers. Lombardi sprak geluiden binnen de kerk tegen dat de beschuldigingen van misbruik bedoeld waren om voor grote bedragen met de kerk te schikken. Wel zei hij nogmaals dat de media gefaald hebben de wijdverbreidheid van seksueel misbruik in de moderne maatschappij op een juiste manier neer te zetten, evenals de manier waarop de gebeurtenissen binnen de kerk van nut kunnen zijn voor de maatschappij als geheel.

De toezeggingen van het Vaticaan vallen niet overal goed. "Met elke ontmoeting die de paus met slachtoffers heeft, slaat hij een goed figuur, terwijl hij eigenlijk niets noemenswaardigs doet", zegt Barbara Dorris, directeur van de in de Verenigde Staten gevestigde slachtofferorganisatie SNAP.

De afgelopen weken werden in veel Europese landen gevallen van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk bekend, ook in het geboorteland van de paus, Duitsland.