Psycholoog hekelt isoleerbeleid

Redactie

Het isoleerbeleid van Nederland is vooral gebaseerd op traditie en niet op wetenschappelijk bewijs. Dat zegt psycholoog Bert van der Werf in vakblad Medisch Contact. Wat hem betreft gaat het isoleerbeleid in Nederland op de schop. Aanleiding van zijn betoog is het kort na elkaar overlijden van twee patiënten in de Amsterdamse GGZ-instelling Arkin, waarvan één in een isoleercel zat.

Hij wijst er in het vakblad op dat Nederland samen met Finland en Ierland in Europa op kop loopt in het aantal keren dat een psychiatrische patiënt in een isoleercel wordt gezet. In Nederland wordt dat ieder jaar minstens achttienduizend keer gedaan.

Zweden en Engeland isoleren volgens Van der Werf nauwelijks patiënten. Omdat de cellen er nu eenmaal zijn in Nederland, worden ze volgens de psycholoog gebruikt.

Ook zouden vooral verpleegkundigen denken dat een zogenoemde 'prikkelarme' omgeving een goede uitwerking heeft op psychotische patiënten. "Maar dat klopt niet", zegt Van der Werf in het blad. De patiënten zouden meer baat hebben bij stressmanagement. Driekwart van de psychotische patiënten zou door eenzame opsluiting juist steeds angstiger worden.

Het blad voert ook patiëntvertrouwenspersoon Femke Welles op. Zij is het met Van der Werf eens. Wel wijst ze erop dat de eenzame opsluiting voor sommige patiënten goed uitpakt omdat ze dan makkelijker onderscheid kunnen maken tussen prikkels van buitenaf en prikkels die uit hun eigen brein zijn ontsproten.

Omdat de voorkeur per patiënt verschilt, moet met de patiënten worden besproken wat hun voorkeur is als een gewelddadige situatie ontstaat, betoogt Welles. Ook moet de behandeling worden geëvalueerd, wat nu nog niet gebruikelijk is. Ook zou de patiënt in de isoleercel meer duidelijkheid moeten worden gegeven. Zo zou hij zicht op een klok en een kalender moeten hebben. Ook zou hij een bel moeten hebben om een verpleegkundige te waarschuwen.