Winnaar Leids Cabaret Festival bekend

De Vlaming Jeroen Leenders heeft gisteravond het Leids Cabaret Festival gewonnen. De publieksprijs ging naar Emilio Guzman, de jongere broer van Javier Guzman.

De winnaar werd door de vakjury een 'performer pur sang' genoemd en werd geprezen om het gemak waarmee hij op het podium staat. "Zijn grappen zijn niet na te vertellen, je moet hem gewoon zien", aldus juryvoorzitter Colette Notenboom.

Het publiek koos voor de Amsterdammer Emilio Guzman. "Hij heeft voldoende eigenheid om zonder zijn broer zijn eigen weg in het theater te vinden", las Notenboom voor uit het  juryrapport. "Ze zullen uiteindelijk gelijkwaardige cabaretiers zijn".

Dat er dit jaar een Vlaamse invasie gaande was, heeft ook de jury gemerkt. De derde finalist, Bart Cannaerts, is namelijk ook een Vlaming. "Mooi dat onze zuiderburen laten zien hoe vernieuwend zij omgaan met de term 'cabaret'. De Nederlanders moeten zich eens achter de oren krabben".

Het Leids Cabaret Festival werd dit jaar voor de 32e keer gehouden en is toonaangevend op het gebied van  nieuw cabarettalent.