RapidShare moet vooraf gaan screenen

Redactie

RapidShare, een Duitse dienst voor bestandsuitwisseling moet mogelijk alle bestanden gaan controleren op schending van auteursrechten. Dat oordeelde een Duitse rechter.

Als die uitspraak stand houdt kan het ernstige gevolgen hebben voor het voortbestaan van RapidShare, omdat alle bestanden vooraf controleren een haast onuitvoerbare taak is. Dat meldt ArsTechnica. RapidShare is volgens Alexa de op 11 na best bezochte site ter wereld, en heeft vele miljoenen bestanden op haar servers staan. Via RapidShare kunnen gebruikers eenvoudig bestanden uitwisselen. De site probeert mensen te verleiden een betaald abonnement te nemen om sneller te kunnen downloaden, en verdient op die wijze haar geld.

De site werd aangeklaagd door de Duitse copyright-organisatie GEMA, omdat er beschermde werken op de site zouden worden aangeboden. Dat dat zo is probeert niemand te ontkennen: iedere dienst voor file-sharing wordt gebruikt voor het uitwisselen van beschermd materiaal. Het juridische vraagstuk is echter ingewikkelder: wie is er verantwoordelijk voor en hoe moet een site dat aanpakken?

In de Verenigde Staten geldt een 'Take Down Notice' procedure: een website die direct en accuraat reageert op het verzoek iets offline te halen blijft daardoor vaak uit de problemen. Op die manier kan bijvoorbeeld ook YouTube blijven draaien zonder vooraf alles te controleren op schending van auteurswetten. In Duitsland (en Nederland) gelden die regels niet. RapidShare zegt alles te doen om schendingen te voorkomen, maar de rechter eist nu een pro-actieve controle, vóórdat een bestand op het net verschijnt.

Op dit moment controleert de site bestanden middels een hash-code automatisch en zijn er zes medewerkers aangenomen die door de bestanden kijken op zoek naar beschermde werken en die reageren op takedown-verzoeken. De rechter vindt dat niet genoeg. De automatische hash-controle is makkelijk te omzeilen en zes medewerkers zijn veel te weinig om alles te kunnen controleren. Dat het gezien de hoeveelheden haast onmogelijk is alles vooraf te controleren, ontslaat de site niet van de verplichting dat ook te doen, oordeelt de Duitse rechter. In een hoger beroep moet blijken of die uitspraak blijft staan. Als dat zo is zou het wel eens het einde kunnen betekenen van de succesvolle site: alles vooraf controleren zou veel en veel te duur zijn.

Meer DAG-multimedia