Akkoord over politiewetgeving op de Antillen

Redactie

Een belangrijke hobbel in het ontmantelingsproces van de Nederlandse Antillen is weggenomen. Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld (CDA) heeft gisteren overeenstemming bereikt met de bestuurders van de Antillen, Curaçao en Sint Maarten over de politiewetgeving voor de nieuwe staatkundige verhoudingen.

Curaçao en Sint Maarten krijgen een eigen politiekorps als zij zelfstandig worden. Bonaire, Saba en St. Eustatius krijgen een eigen gezamenlijk korps als zij een gemeente worden binnen het koninkrijk. Om agenten in te kunnen zetten op alle eilanden zijn verder onder meer afspraken gemaakt over uitrusting, geweldsinstructie en rangenstelsel.

Niets hoeft nu een succesvolle Ronde Tafel Conferentie op 15 december in de weg te staan, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Tijdens die bijeenkomst wordt beoordeeld of de wet- en regelgeving, die de basis vormt voor de nieuwe staatkundige en bestuurlijke structuur, voldoet aan de criteria.

De ministers van Justitie van de nieuwe landen worden verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid en de hulpverlening. De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Nederland blijven daarmee belast op Bonaire, St. Eustatius en Saba.

Er is ook een akkoord bereikt over het toezicht op de openbare financiën van de nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten. Ook is er overeenstemming over de tekst voor de wet die voorziet in een inspectieorgaan op de politie, het Openbaar Ministerie, het gevangeniswezen en de justitiële jeugdzorg.

Begin vorige maand werd bekend dat Curaçao en Sint Maarten nog niet klaar zijn om in december 2010 een land te worden binnen het koninkrijk. Struikelblokken waren de reorganisatie van de politie en het financieel beheer van de eilanden. Bijleveld is sinds maandag op de Antillen om de lucht te klaren. Donderdag vliegt de staatssecretaris naar Nederland.


Akkoord over politiewetgeving op de Antillen  (foto: DAG)