Gladheid: geen praalwagens in Maastricht

Het carnaval in Maastricht wordt vandaag enigszins bedorven door de sneeuw. Praalwagens en andere gemotoriseerde voertuigen doen vanwege de gladheid niet mee aan de optocht door de binnenstad. Dat hebben de gemeente, de politie en carnavalsvereniging De Tempeleers vanochtend besloten.

Afgelopen nacht is weer sneeuw gevallen en voor vanmiddag wordt regen verwacht. "Het wordt steeds gladder in de binnenstad, begeleiding door politiemotoren is veel te gevaarlijk", zegt een politiewoordvoerder. "De klinkers in de binnenstad zijn erg glad."

De carnavalsoptocht gaat wel door. De 'loopgroepen' gaan gewoon de stad in, zegt Frits Jongen van organisator De Tempeleers, maar zo'n 20 tot 25 praalwagens moeten binnen blijven. "Het doet pijn aan het hart, mensen hebben maanden aan de voertuigen gewerkt. Ook voor het publiek, een gigantische groep, is het nu anders dan anders in verband met de veiligheid", zegt hij. "Maar we maken er een mooie dag van."

De laatste keer dat het carnaval in 'Mestreech' het zonder praalwagens moest stellen was in 1990, zegt Jongen. Toen gooide de harde wind roet in het eten.

Dit jaar geen praalwagens in Maastricht (foto: FOK!)