Moderel door 'ordinaire blootshow'

Al seizoenen lang wordt er gepraat over het gebrek aan donkere modellen op de catwalk, en nog altijd zijn bijna alle modellen lelieblank. Ontwerpers vinden vaak dat donkere modellen hun kleren 'te exotisch' maken. Sieradenontwerpster Bibi van der Velden, wier show gisteren de Amsterdam International Fashion Week officieel opende, pakte het gisteren heel anders aan. Zij gebruikte alleen maar donkere modellen.

Een mooi emancipatoir gebaar? Nou nee. Bibi van der Velden, wier collectie in het teken stond van Afrika, had van haar modellen edele wilden gemaakt. Behalve Van der Veldens kettingen droegen ze enkel een klein broekje van batikstof of bikinibroekje van veren en af en toe een als accessoire gedragen dode vogel of schildpadschild. Hun borsten waren bloot.

Als tussendoortje in de show was er nog een Afrikaanse dans van twee net zo blote mannen, die als wilde dieren de catwalk opkwamen.

Afrika is een belangrijk thema in de mode op het moment. In de zomercollecties van Dior, Junya Watanabe en Louis Vuitton zaten allerlei Afrikaanse invloeden. Maar geen blote borsten. Waarom zou dat ook zo zijn? De gemiddelde Afrikaanse vrouw gaat niet topless over straat.

De genodigden van sponsor Fortis, waarmee het grootste gedeelte van de zaal was gevuld, leken de show prachtig te vinden, maar een aantal donkere modemensen in de zaal (en zij niet alleen) voelden zich geschoffeerd door de manier waarop de modellen werden neergezet.

'Het was een klap in mijn gezicht,' zei Tony Jones, eigenaar van het gelijknamige modellenbureau. 'Als je Afrikaanse cultuur op de catwalk laat zien, dan zorg je dat het klasse heeft. Dit was ordinair.'

'Om in 2009, in Amsterdam, vrouwen zo de catwalk op te sturen is ongepast, zei visagist Pernell Kusmus. 'Dat het donkere meisjes zijn, maakt het nog extra vernederend. Die meisjes hebben haast geen werk, dus dan is het van: doe het maar, dan heb je tenminste nog een klus. Ik vind het misbruik. En het bloot had geen enkele functie. Ik kon alleen maar naar die borsten kijken, ik heb geen sieraad gezien.'


Moderel door 'ordinaire blootshow'  (foto: DAG)