Het herziene noodplan van de VS-regering

De Amerikaanse regering hoopt door de herziening van het noodplan voor banken voldoende steun te krijgen van leden van het Congres. De Senaat stemt woensdag nog over het ontwerp en het Huis van Afgevaardigden vermoedelijk vrijdag.

In de kern is er weinig veranderd aan het reddingsplan. Nog steeds staat de overname van 'giftige' hypotheekleningen van banken door de federale overheid centraal in het meer dan 700 miljard dollar kostende plan. De regering hoopt zo het vertrouwen in de banken te herstellen.

Om de vooral conservatieve Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden over te halen voor het noodplan te stemmen zijn enkele maatregelen toegevoegd. Het gaat onder meer over de volgende zaken:

- De overheid stelt zich garant voor spaartegoeden van burgers tot 250.000 dollar. Dat was 100.000 dollar. Dit is een tijdelijke maatregel en blijft een jaar van kracht.
- Belastingmaatregelen om alternatieve energie bij burgers en bedrijven te promoten, waaronder korting bij aanschaf zonnepanelen.
- Ook wordt een reeks belastingvoordelen verlengd. Zo mogen bedrijven een deel van hun onderzoeks- en ontwikkelingskosten blijven aftrekken van de belastingen.
- Ook krijgen slachtoffers van recentelijke orkanen, tornado's en zware stormen een belastingvoordeel.