FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 januari 2009

Manchester City koopt Bellamy

Het door de Abu Dhabi United Group overgenomen Manchester City heeft na Nigel de Jong en Wayne Bridge zijn derde transfer van deze winterstop binnen. De officiële website van Manchester City meldt vandaag namelijk dat Craig Bellamy hen zal versterken.

Hierdoor zal Bellamy verenigd worden met zijn oude coach Mark Hughes, waarmee hij ook al bij de Blackburn Rovers heeft samengewerkt. "Ik verheug me erop om wederom met Craig samen te werken", weet manager Mark Hughes op de Man City-website te melden. "Hij is een uitstekende speler met specifieke kwaliteiten die momenteel bij ons ontbreken. Hij is een goede en snelle afmaker, een enthousiaste speler, beschikt over een geweldige mentaliteit en is een aanvulling op onze huidige selectie."

Manchester City was niet de enige ploeg met interesse in Bellamy, ook Tottenham Hotspur zat achter de spits uit Wales aan. De club uit Londen bood net als Manchester City 16 miljoen euro voor de spits. De keuze ging echter naar Manchester City omdat Bellamy uitkeek naar een nieuwe samenwerking tussen hem en coach Mark Hughes, met wie hij ook al bij de Blackburn Rovers en het nationale elftal van Wales heeft samengewerkt.

Bolt blaft naar je toe deze winter!

Rondom de meeste animatiefilms van Disney verschijnen ook de bijbehorende video games. Zo ook voor Bolt. Superhond Bolt is een Duitse herder die zijn hele leven voor een televisieshow gewerkt heeft en die denkt dat hij superkrachten bezit. In de game kun je als Bolt superkrachten gebruiken, inclusief laser vision en superblaf. Bolt komt op 6 februari uit op PlayStation 2 en 3, Nintendo DS en Wii, Xbox 360 en PC.

The Stig ontmaskerd door bouwvakker

Een van de meest gestelde vragen ter wereld is nu eindelijk beantwoord. Na jaren giswerk, heeft 'The Stig' zichzelf verraden. De man die zichzelf wekelijks voor het populaire tv-programma Top Gear in een witte raceoverall hijst, is niemand minder dan Ben Collins.

De 33-jarige Collins is een professionele stuntman. Daarnaast doet hij ook nog eens aan autoracen. Op een houtje hoeft hij niet te bijten, want alleen al met stuntwerk verdient Collins 165.000 euro per jaar. Ondanks dat woont de legendarische, immer zwijgende Stig in bescheiden villa van 330.000 euro en rijdt hij in een simpele middenklasser. En dat terwijl hij bijna Formule 1-coureur was geworden.

Het was een bouwvakker die de ware identiteit van de stuntman wist te achterhalen. Bij een klus in Collins' huis stuitte de arbeider namelijk op de witte handschoenen en dito overall van The Stig. Daarnaast had The Stig zichzelf al verraden. Bij een galerie te Bristol liet hij namelijk een kleine oplage drukken van een foto van The Stig in actie.

Collins is overigens al vijftien jaar actief als stuntman. Onlangs was hij nog te zien in de James Bondfilm 'Quantum of Solace', waar hij acteur Daniel Craig verving tijdens gevaarlijke scènes.

 


The Stig is goed voor vele hilarische quotes van Jeremy Clarkson

SNS Bank gebruikt garantieregeling Bos

SNS Bank gaat gebruikmaken van de garantieregeling van minister Wouter Bos van Financiën. De bank wil een obligatielening uitgeven van ten hoogste 2 miljard euro, welke wordt gegarandeerd door de Nederlandse staat.

SNS Bank maakte dat maandag bekend. Volgens de bank, onderdeel van het financiële concern SNS Reaal, volgt de stap op overleg van afgelopen vrijdag van de financiële sector met het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank. De Nederlandse financiële sector zegde toen toe gebruik te gaan maken van de garantieregeling van ten hoogste 200 miljard euro.

Eerder al maakten de zakenbank NIBC en autoleasebedrijf Leaseplan gebruik van de regeling van Bos.

Grosjean testcoureur Renault

De Fransman Romain Grosjean zal het komende jaar reservecoureur zijn voor Renault. Tevens zal Grosjean ingezet worden voor testwerkzaamheden.

Dit nieuws werd tijdens de presentatie van de nieuwe Renault R29 bekend gemaakt. Dit betekent voor de Braziliaan Lucas di Grassi het einde van zijn rol als reservecoureur bij het Franse team. Renault maakte tevens bekend dat Davide Valsecchi, Charles Pic en Marco Sörenson zijn toegevoegd aan het 'driver-development-scheme' voor 2009.

'Ferrari F60 illegaal'

Volgens het tijdschrift 'Auto Motor und Sport' zou de Ferrari F60 niet voldoen aan de technische reglementen voor 2009 en daardoor illegaal zijn. De uitlaat van de F60 zou niet voldoen aan de reglementen.

De uitlaat van de F60 steekt uit het bodywork en dat is volgens artikel 3.8.4 van het technische reglement niet toegestaan. De andere teams die hun bolide al gepresenteerd hebben, hebben de uitlaat wel binnen het bodywork gelaten. Volgens Auto Motor und Sport zou een eventuele aanpassing geen grote problemen opleveren voor de ontwikkeling van de nieuwe Ferrari.

Met dank aan sasquatsch voor de submit

Marc Dutroux maakt profiel Facebook aan

Bijna iedereen is tegenwoordig wel te vinden op profielensites als Facebook, MySpace of Hyves. Omdat het gros van de leden bestaat uit minderjarigen, kon Marc Dutroux natuurlijk niet achterblijven. De Belgische pedofiel besloot dan ook een profiel aan te maken op Facebook.

Aangezien Dutroux in zijn cel niet de beschikking heeft over internet, lijkt het hier te gaan om een flauwe grappenmaker. De grap is echter een beetje geëscaleerd, want inmiddels is er op Facebook een groep opgericht tegen de kindermoordenaar. Maar liefst 3.723 personen hebben zich aangesloten bij de groep mensen die klagen dat Dutroux "zomaar bij onze privé-gegevens kan". 

Wie vrienden wil worden met Marc Dutroux heeft pech. De site heeft zijn profiel afgelopen zaterdag uit hun bestand verwijderd.

Liquidaties op straat in Moskou

Een bekende mensenrechtenadvocaat en een journaliste zijn maandag in een drukke straat in het centrum van Moskou op klaarlichte dag geliquideerd.

De nog onbekende dader raakte de jurist Stanislav Markelov en de verslaggeefster Anastasia Baburova volgens diverse bronnen in het hoofd. Markelov bezweek ter plaatse aan de verwonding in zijn achterhoofd, Baburova overleed later in het ziekenhuis.

Nieuwe karakters in DLC Mortal Kombat vs. DC Universe

In een interview met de directeur van Microsofts Ontwikkelafdeling, Major Nelson, heeft Ed Boon onthuld dat via DLC nieuwe karakters naar Mortal Kombat vs. DC Universe zullen komen. Midway hoopt dat het karakters uit beide kampen zal bevatten.

Volgens het interview worden de karakters uitgebracht in paren, waarschijnlijk met het idee om de twee kampen gelijk te houden en dat zowel de Mortal Kombat fan als de DC Universe fan blij zullen zijn met de DLC. Om welke karakters het gaat vertelt Boon niet in het interview aangezien de DLC nog steeds in de beginstadia zijn.

Veel is er nog niet bekend dus over de DLC. Of het slechts nieuwe karakters betreft of dat er mogelijk ook nieuwe moves of extra single player modi bij komen is niet bekend en daar kunnen we tot op heden slechts naar gissen. We houden je op de hoogte.

Yolanthe krijgt rol in Voetbalvrouwen

Yolanthe Cabau van Kasbergen krijgt een rol in de nieuwe serie afleveringen van de RTL-serie Voetbalvrouwen. Dat liet de vriendin van Jan Smit vanavond weten in RTL Boulevard.

Ze gaat de rol spelen van Kate, de visagiste die de make-up verzorgt van de voetbalvrouwen. Yolanthe: "Geweldig dat ik dit jaar de kans krijg om me verder te ontwikkelen als actrice. Persoonlijk vind ik Voetbalvrouwen een van de leukste series. Ik voel me dan ook vereerd dat ik het team mag komen versterken."

Ze heeft het momenteel erg druk en heeft dan ook weinig tijd om te genieten van haar nieuwe huis, samen met Jan. "We zien elkaar niet zo vaak, maar proberen wanneer het kan tijd voor elkaar vrij te maken. Ik presenteer nu ook het kinderprogramma Het ei van Columbus en speel een rol in de nieuwe Mega Mindy-film, en verblijf vaak in hotels. Dan komt Jan wel eens bij me slapen zodat we toch samen kunnen zijn", aldus Yolanthe.

Haai gejat uit dierenzaak

Een man uit New York heeft tijdens een winkeldiefstal iets wel heel bijzonders buitgemaakt. De man heeft namelijk een haai meegenomen uit een dierenwinkel, zonder hiervoor te betalen.

Op twaalf december nam Elbert Starks de haai uit een aquarium in Lynbrook, in Long Island. Om ontdekking te voorkomen, verborg de dertigjarige man de gevaarlijke vis in zijn jas. Eenmaal bij zijn huis aangekomen, liet Starks de haai in zijn eigen aquarium plonzen.

Toen agenten bij een huiszoeking het hele huis van de dief overhoop haalden, stuitten zij ook op een paling die ruim twee weken geleden was gekocht met een gestolen creditcard. "De beschuldigde heeft duidelijk een voorliefde voor vissen, maar hij heeft toch een paar slechte beslissingen genomen", aldus Brendan Jones, een werknemer in de dierenwinkel.


Deze dierenwinkel heeft ook een ruim assortiment, maar een haai?

Seizoen voorbij voor Wennemars

Voor Erben Wennemars zit het seizoen erop. De schaatser raakte afgelopen weekend geblesseerd bij een val op de 500 meter, tijdens de WK sprint.

Hij heeft daarbij een spier in de liesstreek afgescheurd en rond de buik zijn spieren ingescheurd. Zijn blessure leek aanvankelijk mee te vallen, maar uit een MRI scan is gebleken dat het toch ernstig is.

Hierdoor mist de schaatser niet alleen de skate-off, maar ook het WK afstanden in Vancouver. Morgenmiddag zal hij verdere uitleg geven over de situatie.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport.

Testdag Portimao 19-01-2009

Sebastien Buemi heeft tijdens de eerste natte testdag in het Portugese Portimao de snelste tijd gereden. De Zwitser stuurde zijn Toro Rosso van 2008 naar een tijd van 1.41.528. Op de tweede plaats met een achterstand van 4,5 seconde eindigde Pedro de la Roso in de nieuwe McLaren. Er wordt nog tot 22 januari getest in de Algarve.

Tijden dag 1 Portimao

Pos.RijderTeamTijdRonden
1S. BuemiScuderia Toro Rosso01:41.52865
2P. de la RosaMcLaren01:46.07628
3N. HulkenbergWilliams01:46.33528
4N. Piquet jr.Renault01:48.90733
5K. KobayashiToyota01:50.98946

Burnout Paradise The Ultimate Box racet pas in februari

EA wist ons dolblij te mailen dat 5 februari heel, heel, heel, heel speciaal wordt. Deze dag is namelijk de dag dat EA Games en Criterion Games Burnout Paradise The Ultimate Box uitbrengen! En de game is zo speciaal, want Burnout maakt dan zijn PC-debuut. Genoeg redenen om van 5 februari een nationale feestdag te maken.

Enfin, wat houdt Burnout Paradise The Ultimate Box eigenlijk precies in? The Ultimate Box bevat naast de originele game ook de 'Party'-addon - die overigens ook apart verkrijgbaar is voor de mensen die Burnout Paradise al in bezit hebben - en de al eerder uitgebrachte downloadable content, Cagney en Bikes.

De 'Party-addon' is een echte partgame-versie van Burnout Paradise. Het is een offline-multiplayer speltype waarin spelers tegen elkaar kunnen racen, maar ook elkaars stunten overtreffen. Het bevat tientallen opdrachten, die bedoelt zijn voor maximaal acht spelers. Genoeg redenen om er een feestje van te bouwen.

Even exclusief nieuws voor de PlayStation 3-versie: deze versie bevat het nieuwe Burnout Paradise Network. Dat is een live nieuwspagina waar spelers het laatste Burnout-nieuws kunnen lezen. Tevens kun je contact opnemen met je vrienden.

Rijkaard: "Geniet van mijn sabbatjaar"

Frank Rijkaard staat open voor een nieuwe club, maar voorlopig geniet de trainer van zijn sabbatical.

Feyenoord hoeft om die reden dan ook niet bij hem aan te kloppen. "Dan staat mijn telefoon uit, ik heb niet voor niets een sabbatical genomen," aldus Rijkaard. Hij deed die uitspraak in een interview nadat hij het eerste exemplaar van Fighting for Success in ontvangst had genomen. Dat is het boek van en over oud-bokser Arnold Vanderlyde.

"Voor het komende seizoen sta ik wel weer open voor een baan in de voetballerij, denk ik. Alles kan leuk zijn, al verkies ik een club wel boven een bond. Maar voorlopig speelt er niets en concrete plannen heb ik al helemaal niet," vervolgt Rijkaard. "Niets doen kan zeer nuttig zijn, zolang je dat nietsdoen met een knipoog neemt. Je wordt er alleen niet fitter van uitgeruster van. Ik mis de dagelijkse beweging een beetje. Daarentegen heb ik nu wel de tijd om wat persoonlijke zaken te regelen."

'Viva Viva Casablanca' Fons in FOK!radio

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Hij kon even nie internetten nie en nie bellen nie, maar vanavond zit hij wel in FOK!radio: zanger Fons die in de reclames van KPN bekend werd met het liedje 'Viva Viva Casablanca'. Acteur Albert 'Casanova' van Benthem wordt nu ook zanger en gaat zelfs touren. Hoe heeft hij dat platencontract gekregen? En lijkt hij een beetje op Fons uit de reclames? We vragen het hem zelf. Luisteren dus, vanavond live vanaf 20:00 uur! Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

Wat vond jij van de KPN-reclame met Fons?
Stem nu hier op de poll (rechts onder in beeld)

'Hoe is het nu eigenlijk met...?' Die vraag stellen we ons regelmatig. Vanavond bellen we met iemand die zelfs mod is geweest, maar inmiddels bij 'de concurrent' zit. Daarnaast had hij ook weleens een ruzietje hier en daar op FOK!. Wie het is, hoor je vanavond.

Daarnaast bellen we natuurlijk met BrandX voor een update uit de PR, Shmoopy over het forum en Sj0rSz over FOK!sport.

Onze nieuwe studio in Tilburg is af! Beeldmateriaal staat op onze Hyve. Meld je dus aan voor http://fokradio.hyves.nl !

Je kunt ook meepraten via Skype. Je kunt ons bellen op actionradiolive. Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?

FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.
Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC


Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

[Upd] Seizoen Wennemars voorbij

Erben Wennemars doet definitief niet mee aan de skate-off om een plek op de WK allround in Hamar.


De blessure die de sprinter afgelopen weekeinde overhield aan een val op de 500 meter bij de WK sprint valt mee, maar hij is niet fit genoeg om morgen en woensdag in Heerenveen te starten.

Koen Verweij en Bob de Jong meldden zich al eerder af.

Update 19:54:
Voor Erben Wennemars zit het seizoen erop. Zijn blessure leek aanvankelijk mee te vallen, maar uit een MRI-scan is gebleken dat het toch ernstig is. Hierdoor mist Wennemars niet alleen de skate-off, ook het WK Afstanden in Vancouver moet hij missen. Wennemars gat zich nu richten op volgend seizoen, wat zijn laatste wordt. Wennemars zal dinsdagmiddag verdere uitleg geven over zijn situatie.

Venetica biedt screenshots en informatie aan

Dit jaar komt er weer een nieuwe RPG aan. Het is niets anders dan Venetica voor de Xbox 360 en de PC! Deck 13, de ontwikkelaar van de game, is zeer enthousiast over de game en hoopt dat iedereen het spel leuk gaat vinden. Het verhaal is in ieder geval al vrij indrukwekkend. In het spel speel je met Scarlett, de dochter van de dood. Het is haar missie de wereld te verdedigen tegen een necromancer die de hele wereld wil vernietigen.

Scarlett heeft de vaardigheid om de Twilight World te enteren. 'De wereld van de dood', zo wordt 'ie althans genoemd, zit vol met allerlei doden (goh, daar zijn we ook al achter gekomen...). Scarlett kan met die doden communiceren en zo leert ze een aantal skills. Deze skills zijn erg onnatuurlijk, aangezien de skills uit de wereld van de dood komt...

Een grappig voorbeeld van hoe het te werk gaat: Scarlett heeft vroeg in de game, dus niet in de Twilight World, een jongen geholpen. Later, in de Twilight World, komt ze die jongen tegen. Hij is echter dood, zij kon er niks aan doen. Maar, om verder in de Twilight World te komen, moet je een aantal dingen oplossen. Deze doden (dus ook die jongen die dood is) kunnen je helpen om in de game verder te gaan.

De wereld zit echter niet vol met mensen die je hebt geholpen. Zo zijn de slaven van de necromancer Viktor bloeddorstig en willen dus jouw lichaam met jouw bloed daarin. De slaven die je al eerder in 'de wereld van het leven' hebt vermoord, kom je weer tegen in de Twilight World. De game zit dus vol met allerlei gameplayverrassingen, die erg logisch in elkaar zitten.


[NHL] Blue Jackets verslaan Canucks

De Columbus Blue Jackets hebben hun uitwedstrijd tegen de Vancouver Canucks gewonnen na een shoot-out. In een zeer gelijkopgaande wedstrijd gaf aanvoerder Rick Nash, weer terug na een blessure, de doorslag.

De Blue Jackets-captain, die vier wedstrijden miste vanwege een knieblessure, maakte een goal en twee assists. Bovendien scoorde hij de winnende shoot-outtreffer. "Er is een reden dat hij captain is. Hij is verbaal niet geweldig, maar hij geeft het goede voorbeeld en werkt hard," liet nieuwkomer Jason Williams weten.

Williams zelf scoorde in reguliere tijd en in de shoot-out. Columbus kwam in de wedstrijd met twee goals achter, maar later zelfs met twee goals voor. Beide keren werd er echter snel gelijkgemaakt waardoor een shoot-out nodig was. Daarin waren de Blue Jackets de sterksten. Voor de Blue Jackets scoorden verder Manny Malhotra, Rafi Torres en verdediger Mike Commodore.

Columbus-coach Ken Hitchcock wist niet zeker of hij Williams wel het ijs op moest sturen in de derde periode. Zijn rechter oog zat dicht door een zwelling na een stick in zijn gezicht halverwege de derde periode. Daarvoor werd hij gehecht. "Het probleem was dat hij maar één oog had", vertelde Hitchcock over Williams, die pas vorige week bij het team kwam na een ruil met de Atlanta Thrashers. "Ik vroeg hem of hij kon zien, en hij zei ja. Ik heb hem dus laten gaan."

Uitslagen NHL

ThuisUitScore
Vancouver CanucksColombus Blue Jackets5-6 (SO)
Pittsburgh PenguinsNew York Rangers3-0
Colorado AvalancheCalgary Flames6-2
Edmonton OilersPhoenix Coyotes3-6

[NHL] Lemieux terug in NHL

Claude Lemieux (43) keert terug in de NHL. Na een aantal jaren van afwezigheid waarin hij in China speelde, werd hij begin dit seizoen toegevoegd aan de selectie van AHL-team Worcester Sharks. Nu is Lemieux zelfs opgeroepen naar de San Jose Sharks die in de NHL spelen.

De Sharks zullen hopen dat Lemieux met zijn ervaring weer iets meer stabiliteit in de prestaties kan aanbrengen. De Sharks begonnen zeer sterk aan het seizoen en haalden in hun eerste dertig wedstrijden een recordaantal punten. De laatste periode hebben de Sharks het iets moeilijker, aangezien elk team goed wil spelen tegen de Sharks om te kijken hoe ver ze als team zijn. Desondanks staan de Sharks nog steeds bovenaan in de NHL, maar Boston zit ze met één punt achterstand op de hielen.

Lemieux is een ware legende in de NHL. In totaal won hij vier Stanley Cups en was hij éénmaal playoff MVP. Lemieux heeft echter ook een reputatie als één van de smerigste spelers in de NHL. In een ESPN-show werd hij uitgeroepen tot meest gehate NHL-speler aller tijden. Tijdens een gevecht tegen Calgary Flames-speler Jim Peplinski beet Lemieux, toen in dienst van de Montréal Canadiens, de vinger van zijn tegenstander af. Ook maakte hij zich niet populair bij een body check aan het adres van Detroit Red Wings-speler Kris Draper, die daarbij zijn kaak, neus en oogkas brak. Draper moest vervolgens een gezichtsreconstructie ondergaan. Dit heeft een groot deel van de rivaliteit tussen de Colorado Avalanche, waar hij toen voor speelde, en de Red Wings veroorzaakt.

Bromfietsexamen vanaf 2010

De kogel is door de kerk. Het nieuwe praktijkexamen voor bromfietsers wordt op 1 januari 2010 ingevoerd. Verkeersminister Camiel Eurlings meldde dat vandaag aan de Tweede Kamer.

Het bijbehorende rijbewijs gaat minstens 390 euro kosten, voor een examen van drie kwartier en vier lessen. Voor vierwielige brommobielen liggen de kosten hoger: 650 euro voor een half uur durend examen en acht lessen.

Als er extra lessen nodig zijn, zullen de kosten stijgen, waarschuwt de bewindsman. Het praktijkexamen wordt ingevoerd vanwege het relatief hoge aantal ongevallen met de vaak jongere bromfietsers. De invoeringsdatum is gekozen om de betrokken branche de nodige tijd te geven zich voor te bereiden.

Eidos komt met 's werelds kleinste held

Eidos komt samen met IO Interactive, bekend van Hitman en Kane & Lynch, met een geheel nieuwe game. Dit keer gaat het niet om bad guys die hun leven zo'n beetje verpest hebben, maar hier gaat het om 's werelds kleinste held! Mini Ninjas is de naam van IO Interactives nieuwste game. De naam verraadt al dat de game om ninja's gaat.

Eidos komt met de magische woorden: "Bereid jezelf voor op een nooit eerder gezien Ninja-avontuur!" Dat belooft veel goeds, maar waar gaat de game eigenlijk over? Hiro, een kleine ninja, gaat op een grootse zoektocht. Hij moet namelijk de harmonie herstellen in een wereld die een beetje naar de klote is. Door je Ninja-opleiding kun je al een aantal vaardigheden uitvoeren en zo kun je de Samurai verslaan. Uiteindelijk land je bij de Samurai Warlord in zijn eigen fort: The Evil Fortress of Doom.

IO Interactive is er in ieder geval zeer blij met deze game. Dus ook Niels Jřrgensen, General Manager van IO Interactive:

"Mini Ninjas is voor ons echt een speciaal spel. Het hele team is er enthousiast over, omdat het op zoveel gebieden uniek is. Van de kunststijl tot de personages en de diepgang van het spel – Mini Ninjas oefent een speciale aantrekkingskracht uit die jong en oud aan het scherm zal kluisteren."

Dat wordt nog eens wat. Mini Ninjas wordt in de herfst van het jaar 2009 verwacht voor de Xbox 360, PlayStation 3, PC, Nintendo Wii en de Nintendo DS. Zie hieronder de eerste trailer.

Boom vol vertrouwen naar WK

Lars Boom is voldoende hersteld om een serieuze rol te spelen in het Wereldkampioenschap Veldrijden over twee weken in het Brabantse Hoogerheide.

Materiaalpech voorkwam gisteren dat het multitalent voor de prijzen reed in de Wereldbekerwedstrijd in Roubaix. Hij werd zesde. De wedstrijd werd gewonnen door de Belg Erwin Vervecken. Zijn landgenoot Sven Nijs stelde met een derde plaats zijn eindoverwinning in het Wereldbekerklassement veilig.

De Nederlander had een goede start op het modderige parcours maar kreeg halverwege pech toen twee stukken hout het onmogelijk maakten de schoenen vast op de pedalen te klikken.
“Ik kon er niet mee door blijven rijden. Helaas kon ik daarna niet meer meedoen om de zege. Ik viel later op de trap ook nog een keer.”

De Nederlands Kampioen Veldrijden én op de weg blesseerde zijn elleboog en schouder eind december in Loenhout. Hij liet zijn hernieuwde vorm al zien in Surhuisterveen en het Nederlands Kampioenschap maar daar waren de grote Belgische concurrenten niet aanwezig. “Dit was mijn eerste echte koers na mijn val waar iedereen was. Zonder die pech doe ik mee voor de overwinning. Ik voel me goed, mijn wond aan de elleboog is ook bijna dicht. Ik zie geen problemen.”

Schorsing voor Wetzel

André Wetzel, de trainer van ADO Den Haag, zit komende donderdag tijdens de bekerwedstrijd tegen FC Twente op de tribune. De KNVB heeft Wetzel voor een wedstrijd geschorst vanwege zijn aanmerkingen op scheidsrechter Ruud Bossen afgelopen zaterdag.

Wetzel had Bossen in de rust van de competitiewedstrijd tegen Heracles (2-2) aangesproken omdat de trainer van ADO het oneens was met een aantal beslissingen van de scheidsrechter. Bossen vond dat de trainer te ver ging en stuurde hem vervolgens naar de tribune.

Wildplassende agent betrapt

Je zult verwachten dat agenten weten dat ze het goede voorbeeld moeten geven, maar ook voor de politie kan dat soms knap lastig zijn. Zo ook voor een motoragent die blijkbaar op knappen stond. Hij kon het dan ook niet laten zijn blaas te legen tegen een muur.

Dit alles zag de 14-jarige Ralff Olislagers die in de les zat op de Maastrichtse Theresiaschool. Hij zag de agent van de motor af stappen en de fout in gaan. Hij bedacht zich geen moment en maakte met zijn mobiele telefoon een foto van de plassende agent.

Deze foto stuurde hij vervolgens naar het Limburgs Dagblad die het vandaag publiceerde. De politie gaat onderzoeken wie dit geweest is. "Mocht dit echt waar zijn, dan zullen wij passende maatregelen treffen. Wij nemen dit hoog op, want burgers worden daar ook voor bestraft", aldus een woordvoerster in de krant.

Illegaal downloaden leidt tot welvaartswinst

Het illegaal dowloaden van muziek, films en games leidt tot "een aanzienlijke welvaartswinst". Dat blijkt uit een onderzoek van TNO, SEO Economisch Onderzoek en het Instituut voor Informatierecht naar de economische en culturele gevolgen van het downloadverkeer.

De uitkomsten werden vandaag bekend gemaakt. De maatschappij als geheel profiteert van de grote groep mensen die na het downloaden overgaat tot de koop van dvd's, games of muziek. Er zijn namelijk veel downloaders die anders nooit tot aanschaf zouden zijn overgegaan. Dit economische effect is groter dan de daling van de omzet uit de verkoop van cd's, dvd's en games, concluderen de onderzoekers.

Mensen die wel eens downloaden kopen gemiddeld evenveel muziek, meer dvd's en meer games dan mensen die nooit downloaden. Ook gaan downloaders meer naar concerten en kopen ze meer merchandise. Er zijn verder veel mensen die downloaden om nieuwe muziek te leren kennen en eventueel te kopen als zij bevalt. Bekende artiesten lijken dus meer schade te ondervinden, terwijl relatief onbekende artiesten kunnen profiteren wanneer het uitwisselen van bestanden hun bekendheid vergroot.

Zo'n 4,7 miljoen Nederlandse internetgebruikers van 15 jaar en ouder hebben in de afgelopen twaalf maanden wel eens onbetaald gedownload. Burgers zien het downloaden en delen van muziek, films en games als algemeen maatschappelijk aanvaard, stelden de onderzoekers vast.

De NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie, is het niet eens met de onderzoekers. De 'welvaart' waar de onderzoekers het over hebben, is volgens de NVPI iets anders dan de toegevoegde economische waarde die leidt tot werkgelegenheid, belastingopbrengsten en investeringen in nieuw talent en cultuur.

"Dat consumenten 'welvaart' genieten op het moment dat zij een product dat in de winkel ligt gratis krijgen, is evident", aldus directeur Paul Solleveld. "Je spaart immers geld uit. Maar het product moet nog wel gemaakt worden en dat betekent natuurlijk wel dat er ergens voor betaald moet worden."

Omrop Fryslân best bekeken regionale zender

Omrop Fryslân plukt de vruchten van de nieuwe televisieprogrammering die tegenwoordig al om 17.00 uur begint. De zender weet sinds november 15 procent meer publiek aan zich te binden en is nu de best bekeken regionale omroep van Nederland.

Dit maakte hoofdredacteur Hans Snijder vandaag bekend. Een woordvoerster van Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (Roos) bevestigt dat Omrop Fryslân in de top drie Omroep Zeeland en de Limburgse zender L1 naar respectievelijk de tweede en derde plaats heeft verdrongen.

In de eerste week van 2009 keken de Friezen tussen 17.00 en 19.00 uur zelfs meer naar Omrop Fryslân dan naar de landelijke en commerciële zenders, tonen de cijfers van Stichting KijkOnderzoek aan. Dagelijks kijken er volgens Snijder bijna 200.000 Friezen naar programma's als Hjoed en Hea!. Op de radio was Omrop Fryslân al marktleider.

Volgens Snijder is het met vaste programma's op vaste tijden gelukt meer mensen te binden aan de Friese televisie. De omroep is nog niet klaar met de hervorming van de programmering. Het Friese journaal Hjoed krijgt vanaf 2 februari een editie S van vijf minuten om 17.00 uur, een normale editie M van tien minuten om 18.00 uur en een editie L van twintig minuten om 19.00 uur. In deze lange uitzending wordt het nieuws uitgediept.

Eyeworks blundert bij Nationale IQ-test

Televisieproducent Eyeworks heeft tijdens de voorbereidingen van het BNN-programma De Nationale IQ-test geblunderd door fotograaf Peter Blok uit te nodigen in plaats van acteur Peter Blok. De fout kwam vandaag aan het licht.

Dit heeft een woordvoerster van BNN maandag gezegd. Een redacteur van Eyeworks had acteur Peter Blok willen uitnodigen voor de live-uitzending op woensdag 28 januari, maar mailde de uitnodiging per ongeluk naar de fotograaf Peter Blok.

"Er is sprake van een menselijke fout en dat bij de IQ-test. Eyeworks is er niet blij mee", zegt de woordvoerster van BNN, die laat weten dat de acteur niet beschikbaar is voor de uitzending en dat ook de uitgenodigde fotograaf niet voor hem in de plaats komt.

Illegaal downloaden leidt tot welvaartswinst

Het illegaal dowloaden van muziek, films en games leidt tot "een aanzienlijke welvaartswinst". Dat blijkt uit een onderzoek van TNO, SEO Economisch Onderzoek en het Instituut voor Informatierecht naar de economische en culturele gevolgen van het downloadverkeer.

De uitkomsten werden vandaag bekend gemaakt. De maatschappij als geheel profiteert van de grote groep mensen die na het downloaden overgaat tot de koop van dvd's, games of muziek. Er zijn namelijk veel downloaders die anders nooit tot aanschaf zouden zijn overgegaan. Dit economische effect is groter dan de daling van de omzet uit de verkoop van cd's, dvd's en games, concluderen de onderzoekers.

Mensen die wel eens downloaden kopen gemiddeld evenveel muziek, meer dvd's en meer games dan mensen die nooit downloaden. Ook gaan downloaders meer naar concerten en kopen ze meer merchandise. Er zijn verder veel mensen die downloaden om nieuwe muziek te leren kennen en eventueel te kopen als zij bevalt. Bekende artiesten lijken dus meer schade te ondervinden, terwijl relatief onbekende artiesten kunnen profiteren wanneer het uitwisselen van bestanden hun bekendheid vergroot.

Zo'n 4,7 miljoen Nederlandse internetgebruikers van 15 jaar en ouder hebben in de afgelopen twaalf maanden wel eens onbetaald gedownload. Burgers zien het downloaden en delen van muziek, films en games als algemeen maatschappelijk aanvaard, stelden de onderzoekers vast.

De NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie, is het niet eens met de onderzoekers. De 'welvaart' waar de onderzoekers het over hebben, is volgens de NVPI iets anders dan de toegevoegde economische waarde die leidt tot werkgelegenheid, belastingopbrengsten en investeringen in nieuw talent en cultuur.

"Dat consumenten 'welvaart' genieten op het moment dat zij een product dat in de winkel ligt gratis krijgen, is evident", aldus directeur Paul Solleveld. "Je spaart immers geld uit. Maar het product moet nog wel gemaakt worden en dat betekent natuurlijk wel dat er ergens voor betaald moet worden."

Fulham-eigenaar wil salarisplafond

De eigenaar van het Engelse Fulham, Mohamed Al-Fayed, heeft gezegd dat hij voorstander is van het limiteren van de hoogte van de transfersommen en salarissen in de Premier League. Al-Fayed zegt dit naar aanleiding van de mogelijke ‘wereldrecordtransfer’ van Kaká naar Manchester City.

In een gesprek met de BBC noemt de Egyptische zakenman de Kaká-operatie 'gekkenwerk'. "Er moet paal en perk worden gesteld aan de hoogte van salarissen en transfervergoedingen. De FA en de Premier League moeten hier een eind aan maken, ze hebben er de macht voor, het wordt tijd dat ze zich realiseren dat het zo de spuigaten uitloopt."

Killzone 2 volledig in het Nederlands te spelen

Killzone 2 is nog maar een ruime maand verwijderd van officiële release en de hoeveelheid nieuws over deze AAA-titel stapelt zich maar op. Guerrilla Nederland laat zien hoeveel zij van Nederland houden en hebben dus een interessante optie in de game gezet. Killzone 2 is namelijk volledig speelbaar is in het Nederlands. Dit is uiteraard goed nieuws voor de mensen die niet een goede beheersing hebben van de Engelse taal.


... Nederlands met Engelse ondertiteling?...

Sanne, een monumentje

Een grote kleurige vlinder, uit triplex gezaagd en op een steeltje in de grond bij de boom gezet. Op de vlinder de naam Sanne. Tegen de boom wat verlepte zonnebloemen. Het kan best dat die bloemen nog niet oud waren maar dat ze  hadden geleden van de recente vorst. Op de boomstam waar de schors had gezeten wat onduidelijke letters. Ik kon alleen nog de tekst ‘’forever and ever’’ en iets verder naar beneden ‘’friends!’’ ontcijferen. De tekst stond er duidelijk al een hele tijd, want de plek waar de schors had gezeten was sterk verkleurd.

PlayStation 3 krijgt ook de Mass Effect-Trilogie?

Een 'betrouwbare' bron van de website SeconStroyGamer, die dicht bij EA staat heeft interessant nieuws vrijgegeven over de Mass Effect-trilogie. De volgende twee delen zouden namelijk verschijnen voor zowel de PS3, Xbox360 en PC. Vanwege economische redenen zou EA hebben besloten de game naar meerdere platformen uit te brengen.
De bron heeft daarnaast ook aangegeven dat de eerste game uit de trilogie ook geport zal worden naar de PlayStation 3. De officiële aankondiging zal plaats moeten vinden op 23 maart tijdens de GDC (Game Developers Conference).'Staatsobligaties volgende zeepbel'

Na de zeepbellen op de beurs, op de huizenmarkt en in grondstoffen lijkt in staatsobligaties de volgende zeepbel te ontstaan. De Franse bank Société Générale en vermogensbeheerder Pimco waarschuwen voor het klappen van de 'bubble'.

Door de onrust op de financiële markten zijn beleggers risicomijdend geworden en gevlucht in als veilig te boek staande Amerikaanse staatsobligaties. Door de grote vraag naar het staatspapier is de prijs gestegen. Het rendement op obligaties beweegt tegengesteld aan de prijs waardoor het rendement de laatste tijd juist scherp is gedaald.

Het rendement op staatspapieren staat nu op historisch lage niveaus in de buurt van de inflatie, de ontwikkeling van het algemene prijsniveau. Dit betekent dat de waarde van een belegging in termen van koopkracht bijna niet stijgt. Marc van Heel, directeur Benelux van Pimco, stelt dat er sprake is van een 'bubble', een zeepbel. "Je moet behoorlijk wanhopig zijn om met een vergoeding van nul genoegen te nemen."

Van Heel zegt ook dat het gat van meer dan 5 procent tussen staatsobligaties en bedrijfsobligaties van stabiele, betrouwbare bedrijven ook historisch groot is. "Dat zijn niveaus uit de jaren dertig", refereerde hij aan de economische crisis uit die tijd.

Overheden zijn op dit moment op grote schaal bezig met het uitgeven van schuldpapier om hun reddingsplannen voor de banken en stimuleringsprogramma's voor de economie te kunnen betalen. Het aanbod van staatsleningen wordt hierdoor groter wat ertoe leidt dat investeerders een hogere vergoeding gaan eisen. Dit betekent hogere rendementen en een daling van de waarde.

Een daling heeft vervelende gevolgen voor investeerders. Alain Bokobza, hoofd onderzoek bij Société Générale, waarschuwde daar vorige week voor. "Als er één plaats is waar er een zeepbel is, is het bij Amerikaanse staatsobligaties. Ik denk dat de bel op een bepaald moment gaat klappen." Bij een terugkeer naar historisch normale niveaus, lopen investeerders volgens hem het risico dat 15 tot 20 procent van de waarde van hun investering verdampt.

Ook Willem Middelkoop, beursanalist bij RTL Z, is negatief gestemd over staatsobligaties. Afgelopen zaterdag zei hij in gesprek met Quote dat hij verwacht dat het complete financiële systeem binnen vijf jaar in elkaar zakt. "Wat nu in de VS gebeurt, en door Wouter Bos wordt voorgesteld is geen oplossing van de problemen maar een kunstmatige voortzetting van het oude systeem. Daarmee bouwen we een laatste bubbel op: die van staatsobligaties. Niemand gelooft dat Amerikaanse staatsobligaties ooit kunnen worden terugbetaald. Maar ondertussen besef ik dat die leningen nog het enige alternatief zijn om de complete ondergang uit te stellen."

[NFL] Steelers en Cardinals in Super Bowl XLIII

De Pittsburgh Steelers en de Arizona Cardinals hebben zich zondag weten te plaatsen voor de Super Bowl, de jaarlijkse strijd tussen de kampioen van de AFC en de kampioen van de NFC.

De Cardinals moesten het gisteren opnemen tegen de Philadelphia Eagles. Beide teams mochten een verrassing genoemd worden aangezien niemand verwacht had dat zij zouden gaan vechten om de titel in de NFC. De mannen uit Glendale, Arizona lieten echter al gauw zien waarom zij er stonden. Wederom was het het duo Kurt Warner en Larry Fitzgerald dat de Cardinals al snel op een ruime voorsprong zette. Maar liefst drie keer in de eerste helft alleen al wist Warner Fitzgerald te vinden in de endzone voor een touchdown. Mede door die drie touchdowns waren het de Cardinals die gingen rusten met een, zo leek het, comfortabele 24-6 voorsprong. Maar in de tweede helft waren het de Eagles die zich terugvochten. Donovan McNabb, die in de eerste helft zijn ritme niet kon vinden, was de grote man bij de Eagles. Hij leidde de Eagles terug aan het front en zorgde er zelfs voor dat de mannen van Andy Reid op den duur met 25-24 voor stonden. Maar toen was het woord weer aan de Cardinals. Met een lange drive, die eindigde met een touchdown van Tim Hightower, zorgde de Cardinals ervoor dat de Eagles uiteindelijk toch het onderspit moesten delven. Voor de Cardinals betekent het de eerste keer in de geschiedenis van de club dat zij in de Super Bowl spelen.

Met de kampioen van de NFC bekend, waren het later op de avond de Steelers en de Ravens die moesten uitvechten wie de kampioen in de AFC werd. Met beide teams op het veld betekende het dat twee van de beste defenses in de NFL het tegen elkaar op namen. En het was uiteindelijk de verdediging van de mannen uit Pittsburgh die wonnen. Joe Flacco, die in de playoffs nog geen interception had gegooid, wierp de bal dit maal drie keer in de handen van een verdediger van de Steelers. De Steelers namen al vroeg het initiatief door met 16-0 voor te komen. Echter de Ravens kwamen langzaam maar zeker terug en hadden daar Willis McGahee bij nodig. De running back scoorde twee keer en bracht de score op 16-14. Echter Troy Polamalu hield de Steelers een handje door een pick six te maken en de Steelers weer een comfortabele voorsprong van 23-14 te geven. De Ravens leken echter opnieuw terug te komen, wederom via Willis McGahee, maar helmet-to-helmet contact tussen McGahee en Ryan Clark deed iedereen in Heinz Field even zijn adem inhouden. Beide spelers bleven roerloos op de grond liggen, en McGahee leek er het ergst aan toe te zijn. Hij werd van het veld afgereden, maar kon gelukkig zijn armen nog bewegen. Later werd bekend dat hij niets ernstigs had opgelopen behalve nekklachten. Die tackle, en de fumble die er uit volgde, bleken voldoende te zijn voor de wedstrijd. En dus mogen de Steelers wederom een gooi doen naar de Vince Lombardi-troffee, net als drie jaar geleden toen ze in Super Bowl XL te sterk waren voor de Seattle Seahawks.

Op 1 februari zal de Super Bowl gespeeld worden, zes uur plaatselijke tijd (twaalf uur 's nachts in Nederland). Het evenement zal plaatsvinden in het zonnige Tampa Bay. De beruchte 'Halftime Show' wordt dit keer verzorgd door Bruce Springsteen samen met de E Street Band.

[AO] Federer naar tweede ronde

Roger Federer heeft zich voor de tweede ronde van de Australian Open weten te plaatsen. De Zwitserse tennisser, als tweede geplaatst, versloeg de Italiaan Andreas Seppi met 6-1 7-6 (4) en 7-5.

Overigens kan Federer in Melbourne zijn veertiende grandslamtitel veroveren. Hiermee zou hij het record van de Amerikaan Pete Sampras evenaren.

In de volgende ronde moet de Zwitser het opnemen tegen de Rus Jevgeni Korolev. Rafael Nadal speelt morgen zijn eerste partij.

Saudi-Arabië: 1 miljard voor wederopbouw Gaza

Saudi-Arabië doneert 1 miljard dollar (755 miljoen euro) voor de wederopbouw van de Gazastrook na de drie weken durende aanval van Israël op de Palestijnse kuststrook. Dat maakte de Saudische koning Abdullah in Koeweit maandag bekend.

De 22 landen van de Arabische Liga spreken maandag en dinsdag in Koeweit over hulp aan de Palestijnen en de regionale gevolgen van het offensief. Naar verwachting zullen de landen 2 miljard dollar beschikbaar stellen voor de wederopbouw van Gaza.

Podolski naar 1. FC Köln

Bayern München-aanvaller Lukas Podolski keert na dit seizoen terug naar zijn vroegere werkgever 1. FC Köln. Vandaag maakt Bayern München het officieel bekend, maar de transfer is reeds afgerond.

Hiermee komt er een einde aan wekenlange onzekerheid voor de Duitse international, die niet langer gelukkig was bij de Duitse kampioen, waar hij vooral de bank warm hield.

Volgens berichten in de Kölner Express is er zo'n tien miljoen euro met de overgang gemoeid. Podolski tekent bij Köln een contract tot medio 2013.

De 60-voudig international kwam bij Bayern nooit uit de verf. Het laatste anderhalf jaar moest hij Luca Toni en Miroslav Klose in de pikorde voor zich dulden.

Marcellis: "Gelijkspel tegen Roda tekenend"

PSV-er Dirk Marcellis noemde het gelijkspel gisteren tegen Roda JC (1-1) ‘tekenend voor het seizoen van PSV’.

"We begonnen goed aan de wedstrijd, maar na rust lieten we Roda JC steeds beter in het spel komen. We konden het op de één of andere manier niet volhouden,” aldus de international.

Voor de winterstop presteerde de landskampioen te wisselvallig en doet dat na de winterstop nog steeds. Dat was in ieder geval de conclusie van Marcellis gisteren. "We hebben de negatieve spiraal nog niet kunnen doorbreken, maar dit resultaat hoeft niet bepalend te zijn voor de rest van het seizoen. Daarvoor was ons spel in de eerste helft te goed.”

Dronken Duitser rijdt Nederlanders dood

Een 26-jarige man uit Zevenhuizen en een 27-jarige vrouw uit Moerkapelle zijn dit weekend om het leven gekomen na een auto-ongeluk in het Zuid-Duitse Feucht. Het duo was samen met drie vrienden op terugreis van een wintersportvakantie in Oostenrijk toen ze botsten met een dronken Duitse automobilist.

Het busje waarin de Nederlanders zaten sloeg meerdere malen over de de kop, waardoor het duo op de achterbank uit het busje werd geslingerd. De man was op slag dood, de vrouw overleed enkele uren later in het ziekenhuis aan zware hoofdwonden. De overige drie Nederlanders raakten gewond en werden naar het ziekenhuis gebracht.

Ooggetuigen vertelden dat de Duitser het busje niet had gezien. Hij was er bovenop geknald, waardoor het busje van de weg is geraakt.

De 24-jarige Duitser werd na een grote zoekactie van 2,5 uur gevonden aan de rand van een bos, twee kilometer verderop. "De man rook duidelijk naar alcohol en een ademtest was niet mogelijk", aldus de politie. De broer van de Duitser zat op de bijrijderstoel, daar werd nog een zakje wiet gevonden.

[Gerucht] Battlefront 3 terug naar Pandemic?

Eind 2008 werd duidelijk dat Free Radical had zitten werken aan een derde deel in de Star Wars: Battlefront-serie. We meldden toen dat het gerucht ging dat de game inmiddels bij Rebellion was ondergebracht, maar inmiddels gaat het gerucht dat de oorspronkelijke developer van de serie de game op zich heeft genomen.

Pandemic Studios was verantwoordelijk voor zowel Star Wars Battlefront als Battlefront 2 en is nu in handen van EA. Dit zou een mogelijke Star Wars game in de weg kunnen staan, aangezien vrij veel samenwerkt met Activision.

Uit de stal van Free Radical is ook nog wat meer beeldmateriaal van hun visie van Battlefront 3 verschenen, er zijn namelijk bewegende beelden van een alpha-versie van de game verschenen. Het is ook bevestigd dat deze beelden echt zijn, maar ook dat de gebruikte technologie achter zal blijven bij Free Radical en dus niet de mogelijke overstap naar Pandemic zal maken.

[AO] Ivanovic op ervaring langs Görges

Ana Ivanovic, de verliezend finaliste van vorig jaar, heeft de tweede ronde van de Australian Open bereikt. Ivanovic was met 7-5 en 6-3 te sterk voor Julia Görges.

De Duitse debuteerde in Melbourne, maar had tegen de nummer vijf van de wereld geen last van plankenkoorts. Ze pakte verrassend een 3-1 voorsprong en ook in het vervolg van de partij maakte ze het leven van de Servische met haar harde forehand zuur. Ivanovic bleef, ondanks dat ze in veel games een achterstand moest goed maken, geduldig. De ervaring van de Servische bleek op de belangrijke punten de beslissende factor en daardoor kon ze de wedstrijd alsnog naar zich toetrekken.

Mario Been blijft bij NEC

Mario Been heeft een einde gemaakt aan de speculaties dat hij direct naar Feyenoord over zou stappen. Been is momenteel trainer van N.E.C. Nijmegen en heeft op de clubwebsite aangegeven nog minimaal tot het einde van het seizoen bij die club te blijven.

"Ik werd doodmoe van alle speculaties en alle geruchten. Ik ben deze club zoveel dank verschuldigd en heb mijn hart gevolgd. Voor mij is N.E.C. en rust rondom de ploeg op dit moment het belangrijkste, zeker met de belangrijke wedstrijden die eraan komen," aldus Mario Been.

Kijk voor meer sportnieuws op FOK!Sport.

Geen ernstige blessure voor Kolk

De blessure die Santi Kolk zaterdagavond opliep in de competitiewedstrijd van Vitesse tegen FC Twente lijkt mee te vallen.

Desondanks is het nog maar zeer de vraag op de aanvaller komende zondag inzetbaar is als de Arnhemmers het opnemen tegen NEC. Kolk viel tegen de Tukkers uit met een enkerverstuiking.

Vitesse verloor de wedstrijd tegen de nummer drie van de Eredivisie overigens met 2-1. De bezoekers hadden lange tijd zicht op een gelijkspel, maar de fraaie treffer van Kenneth Perez gooide roet in het eten.

[AO] Titelverdediger Djokovic verder

Novak Djokovic heeft zich voor de tweede ronde bij de Australian Open geplaatst. De titelverdediger versloeg de Italiaan Andrea Stoppini met 6-2, 6-3 en 7-5.

De als derde geplaatste Serviër speelt sinds kort met een nieuw racket en verloor dit jaar al tweemaal, wat zijn zelfvertrouwen enigszins had aangetast. Tegen de nummer 220 van de wereld ging het dan ook niet eenvoudig.

In de tweede set nam Stoppini een break voorsprong en in de derde set kwam hij zelfs op 4-0. Djokovic wist echter op tijd te herstellen en won zes van de zeven laatste games.

Capa zet Di Lallo uit selectie MVV

Anthony Di Lallo is door trainer Fuat Capa uit de selectie van MVV gezet, zo meldt de Limburger.

Volgens Capa zou de Belgische aanvaller zich misdragen hebben tijdens het oefenduel met PSV vorige week. De maatregel geldt tot het einde van dit seizoen. Di Lallo werd tegen PSV al na een kwartier gewisseld, omdat hij volgens zijn trainer zijn taken niet uitvoerde. De aanvaller was daar zichtbaar niet content mee.

Capa weigert vooralsnog in te gaan op details, maar is erg boos op de Belg. "Di Lallo heeft zich zodanig misdragen dat ik dat niet kan accepteren. Het is niet de eerste keer dat er iets op zijn gedrag is aan te merken. De vorige keren kwam hij ermee weg, maar nu niet."

De speler in kwestie wil vooralsnog niets zeggen over de situatie. Wel hoopt hij nog op een plekje in de A-selectie van MVV. "We moeten gaan praten. Tot dan wil ik nergens iets over zeggen."

[AO] Tennistiener schrijft historie

De Australiër Bernard Tomic is de jongste tennisser ooit geworden die een partij heeft gewonnen op de Australian Open. Tomic, 16 jaar en 103 dagen oud, versloeg vandaag in de eerste ronde de Italiaan Potito Starace.

In 1997 was Tomic' landgenoot Lleyton Hewitt nog vier maanden jonger maar hij verloor destijds zijn eerste partij. "Dit is een droom, een ongelooflijke ervaring", zei Tomic, de nummer 768 van de wereld, na zijn overwinning.

Sparta denkt nog aan Mollez

Door de blessure van Harald Wapenaar is Cor Varkevisser vooralsnog eerste keeper bij Sparta. De Rotterdammers willen echter nog een extra doelman aantrekken.

Ajax-doelman Dennis Gentenaar is niet langer in beeld zegt Foeke Booy in het Algemeen Dagblad. "Ajax werkt niet mee."

Wie nog wel in beeld zou zijn is de Belg Peter Mollez, die momenteel uitkomt voor KV Kortrijk. Cor Varkevisser wil echter gaan voor zijn kans. "Ik lees en hoor ook namen, maar ik heb er geen invloed op. Ik wil de strijd wel aangaan. Ik voel me erg goed en dat bewijs ik ook onder de lat. Deze kans mag ik simpelweg niet laten lopen."

Been blijft bij NEC

Mario Been heeft een einde gemaakt aan de speculaties dat hij direct naar Feyenoord over zou stappen. Been is momenteel trainer van NEC Nijmegen en heeft op de clubwebsite aangegeven nog minimaal tot het einde van het seizoen bij die club te blijven.

"Ik werd doodmoe van alle speculaties en alle geruchten. Ik ben deze club zoveel dank verschuldigd en heb mijn hart gevolgd. Voor mij is N.E.C. en rust rondom de ploeg op dit moment het belangrijkste, zeker met de belangrijke wedstrijden die eraan komen," aldus Mario Been.

Met dank aan Kruitdampje en Waus voor de submit.

Iraakse schoenengooier wil asiel in Zwitserland

De Iraakse journalist die zijn schoenen naar het hoofd van de Amerikaanse president George Bush gooide, wil politiek asiel in Zwitserland aanvragen. Dat meldde de krant Tribune de Genève maandag op gezag van de Zwitserse advocaat van de Irakees.

De sjiiet Muntazer al-Zaidi werd door zijn actie van 14 december wereldberoemd. Sindsdien zit hij vast in Irak. Hij zegt te zijn mishandeld en vreest voor zijn leven. De correspondent voor het tv-station Al-Bagdadi zegt ook niet meer in Irak te kunnen werken vanwege zijn kritische houding tegenover de regering van premier Nuri-al-Maliki.

BNN doet 'sexperiment'

BNN gaat op woensdag 28 januari tijdens de Nationale IQ-test onderzoeken of een neukpartij invloed heeft op het IQ. Dat heeft de omroep vandaag bekend gemaakt.

's Middags moeten 25 koppels een IQ-test van vorig jaar maken, zonder die dag gevoosd te hebben. Vlak voor de uitzending worden de stellen naar een hotelkamer gestuurd, waar ze een flinke wippartij moeten maken. Vervolgens maken ze live in de uitzending de test van dit jaar.

Dit experiment moet uitwijzen of van bil gaan invloed heeft op het intelligentieniveau. Ook zullen dit jaar weer enkele BN'ers de test gaan maken. BNN heeft voor deze editie o.a. presentator Charly Luske, acteur Peter Blok, presentator Manuel Venderbos en TMF-vj Saar Koningsberger gestrikt.

Mocht je hier zin in hebben, BNN zoekt nog koppels die mee willen doen.

Williams presenteert nieuwe auto

Het team van Williams heeft vandaag haar nieuwe auto gepresenteerd op het circuit van Portimăo. De nieuwe FW31 werd zonder een uitgebreide presentatie aan het publiek getoond. Met de nieuwe auto hoopt het Engelse team het teleurstellende seizoen 2008 te doen vergeten.

Williams was het eerste team dat zich op de nieuwe auto voor 2009 richtte en de auto wijkt dan ook op een aantal punten af van de andere auto's. Het KERS-systeem bij Williams is niet gebaseerd op het principe met batterijen, maar gebruikt een vliegwiel om de energie in op te slaan. Daarnaast is het blauwe kleurenschema opvallend, alleen is dit tijdelijk, omdat in februari het definitieve schema wordt onthuld. Testrijder Nico Hülkenberg mocht vandaag in Portugal de eerste ronden met de nieuwe auto rijden.


De nieuwe Williams FW31 schuin van voren


Vooraanzicht van de nieuwe FW31

Gewonde man: eerst biertje opdrinken

Een Canadees die in Amsterdam met een mes werd gestoken was niet van plan om direct naar de medische hulp te gaan. Hij wilde namelijk eerst nog even zijn net bestelde biertje opdrinken.

De man werd neergestoken toen hij even voor een hotel op straat stond. Aangezien hij liever een glas gerstenat wilde in plaats van hulp, werd de politie gealarmeerd. Deze namen de man uiteindelijk tegen zijn zin mee naar de medische hulppost.

Daar werd de man geholpen aan zijn lichte verwondingen. De dader is gevlucht.

Jongen (14) betrapt op joyriden

Een 14-jarige joyrider uit Rotterdam is vannacht aan de kant gezet door de politie. De auto reed erg langzaam langs enkele surveillerende agenten, die besloten de auto een stopteken te geven.

Daar bleek dat er vier tieners in de auto zaten. De bestuurder was 14 jaar, er zaten twee vriendjes op de achterbank van 14 en 15 jaar, en op de bijrijderstoel zat een oudere broer van de bestuurder. Die 16-jarige jongen bleek tevens geen identiteitsbewijs bij zich te dragen.

Het viertal werd meegenomen naar het bureau, waar ook de ouders zijn ingelicht. De jongens bleken de auto zonder toestemming te hebben meegenomen. Met een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs en een boete voor het niet bij zich hebben van een geldige id-kaart konden de knapen weer naar huis.

Huishoudens verliezen recordvermogen

Nederlandse huishoudens hadden eind september 2008 152 miljard euro minder in hun bezit dan eind 2007. Nooit eerder leden huishoudens in zo'n korte tijd zo'n groot vermogensverlies door een beursval als in de eerste drie kwartalen van 2008.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op aandelen verloren Nederlanders 43 miljard euro. De pensioen- en levensverzekeringsreserves namen af met 94 miljard euro, terwijl het obligatiebezit met 3 miljard euro daalde. De daling is veel groter dan tijdens de beursval van 2001 en 2002, toen de bezittingen van huishoudens met respectievelijk 43 en 56 miljard euro afnamen.

Renault presenteert nieuwe auto

Het Formule 1-team van Renault heeft vandaag in Portimăo haar nieuwe auto gepresenteerd. De R29 moet het Franse team naar een wereldtitel leiden. De kleurstelling van de auto is veranderd, want het blauw op de auto heeft plaatsgemaakt voor het rood van sponsor Total.

Naast de hoge smalle achtervleugel en de brede voorvleugel heeft de nieuwe auto de haaienvin behouden. Ook opvallend is de brede neus die de auto kent. Fernando Alonso moet met deze auto voor de wereldtitel gaan, echter het was Nelson Piquet jr. die de eerste meters met de nieuwe auto op het Portugese asfalt mocht maken.


Zijaanzicht van de R29 met op de achtergrond Fernando Alonso, Flavio Briatore en Nelson Piquet jr.


De R29 in de pitstraat met Nelson Piquet jr. en Fernando Alonso


Het baandebuut van de nieuwe auto met Nelson Piquet jr.

'Abramovich wil Chelsea verkopen'

De Sunday Times bericht dat de Russische miljardair Roman Abramovich de mogelijkheden onderzoekt om zijn voetbalclub Chelsea te verkopen aan geďnteresseerden in de Arabische Golf.

Volgens bronnen uit de Golf zijn vertegenwoordigers van Abramovich naar Dubai en Saoedi-Arabië gereisd om de interesse voor de club te peilen. Er zouden onder andere besprekingen hebben plaatsgehad met leden van de Saoedi-Arabische koninklijke familie. Over een mogelijke koper is tot nu toe echter niets bekend.

Volgens financiële experts in Engeland zou Abramovich mogelijk meer dan 3,5 miljard euro hebben verloren op zijn totaalvermogen van meer dan 13 miljard. Hij zou daardoor korte-termijn-liquiditeitsproblemen hebben en cash geld nodig hebben. Voetbalclub Chelsea doet de berichtgeving af als 'volkomen nonsens'.

Colaverslaafde stapt naar rechter

Een vrouw uit het Zweedse Malmö is naar de rechter gestapt om een behandeling tegen haar Coca Cola-verslaving af te dwingen. Tot op heden wil de overheid haar geen professionele hulp bieden om haar verslaving in bedwang te krijgen.

Al jaren lang drinkt de vrouw liters cola en eet ze heel ongezond. Door haar levensstijl heeft zij diabetes en een hoge bloeddruk. Ze werd al verschillende keren opgenomen in het ziekenhuis. De vrouw beweert dat ze haar slechte eet- en drinkpatroon heeft ontwikkeld omdat ze al sinds haar kindertijd doof is.

De zaak is inmiddels bij de rechter geweest. Hij heeft de vrouw in het gelijk gesteld en ze zal binnenkort hulp ontvangen.

Koppel verbonden op Halo-huwelijk

Dat sommige mensen nogal ver gaan in hun game-adoratie, is inmiddels algemeen bekend. Denk aan World of Warcraft bijvoorbeeld. Ook Halo kent zijn hardcore-fans. Een koppel uit Florida is bewees dit door hun huwelijk een Halo thema te geven. En dan niet zomaar een postertje hier en daar. Nee, denk meer aan Master Chief die hen in het huwelijk verbindt, Halo muziek, de 'Ivory Tower' (level uit het spel) als omgeving, een Halo logo op kleren en ga zo maar door. En heel toepasselijk, geen 'ik verklaar jullie tot man en vrouw' maar 'ik verklaar jullie tot teamgenoten voor het leven'. Schattig.

'Polio is een tijdbom'

Paul Mertens, gepromoveerd arts uit Gouda, laat in zijn proefschrift over polio weten dat we in Nederland leven 'op een tijdbom met grofweg 100.000 niet-ingeënte kinderen'. Hij is van mening dat ouders door de overheid verplicht moeten worden om hun kinderen in te laten enten tegen de ziekte.

Met name groepen gereformeerden en antroposofen laten hun kinderen niet inenten, aangezien hun geloofsovertuiging dit niet toelaat. Een polio-epidemie zal zeker leiden tot ongeneeslijke verlamming en sterfte. De laatste uitbraken van de ziekte in Nederland waren in 1978, 1992 en 1993.

Drie jaar wegens belediging Thaise vorst

De rechtbank in Thailand heeft de Australische schrijver Harry Nicolaides vandaag tot drie jaar cel veroordeeld, omdat hij de Thaise koninklijke familie beledigd in een roman. Nicolaides heeft al vijf maanden in voorarrest gezeten en bekende schuld.

Tegen de schrijver werd in eerste instantie zes jaar cel geëist, maar omdat hij schuld bekende is deze straf verlaagd tot drie jaar cel."Hij heeft een boek geschreven dat de koning, de kroonprins en Thailand en de monarchie zwartmaakt", aldus de rechter. Nicolaides is veroordeeld wegens een fragment uit zijn boek Verisimilitude uit 2005. Eind augustus 2008 werd hij opgepakt door de politie toen hij het land wilde verlaten. Het arrestatiebevel tegen de schrijver was toen al 2,5 jaar oud.

Meisjes (7) getrouwd met kikkers

Twee 7-jarige meisjes uit het Indiase dorp Pallipudupet zijn uitgehuwelijkt aan kikkers. De twee meisjes, Vigneswari en Masiakanni, kregen traditionele huwelijkskleding aan en werden met twee kikkers, die speciaal voor de ceremonie uit het moeras werden gehaald, in de echt verbonden.

De plechtigheden waren onderdeel van de traditionele oogstfeesten van het dorp en moeten het dorp beschermen tegen mysterieuze ziektes. Na de bruiloft zijn de kikkers weer vrijgelaten in hun moeras en konden de meisjes terug naar huis.

Met dank aan TonyCasius voor de submit.

Geheim Irak-document schokt Kamer

Het kabinet is in verlegenheid gebracht door het uitlekken van een geheim document uit 2003. Juristen van Buitenlandse Zaken constateren daarin dat voor de Nederlandse politieke steun aan de oorlog in Irak een deugdelijke juridische basis ontbreekt. Het opduiken van het stuk geeft de Eerste en Tweede Kamer een nieuw wapen in handen om te ijveren voor een parlementair onderzoek.

NRC Handelsblad onthulde zaterdag dat de hoogste ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken het kritische stuk bewust weghield bij de toenmalige CDA-minister De Hoop Scheffer. Op het memorandum staat handgeschreven: 'Goed opbergen in de archieven voor het nageslacht, de discussie is hiermee voor dit moment gesloten!'

Volgens het stuk schoot de juridische onderbouwing van het standpunt van het toenmalige kabinet-Balkenende (CDA, VVD, LPF) 'zowel materieel als procedureel' tekort. Een zaakproces voor het Internationale Gerechtshof zou Nederland volgens de juristen waarschijnlijk zelfs dreigen te verliezen.

De Tweede Kamer is verbijsterd. Van Dam (PvdA) noemt het schokkend dat het 'voortreffelijke memo' de minister niet onder ogen is gekomen. 'Onbegrijpelijk dat topambtenaren het stuk over zo'n gevoelig onderwerp niet hebben doorgespeeld.'

VVD-Kamerlid Van Baalen deelt die mening, gezien het belang van het memo: 'De juristen beklagen zich dat de Nederlandse steun indruist tegen het internationaal recht. Dat is nogal wat.'

PvdA en VVD eisen tekst en uitleg van minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. Beide partijen scharen zich vooralsnog niet achter de linkse oppositie, die in de onthulling een reden te meer ziet voor een parlementair onderzoek. 'De onderste steen moet boven', zegt SP-Kamerlid Van Bommel. D66-fractieleider Pechtold: "Nu onze vermoedens bevestigd worden dat belangrijke informatie is achtergehouden, is het democratisch onzedelijk een onderzoek nog langer te blokkeren."

Premier Balkenende, fervent tegenstander van een parlementair onderzoek, reageert terughoudend. Hij zegt het stuk niet te kennen. "Ik ken het bewuste stuk niet. Ik laat me informeren. Maar de regering en een meerderheid in de Tweede Kamer hebben geen behoefte aan een onderzoek."

CDA-minister Donner van Sociale Zaken, ook minister in het eerste kabinet-Balkenende, verzekerde gisteren in het tv-programma Buitenhof dat de volkenrechtelijke aspecten wel degelijk zijn meegewogen in de besluitvorming over de Irakoorlog. Volgens hem is het niet vreemd dat stukken een minister niet bereiken. "Het is juist de taak van de ambtelijke top om te selecteren en te voorkomen dat bewindslieden worden overvoerd met informatie en standpunten."

Limited Edition Advent Children-PlayStation 3

De film Final Fantasy VII: Advent Children verschijnt binnenkort op Blu-Ray in Japan. Sony en Square-Enix maken van deze gelegenheid gebruik om een Limited Edition PlayStation 3 uit te brengen. In de bundel krijg je naast de film en een demo van Final Fantasy XIII ook nog een 160GB PlayStation 3 met het wolflogo van Cloud Strife erop geprint.
De bundel zal voor 49.980 yen (zo'n 415 euro) over de toonbank gaan vanaf 16 april 2009. Het is nog onbekend of deze bundel ook naar de VS en Europa komt. Als je hem wilt importeren, houd er dan rekening mee dat de Final Fantasy XIII-demo volledig Japans is en dat de film Engels en Japans gesproken is, maar Engelse ondertiteling ontbreekt.

Mass Effect krijgt re-release met speciale editie?

Online retailers zetten wel vaker releasedata op hun site die er puur zijn om de game alvast de kunnen gaan verkopen. In dat opzicht zijn het niet de meest betrouwbare sites voor nieuws. Wat ze over het algemeen niet doen is zaken op de site zetten die niet eens bestaan. Het is dan ook een goede gok dat Bioware en Microsoft inderdaad van plan zijn om Mass Effect opnieuw uit te brengen voor de Xbox 360. De speciale editie van de game zou ook een documentaire, trailers, muziek, artwork en de downloadable content Bring Down the Sky moeten bevatten. Dat is namelijk wat de Amerikaanse website Gamestop aanbiedt. De releasedatum en prijs zijn al wat minder betrouwbaar, maar als alles klopt zou de game op 10 februari opnieuw uitgebracht moeten worden voor zo'n $20. Of de versie er echt komt en of hij dan ook naar Europa komt hoor je zodra we het weten.


Mass Effect werd eind 2007 goed ontvangen

Computervirus verspreidt zich explosief

De internetworm Downadup (Conficker) verspreidt zich momenteel explosief. VirusAlert.nl bestempelt het virus als gevaarlijk, omdat het zich op alle Windowssystemen kan nestelen. De onafhankelijke organisatie van virusexperts heeft de waarschuwingsclassificatie verhoogd naar high risk, liet een woordvoerder van VirusAlert vandaag weten.

Het virus verspreidt zich momenteel razendsnel en op verschillende wijzen, maar de worm profiteert voornamelijk van een lek in Windowssoftware. Het virus nestelt zich automatisch in de computers van particulieren en bedrijven die het besturingssysteem van Microsoft niet regelmatig updaten en daardoor niet beschikken over bijgewerkte en beveiligde Windowsversies. Het virus wordt ook verspreid via bijlagen in e-mail.

Het wormvirus bestaat al sinds het najaar 2008. Naar schatting zijn wereldwijd al miljoenen pc's met het Downadupvirus besmet, vooral in landen waar veel illegale versies van Windows XP worden gebruikt en de update niet werkt. Ook in Nederland zijn bedrijven getroffen, in België en Hongarije en Oostenrijk zijn computers van ziekenhuizen besmet geraakt, aldus de woordvoerder van Virusalert.nl.

Downadup probeert de toegang tot de antivirusprogramma's te blokkeren. De maker van het virus kan eenmaal geïnfecteerde computers op afstand besturen en gebruiken om bijvoorbeeld spam te versturen.

Met dank aan CamelNLD, DJMO en E-lise voor de submit.

Valve: "Piraten zijn slecht bediende klanten"

Tijdens een praatje op de Game Business Law bijeenkomst op de Amerikaanse SMU Law School heeft Valves Jason Holtman een opmerkelijke uitspraak gedaan. Valve ziet piraten namelijk niet als een bedreiging, maar als een kans.

Volgens Holtman zijn piraten het beste te vergelijken met slecht bediende klanten die mogelijk wel geďnteresseerd zijn in het kopen van de software. Als voorbeeld neemt Holtman Rusland. Valve heeft het tot zijn missie gebracht om games gelijktijdig in Noord-Amerika, Europa en Rusland in de schappen te krijgen. Russen kijken namelijk TV, lezen bladen en zien daarin allemaal toffe games die normaal gesproken pas een half jaar na internationale release bij hun te krijgen zijn. Door games gelijktijdig uit te brengen heeft Valve de hoeveelheid piraterij zien dalen in Rusland en dus een nieuwe markt aangeboord.

There's a big business feeling that there's piracy, but the truth is: Pirates are underserved customers. When you think about it that way, you think, 'Oh my gosh, I can do some interesting things and make some interesting money off of it. We take all of our games day-and-date to Russia. The reason people pirated things in Russia is because Russians are reading magazines and watching television -- they say 'Man, I want to play that game so bad,' but the publishers respond 'you can play that game in six months...maybe. We found that our piracy rates dropped off significantly.'Jason Holtman

"Geweld en gore maken games niet interessanter"

Volgens een recent onderzoek hebben zaken als ingame geweld, bloed en gore geen invloed op hoe aantrekkelijk of vermakelijk het spel is. Volgens de schrijvers van het onderzoeksverslag zou deze uitslag kunnen resulteren in games waar minder moeite is gestoken in het zo perfect mogelijk uitwerken van bloed en gore. Het onderzoek werd uitgevoerd door mensen bij de universiteit van Rochester en het consultancy bedrijf Immersyve. Ze kwamen tot hun conclusie na het bestuderen van gedrag van 2.670 mensen die regelmatig gamen.

Volgens een van de onderzoekers kwamen ze op het idee voor dit onderzoek nadat ze zagen hoe populair gewelddadige games als World of Warcraft, Halo 3 en Team Fortress zijn. Ze wilde weten of het geweld invloed op had op het speelplezier bij deze games, aangezien ze ook verhaal kennen en andersoortige uitdagingen. Uit het onderzoek bleek dat gemiddeld het geweld geen bijdrage levert aan het speelplezier.

De reden dat kinderen games als Halo 3 spelen is niet de geweldsfactor, maar meer dat een psychologische factor waar aan voldaan moet worden. Nog meer en explicieter geweld zou daar geen bijdrage aan leveren.

Voor het onderzoek hebben de makers twee versies gemaakt van de FPS Half-Life 2. In de ene versie kregen de spelers een shotgun en in de andere mentale krachten. In de gewelddadige versie werd vervolgens een hoop bloed en gore gestopt, zodat als spelers een tegenstander neerschoten het extreem bloederig en gewelddadig werd. In de andere versie was het meer een vorm van tikkertje. Als een speler geraakt werd vloog hij rustig de lucht in om daarna te verdwijnen. Na het spelen van de games werden de spelers vragen gesteld in de lijn van hoe vermakelijk de game was. Hieruit bleek dat meer geweld de game niet leuker maakte.

Er was wel een subgroep van zo'n 5 procent die de voorkeur gaf aan gewelddadige games. Toch zei ook deze groep dat de game niet leuker werd door er meer geweld in te stoppen. Als ze de keuze kregen zouden ze de game wel opnieuw willen spelen in de gewelddadige versie. Volgens de onderzoekers komt dat simpelweg omdat deze groep van nature agressiever is dan de rest.

Volgens Craig Anderson, directeur van het Center for the Study of Violence aan de Iowa State University, was het een goed onderzoek en levert het een belangrijke bijdrage aan ons begrip van waarom mensen games spelen. De onderzoekers hebben volgens hem goed aangetoond dat er geen verschil is tussen gewelddadige games en geweldloze games als het op speelplezier aankomt.

De conclusie van de onderzoekers was dat gamedevelopers zich beter kunnen gaan richten op het voldoen aan de psychologische wensen van de gamers, zoals een gevoel van competentie en zelfstandigheid. De developers die zich daar op richten zullen een veel grotere markt aanboren, dan de developers die zich alleen op het geweld richten.


Ook leuk met konijntjes en knuffels?

42.000 nieuwe leden voor BNN

De 'Koop Dit, Word Lid'-campagne van BNN heeft 42.000 nieuwe leden opgeleverd. Daarmee heeft de jongerenomroep nu 267.000 leden. "BNN is groot geworden door groot te denken", zegt voorzitter Patrick Lodiers. "Daarom willen we graag naar onze magische grens van 300.000 leden toe! Dit aantal zorgt ervoor dat BNN eindelijk het platform op radio, TV en internet krijgt wat we al jaren willen."

Want met 300.000 of meer leden krijgt BNN de A-status, net als bijvoorbeeld de AVRO, TROS en NCRV. Om dat aantal leden te halen wordt de WHO CARES!-campagne gestart. "Er zijn zoveel goede ideeën voor nieuwe programma's, maar we zijn tot nu toe nog steeds één van de kleintjes in het publieke bestel. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen oproepen om zich aan te sluiten bij BNN, zodat we nog meer mooie programma’s kunnen maken voor jongeren in Nederland!", aldus Lodiers.

Proef variabele snelheid van start

Vanaf vandaag krijg je met variabele maximumsnelheden te maken als je op de A1 tussen Bussum en Muiderberg rijdt. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft dit traject aangewezen voor een experiment waarbij gekeken wordt of de doorstroming verbetert.

Lussen in de weg registreren de verkeersdrukte en afhankelijk daarvan wordt de maximumsnelheid verhoogd of verlaagd. Normaal geldt op het proeftraject een maximum van 100 kilometer per uur, maar dit kan verhoogd worden naar 120 kilometer per uur als het rustig is. Matrixborden boven de weg geven de maximumsnelheid aan.

Later dit jaar wordt de proef uitgebreid naar andere trajecten. Genoemd worden de A58 bij Tilburg, de A20 bij Rotterdam en twee stukken op de A12.

Eurlings kwam in juni vorig jaar met het plan, nadat bleek dat de huidige 80-kilometerzones wel de luchtkwaliteit ten goede kwamen, maar niet de doorstroming. Een succesvolle proef betekent wellicht het einde van de 80-kilometerzones.

Kemkers stoot limiet in Groningen

Denise Kemkers heeft tijdens indoorwedstrijden in Groningen de EK-limiet gehaald. De atlete stootte haar kogel zondag 17.34 meter ver, veertien centimeter verder dan de door de Atletiekunie gestelde vereiste afstand. Het is tevens een persoonlijk record. De EK indoor hebben begin maart plaats in Noord-Italië.

Kemkers is de laatste tijd goed op dreef. Nadat zij in februari 2008 op het NK indoor in Gent bij het kogelstoten met 16,65 haar zesde zilveren plak op rij (!) had opgehaald, prolongeerde Kemkers in juli haar nationale outdoortitel bij het kogelstoten.

Wegereef: "Ik zat ernaast"

Scheidsrechter Jan Wegereef kende zondag in het duel Roda JC - PSV de Eindhovenaren een onterechte strafschop toe. De arbiter zag in een knal op het hoofd van Roda JC-verdediger Pa-Madou Kah een handsbal van de verdediger.

Na afloop gaf Wegereef tegenover de NOS toe dat hij het verkeerd had gezien. "Ik zat er helemaal naast", aldus de arbiter over zijn foutieve beslissing. "Ik hoorde een geluid wat bij een handsbal hoort."

PSV-aanvoerder Timmy Simons schoot vervolgens raak via de benen van doelman Bram Castro. Willem Janssen kopte kort daarna de 1-1 binnen.

Pothuizen 'naait' Cvitanich

Ajacied Dario Cvitanich kreeg in het duel met NEC twee gele kaarten voorgehouden, waardoor hij de negentig minuten niet volmaakte. NEC-verdediger Patrick Pothuizen (36) onthulde na afloop dat hij zich bij de tweede gele kaart van Argentijnse Kroaat flink had aangesteld.

"Ik wist dat hij al een gele kaart op zak had en zag hem in mijn rug aankomen", gaf Pothuizen tegenover de Telegraaf toe. "Omdat jagende spitsen dan vaak doorlopen, wachtte ik met passen. Ik kreeg een licht duwtje, begon ŕ la Suárez een beetje te rollebollen en de scheidsrechter trapte erin."

Uiteindelijk haalde de truc van Pothuizen weinig uit. Met tien man won Ajax de wedstrijd in Nijmegen met 2-4.

Perskit Killzone 2 verkocht voor bijna 600 dollar

Sommige gamers doen er alles aan om de nieuwste games zo snel mogelijk in hun bezit te hebben. Games worden ge-preordered of zelfs geďmporteerd uit landen aan de andere kant van de wereld waar het spel iets eerder uitkomt. Sommigen slaan echter zo door dat ze er honderden dollars voor over hebben een game een maand voor de release te hebben.

Afgelopen weekend verscheen een perskit van Killzone 2 op Ebay voor 400 dollar. Omdat het volgens de regels van Ebay verboden is om bčta's of preview software te verkopen werd dit artikel snel verwijderd. Toch verscheen het artikel later onder een andere verkoper weer op Ebay en werd deze voordat hij verwijderd kon worden verkocht voor 586 dollar. De verkoper zou in het verleden al eerder perskits verkocht hebben van onder andere Resistance 2.

Guerilla, de makers van Killzone 2 die gevestigd zijn in Amsterdam, zullen blij zijn dat hun game zo gewild is. Killzone 2 zal 27 februari in de Europese winkels liggen.

Slow-motion knallen in F.E.A.R. 2 gameplay-videos

Begin februari zal F.E.A.R. 2: Project Origin in de winkels liggen. Het eerste deel stond bekend om zijn gedetailleerde actie, goede AI en angstaanjagende momenten met het kleine meisje Alma. Deel twee zal dit ook allemaal bevatten en veel gamers kunnen niet wachten tot ze deze game in hun handen krijgen.

Afgelopen week kregen gamers met een Qore abonnement een voorproefje met de demo. Hiervan zijn twee gameplay-videos opgedoken die je hieronder kunt zien.

Aantal voetbalkijkers bijna op peil

Afgehaakte voetbalkijkers lijken weer terug te zijn nu de NOS de samenvattingen van de Eredivisie weer is gaan uitzenden. Voordat de rechten naar Talpa en RTL gingen, keken er gemiddeld 3,2 miljoen mensen naar de samenvattingen op zondagavond bij de NOS. Bij RTL 4 bleven er uiteindelijk nog maar krap twee miljoen kijkers over.

Nu de NOS op zondagavond om 19.00 uur weer het voetbal laat zien, krabbelt het kijkersaantal weer op. Gisterenavond keken er bijna drie miljoen mensen naar de samenvattingen. Al was dat niet het best bekeken programma. Het NOS Journaal haalde om 20.00 uur ruim drie miljoen kijkers en de Boer Zoekt Vrouw special haalde ruim 3,3 miljoen kijkers.

'Abramovich wil Chelsea verkopen'

De Sunday Times bericht dat de Russische miljardair Roman Abramovich de mogelijkheden onderzoekt om zijn voetbalclub Chelsea te verkopen aan geïnteresseerden in de Arabische Golf.

Volgens bronnen uit de Golf zijn vertegenwoordigers van Abramovich naar Dubai en Saoedi-Arabië gereisd om de interesse voor de club te peilen. Er zouden onder andere besprekingen hebben plaatsgehad met leden van de Saoedi-Arabische koninklijke familie. Over een mogelijke koper is tot nu toe echter niets bekend.

Volgens financiële experts in Engeland zou Abramovich mogelijk meer dan 3,5 miljard euro hebben verloren op zijn totaalvermogen van meer dan 13 miljard. Hij zou daardoor korte-termijn-liquiditeitsproblemen hebben en cash geld nodig hebben. Voetbalclub Chelsea doet de berichtgeving af als 'volkomen nonsens'.

Met dank aan ysduiker voor de vertaalde en herschreven submit.

Synagoges mogelijk doelwit brandstichting

Verschillende synagoges zijn in het afgelopen weekend mogelijk doelwit geworden van brandstichting en vernieling. Dat heeft de politie vandaag gemeld.

Onbekenden hebben gistermorgen met een molotovcocktail een klein brandje veroorzaakt bij een veilinghuis in Amsterdam. In hetzelfde gebouw is ook een synagoge gevestigd. Er heerst daarom een grote onrust in de Joodse gemeenschap. De politie kon niet bevestigen of men het inderdaad op synagoges heeft gemunt.

Nog geen eind aan overvallen Tilburg

Enkele arrestaties eerder in de week hebben geen eind gemaakt aan een snelgroeiende reeks gewapende overvallen in Tilburg. Een onbekende gewapende man maakte zaterdagavond een nog onbekend geldbedrag buit na bedreiging van een medewerker van een benzinestation aan de Ringbaan-Zuid, meldde de politie gisteren. Voor Tilburg was het de zevende overval binnen tien dagen.

De politie stelt vast dat de vele overvallen van de afgelopen periode worden gepleegd door veelal jonge daders die het hebben voorzien op kleine ondernemers zoals een tankstation, cafetaria of bakkerij. Ze slaan meestal toe als het donker is en er weinig of geen klanten in de zaak zijn.

De gemeente Tilburg maakte in november bekend in sommige gevallen tipgeld te gaan betalen als dat kan leiden tot de oplossing van overvallen. De collegepartijen VVD en PvdA hebben vorige week gevraagd om een extra raadsvergadering vanwege de 'wildwesttaferelen' bij de aanhouding van drie verdachten op klaarlichte dag afgelopen woensdag. Burgemeester Ruud Vreeman bespreekt het probleem donderdag met de fractievoorzitters.

CD: Ane Brun - Sketches

Ane Brun is een Noors-Zweedse singer-songwriter die de wereld al een aantal jaar verblijd met haar engelenstem. Hiermee weet ze met prachtige ingetogen liedjes bijna elk luisterend oor ten beroering te brengen, zo ook haar derde studioalbum, Changing of the Seasons dat begin 2009 uit kwam. Tijdens Lowlands gaf ons ze al te kennen met een nieuw project bezig te zijn, maar onlangs bracht ze nog even Sketches. Een kale versie van Changing of the Seasons, maar daarom nog niet minder mooi.CD: The Cats - 100

Volendam en zijn o-zo-bekende palingsound is de laatste jaren helemaal hot. De artiesten (en bijbehorende soaps) komen 'als palingen uit de Zuiderzee'. In de jaren van The Cats was dat toch iets anders. Er was nog niet zo'n groot artiestenbestand in Nederlands bekendste muziekdorp. Dat de band het zo ver heeft weten te schoppen is misschien wel een voorbode geweest voor alle Volendamse artiesten die na hen de sprong waagden om muzikaal door te breken. Wellicht mede omdat het Volendam van de jaren 2000 zo in de belangstelling staat zal een cd-box als deze het nu ook wel goed doen. We hebben het over The Cats 100. Een box van vijf cd's met ieder 20 nummers uit de dagen van weleer. Even terug in de tijd, weg van Jan Smit, Nick & Simon en Monique Smit. Nostalgie viert hoogtij met deze set.

8000 leden voor omroep RTV-Oranje

Publieke omroep in spe RTV Oranje heeft  tijdens een ledenwerfactie in het Drentse plaatsje Oranje bijna 8000 leden ingeschreven. Dat heeft de zender bekendgemaakt. Wil de aspirant omroep in het publieke bestel komen, dan zijn er op 1 april 50.000 leden nodig.

Vierduizend mensen waren zondag afgekomen op het gratis toegankelijk festijn in attractiepark Speelstad Oranje waar ze werden verrast op optredens van 120 Nederlandse artiesten, zoals clown Bassie. RTV Oranje wil een tv-zender worden die zich richt op Nederlandstalige muziek, zoals het levenslied. De Hollandse zender is al te zien als digitaal kanaal bij kabelaanbieders.

Artiesten treden op voor Obama

Met een openluchtconcert in Washington is de festiviteiten rond de beëdiging van Barack Obama tot eerste zwarte president van de Verenigde Staten voortgezet. Na een korte toespraak van acteur Denzel Washington trad zanger Bruce Springsteen als eerste van een reeks artiesten op.

Obama zelf sprak de menigte van enkele honderdduizenden personen toe. De aanstaande president waarschuwde zijn landgenoten voor moeilijke uitdagingen, maar hij sprak hen ook moed in: "We mogen nooit vergeten dat de ware aard van onze natie zich niet tijdens gemakkelijke tijden openbaart, maar door ons juiste handelen als het moeilijk gaat."

Sterren als Tom Hanks, Denzel Washington, Queen Latifah en golfster Tiger Woods lazen historische teksten voor en herinnerden aan Amerikaanse idealen.


  (foto: ANP)

Veel Nederlanders bezorgd over geld

De helft van alle Nederlanders maakt zich zorgen over de gevolgen van de kredietcrisis voor hun eigen portemonnee. Ze vrezen vooral problemen met de dagelijkse boodschappen, hun pensioen en de toekomst van hun kinderen.

Dat blijkt uit onderzoek waar 540 Nederlanders zijn gevraagd naar hun persoonlijke zorgen over de kredietcrisis. Uit de enqûete blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders momenteel al last heeft van de kredietcrisis. De helft van de bevolking treft maatregelen om ook in de toekomst genoeg inkomen te hebben of denkt daar serieus over na.

De consequenties van de crisis zijn zo ernstig dat 8 procent van de ondervraagden zegt wakker te liggen van de problemen. In bijna de helft van de gevallen gaat het om zorgen over het pensioen.

Een kwart van de Nederlanders vreest dat hun pensioen minder waard wordt. Een groep van gelijke omvang verwacht dat er niets verandert en de helft van alle Nederlanders heeft geen idee over de gevolgen van de kredietcrisis voor hun oudedagvoorziening.

Terugblik deel 1: F1-seizoen 2008 in cijfers

Het Formule 1-seizoen begint al bijna: in het weekend van 28 en 29 maart 2009 wordt er weer geracet in Australië. FOK! geeft een terugblik in vier delen op de gebeurtenissen van 2008. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen? Vandaag deel 1: het F1-jaar 2008 gevangen in cijfers. Met dank aan FOK!user ElmarO voor de statistische analyses en fraaie grafieken.

Het Formule 1-seizoen 2008 was volgens velen spannender dan ooit. In de laatste race van het seizoen werd alsnog de gedoodverfde winnaar, Felipe Massa, de 'runner-up'. In de laatste paar ronden van de race in Brazilië ging het regenen. En dat bleek de scherprechter: Timo Glock nam de gok om op droogweerbanden te blijven rijden en verloor, net als Toyota-teamgenoot Jarno Trulli, ongeveer 15 tot 20 seconden per ronde.

Lewis Hamilton maakte daar handig gebruik van en wist zo alsnog de benodigde vijfde plaats te pakken. In de laatste paar honderd meters van de race. Hamilton toch wereldkampioen; Massa in zijn thuisrace wel winnaar, maar toch grote verliezer.

Maak je op voor een terugblik in vier delen op het afgelopen Formule 1-seizoen. Vandaag de duizelingwekkendste: de getallen! Volgende week worden de eerste zes races van 2008 onder de loep gehouden. En dan volgen in de andere twee delen ook steeds zes races, tot en met die zinderende finale in Brazilië.

Een opmerking vooraf: Super Aguri met de coureurs Anthony Davidson en Takuma Sato heeft in 2008 alleen aan de eerste vier races deelgenomen. Op 6 mei 2008 werd het Japanse team officieel failliet verklaard. Het team is wel opgenomen in de analyses, tenzij anders is vermeld.Eindstand wereldkampioenschap 2008

Om te beginnen vind je hieronder twee tabellen met het officiële eindresultaat van 2008 volgens de internationale automobielfederatie FIA (Fédération Internationale de l'Automobile). Zowel alle 22 coureurs als alle elf teams die meededen het afgelopen seizoen worden genoemd.

Tabel 1. Coureurskampioenschap 2008

Pos.CoureurTeamPunten
1Lewis Hamilton McLaren Mercedes 98
2Felipe MassaScuderia Ferrari97
3Kimi RäikkönenScuderia Ferrari75
4Robert KubicaBMW Sauber 75
5Fernando AlonsoRenault F161
6Nick HeidfeldBMW Sauber 60
7Heikki KovalainenMcLaren Mercedes 53
8Sebastian VettelSTR-Ferrari 35
9Jarno TrulliToyota 31
10Timo GlockToyota 25
11Mark WebberRed Bull-Renault 21
12Nelson Piquet Jr.Renault F119
13Nico RosbergWilliams-Toyota 17
14Rubens BarrichelloHonda 11
15Kazuki NakajimaWilliams-Toyota 9
16David CoulthardRed Bull-Renault 8
17Sébastien BourdaisSTR-Ferrari 4
18Jenson ButtonHonda 3
19 Giancarlo Fisichella Force India-Ferrari 0
20Adrian Sutil Force India-Ferrari 0
21Takuma Sato Super Aguri-Honda 0
22Anthony Davidson Super Aguri-Honda 0
Bron: The Official Formula 1 Website

Tabel 2. Constructeurskampioenschap 2008

Pos.TeamPunten
1Scuderia Ferrari172
2McLaren Mercedes151
3BMW Sauber 135
4Renault F180
5Toyota Racing56
6Scuderia Toro Rosso39
7Red Bull Racing29
8Williams-Toyota 26
9Honda Racing F114
10Force India0
11Super Aguri F10
Bron: The Official Formula 1 WebsitePunten coureurs

Gemiddeld aantal punten per race (coureurs, teams)
In het staafdiagram achter de link zie je het gemiddeld aantal punten dat iedere coureur per race heeft weten te behalen. Klik hier voor link naar de afbeelding.

In het staafdiagram achter de link hieronder zie je het gemiddeld aantal punten dat ieder team per race heeft weten te behalen. Klik hier voor een link naar de afbeelding.


Percentage totaal te behalen punten (coureurs)
Iedere coureur zou, als hij alle races had gewonnen in het seizoen 2008, 18 races x 10 punten = 180 punten hebben kunnen halen. In het eerste staafdiagram kun je zien welk percentage elke coureur van die theoretische 180 punten heeft behaald.

Het totaal aantal punten dat over het gehele seizoen werd verdeeld, is (10 + 8 + 6 + 5 + 4 + 3 + 2 + 1) x 18 races = 702 punten. In het tweede staafdiagram kun je zien welk percentage iedere coureur daarvan heeft behaald.

Om de twee staafdiagrammen met elkaar te kunnen vergelijken, is gekozen voor een percentage in beide categorieën.Vergelijking met 2007, coureurs

Punten gewonnen t.o.v. 2007 (coureurs)
In tabel 3 en het staafdiagram hieronder kun je zien welke coureurs ten opzichte van 2007 punten hebben gewonnen of verloren. Grote verliezers zijn Fernando Alonso, Kimi Räikkönen en Giancarlo Fisichella. Al mag laatstgenoemde niet echt een verrassing heten gezien de overgang van de Italiaan van Renault naar het achterhoedeteam Force India. De meest constante rijder is Anthony Davidson. Ook dat is vrij gemakkelijk te verklaren omdat hij niks te verliezen had. De grote winnaar is Robert Kubica.

Voor de volledigheid zijn in tabel 3 alle rijders die in de de jaren 2007 en 2008 mee hebben gereden opgenomen. In het staafdiagram dat daarop volgt, zijn de inactieve coureurs sinds eind 2007 niet meer opgenomen.

Tabel 3: Punten gewonnen t.o.v. 2007 (coureurs)

CoureurPunten 2007Punten 2008Verschil
Fernando Alonso10961-48
Kimi Räikkönen11075-35
Giancarlo Fisichella210-21
Alexander Wurz**13**-13
Lewis Hamilton10998-11
David Coulthard148-6
Ralf Schumacher**5**-5
Takuma Sato40-4
Nico Rosberg2017-3
Jenson Button63-3
Vitantonio Liuzzi**3**-3
Nick Heidfeld6160-1
Adrian Sutil10-1
Anthony Davidson000
Scott Speed**0**0
Sakon Yamamoto**0**0
Christijan Albers**0**0
Marcus Winkelhock**0**0
Felipe Massa94973
Sebastien Bourdais**44
Kazuki Nakajima099
Mark Webber102111
Rubens Barrichello01111
Nelsinho Piquet**1919
Heikki Kovalainen305323
Jarno Trulli83123
Timo Glock**2525
Sebastian Vettel63529
Robert Kubica397536
* Deze coureurs deden in 2007 niet mee en winnen sowieso punten.
** Deze coureurs deden in 2008 niet mee komen in het staafdiagram niet meer voor.

Hieronder staat de grafische weergave van de verschillen tussen de twee jaren van alle 22 rijders van 2008.


* Deze coureurs deden in 2007 niet mee en winnen sowieso punten.Punten teams

Percentage totaal te behalen punten (teams)
Het maximaal aantal te behalen punten per team is 18 races x 18 punten = 324 punten. Natuurlijk kan nooit ieder team dit halen, maar in onderstaand taartdiagram kun je in procenten zien hoe ver ieder team is gekomen. Zoals je ziet staan Force India (het tiende team in 2008) en Super Aguri (het elfde team in 2008) er niet bij. Beide teams hadden 0 punten en dus ook een percentage van 0 %.


Vergelijking met 2007, teams

Punten gewonnen 2008 t.o.v. 2007 (teams)
In tabel 4 en het staafdiagram hieronder kun je zien welke teams ten opzichte van 2007 punten hebben gewonnen of verloren. Voor McLaren zijn de punten in 2007 van Lewis Hamilton en toenmalig coureur Fernando Alonso samengevoegd (beide 109 punten) om zo een zo eerlijk mogelijke vergelijking te maken. De puntenstraffen die McLaren in 2007 heeft gehad (nasleep van het spionageschandaal en in Hongarije) zijn dus genegeerd.

Tabel 4: Punten gewonnen t.o.v. 2007 (teams)

TeamPunten 2007Punten 2008Verschil
McLaren218151-67
Ferrari204172-32
Williams3326-7
Super Aguri40-4
Spyker/Force India10-1
Red Bull Racing24295
Honda 6148
Renault518029
Scuderia Torro Rosso83931
BMW Sauber10113534
Toyota 135643

McLaren is hierdoor de grootste verliezer, Ferrari doet het evenmin goed. De teams die van het puntenverlies het meest profiteerden zijn Toyota, BMW Sauber, Scuderia Toro Rosso en Renault. Deze vier hebben de grootste sprongen gemaakt ten opzichte van 2007. Hieronder staat de grafische weergave van de verschillen tussen de twee jaren van alle elf teams.Aantal overwinningen 2008

Aantal overwinningen (coureurs, teams)
Felipe Massa heeft de meeste overwinningen behaald in 2008, op de voet gevolgd door Lewis Hamilton. Er waren zeven verschillende coureurs die een Grand Prix wisten te winnen.

Ferrari is het team met de meeste overwinningen, McLaren zit daar niet ver achter. In totaal hebben vijf verschillende teams in 2008 een Grand Prix weten te winnen.Aantal snelste ronden (coureurs, teams)

Het aantal snelste ronden per coureur wordt weergegeven in onderstaand taartdiagram. Zoals je ziet is Kimi Räikkönen de overtuigende winnaar met maar liefst tien snelste rondes. Heikki Kovalainen krijgt een eervolle vermelding met zijn eerste snelste ronde ooit.

In onderstaand diagram is het aantal snelste ronden per team terug te vinden. Logischerwijs is Ferrari hier, voornamelijk dankzij Räikkönen, de overtuigende winnaar door bijna driekwart van het totaal (achttien) te pakken.Kwalificatieposities
Lewis Hamilton heeft het hoogst aantal polepositions met zeven, terwijl Massa er vlak achter zit.

Hoe vaak vanaf polepositie gewonnen?
In 2008 waren er zes coureurs die een polepositie pakten, in onderstaande staafdiagrammen zie je hoe succesvol die coureurs waren in het 'pakken van de dubbel': op pole en de race ook winnen. Sebastian Vettel had het beste rendement dat een coureur kan wensen: één uit één maakt 100 %; Monza 2008 was zíjn raceweekend. Voor de jonge Duitser zijn eerste pole en dan ook meteen zijn eerste overwinning. Er waren nog meer verassende rijders in 2008: Robert Kubica had in Bahrein zijn allereerste pole en zijn enige in 2008, maar de Pool wist het niet om te zetten in winst. Ook Heikki Kovalainen pakte opnieuw 'een eerste ooit' in zijn F1-carričre: pole voor de Fin in de Grand Prix van Engeland. Hij moest echter genoegen nemen met de vijfde plaats in de race, terwijl teamgenoot Hamilton in diens thuisrace won.

Het rendement van de vier rijders die een poleposition om wisten te zetten in winst, is in procenten weergegeven in het volgende staafdiagram. Het totaal aantal poleposities waar de percentages op gebaseerd zijn, is zestien. Kubica en Kovalainen ontbreken in de figuur omdat het rendement van hun twee poles 0 % is.


Gridposities in 2008

De gridposities per coureur en het aantal keer dat hij zich op die plek heeft gekwalificeerd. Klik op een naam hieronder voor de grafiek van die coureur. In deze grafieken zijn eventuele straffen voor bijvoorbeeld een motorwissel niet meegenomen. Van alle coureurs zijn Felipe Massa en Heikki Kovalainen de enige twee die zich altijd in de top tien hebben weten te kwalificeren. Robert Kubica is bijna alle gridplaatsen op de eerste zeven rijen afgegaan.
Sebastian Vettel maakte het nog bonter: die maakte er een gewoonte van om bijna alle gridplaatsen te bezoeken, van de pole tot en met de laatste plaats. Opvallend is verder de voorkeur van Nico Rosberg voor de vijftiende plaats, Giancarlo Fisichella had zo'n beetje een abonnement op de achterste twee startrijen.

Felipe Massa - Lewis Hamilton
Heikki Kovalainen - Kimi Räikkönen
Robert Kubica - Fernando Alonso
Jarno Trulli - Mark Webber
Nick Heidfeld - Timo Glock
Sebastian Vettel - Nico Rosberg
David Coulthard - Sebastien Bourdais
Nelsinho Piquet - Jenson Button
Rubens Barrichello - Kazuki Nakajima
Giancarlo Fisichella - Adrian Sutil
Takuma Sato - Anthony Davidson


Gemiddelde gridpositie

Hieronder vind je achter een link in één overzicht de gemiddelde gridpositie van iedere coureur. Ondanks het feit dat Hamilton zeven polepositions heeft en Massa 'slechts' zes, is de laatste toch de beste qualifier. Dit komt mede doordat Massa zich nooit buiten de top tien heeft gekwalificeerd (laagste positie P9) en Hamilton éénmalig buiten de top tien is gevallen met een vijftiende plaats tijdens de Italiaanse Grand Prix.

Heikki Kovalainen staat derde in deze grafiek, maar stelde in het puntenklassement toch teleur met slechts een zevende plaats en 53 punten. Ook Jarno Trulli, Mark Webber en Nico Rosberg bleken het in de kwalificaties beter te doen dan in de races. Bij Nick Heidfeld gold juist het omgekeerde. Opvallend is ook het verschil tussen Kazuki Nakajima (Williams) en Giancarlo Fisichella (Force India). De Force India- en Super Aguri-coureurs presteerden consequent slechter dan de rest van de coureurs, die af en toe met een verrassing hun gemiddelde omhoog haalden.

Grafiek van alle coureurs en hun gemiddelde positie op de grid.Tot slot

Sebastian Vettel verdient in dit getallenoverzicht een aparte vermelding. In zijn eerste volledige seizoen als F1-racecoureur bij Scuderia Toro Rosso, pakte de Duitser meteen een record. Hij is de jongste coureur tot nu toe die een race won (Monza, Italië 2008 met 21 jaar en 73 dagen) waarmee hij Fernando Alonso opvolgt; en Vettel wist datzelfde raceweekend ook zijn eerste pole te pakken.

Ook een eervolle vermelding in deze cijfermatige terugblik is er voor Heikki Kovalainen: zijn switch van Renault in 2007 naar McLaren Mercedes in 2008 bracht de Fin zijn eerste pole (Engeland), zijn eerste overwinning (Hongarije) én zijn eerste snelste ronde. En dat in zijn tweede officiële jaar als F1-coureur.

Tot zover de statische terugblik op het Formule 1-seizoen: het jaar 2008 gevangen in cijfers. De komende drie weken volgen nog drie delen die terugblikken naar het nieuws op FOK! over het afgelopen racejaar.


FOK! dankt ElmarO voor de uitgebreide analyses, grafieken en korte uitleg bij de figuren. De Excelfile die gebruikt is voor deze Special is nog uitgebreider dan de hier genoemde statistieken. Voor meer informatie vraagt FOK!sport je contact op te nemen met ElmarO zelf.

Met dank aan iedereen die op de een of andere manier betrokken was bij de totstandkoming van deze FOK! Formule 1-special.

Andere gebruikte bronnen:
FOK!sport
The Official Formula 1 Website
Wikipedia

Disclaimer: dit overzicht pretendeert nergens volledig te zijn, er kunnen dan ook geen enkele rechten aan ontleend worden.
Alle type- en rekenfouten voorbehouden. Copyright van de gebruikte figuren: FOK! en ElmarO.

Blonde Bianca al aan de Zee

Ik zweet peentjes op mijn vrije zaterdagmiddag; 30 graden in de schaduw, warm, drukkend weer, met onweer op komst. Voordeel van die hitte is dat de meisjes er vaak nóg mooier uitzien. Want, bloter. Bij de bushalte langs de drukke weg staat een prachtig schoolvoorbeeld van Het Blondje. Ze telefoneert er lustig op los, is verbaal niet bijster intelligent maar ook niet achterlijk, heeft een diep ingesneden marineblauw shirtje aan met een overheerlijk uitpuilende boezem. Vale spijkerbroek, kontje, make-up: alles klopt. Ze rookt zelfs.

 

Regilio Tuur: ik hielp echt wel!

Wel een held, geen held, een fantast. Regilio Tuur is het afgelopen weekend al voor alles uitgemaakt. De beroepsmepper verklaarde namelijk afgelopen vrijdag dat hij te hulp was geschoten na het vliegtuigongeluk in New York.

Naar eigen zeggen was hij aan het joggen toen hij het vliegtuig in de Hudson hoorde landen. Meteen was de sportieve bokser naar de kade gerend om letterlijk de helpende hand toe te reiken. Kwade tongen beweren echter dat hij er maar op los fantaseerde.

"Niets van waar", roept Tuur nu. "Ik heb op de kade mensen uit het water getrokken. Daarna kwamen de hulpdiensten pas en heb ik plaats gemaakt voor hen. Iedere omstander moest dat overigens doen. Ik vind het vervelend dat men mij niet gelooft. Het ongeluk is gebeurd op de kruising tussen 12th Avenue en 50th Street. Ik ben gezien op Columbus Circle. Dat ligt daar vijf minuten vandaan!"

Uitslagen Spanje speelronde 19

Op de helft van het seizoen staat FC Barcelona ruim aan de leiding van de Spaanse Primera División. Valencia beging vandaag een misstap en verloor terrein op de kop.

De aanvalslinie van FC Barcelona was zaterdagavond weer eens ongenaakbaar. Het trio Lionel Messi, Samuel Eto'o en Thierry Henry legde het bezoekende Deportivo de La Coruńa vakkundig over de knie. Slechts twintig minuten hield Depor het vol, want daarna schoten alle leden van het trio voor rust eenmaal raak. Na rust namen de Catalanen wat gas terug, al zou de score in de slotfase nog wel uitgebreid worden. Nadat Henry zijn tweede had gemaakt veroorzaakte doelman Daniel Aranzubia een strafschop. Dat kwam hem op een rode kaart te staan, terwijl zijn vervanger Eto'o vanaf de stip de 5-0 eindstand op het scorebord zag zetten.

Real Madrid behield de tweede plaats door een overwinning op hekkensluiter CA Osasuna. Terecht was de 3-1 overwinning echter allerminst. Tot tweemaal toe werd Juanfran een strafschop ontnomen, en beide keren kwam dat de oud-speler van De Koninklijke op een gele kaart te staan. Desondanks namen de bezoekers in Santiago Bernabéu brutaal de leiding door een kopgoal van Javad Nekounam. De Madrilenen speelden een draak van een wedstrijd, maar kwamen door Sergio Ramos vlak na rust wel langszij. Uiteindelijk zouden de punten ook in Madrid blijven, toen allereerst Gonzalo Higuaín en vervolgens Arjen Robben de score uitbreidden.

Valencia reisde af naar Bilbao voor de ontmoeting met Athletic Club in San Mamés. Los Che kwamen al na één minuut op voorsprong door een treffer van David Villa. Athletic had echter geen zin in een nederlaag, en via Gabilondo was het al snel weer gelijk. Ook de treffer die Fernando Morientes even later maakte werd voor rust nog ongedaan gemaakt door Javi Martínez. Het was overigens pas de eerste tegengoal voor doelman Vicente Guaita, die vlak voor rust inviel voor de geblesseerde Renan. In de tweede helft leek het duel ondanks enkele goede kansen in een gelijkspel uit te monden. Toch zouden de punten in Baskenland blijven, doordat Athletic een strafschop kreeg in blessuretijd. Manuel Fernandes kreeg zijn tweede gele kaart hiervoor, en zag Fernando Llorente vanaf elf meter zijn club naar de winst schieten.

Sevilla speelde een slechte wedstrijd tegen Numancia. Lange tijd leken de ploegen in Ramón Sánchez Pizjuán de punten te delen, maar in de 81e minuut schoot Renato toch nog een bal in het doel namens de thuisclub. Ook Atlético de Madrid kende een matige pot, die het speelde in Almería tegen de gelijknamige club. Via Kalu Uche nam Almería al snel de leiding, al maakte Florent Sinama-Pongolle een kwartier later al gelijk. De Madrilenen waren echter niet in staat de leiding te nemen, zelfs niet nadat Hernán Pellerano vlak na rust rood kreeg. Doordat ook de thuisclub het doel niet nogmaals vond bleef het 1-1.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
17/1FC BarcelonaDeportivo de La Coruńa5-0
17/1Sevilla FCCD Numancia1-0
18/1Getafe CFReal Racing Club0-1
18/1Málaga CFRCD Espanyol4-0
18/1Real Madrid CFCA Osasuna3-1
18/1RC Recreativo de HuelvaReal Sporting de Gijón2-0
18/1Real Valladolid CFReal Betis Balompié1-3
18/1Villarreal CFRCD Mallorca2-0
18/1Athletic ClubValencia CF3-2
18/1UD AlmeríaClub Atlético de Madrid1-1

Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1FC Barcelona1916215059-13
2Real Madrid CF1912253841-27
3Sevilla FC1911533828-16
4Valencia CF1910453438-27
5Villarreal CF199643332-25
6Club Atlético de Madrid199463142-30
7Málaga CF199463131-27
8Deportivo de La Coruńa199373023-27
9Athletic Club de Bilbao197572627-29
10Real Racing Club de Santander196762521-23
11Real Sporting de Gijón1980112426-39
12Real Valladolid CF1972102327-30
13Real Betis Balompié1963102125-26
14Getafe CF195682124-30
15UD Almería195682120-28
16RC Recreativo de Huelva195592017-28
17CD Numancia1962112024-37
18RCD Espanyol1936101517-32
19RCD Mallorca1935111418-37
20CA Osasuna1927101320-29

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Samuel Eto'oFC Barcelona18
2David VillaValencia CF15
3Diego ForlánClub Atlético de Madrid12
=Lionel MessiFC Barcelona12
=Gonzalo HiguaínReal Madrid CF12
6Thierry HenryFC Barcelona11
7Sergio AgüeroClub Atlético de Madrid9
8Álvaro NegredoUD Almería8
=Fernando LlorenteAthletic Club8
=Giuseppe RossiVillarreal CF8
=Nabil BahaMálaga CF8

Programma:

DatumThuisUitTijd
24/1Villarreal CFCA Osasuna20.00
24/1FC BarcelonaCD Numancia22.00
25/1Real Valladolid CFRCD Espanyol17.00
25/1UD AlmeríaAthletic Club17.00
25/1Getafe CFReal Sporting de Gijón17.00
25/1RCD MallorcaValencia CF17.00
25/1Málaga CFClub Atlético de Madrid17.00
25/1RC Recreativo de HuelvaReal Betis Balompié17.00
25/1Sevilla FCReal Racing Club19.00
25/1Real Madrid CFDeportivo de La Coruńa21.00

Gordon laat zich weer eens kennen

Gordon laat zich weer eens goed kennen. De beroepsruziemaker kon het dit keer niet laten om ruzie te maken met Irene Moors tijdens Life & Cooking.

De zanger had weinig zin om in te gaan op Irene's vraag of het klopte dat hij het weer goed wilde maken met Gerard Joling. Goor had echter geen zin in insinuaties en zei andere dingen aan zijn hoofd te hebben. In de reclamebreak werd het zo'n hevige discussie dat de zanger uit de studio verdween en medetoppers van der Boom en Froger achterliet. Moors meldde vervolgens dat Gordon naar de wc was.

Nog zeker vijf Nederlanders bij FARC

Behalve Tanja Nijmeijer zitten er nog zeker vijf Nederlanders bij de linkse guerrillabeweging FARC in Colombia. Dat meldt het Colombiaanse weekblad Semana.

Het tijdschrift beroept zich op informatie uit de laptop van FARC-commandant Raúl Reyes. Deze leider kwam om het leven bij een bombardement op zijn kampement door het Colombiaanse leger in maart 2008.

De Nederlanders zouden militaire en politieke training van de FARC hebben ontvangen. Ze opereren in Europa als contactpersonen van de FARC, aldus Semana.

Tanja Nijmeijer kwam in september 2007 in het nieuws. Het Colombiaanse leger had het kampement van haar groep aangevallen. De meeste guerrillero's, waaronder Nijmeijer, wisten te ontkomen. Het leger vond haar dagboek in het verlaten kampement. Van Nijmeijer is voor het laatst een jaar geleden vernomen. Gedeserteerde guerrillera's vertelden aan het leger dat ze haar hadden gezien.

Mirror's Edge tattoo op je arm

Mirror's Edge was misschien wel de meest innovatieve game van het afgelopen jaar, de platforming in de eerste person was nog niet eerder gedaan en het werkte goed, alhoewel sommige gamers het daar niet helemaal mee eens zijn. De game kreeg een 85% van FOK!. Een grote fan van de game heeft nu een tattoo op zijn arm laten zetten die de runners in de game ook op hun arm hadden. Zie hieronder het resultaat.

"Faith's tattoo design struck me when I watched the E3 2008 trailer, and I knew I wanted to emulate the tattoo. This past summer — prior to the release of Mirror's Edge, I brought an image of Faith's tattoo to a local tattoo artist, and he tattooed a similar design on my right arm. This is my first tattoo. It took 10 hours over three sessions spanning eight weeks to complete. I really enjoy Mirror's Edge but the circuitry design of the tattoo attracted me to it most principally." Aldus Patrick
Verscherpte beveiliging joodse gebouwen nodig

Binnen de joodse gemeenschap in Nederland is grote bezorgdheid ontstaan vanwege drie incidenten in de afgelopen week, waar synagogen mogelijk het doelwit waren van brandstichting en vernieling.

Vanwege de incidenten in Amsterdam, Haaksbergen en Arnhem vindt op dit moment overleg met de politie plaats over verscherpte beveiliging van joodse gebouwen.

Dat vertelde directeur Ronny Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) gisteren.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
©FOK.nl e.a.