Opstand Kirgizië gunstig voor Rusland

Rusland lijkt de grote winnaar te zijn van de bloedige opstand in Kirgizië, het enige land ter wereld waar zowel Rusland als de Verenigde Staten militaire bases hebben.

Hoewel concrete signalen ontbreken dat Rusland een rol heeft gespeeld in onlusten, steekt de leider van de interimregering, Roza Otoenbajeva, haar bewondering voor Moskou niet onder stoelen of banken. Rusland was de eerste om het interimleiderschap te erkennen en Otoenbajeva zei vrijdag tegen persbureau AP dat een van haar mensen in Moskou is om gesprekken te voeren over hulp van de Russische regering.

Het was overduidelijk dat Rusland niet blij was met de afgezette president Koermanbek Bakijev die de hoofdstad deze week na de onlusten ontvluchtte. Hij weigert af te treden en zoekt in het zuiden van het land steun.

Voor Rusland zou een sterke bondgenoot in Kirgizië een nieuwe strategische overwinning zijn, na de verslagen prowesterse partijen in de Oekraïense verkiezingen eerder dit jaar en de Russische overwinning in Georgië in de oorlog van 2008. Onder de bevolking groeit bovendien de rancune tegen het Westen en de meeste mensen vinden het geen slecht vooruitzicht om meer richting Moskou te bewegen.

"De veranderingen in Kirgizië zijn ontegenzeggelijk een versterking van de Russische positie. Niet alleen in Kirgizië, maar in heel Centraal-Azië", zegt Mars Sarijev, een onafhankelijk analist. "Rusland heeft in feite carte blanche in Kirgizië gekregen."

Leden van de oppositie hebben in het verleden gezegd dat ze de Amerikaanse militaire basis graag gesloten zien, maar Otoenbajeva zei vrijdag tegen persbureau AP dat 'we ons aan afspraken houden die we in de internationale overeenkomst hebben getekend'. Analisten denken dat Rusland eigenlijk liever niet wil dat de Amerikaanse militaire basis, die wordt gebruikt voor de strijd in Afghanistan, wordt gesloten omdat het onder andere voor politieke instabiliteit in de regio zou kunnen zorgen als de Taliban niet verslagen worden.