Amsterdammers niet welkom bij kleine klassieker

Afgelopen woensdagavond zijn tientallen Ajax-supporters door de Rotterdamse politie teruggestuurd naar Amsterdam. Ze waren op weg naar de bekerwedstrijd tussen Jong Feyenoord en Jong Ajax, die in de Kuip gespeeld werd, toen de bus op de A13 stilgezet werd. Ze waren niet welkom bij de 'kleine' klassieker uit angst dat ze op de vuist zouden gaan met Feyenoordfans.

De supporters weigerden vrijwillig terug te keren, waarop de politie hen vanaf de A13 terug richting de hoofdstad dirigeerde. Een woordvoerder van de politie verklaarde: "Ze stelden dat ze vrij naar Rotterdam mochten reizen. Maar dat is niet het geval. Als er gevaar is voor het verstoren van de openbare orde, mogen we mensen weigeren."

De afspraak was dat er geen supporters mee zouden komen omdat de wedstrijd steeds vaker een reden is voor de beide supportersgroepen om elkaar op te zoeken. Bij de 'echte' klassieker is veel politie aanwezig die de groepen uit elkaar houdt, hier zouden de supporters gewoon door elkaar gezeten hebben. Ajax had daarom de aanhang verzocht niet naar de Maasstad te gaan. De enkele Amsterdammers die toch op de tribune hebben gezeten, dropen af na de 1-0 voor Jong Feyenoord. De bekerwedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Jong Feyenoord met 2-0.

De wedstrijd tegen Jong Ajax wordt sinds een aanval op de spelers en trainers van Jong Feyenoord, in 2004, uit veiligheidsoverwegingen meestal in de Kuip gespeeld. Hier kunnen kwaadwillenden onmogelijk bij de spelers komen. Laatst werd nog een competitiewedstrijd tussen de twee uitgesteld, omdat zowel de Kuip, het Kasteel en Woudenstein niet beschikbaar waren.

 Voor sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport