'Maar een derde donorharten wordt gebruikt'

Maar een derde van de geschikte donorharten in ons land wordt getransplanteerd in een Nederlandse patiënt. Dat schrijft Hartpatiënten Nederland in een brandbrief aan minister Ab Klink (Volksgezondheid). De rest van de donorharten verdwijnt naar het buitenland of wordt helemaal niet gebruikt, aldus de organisatie.

"Dit betekent dat een groot aantal geschikte donorharten niet aangewend worden voor levensreddende harttransplantaties en dat kandidaten op Nederlandse wachtlijsten onnodig overlijden," schrijft Hartpatiënten Nederland. De instantie wil dat de minister onderzoek doet naar de "minimale productiecijfers" in centra voor transplantaties.

Hartpatiënten Nederland stelt dat in 2007 33 procent van de 167 geschikt bevonden donorharten daadwerkelijk werd getransplanteerd, terwijl in Duitsland en België respectievelijk 65 en 50 procent van de beschikbare donorharten een nieuwe drager krijgt.

Volgens Hartpatiënten Nederland ging het dat jaar om 55 uitgevoerde transplantaties, vorig jaar was dat aantal terugggelopen naar 31. "Een dreun in het gezicht van de mensen die op de wachtlijst staan", noemt de organisaties dat. De wachtlijst groeide volgens HN in 2008 met 30 procent.

De organisatie wil dat de minister op korte termijn maatregelen neemt om het aantal harttransplantaties in Nederland te verhogen. Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks wil dat Klink dinsdag tijdens het vragenuurtje tekst en uitleg geeft over de brandbrief.