Rotsblokken Greenpeace blijven in zee

Redactie

De granieten blokken die Greenpeace vorige maand in de Noordzee dumpte, blijven daar voorlopig liggen. Ze zakken waarschijnlijk weg in het zand. Dat zei minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De Duitse overheid is niet van plan de rotsblokken op kosten van de milieuorganisatie weg te halen. Onder meer het CDA, de VVD en de SGP drongen hier in het debat wel op aan. Greenpeace vroeg met het dumpen van de stenen ten noordoosten van Groningen aandacht voor de schadelijke gevolgen van de bodemvisserij.

Verburg en de vissers spraken schande van de zaak. De vissers beweren dat hun boten het gevaar lopen te kapseizen omdat hun netten aan de bloken kunnen blijven haken.

Inmiddels zitten alle partijen weer om de tafel om te praten over de bescherming van natuurgebieden in zee en de totstandkoming van een duurzame visserij. Verburg wees erop dat de situatie nog 'broos' en 'kwetsbaar' is en dat hard moet worden gewerkt aan het herstel van vertrouwen.

De Kamer maande de bewindsvrouw tijdens het debat tot spoed bij het aanwijzen van de beschermde gebieden. "Het Noordzeewater staat ons aan de lippen. Waarom duurt het zo allemachtig lang", zei Lutz Jacobi (PvdA). Ook de VVD wilde weten wanneer er iets gebeurt. "Er moet tempo gemaakt worden", zei Hugo Polderman (SP). "Het is vijf voor twaalf", meende ook Esther Ouwehand (PvdD). "Het gaat niet goed met de natuur in de Noordzee, dus huppakee, aan de slag."

Verburg antwoordde dat de situatie 'vele malen complexer' is dan de Kamer doet voorkomen. "Ik begrijp uw ongeduld, wij willen ook stappen maken." Zij was daarom blij dat alle partijen weer aan tafel zitten. Aan het eind van dit jaar wil Verburg een aantal kwetsbare gebieden aanmelden als zogeheten Natura 2000-gebied. De zeereservaten worden dan in 2010 onderdeel van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden.