Duitse politici: geen geld voor Grieken

Onder Duitse politici van de regeringscoalitie is het verzet tegen borgstellingen en leningen voor de Grieken dit weekeinde luid en duidelijk. "Dit probleem oplossen gaat niet over hulp aan Griekenland, maar over hoe we de schade weghouden bij de Duitse belastingbetalers", aldus begrotingsspecialist Otto Fricke van de regeringspartij FDP in Die Welt am Sonntag.

Michel Fuchs, een prominent in de christendemocratische fractie in de bondsdag, vroeg zich vandaag in dezelfde krant af: "Als we hier aan beginnen, waar houdt het op? Ik kan niet uitleggen dat werklozen niet meer geld kunnen krijgen, terwijl de Grieken met pensioen kunnen als ze 63 zijn", aldus Fuchs, partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel. De voormalige chef van de Europese Centrale Bank, Otmar Issing, beklemtoonde dat de Grieken zelf meer moeten ondernemen en dat hulp vanuit de eurozone misplaatst is.

Griekenland heeft een torenhoge begrotingstekort van bijna 13 procent, terwijl de EU-limiet 3 procent van het bruto binnenlands product bedraagt. Hierdoor staat de koers van de euro onder druk.