'VS schond mensenrechten na Katrina'

De Amerikaanse regering en de Amerikaanse staten aan de Golf van Mexico hebben zich diverse malen schuldig gemaakt aan het schenden van de mensenrechten van slachtoffers van de orkaan Katrina, die in augustus 2005 verwoestingen aanrichtte in het gebied rond New Orleans en zo'n achttienhonderd mensen het leven kostte. Dat heeft Amnesty International vrijdag gezegd.

In een rapport (pdf) van Amnesty, 'Un-natural disaster' getiteld, stelt de organisatie dat de behandeling van slachtoffers van de orkaan en maatregelen van de regering met betrekking tot huisvesting en gezondheidszorg hebben voorkomen dat arme minderheidsgroeperingen hun huizen konden herbouwen en daarheen konden terugkeren.

Kortom, het optreden van de regering schond de mensenrechten en 'dat leidde ertoe dat de demografie van de regio permanent is veranderd', aldus het rapport.

Amnesty richtte zich met name op New Orleans, waar sociale woningen werden plat gebulldozerd, ziekenhuizen uitermate traag weer heropenden en criminaliteitsbestrijding geplaagd werd door het wrede optreden van de politie, lange voorarresten en een nooddruftig systeem voor de verdediging van verdachten.

Een woordvoerster van het Witte Huis liet in een reactie weten dat de regering van president Barack Obama de hulp aan de regio heeft versneld en de coördinatie tussen hulporganisaties heeft verbeterd. De regering heeft daarbij 2,4 miljard dollar vrijgemaakt voor de wederopbouw in het gebied.

Staten als Louisiana en Mississippi worden bekritiseerd dat geld onjuist is verdeeld, waardoor de herbouw van sociale woningen achterblijft. Amnesty drong er bij het Congres op aan wetgeving aan te passen zodat in de toekomst slachtoffers van dergelijke rampen dezelfde gelijke behandeling kunnen verwachten.