FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 januari 2009

Wietplantage ontdekt op Google Earth

In Zwitserland heeft de recherche een wietplantage van 7500 vierkante meter ontdekt via Google Earth. Zij kwamen het veld, dat verscholen lag in een maïsveld, op het spoor tijdens een onderzoek naar een drugsbende. De rechercheurs gebruikten Google Earth om de verblijfplaats van twee boeren te achterhalen die verdacht werden van betrokkenheid bij illegale activiteiten. Toevalligerwijs kregen ze bij deze zoektocht het grote hennepveld in beeld.

Er zijn inmiddels zestien verdachten gearresteerd en ruim duizend kilogram marihuana, alsmede geld en kostbaarheden met een waarde van 780.000 euro in beslag genomen. Als het aan de openbaar aanklager in Zürich ligt, is het onderzoek in februari van dit jaar afgerond, zodat de verdachten dan formeel aangeklaagd kunnen worden.

Tussen 2004 en 2008 zou de bende zeven ton marihuana hebben verkocht. Zij zouden hiermee twee miljoen tot 6,5 miljoen euro per jaar omzetten.

Met dank aan WhiteTiger1 en marcel-o voor de submit.

Eis van 21 jaar voor roofmoord Maastricht

Een 47-jarige inwoner van Sittard gaat als het aan Justitie ligt voor 21 jaar het gevang in. Die straf is vandaag geëist wegens de roofmoord in mei vorig jaar op de 50-jarige Liesbeth Bötticher uit Maastricht.

De Sittardenaar zou de vrouw in haar woning aan de Putepeel hebben neergestoken. Vervolgens zou hij er vandoor zijn gegaan met haar telefoon en portemonnee. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Met dank aan Roel_Jewel voor de submit.

John Landis klaagt Michael Jackson aan om Thriller

Michael Jackson heeft weer eens een schadeclaim aan zijn broek. Dit keer is het John Landis die geld wil zien van de King Of Pop. Landis regisseerde in 1983 de videoclip van de hit Thriller, waarvoor Landis tevens het scenario medeschreef. Hij zou de laatste vier jaar geen royalties meer hebben gehad voor deze clip. Bovendien zou hij voor 50 procent delen in de winst op Thriller-projecten. Landis claimt een bedrag van 750.000 euro mis te zijn gelopen.

Landis is daarnaast ook in het geweer gekomen tegen plannen voor een musical waarvoor de clip van Thriller als basis dient. De regisseur ziet het als een onrechtmatige bewerking van de clip en wil ook de makers van de musical voor de rechter slepen.

Met dank aan Fok_Fok voor de submit.

Nieuwe Rock Band tracks op komst

Eerder vandaag las je al dat Harmonix' streven is dat er uiteindelijk 5.000 liedjes voor Rock Band beschikbaar zullen zijn. Volgende week komen ze weer zeven nummers dichterbij dat streven. Komende week kun je je rock-stem weer uit de kast halen voor een paar klassiekers. Nummers van Thin Lizzy, Pat Benatar, Nikko, en The Pretenders zullen aan de online store worden toegevoegd.

Thin Lizzy 3-Pack (440 MS points/ $5.49)

- "Boys are Back in Town (live)" (160 MS points / $2)
- "Cowboy Song (live)" (160 MS points/ $2)
- "Jailbreak (live)" (160 MS points / $2)

Individual Songs

- "Hit Me with Your Best Shot"- Pat Benatar (160 MS Points / $2)
- "Precious" - The Pretenders (160 MS points / $2)
- "Don't Tell Me" - Nikko (80 MS points / $1)
- "Break My Heart" - Nikko (80 MS points / $1)


Veroordeelde incest-vader opnieuw in de fout

Een eerdere veroordeling wegens incest is niet per definitie het bewijs dat een verdachte bij een volgende verdenking wederom schuldig is. De 55-jarige Martinus R. uit Alblasserdam kan echter ontkennen wat hij wil, de beschuldigingen door twee van zijn dochters worden door Justitie geloofd. Gisteren werd 18 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, geëist tegen R. Ook is er een extra lange proeftijd van vier jaar geëist.  

Aan zichzelf te danken
Tijdens de zitting, die twee uur duurde, zegt Marinus dat hij de nieuwe beschuldigingen van ontucht met twee van zijn dochters en een vriendinnetje eigenlijk aan zichzelf te danken heeft. Het feit is dat hij in 2003 veroordeeld is tot dertig maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk wegens incest met zijn dochters. Die straf heeft hij uitgezeten. Hij zegt over de beschuldigingen: "Het zijn onverwerkte gevoelens. Daarom nemen ze nu wraak. Maar het is echt niet waar. We waren juist bezig weer iets goeds op te bouwen. Ons gezin was weer perfect."

Wraak
Rechtbankpresident mr. A.P. Hameete vindt dat op die stelling valt af te dingen. Als twee dochters én een vriendinnetje beweren onzedelijk betast te zijn waarbij ook seksueel getinte opmerkingen gemaakt zijn, moet er wel iets aan de hand zijn. Dit blijkt ook uit andere incidenten binnen het gezin. De caravan van de tweede dochter, die op het ouderlijk erf staat, werd door R. doormidden gezaagd omdat ze er een rommeltje van maakte. Hameete vroeg aan R.: "Alle tieners zijn toch slecht in opruimen?" waarop R. antwoordde: "Maar ze hadden vreselijk seksuele teksten in de caravan gekladderd."

De beschuldigingen kwamen pas twee maanden na het caravanincident, maar zouden toch ook als wraak bedoeld zijn. Ze zouden ingegeven zijn door een vriend van de dochter: "Wij waren het met die relatie niet eens, omdat hij veel ouder was. Bovendien wilde zij de pil, daar waren wij ook tegen." Mr. J. Koorn, de officier van Justitie gelooft zijn verhaal niet. Bij valse beschuldigingen is er doorgaans wel een bepaald patroon van overeenkomsten te ontdekken, maar dat is er in dit geval niet volgens hem.  R. spreekt volgens hem consequent over wraak, maar wordt niet concreet: "Als vragen hem te dichtbij komen, komt hij plotseling met heel andere verhalen."

Ernstige zaak
Koorn sprak van een ernstige zaak: "Dit gaat over de kern van het leven: de opvoeding van kinderen en de plicht van ouders om hun kinderen een veilige plek te bieden." In zijn ogen valt ook de moeder van het gezin veel te verwijten: "Meneer stond op een gegeven moment met een hamer boven het hoofd van een dochter en vroeg hij of hij haar moest vermoorden. Zij stond er bij en zei alleen dat hij dat niet moest doen. Beide ouders hebben hun kinderen in de ijzige kou laten staan. Het enige is dat het niet ingrijpen van de moeder niet strafbaar is." Hij maakte hierbij ook de kanttekening dat het jongste slachtoffertje de eerdere beschuldigingen bij politie en Justitie ontkende. Dit zou onder druk van de ouders gebeurd zijn.

R. moet beslist de cel weer in volgens justitie. Een werkstraf is alleen bespreekbaar als het kortdurende ontucht door mensen die nog nooit eerder veroordeeld zijn, betreft. Deze afweging is voor de rechtbank echter niet zo eenvoudig volgens Hameete. Ze zal eerst moeten beslissen welke lezing van deze familiegeschiedenis ze geloofwaardig acht. Volgens hem wordt deze straf van anderhalf jaar, met een half jaar voorwaardelijk, vaker geëist in dergelijke zaken. "Maar als we tot een veroordeling komen, moeten we ook afwegen of de kloof in het gezin daardoor niet nog dieper wordt."

 Met dank aan Emslander voor de submit

Man neemt 'hot dog' te letterlijk

Een Marokkaan heeft het begrip hot dog klaarblijkelijk te letterlijk genomen. Hij verkocht hondenvlees als rundvlees, waardoor hij nu zes jaar de cel in moet.

Een rechtbank in Casablanca veroordeelde hem verder tot een boete van omgerekend 900 euro, is vandaag uit juridische bron vernomen. De Marokkaan bekende dat hij het hondenvlees met chemicaliën had bewerkt om de afwijkende geur en kleur te verdoezelen.

Vier handlangers kregen acht maanden tot vier jaar cel. Zij hadden op de honden gejaagd en ze doodgeschoten.

Monument schoenengooier Irak verwijderd

Een monument voor de Irakees die de toenmalige Amerikaanse president George Bush op een persconferentie met zijn schoenen bekogelde, is vandaag verwijderd. Het beeld, een grote bronzen schoen, was eerder deze week onthuld in de stad Tikrit, de woonplaats van de in 2006 geëxecuteerde Iraakse dictator Saddam Hoessein.

De plaatselijke autoriteiten hadden aangedrongen op verwijdering. Het monument was bedoeld als eerbetoon aan de schoenengooier Muntazer al-Zaidi, "een held wiens daad het Iraakse volk trots heeft gemaakt", aldus een woordvoerder van een stichting die zich inzet voor Iraakse kinderen die wees werden na de inval van onder meer het Amerikaanse leger in 2003. Het beeld stond op een terrein van de stichting.

Muntazer, een verslaggever, zit vast sinds 14 december, de dag waarop hij zijn actie tegen Bush uitvoerde. De snel reagerende president slaagde erin weg te duiken.

De schoen is verwijderd...  (foto: ANP)

Uitslag Roda JC - Heracles Almelo

Vanavond stond in de twintigste speelronde van de Eredivisie de wedstrijd tussen Roda JC en Heracles Almelo op het programma. Hieronder vind je de uitslag.

Roda JC - Heracles Almelo 3-1
26’ Addo 1-0
50’ Oper 2-0
53’ Cissé 3-0
89’ Schulmeister 3-1

Toeschouwers: 13.840
Scheidsrechter: Van Meenen
Stadion: Parkstad Limburg Stadion (Kerkrade)
Gele kaart: Hadouir, Janssen (Roda JC), Boakye, Quansah (Heracles Almelo)

Opstellingen

Roda JC: Castro, Delorge (Linssen/46), De Fauw, Addo, De Jong, Meeuwis, Janssen, Hadouir, Bodor, Cissé (Yulu Matondo/68), Oper (Vormer/86)

Heracles Almelo: Pieckenhagen, Boakye, Maertens, Quansah, Breukers, Van den Bergh (Bajer/71), De Vries, Fledderus, Douglas (Schulmeister/71), Dost, Hakola (John/84)

DJ Hero officieel aangekondigd

Grote baas bij Activision, Bobby Kotick, heeft vandaag de officiële aankondiging van DJ Hero gedaan. Het was eigenlijk al wel duidelijk dat de game er aan zou komen, er was namelijk al eerder een trademark aangevraagd, maar een officiele aankondiging is nooit gedaan.

"We have this product called DJ Hero coming out later this year, which is a turntable that you actually can play competitively and spin discs and mix songs," zei hij.

Het is in ieder geval zeker dat we deze game nog dit jaar in de winkels kunnen vinden, maar een precieze datum is nog niet gegeven. Ook zijn er nog geen video's, screenshots, of verdere details bekend van de game. We houden je in ieder geval op de hoogte.



De Lips DLC van deze week

Aangezien het vrijdag is, is het weer tijd voor de wekelijkste Lips update. Elke week worden er zo'n drie nieuwe platen toegevoegd aan de game. Deze week kunnen we, net als vorige week, aan de slag met een nummer van Rihanna. Daarnaast vinden we ook Boyz II Men en Maroon 5 terug in de nieuwe content.

-"Take A Bow" by Rihanna - 180 MS points
- "Water Runs Dry" by Boyz II Men - 160 MS points
- "Sunday Morning" by Maroon 5 - 160 MS points


Schaatsen: Overzicht WB Erfurt dag 1

Vandaag werden er bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Erfurt voor de vrouwen een 500 en een 1.500 meter verreden. De mannen reden een 500 en een 5.000 meter. Er stonden niet alleen wereldbekerzeges op het spel, er konden ook tickets voor de WK Afstanden verdiend worden. Voor de Nederlanders waren er vandaag verschillende successen.

Jorien Voorhuis won de B-groep van de 1.500. Overigens was dit verrassend, want ze stond gisteravond niet eens op de deelnemerslijst. Paulien van Deutekom zou aanvankelijk aan de start verschijnen, maar zij was vorige week al afgemeld bij de schaatsbond. Die mail bereikte echter nooit de KNSB, waardoor Van Deutekom gewoon werd ingedeeld in rit 12 van de B-groep. Gisteravond, toen de startlijst bekend werd, werd er na een aantal telefoontjes besloten Voorhuis op te stellen. De VPZ-schaatsster, die zich dus niet goed had kunnen voorbereiden, reed een tijd van 2.00,60 en won daarmee de B-groep. Lisette van der Geest eindigde als tweede in 2.01,98. Ben Jongejan is als tweede geëindigd in de B-groep over 5.000 meter. De schaatser van VPZ reed een tijd van 6.28,48 en moest alleen Robert Lehmann voor zich dulden. De Duitser zegevierde in 6.27,50.

Voor de negende maal dit seizoen heeft Jenny Wolf een wereldbekerwedstrijd 500 meter op haar naam geschreven. De Duitse kwam over de streep in een tijd van 37.58. Annette Gerritsen eindigde met een tijd van 38,40 als beste Nederlandse op een vierde plaats. Marianne Timmer eindigde als zesde met 38,78 en Margot Boer werd negende. Wolf is, met nog drie races te gaan, ook al zeker van de wereldbeker op de 500 meter. De Duitse heeft 985 punten, bijna 400 punten meer dan nummer twee Sang-Hwa Lee (590). Gerritsen staat derde met 540 punten.

De Chinees Fengtong Yu heeft de 500 meter voor mannen op zijn naam geschreven. De Chinees kwam tot een winnende tijd van 35,03. Daarmee was hij een fractie sneller dan de Japanner Keiichiro Nagashima, die met 35,04 als tweede eindigde. Tucker Fredricks eindigde met 35,13 als derde. Beste Nederlander vandaag was Simon Kuipers. Zijn tijd van 35,21 was goed voor de vierde plaats. Jan Smeekens werd zesde, Mark Tuitert veertiende en Stefan Groothuis vijftiende. In de stand om de wereldbeker gaat Yu met 856 punten aan de leiding. Nagashima staat met 807 punten tweede. Mika Poutala bezet met 541 punten de derde plaats.

Anni Friesinger lijkt weer helemaal terug te zijn. Ze won de 1.500 meter voor vrouwen in een tijd van 1.56,90. Haar landgenote Daniela Anschütz eindigde in een tijd van 1.58,13 als tweede en Ireen Wüst lijkt ook weer op de goeie weg te zijn. Ze eindigde in een tijd van 1.58,54 als derde. Kristina Groves, die vandaag achtste werd, gaat in de stand om de wereldbeker op de 1.500 meter met 306 punten aan de leiding. Anschütz staat tweede en heeft 280 punten, 25 meer dan Christine Nesbitt die de derde plaats bezet.

Bij de mannen schreef Sven Kramer de 5.000 meter op zijn naam. Kramer, die negen van zijn twaalf rondjes onder de 30 seconden dook, verpulverde met 6.16,02 het baanrecord dat op naam van Carl Verheijen stond. Havard Bøkko eindigde op ruim zes seconden achterstand als tweede in 6.22,37 terwijl Bob de Jong met 6.23,45 derde werd. Kramer leidt nu ook in de stand om de wereldbeker op de gecombineerde 5.000/10.000 meter. Hij heeft 300 punten.

Uitslag 500 meter vrouwen:

#NaamTijd
1Jenny Wolf (Dui)37,58
2Yu Jing (Chn)38,18
3Jin Peiyu (Chn)38,30
4Annette Gerritsen38,40
5Ren Hui (Chn)38,51
6Marianne Timmer38,78
9Margot Boer38,79
14Thijsje Oenema39,09

Uitslag 500 meter mannen:

#NaamTijd
1Yu Fengtong (Chn)35,03
2Keiichiro Nagashima (Jpn)35,04
3Tucker Fredricks (Vs)35,13
4Simon Kuipers35,21
5Yuya Oikawa (Jpn)35,22
6Jan Smeekens35,39
14Mark Tuitert35,94
15Stefan Groothuis36,00

Uitslag 1.500 meter vrouwen:

#NaamTijd
1Anni Friesinger (Dui)1.56,90
2Daniela Anschütz (Dui)1.58,13
3Ireen Wüst1.58,54
4Christine Nesbitt (Can)1.58,62
5Brittany Schlusser (Can)1.58,95
11Marrit Leenstra2.00,58
13Laurine van Riessen2.00,87

Uitslag 5.000 meter mannen:
#NaamTijd
1Sven Kramer6.16,02
2Havard Bøkko (Noo)6.22,37
3Bob de Jong6.23,45
4Wouter Olde Heuvel6.23,72
5Carl Verheijen6.26,47
10Enrico Fabris (Ita)6.32,75

Hazes nog steeds trots op dochter

Fijn nieuws voor Roxanne Hazes, dochter van de ons te vroeg ontvallen volkszanger. André is namelijk nog steeds erg trots op zijn dochter.

Die onthulling deed de overleden zanger in het SBS-programma 'De nieuwe Uri Geller'. Uri liet bekende Nederlanders als Maik de Boer en Dries Roelvink contact maken met de geestenwereld met behulp van een drinkglas. Roxanne mocht daarop een vraag stellen aan papa. Die vraag was: papa, ben je nog trots op me? Het antwoord was bevestigend. Goed nieuws voor Roxanne, die toch al een paar jaar niks van vader Hazes heeft gehoord, op de onvermijdelijke liedjes na dan.

Of de vraag 'ben je trots op me?' voor weduwe Rachel bevestigend was geweest is helaas niet bekend. Rachel, die haar bankrekening binnenkort spekt met Hazes de Musical, heeft immers sinds kort een nieuwe liefde.



Trots op Rox.

Iphone krijgt een nieuwe 'Premium' Games Store?

Nu de Iphone al een tijdje uit is zijn er ondertussen al honderden games voor het apparaat beschikbaar. Het probleem is alleen dat het merendeel gewoon rotzooi is met een prijskaartje van $0.99. Volgens PocketGamer zou Apple bezig zijn om een manier te vinden om dit te voorkomen, dit willen ze doen door de Apple Store te splitsen in twee delen. Één voor de baggerspellen en één voor de betere, ofwel Premium, spellen. Maar wat is nu precies een Premium Game? Dat zullen games worden met een prijskaartje van maar liefst $19.99, en zijn games met een goede kwaliteit gemaakt door een degelijke grote ontwikkelaar.

Mocht dit echt van de grond komen, zal het veel voordeel voor Apple hebben. Aangezien ze zo direct de concurrentie aan kunnen gaan met Nintendo en Sony op het gebied van handheld gaming. Een store voor games die 20 dollar kosten zou grotere ontwikkelaars moeten aansporen om goede games te maken voor de Iphone en Ipod Touch.



Death Knight gekozen uit 29 Lich King Hero classes

In de laatste aflevering van Blizzards Blizzcast heeft World of Warcraft lead designer, Jeffery Kaplan, bekend gemaakt dat de Death Knight was gekozen uit drie verschillende hero-classes die al waren gefilterd uit 29 verschillende hero-classes. De Wrath of the Lich King uitbreiding zorgde ervoor dat Azeroth overspoeld werd met Death Knights, iets wat misschien minder was gebeurd als een van de andere twee hero-classes was gekozen. Naast de Death Knight waren er ideeën voor een Necromancer die een soort van range caster zou worden, welke zich bezig zou houden met corpse explodes en dergelijke. Daarnaast werd een Rune Master nog in overweging genomen, welke meer een melee-type class zou worden. Uiteindelijk vonden ze dat de Death Knight het beste in de wereld paste.


Vliegende brigades tegen Marokkaanse reljeugd

Er komen zogenaamde vliegende brigades die ingezet worden bij overlast door Marokkaanse probleemjongeren. De teams, die bestaan uit politieagenten, plaatselijke hulpverleners en deskundigen van het rijk, zullen worden ingezet als zich acute problemen zoals vernieling en intimidatie voordoen.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken verklaarde vandaag: "Het gaat om praktijkteams die direct kunnen worden ingezet als er brand is." Gemeenten met veel overlast door Marokkaanse probleemjeugd krijgen naast de vliegende brigades ook andere hulp om deze jongeren op het rechte pad te krijgen én te houden.

Marokkaanse jongeren komen momenteel vier keer vaker dan gemiddeld in aanraking met de strafrechter. Het gaat hier dan ook om een project van lange adem volgens minister Eberhard van der Laan (Integratie). Hij zei vandaag: "Dit is een probleem waarmee we vermoedelijk nog wel tien jaar of meer bezig zijn."

Wat het kabinet nu wil bereiken is dat er zo min mogelijk nieuwe probleemjongeren bijkomen. Zo moeten kleuters van Marokkaanse komaf de Nederlandse taal goed leren zodat zij mee kunnen komen op school. De ouders moeten door duidelijke grenzen te stellen hun kinderen opvoeden. Doordat problemen zich opstapelen, gebeurt dat op dit moment vaak niet. De jeugd zwerft op straat rond en vertoont daar volgens Ernst Hirsch Ballin van Justitie 'onaangenaam imponeergedrag'.

Deze straatcultuur moet doorbroken worden door de inzet van meer straatcoaches die de jeugd aanspreekt op het (ongewenste) gedrag. Om Marokkaanse gezinnen intensief te kunnen begeleiden worden er ook meer gezinsmanagers aangetrokken. Ouders die hulp weigeren, zouden de aangeboden hulp desnoods onder dwang van de Raad van de Kinderbescherming moeten accepteren. Grof geschat wordt er door het kabinet 40 miljoen euro gestoken in de aanpak van de probleemjongeren van Marokkaanse komaf.

Schleck ziet geen gevaar in Armstrong

Andy Schleck ziet in Alberto Contador, en niet in Lance Armstrong, zijn grootste concurrent voor de Tour de France 2009.

“Ik ben onder de indruk van wat Lance tot nu toe heeft laten zien maar ik denk niet dat hij een achtste Touroverwinning zal pakken,“ zei de jongste van de Luxemburgse broers. Andy Schleck, die in 2008 het jongerenklassement won en twaalfde werd in het eindklassement, staat te boek als één van de grote favorieten voor het eindklassement van het grootste wielerevenement van het jaar. Zijn broer Fränk heeft het volste vertrouwen in zijn jongere broer. “We hebben altijd gezegd dat we op hetzelfde moment zullen stoppen. Hij heeft dus nog vijf of zes jaar om dat koersje in Frankrijk te winnen,” antwoordde hij desgevraagd met een lach.

Andy Schleck rijdt dit jaar voor Team Saxo Bank, de opvolger van Team CSC. Het in Denemarken geregistreerde team wordt wederom geleid door Bjarne Riis die dit jaar onder andere zal worden ondersteund door oud-renner Bradley McGee.

Tiger Awards naar Iran, Turkije en Zuid-Korea

Films uit Iran, Turkije en Zuid-Korea hebben vrijdagavond op het International Film Festival Rotterdam de Tiger Awards in de wacht gesleept. De uitreiking van de prijzen voor de beste speelfilms van het IFFR vond plaats in de Rotterdamse Schouwburg.

De belangrijkste prijzen van het evenement in de havenstad gingen naar Be Calm and Count to Seven (Aram Bash va ta Haft Beshmar) van Ramtin Lavafipour (Iran), Wrong Rosary (Uzak Ihtimal) van Mahmut Fazil Coskun (Turkije) en Breathless (Ddongpari) van Yang Ik-June (Zuid-Korea).

Het was dit jaar voor het eerst dat een Turkse film meedong naar een Tiger Award. Er waren dit jaar geen Nederlandse genomineerden. De winnaars van de Tiger Awards ontvingen ieder 15.000 euro. De VPRO zendt de winnende producties, die door een internationale jury zijn gekozen, op televisie uit.

Het festival maakte vrijdag ook de winnaars van andere prijzen bekend. De Netpac Award, een prijs van het Network for the Promotion of Asian Cinema, ging dit jaar naar The Land (Dadi) van He Jia (China). Een speciale vermelding was er voor Agrarian Utopia van Uruphong Raksasad (Thailand). De jury van de internationale associatie van filmcritici Fipresci koos voor Blind Pig Who Wants to Fly (Babi Buta Yang Ingin Terbang) van Edwin (Indonesië).

De Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) kende de KNF Award toe aan Tony Manero van Pablo Larraín (Chili/Brazilië). De filmjournalisten kozen de winnaar uit een officiële selectie films uit het IFFR-programma die nog niet zijn aangekocht voor distributie in Nederland. Om de aankoop te bevorderen, bestaat de prijs uit de kosten van de ondertiteling.

Het festival sluit de 38e editie zondag af met de Volkskrantdag.

Israël blokkeert deel Franse hulp aan Gazastrook

Volgens Frankrijk blokkeert Israël een deel van de Franse hulp aan de Palestijnse Gazastrook. Israël zou de levering van een waterzuiveringsstation meermaals hebben tegengehouden, stelde het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

De apparatuur moet nu worden teruggebracht naar Frankrijk. Parijs klaagde al bij Jeruzalem over de weigering en zou tot nu toe nog geen bevredigend antwoord hebben gekregen, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Volgens Parijs is de waterzuiveringsinstallatie dringend nodig in de Gazastrook, dat zich probeert te herstellen van het Israëlisch offensief tegen het radicaal islamitische Hamas-regime.

Pechtold: basisbeurs studenten afschaffen

Bij een debat met studenten van de Universiteit Twente heeft D66-leider Alexander Pechtold vanochtend geopperd de basisbeurs voor studenten af te schaffen. Deze gelden wil hij gebruiken om in het onderwijs te investeren. Dat is volgens hem hoognodig, omdat de kenniseconomie van Nederland internationaal steeds minder voorstelt.

Pechtold noemt de studiefinanciering zoals die nu is een uithollend systeem. Twintig jaar geleden kreeg de uitwonende student 600 gulden per maand, nu 270 euro. Dat betekent dat het bedrag nooit is aangepast en nu weinig waarde meer heeft. "Je moet je afvragen of je de komende twintig jaar zo door wilt blijven gaan."

Een nieuwe financieringsregeling moet gebaseerd zijn op wat je na je studie gaat verdienen. De student verdient zijn gemaakte kosten later ruimschoots terug, dus daar mag je wat van verwachten volgens Pechtold. "Niet kijken naar je afkomst, maar naar je toekomst." Een student moet investeren in zijn tijd. Veertig uur bezig per week is "een deeltijdbaan".

Pechtold ziet grote problemen de komende jaren in het onderwijs. Met name schort het aan de kwaliteit, tempo, bureaucratie en afrekenbaarheid van docenten. "Gemiddeld zitten er vijftig tot zeventig studenten op een docent. Kijk naar Europa, we zaten op de mediaan, nu zitten we daaronder."

Met dank aan Mainport voor de submit.

Tilburgse kermis ook 's nachts

Altijd al een keer 's nachts in een kermisattractie gewild? Dan moet je komende zomer naar Tilburg. Op zaterdag 25 juli blijft de kermis van Tilburg, de grootste van de Benelux, 200 minuten langer open dan normaal, tot vier uur 's nachts. Dit om te vieren dat Tilburg 200 jaar stadsrechten heeft. Er zijn dit jaar 237 attracties op de Tilburgse kermis, die duurt van 17 tot en met 26 juli.

Maar de kermis is dit jaar niet alleen op het terrein zelf te volgen. Tijdens de kermisdagen is er een speciaal radiostation in de ether in de regio Tilburg. Kermis FM is ook te volgen via internet. Bekende Tilburgers, bekende Nederlanders en andere speciale gasten zullen tijdens de uitzendingen langskomen in de studio, die een plekje krijgt op het kermisterrein. De precieze invulling en programmering worden in juni bekend gemaakt.

Kermiswethouder Möller kondigde ook aan dat de Tilburgse kermis dit jaar samenwerkt met Villa Pardoes, een vakantieverblijf in Kaatsheuvel voor ernstig zieke kinderen. Er komt onder andere een wensput op de kermis. Geld dat daarin wordt gegooid is bestemd voor dit goede doel.


De Tilburgse kermis

 

Uitslagen Engeland speelronde 23

Afgelopen woensdag en donderdag werd er in de Premier League een midweekse speelronde afgewerkt. Liverpool leed duur puntverlies in het duel tegen Wigan Athletic en Nigel de Jong kende een prima debuut bij zijn nieuwe werkgever, Manchester City. Hieronder vind je een overzicht.

Liverpool leidt duur puntverlies bij Wigan Athletic
Liverpool liet in de midweekse speelronde belangrijke punten liggen. Het duel tegen Wigan Athletic sloten The Reds namelijk af met een gelijkspel (1-1). Hierdoor staat de ploeg nu op gelijke hoogte met Chelsea, dat een beter doelsaldo heeft, en heeft twee punten achterstand op Manchester United.

In de eerste helft kwam Liverpool via Benayoun nog wel op voorsprong. De mannen van trainer Rafael Benítez slaagden er echter niet om deze vast te houden. In de slotfase kreeg Mido namelijk een penalty. De aanvaller van Wigan Athletic liet dit buitenkansje niet liggen en schoot tegen de touwen.

Succesvol debuut De Jong bij Manchester City
Nigel de Jong kan terugkijken op een succesvol debuut bij Manchester City. De nieuwste aankoop van de club, die met 2-1 van Newcastle United won, begon zelfs in de basis tegen The Magpies.

Na een kwartier spelen kwam Manchester City op voorsprong door een treffer van Wright-Phillips. Daarna duurde het tot de 77e minuut voor de fans van de thuisploeg weer van hun stoelen op konden veren. Deze keer trof Bellamy, een andere aanwinst, doel en verdubbelde de voorsprong. Kort daarna werd De Jong uit tactische overwegingen naar de kant gehaald. In de slotfase maakte Caroll het nog even spannend door tegen te scoren, maar Newcastle United wist de tweede goal niet meer te maken.


Uitslagen van speelronde 23:

ThuisUitUitslagen
SunderlandFulham 1 - 0
Tottenham HotspurStoke City 3 - 1
PortsmouthAston Villa 0 - 1
West Bromwich AlbionManchester United 0 - 5
Manchester CityNewcastle United 2 - 1
Wigan AthleticLiverpool 1 - 1
ChelseaMiddlesbrough 2 - 0
West Ham UnitedHull City 2 - 0
Blackburn RoversBolton Wanderers 2 - 2
EvertonArsenal 1 - 1

De stand:

#Club GespeeldWinstGelijkVerliesPuntenDoelsaldo
1 Manchester United 22 15 5 2 50 39-10
2 Chelsea 23 14 6 3 48 44-13
3 Liverpool 23 13 9 1 48 37-15
4 Aston Villa 23 14 5 4 47 38-24
5 Arsenal 23 12 6 5 42 38-25
6 Everton 23 10 7 6 37 31-27
7 Wigan Athletic 23 9 5 9 32 26-24
8 West Ham United 23 9 5 9 32 31-31
9 Manchester City 22 8 4 10 28 41-31
10 Hull City 23 7 6 10 27 29-44
11 Fulham 21 6 8 7 26 19-18
12 Sunderland 23 7 5 11 26 24-32
13 Tottenham Hotspur 23 6 6 11 24 24-28
14 Bolton Wanderers 23 7 3 13 24 24-32
15 Portsmouth 22 6 6 10 24 22-35
16 Newcastle United 23 5 8 10 23 29-39
17 Blackburn Rovers 22 5 7 10 22 27-38
18 Middlesbrough 23 5 6 12 21 18-35
19 Stoke City 23 5 6 12 21 20-38
20 West Bromwich Albion 23 6 3 14 21 20-42

Topscorers:

#NaamClubGoals
1 AnelkaChelsea 14
2 RobinhoManchester City 11
3 Cristiano RonaldoManchester United 10
=ZakiWigan Athletic10
=DefoeTottenham Hotspur10

Programma speelronde 24:

Datum Thuis Uit
31/1Stoke CityManchester City
31/1Aston VillaWigan Athletic
31/1Bolton WanderersTottenham Hotspur
31/1FulhamPortsmouth
31/1Hull CityWest Bromwich Albion
31/1ArsenalWest Ham United
31/1MiddlesbroughBlackburn Rovers
31/1Manchester UnitedEverton
1/2Newcastle UnitedSunderland
1/2LiverpoolChelsea

Nog een advocaat bedreigd om zaak-Wilders

Advocaat Els Lucas uit Lelystad heeft tientallen haatmails binnengekregen nadat het besluit was gevallen dat Geert Wilders alsnog moet worden vervolgd. Dat zei ze vandaag. Lucas is een van degenen die zich voor strafvervolging van de PVV-voorman heeft beijverd.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vorige week dat Wilders moet worden vervolgd voor het doen van anti-islamitische uitspraken. Behalve Lucas ontving ook raadsman Gerard Spong bedreigingen per mail. Hij krijgt inmiddels de persoonsbeveiliging die hij aan justitie in Amsterdam had gevraagd.

Lucas zegt op de vraag of zij ook beveiliging wil: "Liever niet, maar onderzocht wordt hoe serieus de e-mails aan mij moeten worden opgevat." De bedreigingen komen uit heel Europa van sympathisanten van de PVV'er. Wilders zei eerder dit soort bedreigingen te veroordelen.

Blatter: "WK 2018 niet naar duo's"

De WK's van 2018 en 2022 worden door één land georganiseerd. Dit heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter vandaag gezegd. Duo's zijn volgens hem bij voorbaat kansloos.

Blatter deed die uitspraak vandaag tijdens het jaarlijkse congres van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol in de Paraguayaanse hoodstad Asunción. Naast Nederland en België, die zich vandaag officieel kandidaat stelden, zijn ook Portugal en Spanje als duo kandidaat.

Alain Courtois, die de organisatie aanvoert die het WK naar Nederland en België probeert te halen, reageerde vrijdag gelaten op de uitlatingen. "Blatter heeft al zo veel gezegd en zal nog veel meer zeggen. We moeten gewoon kalm blijven en onze gezamenlijke kandidatuur aanprijzen", liet de Belg weten. "Het moment dat telt is dat waarop wordt gestemd."

Dat stemmen zal gebeuren door het uitvoerend comité van de FIFA, waarvan Blatter deel uitmaakt.

Duister beurshandelen neemt sterk toe

De Europese aandelenbeurs Euronext lanceert volgende week een nieuwe beurs genaamd SmartPool. Op deze beurs kan in het 'duister' gehandeld worden in de duizend grootste fondsen uit 15 Europese landen. Niemand ziet wie er handelt, en hoe groot het aanbod en de vraag is. Onzichtbaar voor de handelaren zelf, brengt de beurscomputer vraag en aanbod bij elkaar.

Particulieren zijn niet welkom. Alleen pensioenfondsen, hedgefondsen en investeringsbanken die vaak en snel in enorme hoeveelheden aandelen willen verhandelen zullen deze beurs gebruiken. Zo kunnen zij hun transacties onzichtbaar uitvoeren. Het voordeel is dat de handel, omdat het buiten de reguliere beurs omgaat, geen impact heeft op de aandelenkoersen.

In Amerika is het duister beurshandelen al een stuk populairder. Naar schatting bedraagt dit al 12 procent van de totale handel. Dit is opmerkelijk omdat sinds de kredietcrisis de roep om transparantie op de financiële markten groot is. Echter bevorderen de toezichthouders deze handel; volgens richtlijnen moeten beurshandelaren voor hun klanten de best mogelijke deal vinden.

Met dank aan pberends voor de herschreven submit.

Stoplichten als melkkoe gebruikt

Italiaanse steden blijken verkeerslichten als een melkkoe te hebben gebruikt. De lichten werden zo ingesteld dat zij onverwacht snel van oranje naar rood sprongen. Op die manier konden veel weggebruikers op de bon worden geslingerd.

Ongeveer 100.000 mensen werden de dupe van de manipulaties, meldden Italiaanse media vandaag. Rechtbanken begonnen een onderzoek tegen 109 personen, onder wie 63 politieofficieren en 39 ambtenaren.

De praktijken brachten 130 miljoen euro extra in het laatje. Het was de kip met de gouden eieren, aldus de krant La Repubblica.

In sommige Noord-Italiaanse gemeentes steeg het aantal boetes tussen 2005 en 2007 met 300 procent. De verkeerslichten sprongen al na drie seconden op rood, in plaats van de gebruikelijke vijf of zes seconden.

Van Hooijdonk mogelijk assistent Been

Toekomstig Feyenoord-trainer Mario Been ziet Pierre van Hooijdonk als ideale assistent. De in Barendrecht woonachtige trainer wil de voormalig international graag opnemen in zijn technische staf.

Van Hooijdonk is geen onbekende bij Feyenoord. Hij speelde twee periodes voor de club uit Rotterdam. Zijn eerste periode was zeer succesvol, met de gewonnen UEFA Cup in 2002 als tastbaar bewijs. Afgelopen seizoen liep de lange Brabander stage bij Excelsior in het kader van zijn trainerscursus.

De specialist van de vrije trap moet de technische staf, waarin de huidige interim-trainer Leon Vlemmings en keeperstrainer Patrick Lodewijks sowieso een plaats zullen krijgen, completeren. Ben Wijnstekers is in beeld om teammanager te worden, als vervanger van Bas van Noortwijk.

[WB] Kramer in grote vorm op 5.000 meter

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen in Erfurt heeft Sven Kramer de 5.000 meter bij de mannen op zijn naam geschreven.

Kramer, die negen van zijn twaalf rondjes onder de 30 seconden dook, verpulverde met 6.16,02 het baanrecord dat op naam van Carl Verheijen stond. Havard Bøkko eindigde op ruim zes seconden achterstand als tweede in 6.22,37 terwijl Bob de Jong met 6.23,45 derde werd.

Kramer leidt nu ook in de stand om de wereldbeker op de gecombineerde 5.000/10.000 meter. Hij heeft 300 punten.



Uitslag 5.000 meter:
#NaamTijd
1Sven Kramer6.16,02
2Havard Bøkko (Noo)6.22,37
3Bob de Jong6.23,45
4Wouter Olde Heuvel6.23,72
5Carl Verheijen6.26,47
10Enrico Fabris (Ita)6.32,75

Jonge vrouw gedumpt in vrieskou

Een 19-jarige vrouw uit New Jersey is het slachtoffer geworden van een geplande wraakactie. Drie zogenaamde vriendinnen hebben de vrouw in een auto meegenomen en ergens in de vrieskou gedumpt.

De jonge vrouw stapte nietsvermoedend bij de dames in de auto in de veronderstelling dat ze gezamenlijk naar een feestje zouden gaan. Maria Contreras-Luciano (22), Amber Crespo (20) en Dyanne Velasquez (21) reden met het slachtoffer naar een verlaten plek. Hier werd ze gedumpt bij -13 graden Celsius, zonder telefoon en warme kleding. De jonge dame, die slechts een jurkje droeg, werd uren later door een voorbijganger gevonden. Ze is met zware onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

De toevallige voorbijganger was niet de eerste persoon die het slachtoffer tegen het lijf liep. Een uur eerder kwam ze een automobilist tegen. De jonge vrouw mocht gebruik maken van zijn mobiele telefoon, maar een lift wilde de automobilist haar niet geven. Met de telefoon belde de 19-jarige één van de vrouwen die haar achterliet. Het heeft vervolgens een uur geduurd voordat de tweede voorbijganger de vrouw tegenkwam en naar het ziekenhuis bracht.

Als de jonge vrouw nog langer in de kou had gestaan, hadden haar handen en voeten zeker geamputeerd moeten worden. Dat neemt echter niet weg dat ze door de onderkoeling vrieswonden aan handen en voeten heeft en dat ze geopereerd moet worden.

De wraakactie was het gevolg van een claim, welke het slachtoffer bij de verzekeringsmaatschappij van één van de dames heeft ingediend. De daders hebben ongeveer een maand over de planning van de wraakactie gedaan. Ze zijn inmiddels aangeklaagd voor ontvoering, geweldpleging en samenzwering.

Dyanne Velasquez en Maria Contreras-Luciano
Dyanne Velasquez en Maria Contreras-Luciano
Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.

Rap das armas op #1 in Single Top 100

Het Volendamse duo Nick en Simon heeft maar één week mogen genieten van hun nummer 1-positie in de Single Top 100. De remix van de Nederlandse dj Quintino van het nummer 'Rap das armas' van Cidinho e Doca voert deze week de hitlijst aan.

Nick en Simon zakten met 'Vallende sterren' naar de negende positie. De tweede positie is net als vorige week voor Jeroen van der Boom met zijn nummer 'Alles min één'. De hoogste nieuwe binnenkomer vinden we op nummer 5, dat is de nieuwste single van U2, Get on your boots.

In de Album Top 100 kwam 'The Boss' Bruce Springsteen met zijn nieuwe album 'Working on a dream' vanuit het niets binnen op nummer 1. Hij versloeg hiermee het album van zangeres Adele, die deze week genoegen moet nemen met de tweede plaats.

Jongen verkracht na Xbox Live-ontmoeting

Voor wie denkt dat hij/zij al op zijn kinderen moet letten bij het chatten is het handig om te weten dat Xbox Live blijkbaar ook niet zo veilig is. De 19-jarige Codey Hawks uit Michigan werd eerder deze week gearresteerd en aangeklaagd voor verkrachting van een 12-jarige jongen die hij ontmoet zou hebben na lange contacten via Xbox Live.

Beiden leerden elkaar een jaar geleden kennen via Live en op 15 januari ging Codey bij de andere jongen langs. Tijdens dit bezoek zou hij hem vervolgens verkracht hebben. Codey werd afgelopen maandag opgepakt en hiervoor aangeklaagd. De politie zoekt momenteel naar meer mogelijke slachtoffers van de jongen.

Xbox Live logo
Xbox Live logo.

Been: "Ik wil zondag winnen"

Hoewel Mario Been volgend seizoen op de bank zit bij Feyenoord, wil hij zondag maar één ding tegen zijn nieuwe werkgever: winnen.

Het waren hectische weken voor Been, die keer op keer werd gevraagd naar de situatie bij Feyenoord. De Rotterdamse club wilde hem per direct aanstellen als hoofdtrainer, maar Been gaat pas aan het begin van het nieuwe seizoen aan de slag in Rotterdam-Zuid.

Zondag ontvangt hij met NEC pikant genoeg zijn nieuwe werkgever. "Laat één ding heel duidelijk zijn. Ik wil zondag winnen. Alleen NEC houdt mij op dit moment bezig. Ik hoop dat de fans er zondag als een gek achter gaan staan. Dat hebben we nodig," zegt hij tegen Omroep Gelderland. "We krijgen het ongeloofelijk zwaar komende weken."

Brochure tegen evolutieleer

Eind februari ontvangen Nederlanders een brochure waarin de evolutieleer ter discussie staat. De verantwoordelijken zijn behoudende christelijke organisaties die geloven dat God de wereld in zes dagen heeft geschapen.

De brochure, die een oplage van 6,6 miljoen exemplaren krijgt, wordt vanaf vandaag in Emmen gedrukt. "De evolutieleer is een geloof en is net zo min te bewijzen als de scheppingsleer", aldus Kees van Helden, coördinator van de campagne en voorzitter van de vereniging "bijbel & scheppingsleer"

Er is een sticker ontworpen door aanhangers van de evolutieleer om te voorkomen dat zij deze brochure in de brievenbus ontvangen. De eerste oplage daarvan is uitverkocht. De organisaties achter de brochure komen met de sticker: 'Ja schepping, nee evolutie'.

Zo'n dertig organisaties steunen het Actie Comité Schepping, dat speciaal voor de campagne is opgericht. De 250.000 euro die de actie kost, wordt door het comité gefinancierd. Het comité hoopt verder op giften. "Er is nu al veel vraag naar de brochure vanuit kerken en scholen. Nog voor zij is verschenen, is er al ontzettend veel aandacht voor. Dat is geweldig”, aldus Van Helden.

De coördinator zegt dat het doel is om de discussie in gang te zetten. "Op veel scholen wordt de evolutietheorie als waar gezien. Er wordt misschien wel aandacht aan de scheppingsleer besteed, maar er wordt bij gezegd dat die niet waar is. Bovendien komt die leer niet terug in de examenstof. Volgens ons hebben kinderen recht op onderwijs over beide theorieën"

12 februari wordt de bedenker van de evolutietheorie, Charles Darwin herdacht. Het is dan tweehonderd jaar geleden dat hij werd geboren.

MadWorld: "Jack is harder dan fratboys in een stripclub"

Als je niet vies bent van bruut geweld en een hoop slechte oneliners heeft SEGA een leuke trailer voor je van MadWorld. Twee presentatoren geven hierin commentaar op de vele gewelddadige acties van Jack in de straten van Varrigan City. Dit doen ze uiteraard niet zonder de nodige dosis aan flauwe grappen.

Verwacht binnenkort een verslag van onze ervaring met de game.

Het recht van de sterkste krijgt een geheel nieuwe betekenis als gevangen burgers, die na de uitbraak van een dodelijk virus in quarantaine en een wereld van chaos zijn gezet, het tegen elkaar op moeten nemen in de gruwelijke sportshow "Death Watch".

Kruip in de huid van Jack in een gevecht van leven en dood om de ultieme prijs te winnen: zijn leven.

Vlemmings: "We moeten punten gaan halen"

De rust is teruggekeerd bij Feyenoord, waar Mario Been reeds is aangesteld voor het nieuwe seizoen. Leon Vlemmings moet het seizoen eerst echter nog waardig afsluiten voor de Rotterdammers.

"We moeten daarom wel punten gaan halen, want alleen dan keert het vertrouwen terug," zegt Vlemmings op de clubsite. "Ondanks de rust die nu weer terug is binnen de club, blijft er toch druk. Omdat we van de plek af moeten waar nu staan."

Blij is Vlemmings in elk geval wel dat de rust weer terug is. "Ook binnen de spelersgroep werd er de voorbije weken veel over randzaken gesproken. Dat leidde alleen maar af. We kunnen ons nu weer volledig op het voetbal richten."

Feyenoord neemt het zondag op tegen NEC, de club waar Been momenteel nog actief is als hoofdtrainer.

Moeder achtling had al zes kinderen

De vrouw die deze week acht kinderen rijker werd, was al gezegend met zes kinderen. Ondanks dat ze getrouwd is, woont ze nog bij haar ouders. "Onder de zes kinderen is een tweeling", beweert de grootmoeder. Volgens de moeder van de vrouw die bevallen is gaat het goed met de achtling en zijn ze alle acht gezond.

De vrouw had na de eerste zes kinderen nog een kinderwens en was hiervoor onder behandeling in een ivf-kliniek. Dat ze in één keer acht kinderen erbij zou krijgen was niet de bedoeling. Toen ze echter de keus kreeg een aantal embryo's weg te laten halen, wilde ze dit niet. De moeder wil voorlopig uit de media blijven. Haar kinderen vinden het geweldig dat ze er zes broertjes en twee zusjes bij hebben gekregen. De grootvader verklaarde dat ze een groter huis gaan zoeken en dat ze verder niet meer met de media praten.

De acht baby's kwamen in vijf minuten met een keizersnede ter wereld, met de hulp van een medisch team van 46 artsen, verplegers en assistenten. Alle pasgeborenen moeten nog zeker zeven weken in het ziekenhuis blijven. Het medisch personeel verwijst naar de baby's via acht letters van het alfabet.

Pedersen vervangt geschorste Berg

Nicklas Pedersen staat morgenavond in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag voor het eerst aan de aftrap bij FC Groningen.

De Deense aanwinst vervangt de geschorste Marcus Berg, meldt RTV Noord. Pedersen maakte zondag tegen Ajax als invaller al zijn debuut in het keurkorp van trainer Ron Jans.

De oefenmeester moet naast Berg ook Sepp de Roover, Oluwafemi Ajilore, Petter Andersson, Brian van Loo en Jeroen Veldmate missen.

McClaren: "Belangrijke week"

Het gaat goed met FC Twente. De Tukkers staan derde in de Eredivisie en plaatsten zich midweeks ook nog eens voor de kwartfinale van de KNVB Beker.

"We staan aan het begin van een belangrijke week," aldus trainer Steve McClaren op de clubsite van Twente.

Naast FC Utrecht treedt de nummer drie van de Eredivisie aankomende week ook aan tegen NAC Breda en De Graafschap. "We willen tegen FC Utrecht een begin maken door een goed resultaat te halen, maar eenvoudig zal dat zeker niet worden."

Eerder dit seizoen ging het in de Domstad nog verkeerd (3-0-nederlaag). "In die wedstrijd speelden zij geconcentreerder en werden we op diverse fronten door hen afgetroefd. Bovendien beschikt FC Utrecht met Cedric van der Gun en Simon Cziommer over spelers met veel kwaliteit."

Amsterdammers niet welkom bij kleine klassieker

Afgelopen woensdagavond zijn tientallen Ajax-supporters door de Rotterdamse politie teruggestuurd naar Amsterdam. Ze waren op weg naar de bekerwedstrijd tussen Jong Feyenoord en Jong Ajax, die in de Kuip gespeeld werd, toen de bus op de A13 stilgezet werd. Ze waren niet welkom bij de 'kleine' klassieker uit angst dat ze op de vuist zouden gaan met Feyenoordfans.

De supporters weigerden vrijwillig terug te keren, waarop de politie hen vanaf de A13 terug richting de hoofdstad dirigeerde. Een woordvoerder van de politie verklaarde: "Ze stelden dat ze vrij naar Rotterdam mochten reizen. Maar dat is niet het geval. Als er gevaar is voor het verstoren van de openbare orde, mogen we mensen weigeren."

De afspraak was dat er geen supporters mee zouden komen omdat de wedstrijd steeds vaker een reden is voor de beide supportersgroepen om elkaar op te zoeken. Bij de 'echte' klassieker is veel politie aanwezig die de groepen uit elkaar houdt, hier zouden de supporters gewoon door elkaar gezeten hebben. Ajax had daarom de aanhang verzocht niet naar de Maasstad te gaan. De enkele Amsterdammers die toch op de tribune hebben gezeten, dropen af na de 1-0 voor Jong Feyenoord. De bekerwedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Jong Feyenoord met 2-0.

De wedstrijd tegen Jong Ajax wordt sinds een aanval op de spelers en trainers van Jong Feyenoord, in 2004, uit veiligheidsoverwegingen meestal in de Kuip gespeeld. Hier kunnen kwaadwillenden onmogelijk bij de spelers komen. Laatst werd nog een competitiewedstrijd tussen de twee uitgesteld, omdat zowel de Kuip, het Kasteel en Woudenstein niet beschikbaar waren.

 Voor sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport

Man vergrijpt zich aan vrouw met natte droom

Een Canadese rechter heeft een 60-jarige man vrijgesproken in een opmerkelijke zedenzaak. De man, die de voorbestemde naam Paul Kut heeft, had zich vergrepen aan een 25-jarige vrouw op het moment dat zij een natte droom beleefde.

De vrouw was in slaap gevallen op de bank terwijl meneer Kut naast haar zat. In haar slaap kleedde ze zich helemaal uit en schurkte zich aan tegen de nietsvermoedende meneer Kut. Haar benen waren rond zijn middel verstrengeld.

Voor de rechter verklaarde de vrouw dat Kut haar "op seksuele wijze" had aangeraakt. Ze zei dat hij daarmee moest ophouden, wat meneer Kut ook gelijk deed. Op de vraag waarom ze zich had uitgekleed in haar slaap, antwoordde de vrouw dat ze aan het dromen was van haar echtgenoot die haar recent had verlaten.

De rechter achtte de aanranding bewezen maar vond niet dat meneer Kut de intentie had een misdrijf te plegen omdat hij dacht dat de vrouw er mee instemde.

Met dank aan Nottheviolin voor de submit

[WB] Friesinger wint, Wüst derde

Anni Friesinger lijkt weer helemaal terug te zijn. Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Erfurt won ze de 1.500 meter voor vrouwen in een tijd van 1.56,90.

Haar landgenote Daniela Anschütz eindigde in een tijd van 1.58,13 als tweede en Ireen Wüst lijkt ook weer op de goeie weg te zijn. Ze eindigde in een tijd van 1.58,54 als derde.

Kristina Groves, die vandaag achtste werd, gaat in de stand om de wereldbeker op de 1.500 meter met 306 punten aan de leiding. Anschütz staat tweede en heeft 280 punten, 25 meer dan Christine Nesbitt die de derde plaats bezet.



Uitslag 1.500 meter:
#NaamTijd
1Anni Friesinger (Dui)1.56,90
2Daniela Anschütz (Dui)1.58,13
3Ireen Wüst1.58,54
4Christine Nesbitt (Can)1.58,62
5Brittany Schlusser (Can)1.58,95
11Marrit Leenstra2.00,58
13Laurine van Riessen2.00,87

Update PlayStation Store

US Store
DEMOS
Bejeweled 2 - 23 MB

GAMES
Bejeweled 2 - $9.99
Savage Moon - $9.99

PRICE UPDATE
Brain Challenge PS3 + PSP editions ($19.98 $12.99)
Burnout Paradise ($29.99 $19.99)

ADD-ONS
American Idol ($1.49 per stuk)
- "Breakaway"
- "If You Don't Know Me By Now"
- "Irreplaceable"
- "Killing Me Softly With His Song"
- "Sister Christian"
- "Twist & Shout"

Disgaea 3: Absence of Justice
Character Hanako ($1.99)
Character Taro ($1.99)

Guitar Hero World Tour
Bruce Springsteen Track Pack (gratis)
- "Born to Run"
- "My Lucky Day"

LittleBigPlanet
- Chinese New Year costumes (gratis)
- Groundhog Day costume (gratis)
- Toro (Mainichi Issyo) costume ($1.99)
- Specter (Ape Escape) costume ($1.99)
- Kratos (God of War) costume ($1.99)
- God of War level kit (stickers & costumes ) ($2.99)

Mirror's Edge
- Exclusive Time Trial Map (free)

Rock Band
Grateful DeadPack 02 ($9.99 | $1.99 per track)
- "Don't Ease Me In"
- "Hell in a Bucket"
- "Uncle John's Band"
- "Cold Rain and Snow"
- "Doin' That Rag"
- "Fire on the Mountain"

Skate 2
- Filmer Pack ($7.49)

The Lord of the Rings: Conquest
- Hero Arena Bonus (gratis)

VIDEOS
PULSE
- 01/29 Edition

Final Fantasy XIII
- Official Trailer 1 (Japanese with English subs)

Wanted
- Teaser Trailer

MOVIE TRAILERS
Angels & Demons

The International

Hulk Vs
- Hulk vs. Thor (making of)
- Hulk vs. Wolverine (making of)

THEMES & WALLPAPERS
Bejeweled 2 - theme
Red Alert 3 - theme
The Lord of the Rings: Conquest - wallpapers

Europese Store
GAMES
Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars (£7.99)

PSP
- Buzz! Master Quiz (£19.99 / €29,99)
- Fight Night Round 3 (£15.99 / €19,99)

ADD-ONS
Guitar Hero World Tour
Bruce Springsteen Track Pack (Gratis)
- "Born to Run" - Bruce Springsteen
- "My Lucky Day" - Bruce Springsteen

Rock Band
Grateful DeadPack 02 (£4.99 / €7,99 | £0.99 / €1,49 per track)
- "Don't Ease Me In" - Grateful Dead
- "Hell in a Bucket" - Grateful Dead
- "Uncle John's Band" - Grateful Dead
- "Cold Rain and Snow" - Grateful Dead
- "Doin' That Rag" - Grateful Dead
- "Fire on the Mountain" - Grateful Dead

LittleBigPlanet
- Chinese New Years Costumes (gratis)
- Groundhog Day Costume (gratis)
- Ape Escape Costume (£1.59)
- Kratos Costume (£1.59 / €1,99)
- Toro Costume (£1.59)
- God of War - Level Kit (£2.39 / €2,99)

Mirror's Edge
- Exclusive Map (gratis)

Skate 2
- Filmer Pack (£4.79 / €5,99)

Lord of the Rings: Conquest
- Hero Arena Bonus (gratis)

VIDEOS
Final Fantasy XIII
- Official Trailer 1

High Velocity Bowling
- Additional Characters Trailer

Magic Ball
- Trailer

THEMES
Crash Commando
- Maps Theme (gratis)


Japanse Store
DEMOS
PSP
- Diaster Report 3 (66 MB)
- Enkaku Sousa (218MB)

GAMES
Namco Museum.comm (¥1200)

PSOne (¥600 per stuk)
- CHAOS BREAK -Episode from "CHAOS HEAT"-
- Farland Story: Yottsu no Fuuin
- Soumatou [Deception III: Dark Delusion]
- Tantei Jinguuji Saburou: Kagaribi ga Kienu Mani

ADD-ONS
LittleBigPlanet
- Ground Hog Day Costume
- Chinese New Years Costume
- Ape Escape Costume (¥200)
- Kratos Costume (¥200)
- God of War Mini Pack (¥300)

GI Jockey 4 2008
- Horse Data (2x) (Free)

Gundam Musou 2
- DLC Mission (5x) (Free)

Prinny: Can I Really Be the Hero? (PSP)
- Add-on Character: Phantom Island and Marona (¥300)

VIDEOS
Final Fantasy 13
- Official Trailer

Final Fantasy 7 Advent Children Complete
- Official Trailer

Yakuza 3
- Final Trailer

THEMES
PSP
- Tenchu 4 - Custom Theme #1

Klink: Geen verspilling donorharten

Van verspilling van donorharten is geen sprake. Harten worden getransplanteerd in Nederland of een andere Europees land, of worden afgekeurd omdat ze niet goed genoeg zijn.

Dat zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) vandaag in een reactie op de noodkreet van Hartpatiënten Nederland dat maar een derde van de beschikbare harten bij Nederlandse patiënten terechtkomt. Volgens cijfers over 2007 gaat de rest naar het buitenland of wordt niet gebruikt.

Klink kent deze cijfers niet, maar wijst erop dat er in 2008 meer donorharten uit andere Europese landen binnenkwamen, dan dat er vanuit ons land naar het buitenland gingen.

Ab Klink  (foto: ANP)

Google-telefoon betreedt Nederlandse markt

De Google-telefoon G1 maakt vandaag zijn debuut op de Nederlandse markt. Telecombedrijf T-Mobile, dat het apparaat exclusief mag verkopen, verwacht geen hectische toestanden zoals bij de verkoop van de iPhone van Apple. Extra personeel is dan ook niet nodig.

"De iPhone trekt een ander publiek, namelijk de echte Apple-fans en andere mensen die veel hechten aan design. Zij willen er snel bij zijn. De G1 heeft minder poespas en trekt waarschijnlijk een no-nonsense publiek, dat minder haast heeft met de aanschaf", zegt een woordvoerster van T-Mobile.

De voorverkoop, die op 19 januari is gestart, loopt volgens haar goed. Exacte aantallen wil het bedrijf echter niet geven. Een exemplaar is gratis in combinatie met een tweejarig abonnement met driehonderd belminuten, ter waarde van 29,50 euro per maand.

De G1 wordt Google-telefoon genoemd omdat het de eerste telefoon is die gebruik maakt van Android, het besturingssysteem van Google voor mobiele telefoons. De G1 maakte eind vorig jaar al zijn entree op de Amerikaanse markt.


Google-telefoon betreedt Nederlandse markt  (foto: DAG)

Aangifte tegen Peter R. de Vries

De vrouw van Bernard K., de gisteren vrijgelaten verdachte van de moord op Alex Wiegmink, heeft vandaag aangifte gedaan tegen misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De vrouw deed aangifte wegens het heimelijk maken van opnamen in hun woning. Dat meldde het Openbaar Ministerie in Arnhem vrijdag.

De redactie van Peter R. de Vries maakte vorig jaar opnamen met een verborgen camera in de woning van K. in Arnhem. Deze vertelde onder meer over handel in gestolen goederen. Justitie pakte de Arnhemmer in oktober vorig jaar op wegens mogelijke betrokkenheid bij de moord op Alex Wiegmink in januari 2003. Aanleiding waren tips die bij Peter R. de Vries waren binnengekomen.


Aangifte tegen Peter R. de Vries  (foto: DAG)

Agent plast op Metallica-fan tijdens concert

Een politieman uit Massachussetts is geschorst nadat hij op een Metallica-fan plaste tijdens een concert in Boston. De agent in burger werd zonder enige twijfel uit de concertzaal verwijderd. Dat meldt de Cape Cod Times.

De agent, Joseph Houston (29), was het hier niet mee eens en probeerde de zaal weer binnen te komen. Na een kort gevecht werd hij in de boeien geslagen. De agent bleek volgens het politierapport aardig dronken.

Om er nog een schepje bovenop te doen, schold de man een zwarte uitsmijter uit voor ‘Obama’. Houston werd direct geschorst. Een intern onderzoek moet bepalen of hij al dan niet ontslagen wordt.


Agent plast op Metallica-fan tijdens concert  (foto: DAG)

'Op hoofdlijnen akkoord IJsselmeerziekenhuizen'

De MC Groep zal de IJsselmeerziekenhuizen overnemen. Alle betrokken partijen hebben een akkoord bereikt over de redding van de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord.

Dat heeft de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter vandaag laten weten. "Er is op hoofdlijnen een financieel akkoord gesloten. Hierdoor is de totaal benodigde kapitaalssteun en liquiditeitssteun nu volledig afgedekt", heet het in een verklaring.

Winter had zijn aanstaande partners gisteren een ultimatum gesteld. De MC Groep is nu nog afhankelijk van de steun van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die eerder een verzoek om steun (29,5 miljoen) afwees.

De MC Groep maakte al op 24 december afspraken met Achmea, de provincie Flevoland, de gemeente Lelystad, de ING Bank en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Winter constateerde echter dat enkele partijen zich niet aan de afspraak hielden. Zorgverzekeraar Achmea en VWS zouden hebben gemorreld aan het akkoord.

In het aangepaste plan is geld voor renovatie van de ziekenhuizen de operatiekamers, die vorig najaar moesten worden gesloten. In de raad van toezicht is de MC Groep met drie leden vertegenwoordigd. Ook de overheid, de ondernemingsraad en de patiëntenraad hebben een zetel. Het verzoek om steun behelst dit keer "enkele miljoenen euro minder" dan bij de eerste aanvraag, aldus een woordvoerder.

"Ik ben blij dat betrokkenen verstandig hebben gereageerd op ons ultimatum", zei Winter in een geschreven verklaring. "Ik wilde nu duidelijkheid terwille van de patienten, het personeel en onszelf." De MC Groep zal de Inspectie voor de Gezondheidheidszorg vragen om consequent toezicht uit te oefenen op de medische kwaliteit. Winter: "Wij hebben er alle belang bij dat de mensen snel meer vertrouwen in het ziekenhuis krijgen."

De NZa gaat het aangepaste plan onderzoeken. Volgens de NZa bevatte de eerste editie van het plan onjuistheden en onvolkomenheden en was de ingediende begroting niet realistisch. Of de zorgautoriteit er binnen een week uit komt, zoals de MC Groep veronderstelt, is de vraag. Vorige keer studeerde een groep van vijftien specialisten twee weken op de stukken. In het hele bestaan van de NZa is in totaal 70 miljoen euro aan steun uitgekeerd.

Aantal rokers in 2008 licht gedaald

Het aantal rokers in Nederland is in 2008 licht gedaald, naar 27 procent. Het is voor het eerst sinds 2004 dat er minder mensen roken. Vanaf dat jaar rookte nog 28 procent van de bevolking. Dat meldde de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) vandaag op basis van onderzoek door TNS Nipo.

Vooral in de leeftijdscategorie 35 tot 44 jaar is winst geboekt, aldus Stivoro. Daar daalde het aantal rokers van 33 procent in 2004 naar 30 procent in 2008. Mannen roken nog steeds meer dan vrouwen: 30 tegen 24 procent.

Tussen mei 2008 en half januari 2009 hebben rokers in totaal 1.390.000 keer geprobeerd te stoppen met roken. Rond de jaarwisseling, tussen 28 december en 4 januari, werden 117.000 stoppogingen geteld. Op 31 december en 1 januari waren dat er 44.000.

De antirokersorganisatie denkt dat er minder mensen roken door het rookverbod in de horeca, dat sinds juli 2008 geldt. Ook de stoppen-met-rokencampagne die sinds mei 2008 werd gevoerd heeft eraan bijgedragen, aldus de organisatie.

Volgens het TNS Nipo-onderzoek willen 1.462.000 mensen dit jaar stoppen met roken. Stivoro zal de pijlen vooral richten op tabaksverslaving als medische aandoening. De organisatie pleit daarom voor een vergoeding van de behandeling daarvan in het basisverzekeringspakket.

Aantal rokers in 2008 licht gedaald  (foto: ANP)

Spong krijgt persoonsbeveiliging

Advocaat Spong krijgt de persoonsbeveiliging die hij aan justitie in Amsterdam heeft gevraagd. Dat zeggen betrouwbare bronnen tegen het ANP.

De raadsman wil de beveiliging na een reeks bedreigingen per e-mail door de aanhang van PVV-leider Geert Wilders. Deze wees minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin zelf ook al op de noodzaak van beveiliging van Spong.

De advocaat kreeg een stroom haatmails nadat het gerechtshof in Amsterdam vorige week had bepaald dat Wilders alsnog vervolgd moet worden voor het doen van anti-islamitische uitspraken. Spong was een van degenen die zich voor strafvervolging van de PVV-voorman heeft beijverd.

Gerard Spong  (foto: ANP)

Ministeries bekijken geweld tegen buschauffeurs

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Verkeer en Waterstaat stellen een politiefunctionaris aan die zich bezig gaat houden met het toenemende geweld tegen buschauffeurs. Dat meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag.

De politiefunctionaris begint in februari met zijn of haar werkzaamheden en zal onder meer aangiften gaan verzamelen om zodoende in beeld te brengen hoe ernstig het geweld tegen buschauffeurs precies is. Bij incidenten moeten chauffeurs gewoon bij de lokale politie aangifte blijven doen, aldus het ministerie.

De aanstelling is een reactie op toenemend geweld tegen busbestuurders. Vorig jaar haalden diverse geweldsincidenten in onder meer Arnhem en Gouda het landelijke nieuws. Gisteren belandde een chauffeur uit Apeldoorn nog in het ziekenhuis toen hij in zijn gezicht werd geslagen.

Collins John op stage bij Charlton Athletic

NEC neemt mogelijk al na een half jaar afscheid van Collins John, die momenteel op stage is bij het Engelse Charlton Athletic, bericht Omroep Gelderland. De aanvaller kreeg onlangs te horen dat hij fitter moet worden om nog voor te komen in de plannen van de Nijmegenaren.

NEC-trainer Mario Been wilde niet uitgebreid reageren. "Op stage in Engeland ergens," zei hij over zijn spits. Been zou John onlangs hebben laten weten weer een beroep op hem te willen doen, maar dit zou de aanvaller te laat hebben gevonden.

John is nog eigendom van Fulham, dat hem verhuurt aan NEC. Charlton Athletic is de huidige nummer laatst van The Championship, het tweede niveau in Engeland.

Einde van Ensemble betekent niet het einde van Halo Wars

Halo Wars blijft voortleven, ook al sluit de studio die verantwoordelijk is voor deze game. Jason Pace, Halo Wars lead producer, verzekerde ons dat Ensemble Studio's een nieuwe studio op zal richten die de game zal blijven ondersteunen met bug fixes en nieuwe content. De vraag of er dan ook een sequel komt kon natuurlijk niet uitblijven. Jason Pace is gelukkig erg enthousiast over de toekomst van Halo Wars, er waren schijnbaar een hoop features die het niet in deze game gered hebben en dus verwerkt kunnen worden in een eventueel nieuw deel. Ook vertelde Jason dat Microsoft graag goede banden blijft houden met de nieuwe Ensemble Studio, maar daarover iets nog niets zeker.
"I can tell you right now that we are really interested in continuing our relationship with Ensemble [the new studio]. We don't have anything finalized that I can discuss, but certainly that is something we'd love to continue if possible. Obviously what's happened with Ensemble has presented a new set of circumstances for us to think about. But that certainly hasn't altered what we'd like to do in the future with the title at all." Aldus Pace.


Nederland, België officieel kandidaat voor WK 2018

Nederland en België hebben zich vanochtend officieel kandidaat gesteld voor de WK's van 2018 en 2022. De KNVB heeft dit bij monde van woordvoerder Rob de Leede bevestigd. Inmiddels heeft het organisatiecomité reeds een bevestiging van de FIFA ontvangen.

"We hoorden van de FIFA dat zij maandag via een bericht aankondigen wie zich allemaal heeft gemeld voor de kandidatuur."

Nederland en België hopen op het WK van 2018, maar mocht dat er niet inzitten dan gaat de organisatie direct voor het toernooi in 2022. De verwachting is echter dat het toernooi in Europa plaats zal vinden.

Naast Nederland/België hebben ook Engeland, Rusland en Spanje/Portugal zich kandidaat gesteld. Naast de Europese landen zijn ook de Verenigde Staten, Japan, Qatar en Indonesië in de race.

FOK! SchaatsQuiz - ronde 4

De wereldbekerwedstrijd in Kolomna zit er op, dus tijd voor de vierde ronde van deze maand in de FOK! SchaatsQuiz. In samenwerking met Trendis hebben we een mooi prijzenpakket weten samen te stellen. Hier kan je zien welke prijzen je kan winnen en ook hoe de FOK! SchaatsQuiz werkt.

Allereerst de antwoorden van ronde 3

1. Om welke reden stopte Gerard Kemkers als actief schaatser?
Hij had last van een zwabberbeen.

2. Wie zijn dit?


Daniela Anschütz, Cindy Klassen en Chiara Simionato

3. Welke Japanse sprinter pakte tweemaal de wereldtitel sprint? En in welke jaren deed hij dat?
Akira Kuroiwa in 1983 en 1987

Na de derde ronde zijn er dertien users die alles goed hebben.

De vragen van ronde 4:

1. Noem minstens 5 Nederlanders die de Adelskalender hebben aangevoerd.

2. Margot Boer won dit weekend in Kolomna beide 1000 meters bij het langebaanschaatsen. Maar Boer is niet altijd langebaanschaatsster geweest. Welke 2 sporten beoefende ze in het verleden nog meer?

3. Welke ijsbaan is dit?

Mail de antwoorden, met vermelding van je username naar Fokschaatskwis@gmail.com. Doe dit voor vrijdag 30 januari 20:00 uur. Je mag slechts eenmaal per ronde de antwoorden insturen.

Disney Interactive stopt met Turok

Slecht nieuws voor iedereen die de Turok-game van afgelopen jaar goed vond, de sequel voor deze game is namelijk geschrapt van de lijst. Disney Interactive heeft namelijk 70 medewerkers ontslagen, en daarmee ook het team wat aan een nieuwe Turok werkte. De game werd nooit officieel aangekondigd, maar was blijkbaar een van de twee nieuwe projecten waar Disney Interactive mee bezig was. Het andere project wordt overgenomen door Propaganda Games, er staan nog vacatures open voor dit project. Steve Wadsworth van Disney verklaarde dat het bedrijf manieren zoekt om efficiënter te werk te gaan. Samen met de ontslagen zal het bedrijf ook geen nieuwe mensen meer aannemen.


Turok: Rebirth

[WB] Yu Nagashima net te snel af

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Erfurt heeft de Chinees Fengtong Yu de 500 meter voor mannen op zijn naam geschreven. De Chinees kwam tot een winnende tijd van 35,03.

Daarmee was hij een fractie sneller dan de Japanner Keiichiro Nagashima, die met 35,04 als tweede eindigde. Tucker Fredricks eindigde met 35,13 als derde. Beste Nederlander vandaag was Simon Kuipers. Zijn tijd van 35,21 was goed voor de vierde plaats. Jan Smeekens werd zesde, Mark Tuitert veertiende en Stefan Groothuis vijftiende.

In de stand om de wereldbeker gaat Yu met 856 punten aan de leiding. Nagashima staat met 807 punten tweede. Mika Poutala bezet met 541 punten de derde plaats.



Uitslag 500 meter:
#NaamTijd
1Yu Fengtong (Chn)35,03
2Keiichiro Nagashima (Jpn)35,04
3Tucker Fredricks (Vs)35,13
4Simon Kuipers35,21
5Yuya Oikawa (Jpn)35,22
6Jan Smeekens35,39
14Mark Tuitert35,94
15Stefan Groothuis36,00

[WB] Wolf wint en pakt wereldbeker

Voor de negende maal dit seizoen heeft Jenny Wolf een wereldbekerwedstrijd 500 meter op haar naam geschreven. De Duitse kwam over de streep in een tijd van 37.58.

Annette Gerritsen eindigde met een tijd van 38,40 als beste Nederlandse op een vierde plaats. Marianne Timmer eindigde als zesde met 38,78 en Margot Boer werd negende.

Wolf is, met nog drie races te gaan, ook al zeker van de wereldbeker op de 500 meter. De Duitse heeft 985 punten, bijna 400 punten meer dan nummer twee Sang-Hwa Lee (590). Gerritsen staat derde met 540 punten.



Uitslag 500 meter:
#NaamTijd
1Jenny Wolf (Dui)37,58
2Yu Jing (Chn)38,18
3Jin Peiyu (Chn)38,30
4Annette Gerritsen38,40
5Ren Hui (Chn)38,51
6Marianne Timmer38,78
9Margot Boer38,79
14Thijsje Oenema39,09

[AO] Spaanse titanenstrijd gewonnen door Nadal

Rafael Nadal heeft de finale weten te bereiken van de Australian Open. De Spanjaard was na een zinderende vijfsetter die 5 uur en een kwartier in beslag nam nipt te sterk voor zijn landgenoot Fernando Verdasco.

Verdasco was de grote verrassing in de halve finale. Na overwinningen op Mannarino, Clement en Stepanek wist Verdasco tot de verbazing van vriend en vijand zowel Murray als Tsonga te verslaan. De finalisten van respectievelijk de US Open en Australian Open vorig jaar.

Ook dit duel begon voortvarend voor Verdasco, de nummer veertien van de plaatsingslijst. Hij kwam vrij gemakkelijk door zijn servicegames heen, net als Nadal, en in de eerste set moest dan ook de tiebreak de doorslag geven. Deze trok Verdasco verrassend met 7-4 naar zich toe.

In de tweede set was Nadal oppermachtig op eigen service. Hij maakte nagenoeg geen fouten en stond geen enkel breakpoint toe op eigen service. Verdasco wist vier breakpunten weg te werken maar moest op het vijfde toch capituleren, waarna Nadal de set naar zich toe trok.

Voor Verdasco was set drie wellicht de minste. Hij liet Nadal twee keer door zijn service breaken, maar slordigheden van de nummer één van de wereld en bij vlagen fantastisch retourneren van Verdasco zorgden ervoor dat hij toch tot een tiebreak wist te komen. Deze werd door Nadal echter overtuigend gewonnen met 7-2.

In de vierde set leek het dan toch echt voorbij voor de hard werkende Verdasco. Steeds meer fysieke ongemakken leken op te spelen en zijn snelheid leek duidelijk te zijn afgenomen op de baan. Hij had dan ook niets in te brengen op de servicegames van Nadal. In zijn eigen games wist Verdasco echter iets extra's te brengen. Steeds weer wist hij zich op te laden en verrassend genoeg kon Nadal geen enkel breakpoint creëren in deze set. Juist tijdens de tiebreak wist Nando opnieuw te excelleren. Met zes fantastische punten, waaronder drie op de service van Nadal liep hij al snel uit naar 6-0 voorsprong om uiteindelijk de tiebreak met slechts één verloren punt binnen te halen.

Ook in de vijfde set ging het lang gelijk op. De vermoeid ogende Verdasco concentreerde zich opnieuw op zijn eigen servicegames en tot een stand van 4-4 leek dit goed te gaan, ondanks vier weggewerkte breakpoints. Nadat hij op deze stand eindelijk wat kansen op de game van Nadal had gekregen ging het op een 4-5 achterstand dan toch mis. De vermoeidheid werd Verdasco te veel en door enkele slordige fouten keek hij tegen drie matchpoints aan op eigen service. Met gedurfd spel werkte hij de eerste twee weg om uiteindelijk met een ongelukkige dubbele fout te eindigen.

Rafael Nadal ontmoet in de finale Roger Federer, die een dag eerder al gemakkelijk won van Andy Roddick. De finale zal alweer de 19e ontmoeting zijn tussen de huidige nummer één en twee van de wereld. Nadal leidt de onderlinge duels met 12-6. Op hardcourt leidt Federer echter wel met 3-2. Met een overwinning zou de Zwitser het Grand Slam-record van Pete Sampras evenaren met veertien titels in totaal.

Nintendo toont tegenvallende financiële resultaten

Wie dacht dat Nintendo het als enige goed voor elkaar had in de gamesindustrie komt bedrogen uit! Ondanks dat de Wii puur geld lijkt te printen vallen de financiële resultaten van het bedrijf over de negen maanden durende periode, eindigend op 31 december 2008, toch een beetje tegen.

Het komt erop neer dat de omzet met 16,7% is gestegen naar $17,07 miljard maar dat de winst met 17,9% gedaald is naar $ 2,36 miljard. De percentages zijn in vergelijking met dezelfde periode in 2007.

Volgens Nintendo komt dit door de sterke Yen waardoor Japanse bedrijven geld mislopen. Om deze reden heeft het bedrijf besloten om de verwachtingen voor het huidige financiële jaar (1 april 2008 tot en met 31 maart 2009) wat naar beneden bij te schroeven. Waar op 30 oktober 2008 nog $ 22 miljard aan omzet verwacht werd is dit nu met 9% gedaald naar $ 20,2 miljard.


De "Wii Print Geld"-smiley in het groot

Vonn wint slalom Garmisch

De Amerikaanse Lindsey Vonn heeft vanmiddag de slalom, meetellend voor de wereldbeker, in het Duitse Garmisch-Partenkirchen op haar naam geschreven.

De Oostenrijkse Kathrin Zettel ging na de eerste run nog aan de leiding, maar ze maakte in de tweede manche een fout. Vonn wist daarvan te profiteren en met een totaaltijd van 1:47.17 de concurrentie ruim voor. De Duitse Maria Riesch werd tweede en Marusa Ferk (Slo) derde.

Need for Speed gaat op de schop, drie nieuwe titels op komst

De Need for Speed-games van EA hebben flink te verduren gehad de afgelopen paar jaar. Het laatste deel is niet geweldig ontvangen en er gaan op internet steeds meer stemmen op dat de serie zijn tofheid verloren heeft en dat er zonder inspiratie nieuwe delen de deur uit gepompt worden. Om de serie dan ook opnieuw uit te vinden komt EA met drie verschillende Need for Speed-games: een core-, een casual- en een "Play 4 Free"-game.

Allereerst is daar Need for Speed: Shift, de game voor de core-gamers. Deze zal verschijnen op de PC, PlayStation 3 en Portable en Xbox 360 en zal ontwikkeld worden door Slightly Mad Studios (bekend van GTR 2) met hulp van EA Black Box producer Michael Mann. De game zal zich richten op het simuleren van het racen, waarbij niet slechts gekeken wordt naar het realisme van de auto's zelf maar ook naar het rijgedrag van coureurs. Dit betekent dus minder hiphop, spoilers, neon, rims, decals en bodykits maar wel meer aandacht voor de ervaring van een echte race.

Als tweede komt Need for Speed: Nitro, een arcade-racer voor de Wii en DS ontwikkeld door EA Montreal. Volgens EA moeten we hier niet denken aan een nieuwe Mario Kart maar aan een lekkere arcade-racer met een fris uiterlijk en gameplay die nog nooit gezien is in een Need for Speed-game. Verdere details zijn nog niet aanwezig, of er ook een multiplayer-mode aanwezig zal zijn is nog onbekend maar wordt natuurlijk wel op gehoopt.

Als laatste is daar Need for Speed: World Online, een Play 4 Free-game op de PC. De game wordt ontwikkeld door EA Black Box in samenwerking met EA's studio in Singapore die zich specialiseert in online games. Het spel zal in eerste instantie uitkomen in Azië en zal zich richten op het via micro-transacties aan de man brengen van een enorme hoeveel gelicenseerde voertuigen, meer dan er ooit in een Need for Speed-game te vinden waren. Online is het mogelijk om de auto volledig te customizen en vervoglens met behulp van een matchmaking-systeem tegenstanders te vinden en te pwnen in een epische rit tot de finish. Is de game succesvol gebleken in Azië dan zal deze ook naar de rest van de wereld gebracht worden.



Eerste in-game screenshot van Need for Speed: Shift, volgens EA niet geretoucheerd

[WB] Verrassende winst Voorhuis

Jorien Voorhuis heeft op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in Erfurt de B-groep 1.500 meter gewonnen. Overigens was dit verrassend, want ze stond gisteravond niet eens op de deelnemerslijst.


Paulien van Deutekom zou aanvankelijk aan de start verschijnen, maar zij was vorige week al afgemeld bij de schaatsbond. Die mail bereikte echter nooit de KNSB, waardoor Van Deutekom gewoon werd ingedeeld in rit 12 van de B-groep. Gisteravond, toen de startlijst bekend werd, werd er na een aantal telefoontjes besloten Voorhuis op te stellen.

De VPZ-schaatsster, die zich dus niet goed had kunnen voorbereiden, reed een tijd van 2.00,60 en won daarmee de B-groep. Lisette van der Geest eindigde als tweede in 2.01,98.

Opstootje Mourad en Kargbo training Willem II

George Mourad en Ibrahim Kargbo kregen het gisteren even met elkaar aan de stok tijdens de training van Willem II.

Het tweetal vloog elkaar in de haren na een hard duel tijdens een oefenpartijtje in het stadion ter voorbereiding op de competitiewedstrijd tegen Vitesse.

Volgens trainer Andries Jonker moet er echter niet teveel waarde aan dit opstootje worden gehecht. "Ze kwamen onzacht met elkaar in aanraking en stonden daarna fel op", aldus de oefenmeester in het Brabants Dagblad. "Er werd geduwd en getrokken en er sprongen wat jongens tussen. Dat was het. En ze zijn gewoon weer bij elkaar in de auto gestapt om naar Antwerpen te rijden na de training, dus ik denk dat ze nog steeds vrienden zijn", bagatelliseerde Jonker het incident.

Janssen mag niet weg bij NEC

NEC wil ook tijdens de tweede seizoenshelft kunnen beschikken over aanvaller Tim Janssen. De voormalig jeugdinternational mag deze transferperiode dan ook niet vertrekken uit Nijmegen.

Janssen hoopte eerder deze week dat hij voor de deadline van de transfermarkt nog naar een andere club mocht gaan, maar NEC stak daar een stokje voor. "Voor zover ik weet, was de belangstelling voor Tim niet concreet", zegt trainer Mario Been hierover in De Gelderlander. "Maar los daarvan: wij hebben een zware periode voor de boeg. We strijden nog op drie fronten en spelen dus haast iedere week drie wedstrijden. We hebben de komende maanden echt iedereen nodig."

FA onderzoekt 'handboeigebaar' Kalou

Chelsea-spits Salomon Kalou kan mogelijk een straf tegemoet zien omdat hij na zijn doelpunten tegen Middlesbrough (2-0) van afgelopen woensdag een ‘handboeigebaar’ maakte. De oud-Feyenoorder rende na zijn treffers weg met zijn polsen over elkaar, net alsof ze waren geketend.

De FA verdenkt Kalou ervan dat hij zich solidair wilde verklaren met de Ivoriaanse activist Antoine Assale Tiemoko. Die mocht eerder deze maand na een jaar de gevangenis in Ivoorkust verlaten. "Ik ken die man niet eens, ik was gewoon blij dat ik twee keer scoorde," aldus Kalou tegenover de BBC.

Net na de wedstrijd kwam Chelsea ook al met een verklaring: "Kalou probeerde gewoon een nieuwe juichstijl, het was geen politiek statement."

Disgaea DS verschijnt een weekje later dan gepland

Square Enix heeft bekend gemaakt dat de Europese release van Disgaea DS, de remake van Hour of Darkness, een weekje langer op zich zal laten wachten dan gepland. De game zal dus niet eind maart verschijnen, maar pas op 3 april in de winkels liggen.



Disgaea DS is een remake van Hour of Darkness welke eerder al op de PlayStation 2 verscheen. De game neemt je mee naar The Netherworld, een wereld donkerder dan de diepste Abyss ver onder de wereld van de stervelingen. Het verhaal begint twee jaar na de dood van koning Krichevskoy als zijn zoon Laharl wakker wordt na een lange slaap, niet wetend dat zijn vader dood is. Samen met zijn sloofje Etna moet Lahard de demonen die strijden om de macht verslaan en zo zijn geboorterecht claimen.

Håkansson per direct weg uit Australië

Jesper Håkansson heeft zijn contract bij het Australische Newcastle Jets laten ontbinden. Vanwege blessureleed en privé-redenen wilde de Deense middenvelder vertrekken uit Australië.

SC Heerenveen liet Håkansson in het seizoen 1999/2000 debuteren in de vaderlandse Eredivisie. Nadien was hij in Nederland actief voor RBC Roosendaal en ADO Den Haag.

Håkansson speelde dit seizoen pas tien wedstrijden in de Australische A-League. De Deen had medio augustus Lyngby BK verlaten voor Newcastle Jets.

Zege voor Heideman op Weissensee

Jan Maarten Heideman heeft op de Weissensee het criterium gewonnen. Een dag nadat hij derde werd in de Alternatieve Elfstedentocht, was Heideman in het winterse Oostenrijk de sterkste in de massasprint.

Shane Dobben nam halverwege de wedstrijd een halve minuut voorsprong, maar de Nieuw- Zeelander werd door Henk Angenent tot de orde geroepen. Ook een ontsnapping van Ingmar Berga en Piet-Jan van Eck mislukte, waarna Heideman in de sprint Berga en René Ruitenberg versloeg.

Bij de vrouwen versloeg Maria Sterk in de sprint medevluchtsters Elma de Vries, Yvonne Spigt en Annelies Passchier.

Seizoen Nieuwenburg voorbij na knieblessure

RTV Rijnmond komt met het bericht dat John Nieuwenburg dit seizoen niet meer op de velden zal verschijnen.

De 29-jarige middenvelder van HFC Haarlem viel afgelopen weekend in de wedstrijd tegen Excelsior uit met een op het oog ernstige knieblessure. Een MRI-scan heeft inmiddels uitgewezen dat Nieuwenburg de voorste kruisband van zijn rechterknie heeft beschadigd.

Ondanks de zoveelste zware knieblessure in zijn loopbaan denkt de voormalig speler van onder meer Sparta Rotterdam en Ajax er niet aan om de handdoek in de ring te gooien. "Ik ben nu 4,5 jaar fit en daar heb ik enorm van genoten. Ik ben er wel kapot van, maar ik ga gewoon door met voetballen", blijft Nieuwenburg strijdbaar.

Trailer Dawn of War 2: "Ork like to smash"

Over een kleine maand komt THQ met de RTS Dawn of War II, een mooi moment om wat uitgebreider te kijken naar de verschillende facties waar je mee zult kunnen strijden. Vandaag kijken we naar de brute Orks die absoluut over een hoop simpele maar brute one-liners beschikken.

Dawn of War II ligt vanaf 20 februari in de winkels.

Dawn of War II neemt ons mee naar het 41e millenium, naar de sub-sector Aurelia, ergens aan de rand van de melkweg. Een aantal oeroude rassen staat daar op het punt een oorlog uit te vechten, niet alleen voor territorium, maar voor het voortbestaan van hun soort. De game krijgt een niet-lineaire singleplayer campaign, waarbij je de stats van je soldaten langzaam kunt verbeteren. Je kunt er ook voor kiezen om samen met een vriend de campaign af te werken.

[AO] Zusjes Williams winnen dubbelspel

Serena en Venus Williams hebben op de Australian Open de damesdubbeltitel in de wacht gesleept. De zussen waren in de finale met tweemaal 6-3 te sterk voor Ai Sugiyama en Daniela Hantuchova.

De druk in de partij lag op de Japanse Sugiyama, die bewust gezocht werd door de zussen Williams. In de eerste set was de Japanse degene die voor het eerst werd gebroken en ook in het tweede bedrijf slaagde ze er geen enkele keer in haar opslag te verzilveren.

Win de schaatshistorie van Nederland op dvd

Een Elfstedentocht lijkt ver weg te zijn, maar de winter is nog niet voorbij, dus wie weet wat februari ons nog zal brengen. Om toch een beetje in de mood te komen hebben we een hele leuke prijsvraag voor jullie waarbij jullie onderstaande dvd's kunnen winnen.


Schaatshistorie van Nederland (4DVD)

Op vier dvd's vind je de mooiste momenten uit de geschiedenis van het langebaanschaatsen en de Elfstedentocht. In ruim zeven uur komen alle hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse schaatshistorie voorbij.

Disc 1: Langebaanschaatsen 1889 - 1989 met daarin onder meer Henk van der Grift, Ard en Keessie, het optreden van Hilbert van der Duim, Hein Vergeer, Leo Visser en ijskoningin Yvonne van Gennip.

Disc 2: 1989 - 2009 Deze DVD behandelt de laatste 20 jaar van het langebaanschaatsen. Falko Zandstra (de gespierde spijker), Ids Postma, Rintje Ritsma (De beer vanLemmer), Gianni Romme (de Man van Mars), Gerald van Velde (, Marianne Timmer (Timmertje), Jochem Uytdehaage, Erben Wennemars, Ireen Wüst en Sven Kramer komen aan bod.

Disc 3: De geschiedenis van de Elfstedentocht. Het is het jaar 1909, de eerste Elfstedentocht wordt gereden. De dominee Minne Hoekstra
komt als eerste over de finish in 13 uur en 50 minuten. Alle winnaars, waaronder Coen de Koning en Evert van Benthem die beide de overwinning tweemaal op hun naam schreven,komen voorbij op deze DVD. Aan de hand van archiefmateriaal, studio interviews en interviews met betrokkenen verdiepen we ons in de geschiedenis van de Elfstedentocht, ‘de tocht der tochten’.

Disc 4: De Elfstedentochtoverwinningen van 1956 tot en met 1997 met daarop onder meer de overwinningen van Evert van Benthem, Reinier Paping en Henk Angenent.

De totale speelduur van deze 4DVDbox is ongeveer 425 minuten, voor de schaatsfan een 'musthave.' De consumentenadviesprijs is ¤ 19,95

100 Jaar Elfstedentocht (2DVD)

Op deze dvd's een uitgebreide terugblik op de tocht der tochten vanaf 1909. De herinneringen aan de laatste Elfstedentochten worden regelmatig opgehaald, niet alleen de winnaars Reinier Paping, Evert van Benthem en Henk Angenent staan in onze geheugens gegrift. De verhalen en de beelden van het grootste volksfeest van Nederland zijn net zo onvergetelijk en belangrijk. Op de dvd's vind je alle sportieve hoogtepunten van ‘de tocht der tochten’. 100 Jaar Elfstedentocht is, net als Schaatshistorie van Nederland, een uitgave van Strengholt MultiMedia i.s.m. het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de NOS.

De totale speelduur van deze 2DVDbox is ongeveer 215 minuten en de consumentenadviesprijs is ¤ 7,95



FOK! mag in samenwerking met Strengholt MultiMedia en MVSP eenmaal de 4DVDbox Schaatshistorie van Nederland weggeven en viermaal de 2DVDbox 100 jaar Elfstedentocht. Wat moet je hiervoor doen? Welk schaatsmoment vergeet jij nooit meer en waarom juist dat moment? Stuur jouw schaatsmoment, met vermelding van je username, naar prijsvragensport@fok.nl. Doe dit wel voor 30 januari 20:00 uur.

WK veldrijden 2012 naar Koksijde

De internationale wielerunie (UCI) heeft de organisatie van het wereldkampioenschap veldrijden in 2012 toegewezen aan het Belgische Koksijde.

Koksijde werd verkozen boven Luxemburg. In 1994 was de Belgische stad ook al het decor van de strijd om de regenboogtruien. Paul Herygers werd toen wereldkampioen.

Volgend jaar zal het WK gehouden worden in het Tsjechische Tabor, in 2011 is Sankt Wendel in Duitsland aan de beurt.

Wel vakantieplannen maar boekingen lopen achter

De vakantieboekingen voor komende zomer zijn achttien procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De wintervakanties blijven dertien procent achter. Maar ondanks de economische crisis willen de Nederlanders wel op vakantie. Ze boeken alleen wat later.

Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

Driekwart van de ondervraagden geeft aan de komende zomerperiode een vakantie van een week of langer te gaan maken. Ruim acht miljoen Nederlanders hebben plannen voor een buitenlandse vakantie. De belangstelling voor het eigen land groeit, vooral bungalowparken zijn populair.

Gezellig op vakantie.  (foto: ANP)

Tieners krijgen paaldansles op school

Eindelijk eens een leuke gymles voor zo'n duizend 14- tot 19-jarigen van het South Devon College in Paignton. Ze kregen namelijk paaldansles van een professioneel paaldanseres in het kader van de "Be Healthy" week. Officieel heette het een "paal fitness demonstratie", maar dat maakte de tieners niets uit.

Oorspronkelijk zou danseres Sam Remmer gratis lesgeven, met als voorwaarde dat ze geschoten beeldmateriaal van de demonstratie mocht gebruiken ter promotie van zichzelf. De school stemde daar mee in, maar uiteraard gingen veel ouders zitten klagen en moest Sam het materiaal verwijderen. Gelukkig snapte de school wel dat dergelijke lessen essentieel zijn voor tieners en dus ging de tweede les door in een besloten zaal.

Uiteraard zijn tieners niet voor één gat te vangen en namen ze hun mobieltjes mee naar de les. Niet lang daarna verschenen de filmpjes van de wulpse lerares op YouTube. Of er ook beelden zijn van wulpse tienermeisjes die de lessen in de praktijk brengen is helaas niet bekend.


Beelden van Sam Remmer tijdens de demonstratie.

Uitslagen Copa del Rey

De Copa del Rey krijgt dit seizoen een nieuwe winnaar. Titelhouder Valencia werd op de valreep uitgeschakeld door Sevilla. FC Barcelona haalde de halve finales wel.

Valencia reisde af naar Sevilla nadat het een week eerder reeds met 3-2 had gewonnen. Toen Carlos Marchena al na acht minuten voor de 0-1 zorgde in Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, leek Valencia uit de problemen te blijven. Met het inbrengen van Diego Capel zorgde Sevilla echter voor meer gevaar, en vlak voor rust maakte Frédéric Kanouté gelijk. Beide teams kregen vervolgens kansen op de voorsprong, maar de 2-1 bleef uit tot de laatste minuut. Verdediger Sébastien Squillaci kreeg daarin zomaar de bal voor zijn voeten na een slecht verdedigde hoekschop. De Fransman aarzelde niet en schoot Los Palanganas naar de halve eindstrijd.

In Camp Nou speelden FC Barcelona en RCD Espanyol wederom een derby. In eigen huis wist Espanyol de koploper in La Liga op 0-0 te houden, maar kon niet voorkomen dat Bojan gisteren vlak voor rust voor de openingstreffer zou tekenen. De kleine aanvaller rondde ook vlak na de thee mooi af, en dus leek het gespeeld. Helemaal toen Gerard Piqué enkele minuten later de 3-0 maakte. Maar Espanyol gaf zich niet zo makkelijk gewonnen, en wist via Ferran Corominas doel te treffen. Toen José Callejón zomaar de aansluitingstreffer mocht maken werd het toch nog spannend. De Blaugrana wisten gezichtsverlies echter te voorkomen.

In de halve finale is RCD Mallorca de tegenstander van Barça. De eilandclub won in eigen huis reeds met 1-0 van Real Betis, alvorens de beide ploegen eergisteren aantraden in Sevilla. In het treffen hield de defensie van Mallorca stand, en bleef het 0-0. In de andere halve eindstrijd is Athletic Club de tegenstander van Sevilla. In Bilbao bleef het een week geleden doelpuntloos tegen Real Sporting de Gijón, en dus moesten de teams nog vol aan de bak. Carmelo González maakte al na één minuut de openingsgoal, maar zag deze vlak voor rust ongedaan worden gemaakt door Gabilondo. Sporting moest toen komen, maar kon dat niet en zag Athletic de winst zelfs pakken door een treffer van David López.

Real Sporting de Gijón - Athletic Club de Bilbao 1-2 (0-0)
Real Betis Balompié - RCD Mallorca 0-0 (0-1)
Sevilla FC - Valencia CF 2-1 (2-3)
FC Barcelona - RCD Espanyol 3-2 (0-0)

Erdogan als held in Turkije ontvangen

De Turkse premier Tayyip Recep Erdogan is vanmorgen vroeg door duizenden mensen toegejuicht op het vliegveld van Istanbul. De Turken prezen hun regeringsleider voor zijn rol in het verhitte debat over Gaza met de Israëlische president Shimon Peres.

De mensen op het vliegveld zwaaiden met Palestijnse en Turkse vlaggen. Ook scandeerden ze de naam van Erdogan.

Erdogan leverde donderdag op het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos felle kritiek op de militaire acties van Israël in de Gazastrook. Erdogan stelde dat in Gaza veel doden zijn gevallen. Nadat Peres Erdogan met geheven vinger had gevraagd wat hij zou doen als elke nacht raketten op Istanbul zouden worden afgevuurd, wilde de Turkse premier opnieuw het woord nemen. Zijn betoog werd echter abrupt afgebroken. Erdogan verliet vervolgens woedend de zaal en liet weten dat hij mogelijk nooit meer terugkeert op het Wereld Economisch Forum.


Met dank aan alarad en TR_SoldieR voor de submit.

Scoutingmeisjes hebben last van recessie

De huidige crisis slaat toe in alle delen van de economie en nu moeten ook de padvindsters er aan geloven. Met de start van februari komend weekend start ook het nationale koekjes-verkoopseizoen van de Amerikaanse scouts. Alleen moet er dit jaar flink bezuinigd worden op de koekjes.

"Om te voorkomen dat de prijzen omhoog gaan, gaat de inhoud omlaag", aldus akela MaryBeth Pinard-Brace. Minder waar voor je geld dus dit jaar, maar waarschijnlijk zullen de meeste mensen niet merken dat er twee koekjes minder in de verpakking zitten.

Vorig jaar draaiden de padvindsters nog een omzet van 700 miljoen dollar (531 miljoen euro). De prijzen van de grondstoffen zijn nu echter met zo'n 30 procent gestegen, waardoor er gesneden moet worden in het verbruik.


Padvindsters krijgen instructies voor de koekjes-verkoop.

Kinderen krijgen te veel zout binnen

Nederlandse kinderen eten te zout, volgens een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Kinderartsen van academische centra roepen de Gezondheidsraad op een aparte richtlijn te maken voor de zoutinname van kinderen. Gevolgen van te veel zout zijn bij kinderen vijftien jaar later nog meetbaar door hoge bloeddruk. De artsen zijn van mening dat de Gezondheidsraad een voorbeeld moet nemen aan Groot-Brittannië, waar voor kinderen andere richtlijnen gelden.

De Gezondheidsraad adviseert maximaal zes gram zout per dag in te nemen, zonder onderscheid tussen volwassenen en kinderen. Voor kinderen en volwassenen geldt dat te veel zout kan leiden tot hoge bloeddruk, wat hart- en vaataandoeningen tot gevolg kan hebben.

Ouders kunnen de bloeddruk van hun kinderen verlagen door ze extra kalium te geven, keukenzout te vervangen door mineraal zeezout en door verse groenten en fruit op te dienen in plaats van kant-en-klaarproducten.

Boek: C. Nicholson - De geschiedenis van Tom Page

Als dierenliefhebber moet je dit boek eigenlijk niet gaan lezen. Om dezelfde reden dat je Animal Planet eigenlijk beter niet op zet. D'r zitten namelijk best wel zielige stukjes in. En toch hoor je het te gaan lezen, want De wonderlijke geschiedenis van Tom Page en zijn olifant is een hartverscheurend èn hartverwarmend relaas over de liefde tussen twee wezens van verschillende soorten. Christopher Nicholson is in staat geweest van heel nabij de intieme band te beschrijven tussen een jochie met een groot hart en zijn gigantische, grijze beschermelinge.

'Maar een derde donorharten wordt gebruikt'

Maar een derde van de geschikte donorharten in ons land wordt getransplanteerd in een Nederlandse patiënt. Dat schrijft Hartpatiënten Nederland in een brandbrief aan minister Ab Klink (Volksgezondheid). De rest van de donorharten verdwijnt naar het buitenland of wordt helemaal niet gebruikt, aldus de organisatie.

"Dit betekent dat een groot aantal geschikte donorharten niet aangewend worden voor levensreddende harttransplantaties en dat kandidaten op Nederlandse wachtlijsten onnodig overlijden," schrijft Hartpatiënten Nederland. De instantie wil dat de minister onderzoek doet naar de "minimale productiecijfers" in centra voor transplantaties.

Hartpatiënten Nederland stelt dat in 2007 33 procent van de 167 geschikt bevonden donorharten daadwerkelijk werd getransplanteerd, terwijl in Duitsland en België respectievelijk 65 en 50 procent van de beschikbare donorharten een nieuwe drager krijgt.

Volgens Hartpatiënten Nederland ging het dat jaar om 55 uitgevoerde transplantaties, vorig jaar was dat aantal terugggelopen naar 31. "Een dreun in het gezicht van de mensen die op de wachtlijst staan", noemt de organisaties dat. De wachtlijst groeide volgens HN in 2008 met 30 procent.

De organisatie wil dat de minister op korte termijn maatregelen neemt om het aantal harttransplantaties in Nederland te verhogen. Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks wil dat Klink dinsdag tijdens het vragenuurtje tekst en uitleg geeft over de brandbrief.

Feyenoord grijpt naast Noorse spits

Feyenoord was al in een vergevorderd stadium met de Noorse spits Mohammed Abdellaoue. De 23-jarige international stond positief tegenover een overgang naar de Stadionclub. De clubs hadden zelfs al een principeakkoord over de transfersom.

Na het vertrek van Gertjan Verbeek en Peter Bosz heeft Feyenoord het proces voor een eventuele overgang stilgezet, om de nieuwe technische leiding niet voor voldongen feiten te plaatsen. Het was de bedoeling om Abdellaoue vast te leggen voor volgend seizoen. De aanvaller stond eerder al in de belangstelling van FC Groningen.

Gudmundsson naar AZ

AZ heeft het IJslandse talent Jóhann Berg Gudmundsson vast weten te leggen. Gudmundsson is niet de eerste IJslander in dienst van AZ. Eerder waren Joey Gudjonsson en Gretar Steinsson spelers bij AZ met wisselend succes.

Gudmundsson is een achttienjarige speler die overkomt van Breidablik. Hij stond ook in de belangstelling van HSV en Coventry City, maar ging op advies van zijn landgenoten naar Nederland. "Eidur Gudjohnsen en Gretar Steinsson hebben me geadviseerd naar AZ te gaan. Ze dachten dat mijn stijl het beste bij die club past. Daarnaast speelde het mee dat Louis van Gaal trainer is. Iedereen in Europa weet dat hij jonge spelers beter maakt."

Wanneer de middenvelder de medische keuring doorkomt, tekent hij vandaag een contract tot de zomer van 2012, met een optie voor nog twee seizoenen. Gudmundsson speelde dit seizoen 22 wedstrijden voor Breidablik, en scoorde daarin zes keer. Ook heeft hij al zijn debuut gemaakt voor de nationale ploeg van IJsland.

Hij zal eerst aansluiten bij Jong AZ. "Dat is met de club afgesproken. Middenin het seizoen is het moeilijk om bij het eerste aan te haken. Maar komend seizoen ben ik volwaardig lid van de selectie."

Ramos maakt seizoen af bij Sparta

Cassio Ramos maakt het seizoen af bij Sparta. De tweede keeper van PSV wil minuten maken, en kan dat gaan doen bij de ploeg van Foeke Booy. De club uit Rotterdam huurt Ramos tot het einde van dit seizoen, aldus de Telegraaf.

Sparta was hard op zoek naar een nieuwe keeper. Eerste doelman Harald Wapenaar is langdurig geblesseerd, waardoor Cor Varkevisser noodgedwongen onder de lat staat. Hij maakt geen goede indruk als keeper van Sparta.

De club zocht al langer een nieuwe keeper. Eerder werd Peter Mollez van KV Kortrijk gepolst voor een overgang naar Rotterdam. Mollez was al akkoord met Sparta, maar de clubs kwamen er niet uit.

Brits ziekenhuis vraagt bisdom om uitdrijving

Een pasgebouwd ziekenhuis in de Britse stad Derby wordt geplaagd door een geest. De in een zwarte mantel gehulde figuur gaat volgens tientallen getuigen dwars door muren en waart over de gangen, vooral in de buurt van het mortuarium. Dat schrijft de krant The Sun vandaag.

De geest jaagt zoveel mensen angst aan dat het ziekenhuis het bisdom heeft gevraagd iemand te sturen om het spook te verdrijven. Voor een officiële uitdrijving moet de bisschop volgens de krant toestemming geven.

Volgens geruchten zou het gaan om de geest van een Romeinse soldaat. Het nieuwe ziekenhuis staat op de plaats van het vorige ziekenhuis, dat in de jaren twintig is gebouwd. Dat pand werd op de restanten van een eeuwenoude Romeinse weg gezet.

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.

DVD: Penelope

Het zal je maar gebeuren, je wordt geboren met het uiterlijk van een varken. Dit alles gebeurt Penelope. Op haar familie, de adellijke Wilhern familie, rust een vloek. Het eerstvolgende meisje dat zou worden geboren zou het uiterlijk van een varken krijgen. Generaties gebeurde er gelukkig niets door de geboorte van allemaal jongens, totdat Penelope (Christina Ricci) werd geboren.

Belgische overheid: overeenkomst Fortis en BNP

De Belgische overheid, Fortis Holding en de Franse Bank BNP Paribas hebben een overeenkomst bereikt over de verkoop van Fortis aan de Franse bank. Dat heeft de Belgische overheid naar buiten gebracht.

In de overeenkomst staat onder meer dat BNP Paribas plannen om de verzekeringstak van Fortis over te nemen, zal staken.

Fortis voerde sinds dinsdag onderhandelingen met de Belgische overheid en BNP Paribas. De Franse bank kwam in oktober vorig jaar met de Belgische staat, destijds de kersverse eigenaar van de Belgische onderdelen van Fortis, overeen een groot deel van de bank- en verzekeringsactiviteiten over te nemen. Een Belgische rechter stak daar een stokje voor omdat beleggers niet op de hoogte waren gebracht van de voorgenomen transacties.

Moderel door 'ordinaire blootshow'

Al seizoenen lang wordt er gepraat over het gebrek aan donkere modellen op de catwalk, en nog altijd zijn bijna alle modellen lelieblank. Ontwerpers vinden vaak dat donkere modellen hun kleren 'te exotisch' maken. Sieradenontwerpster Bibi van der Velden, wier show gisteren de Amsterdam International Fashion Week officieel opende, pakte het gisteren heel anders aan. Zij gebruikte alleen maar donkere modellen.

Een mooi emancipatoir gebaar? Nou nee. Bibi van der Velden, wier collectie in het teken stond van Afrika, had van haar modellen edele wilden gemaakt. Behalve Van der Veldens kettingen droegen ze enkel een klein broekje van batikstof of bikinibroekje van veren en af en toe een als accessoire gedragen dode vogel of schildpadschild. Hun borsten waren bloot.

Als tussendoortje in de show was er nog een Afrikaanse dans van twee net zo blote mannen, die als wilde dieren de catwalk opkwamen.

Afrika is een belangrijk thema in de mode op het moment. In de zomercollecties van Dior, Junya Watanabe en Louis Vuitton zaten allerlei Afrikaanse invloeden. Maar geen blote borsten. Waarom zou dat ook zo zijn? De gemiddelde Afrikaanse vrouw gaat niet topless over straat.

De genodigden van sponsor Fortis, waarmee het grootste gedeelte van de zaal was gevuld, leken de show prachtig te vinden, maar een aantal donkere modemensen in de zaal (en zij niet alleen) voelden zich geschoffeerd door de manier waarop de modellen werden neergezet.

'Het was een klap in mijn gezicht,' zei Tony Jones, eigenaar van het gelijknamige modellenbureau. 'Als je Afrikaanse cultuur op de catwalk laat zien, dan zorg je dat het klasse heeft. Dit was ordinair.'

'Om in 2009, in Amsterdam, vrouwen zo de catwalk op te sturen is ongepast, zei visagist Pernell Kusmus. 'Dat het donkere meisjes zijn, maakt het nog extra vernederend. Die meisjes hebben haast geen werk, dus dan is het van: doe het maar, dan heb je tenminste nog een klus. Ik vind het misbruik. En het bloot had geen enkele functie. Ik kon alleen maar naar die borsten kijken, ik heb geen sieraad gezien.'


Moderel door 'ordinaire blootshow'  (foto: DAG)

Honderden miljoenen euro's nodig voor Gaza

De internationale gemeenschap moet zeker 470 miljoen euro beschikbaar stellen voor noodhulp aan de inwoners van de Gazastrook. Dat stelde VN-topman Ban Ki-moon gisteren tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

Het geld is nodig om de water- en voedselvoorziening te herstellen, noodwoningen en gezondheidsinstellingen te bouwen en andere hulp te verlenen. "De behoeften zijn enorm en veelomvattend", aldus Ban.

Tijdens de drie weken durende oorlog tussen het leger van Israël en Hamas kwamen meer dan 1300 Palestijnen om het leven, onder wie 412 kinderen. Circa 21.000 woningen werden verwoest of zwaar beschadigd.

Aan Israëlische kant vielen dertien doden te betreuren. Drie burgers werden slachtoffer van raketten die door Hamas-militanten waren gelanceerd. Daarnaast vielen er tien doden onder Israëlische militairen. De laatste dagen zijn de spanningen tussen de partijen weer opgelopen.

Honderden miljoenen euro's nodig voor Gaza  (foto: ANP)

De Hoop Scheffer woest over uitgelekt rapport

NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer heeft een onderzoek gelast omdat het Duitse weekblad Der Spiegel een geheim rapport heeft gepubliceerd.

Volgens het weekblad bepleitte de hoogste NAVO-generaal John Craddock om alle drugssmokkelaars aan te vallen, of het nu Taliban zijn of niet.

Het rapport was gestuurd naar generaal Egon Ramms van het NAVO-hoofdkwartier Brunssum en de NAVO-commandant in Afghanistan, David McKiernan. Beiden wilden de oproep niet volgen. Volgens McKiernan zouden zulke aanvallen leiden tot veel meer burgerslachtoffers.

"De secretaris-generaal vindt het onacceptabel dat vertrouwelijke documenten zijn gelekt. Hij heeft direct een onderzoek gelast, dat diepgaand zal zijn", aldus de woordvoerder van De Hoop Scheffer.

5000 liedjes in Rock Band doel voor de lange termijn

Eergisteren gaf MTV aan zijn mediabibliotheek voor Rock Band te willen vergroten naar minstens 5000 nummers in 2009. Nu heeft de baas van Harmonix gezegd dat dit ene doel is voor de lange termijn, en dat dit voor 2009 proberen te halen waarschijnlijk niet mogelijk is. Wel ziet hij potentie voor de toekomst, aangezien Rock Band goed gebruikt kan worden om ook liedjes die verder gaan dan alleen rock aan te bieden in hun game.

Rock Band will be less constrained from a genre standpoint, and I think you will see us starting to branch out into... whether it's country or R&B and jazz or funk, or things of that sort. With the critical mass of the 'rock' core covered, of course we'll keep expanding it, but the critical mass is covered, so now we can start to branch off in ways that haven't made sense in the past but will make sense moving forward."

Spelletjessites niet geschikt voor kinderen

Kinderen spelen op internet het liefst korte spelletjes, die ze vinden op spelletjessites. Maar een groot aantal van die sites bevat games die niet geschikt zijn voor kinderen. Dat stelt stichting Mijn Kind Online naar aanleiding van een onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd.

Spelletjessites (zoals het populaire spele.nl of elkspel.nl) bieden volgens de stichting games aan die zeer gewelddadig zijn en schadelijk kunnen zijn voor jonge kinderen. Een op de acht kinderen heeft wel eens een online spelletje gespeeld dat zij eng vonden of waarvan ze schrokken, zo blijkt uit het onderzoek.

Mijn Kind Online vindt dat de websites een leeftijdsclassificatie moeten invoeren. Ook doen ouders er volgens de stichting goed aan met hun kinderen te praten over hun ervaringen en te voorkomen dat kinderen spelletjes spelen met grof geweld.

Naar aanleiding van bezorgde reacties van ouders onderzocht de stichting het aanbod van online spellen en de ervaringen van kinderen tussen de 6 en 12 jaar daarmee. Daaruit bleek dat alle 8- tot 12-jarigen op internet spelletjes spelen. Van de kinderen van 6 en 7 jaar speelt ongeveer 60 procent online. Ook bleek dat op alle bij kinderen populaire spelletjeswebsites games staan die het stempel 16+ verdienen volgens het PEGI-classificatiesysteem voor games. De sites vermelden die leeftijdsaanduiding niet.

Team Fortress 2 en Day of Defeat: Source gepatcht

Valve is nog steeds hard aan het werk aan Team Fortress 2 en Day of Defeat: Source. Zo kunnen we volgende week het volgende klasse-pakket verwachten voor de scout en Steam Cloud support voor TF2. Nu is er een patch verschenen die een heleboel kleine bugfixes bevat, waarvan je hieronder de hele lijst kan lezen.

Team Fortress 2

* Added percentage to UberCharge HUD panel for the Medic
* Added upgrade progress and levels to Engineer HUD panel for all buildings
* Added mp_tournament_allow_non_admin_restart server ConVar to allow server admin to toggle whether non-admin players can issue the mp_tournament_restart ConCommand on the server. Default is 1 (current behavior)
* Added flag to the gamerules entity so map authors can override the HUD type being used. Allows map authors to force CTF or CP HUD to be used if they mix CTF/CP entities in the map
* Added check in CTF HUD to make sure it doesn't point at disabled capture zones when the player is carrying the flag. Allows map authors to have more than one capture zone for each team in the map
* Changed AutoTeam to give new players to the attackers on attack/defend maps if the teams are even
* Fixed Pyro model not animating in the class menu
* Fixed players getting stuck in the "prepare to respawn..." countdown loop
* Fixed Natascha not getting the proper 75% of damage and slightly increased the strength of Natascha's slowdown
* Fixed teleporter entrance/exit effects being drawn when they don't have a matching teleporter entrance/exit
* Fixed announcer saying "the cart is nearing the checkpoint" after the round has already been won
* Fixed cloaked spies having a particle-beam effect while standing next to a dispenser that's healing them
* Fixed server crash when trying to load a map that contains control points with duplicate index values
* Fixed several materials warnings in the console
* Fixed "Cart.Explode" sound script entry using an unknown sound channel
* Marked the cl_bobcycle and cl_bobup ConVars as cheats


Team Fortress 2 and Day of Defeat: Source

* Fixed clients using reloadresponsesystems, sv_soundemitter_flush, sv_soundemitter_filecheck, sv_findsoundname, and sv_soundscape_printdebuginfo to lag/crash servers


Source Engine

* Fixed client "timeout on mapchange" problem
* Fixed setinfo exploit
* Marked the r_aspectratio ConVar as a cheat


Server Browser

* Renamed "Quick List" to "Map List"
* Removed minimum ping filter from Map List

Unreal Tournament 3 te registreren op Steam + achievements

Unreal Tournament 3 krijgt binnenkort een grote update die nieuwe functies en verbeteringen brengt aan AI, demo recording, server browsing, mod support en meer. Verder krijgt, zoals de titel aangeeft, de game ook 50 achievements zodat alle achievementhoeren ook hard aan de bak kunnen. Als je ergens een exemplaar van UT3 hebt liggen, kan je die gratis toevoegen aan een Steam-account door je cd-key in te voeren.


Achievement Unlocked: Biggest Smile

Gears of War onspeelbaar

De titel doet je misschien iets verwachten met bugs, maar Gears of War voor de pc start gewoon helemaal niet meer op. Iedereen die de shooter gisteren wilde opstarten kwam de foutmelding 'You cannot run this game with moddified executable code, please reinstall' tegemoet. Hetzelfde probleem kwam voor in 2007, en duikt nu weer op. Dit komt blijkbaar omdat het beveiliginscertificaat is verlopen.

Epic zegt dat ze weten dat er een probleem is, en samenwerken met Microsoft om te kijken hoe het zit met het verlopen Windows digital certificate. De oplossing voor nu? De computerklok van je pc terugzetten naar een datum voor de 28e, waarna de game weer wel opstart...

Duizenden solliciteren naar droombaan

Ruim negenduizend mensen uit 160 landen hebben gesolliciteerd naar een droombaan op een Australisch eiland. De staat Queensland bood de aanstelling halverwege januari aan: voor ruim 10.000 euro per maand en een luxeappartement zes maanden op een tropisch eiland de boel in de gaten houden.

Volgens de minister van Toerisme Desley Boyle is de reclamecampagne waarschijnlijk een van de meest geslaagde campagnes ooit, omdat ruim twee miljoen mensen inmiddels de website van Queensland hebben bezocht. "Iedereen heeft het erover. We zijn verrukt over het enorme aantal reacties van Parijs tot Mongolië", aldus de bewindsvrouw gisteren in Australische media.

Belangstellenden kunnen hun videosollicitatie voor het paradijselijke Hamilton Eiland nog tot 22 februari opsturen. De 'winnaar' wordt op 6 mei bekendgemaakt.

Inburgering in Amsterdam is erg duur

Een inburgeringstraject in de gemeente Amsterdam is ongeveer twee keer zo duur als in nabijgelegen gemeenten. In de hoofdstad kost een gemiddeld traject 12.000 euro. Haarlem, Haarlemmermeer en Alkmaar hebben slechts tussen de 5000 en 6000 euro nodig per persoon die een inburgeringscursus volgt.

Dat meldde het tv-programma NOVA gisteravond op basis van eigen onderzoek. Het Rijk draagt maximaal 6000 euro per inburgeraar bij. Doordat de kosten in Amsterdam flink hoger liggen, zit de gemeente dus zelf met een flinke rekening.

SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut zei in NOVA dat de hoge kosten te wijten zijn aan overmatige bureaucratie. Volgens haar houden zich in de hoofdstad zes beoordelingsbureaus, 37 cursusaanbieders en twee gemeentelijke diensten bezig met de inburgering. "Dat kan niet anders dan tot chaos leiden."

Serena Williams grootverdiener

Serena Williams is sinds gisteren de sportvrouw met het hoogste prijzengeld aller tijden. De Amerikaanse tennisster bereikte met haar zus Venus de finale van het dubbelspel bij het Australian Open. Eerder op de dag kwalificeerde de 27-jarige speelster zich al voor de eindstrijd in het enkelspel.

Met dat dubbele dagsucces verzekerde Serena Williams zich van een totaal aan prijzengeld van bijna 23 miljoen dollar (16 miljoen euro). Ze passeerde op de ranglijst der sportieve grootverdieners de Zweedse golfster Annika Sörenstam en de voormalige Amerikaanse toptennisster Lindsay Davenport.

"Ik kan me nog goed mijn eerste tennischeque herinneren", sprak Serena Williams met een glimlach. "Het ging om een bedrag van 240 dollar in 1995 in Quebec. Het is in alle opzichten fantastisch dat mijn loopbaan daarna zo'n grote vlucht heeft genomen."
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.