FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 januari 2008

Toren van 45.000 champagneglazen

Icoon OpmerkelijkDe Zeeuwse cateraar Luuk Broos heeft vanavond zijn eigen wereldrecord opstapelen van champagneglazen gebroken. In een winkelcentrum, in het dorpje Wijnegem nabij Antwerpen. Hij zette een toren van 45.000 glazen neer, ondanks trillingen door roltrappen.

De Zeeuw had het record al in handen, toen hij vorig jaar een toren van zeven meter en 62 etages hoog had gebouwd in de Zeelandhallen in Goes. Daar stapelde hij 41.664 glazen. Een jaar eerder zette hij 39.711 glazen op elkaar in Oberhausen (Duitsland).

De recordbreker heeft het plan opgevat om later in de Verenigde Staten een nog hogere toren te bouwen.

Doodrijder eist schadevergoeding

Icoon FinancieelDe Spaanse zakenman Tomas Delgado Bartolomť eist een compensatie van 20.000 euro voor de autoschade die hij bij een botsing opliep. Hij vordert dit bedrag van de familie Iriondo, die bij de botsing zoonlief Enaitz verloor.

Het is de achtste maand van 2004. Zakenman Tomas Delgado heeft wat alcohol op maar niet meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid. Hij stapt in zijn audi A8, en begint keihard te scheuren. Op een weg waar hij hooguit 90 mag, rijdt hij met 173.9 km/u wanneer hij in botsing komt met de fietsende Enaitz. Als gevolg van de botsing vliegt Enaitz zo'n achttien meter de lucht in. De jongeman had geen reflecterende kleding en/of helm op. Hij sterft. In de daarop volgende juridische verwikkelingen komen de beide partijen al gauw tot een overeenkomst. Delgado's verzekeringsmaatschappij keert zo'n 30.000 uit aan de nabestaanden van Enaitz. Justitie gaat niet tot vervolging over, omdat beide partijen in gebreke zijn gebleven.

Vier jaar later bedenkt Delgado zich. Bij de fatale botsing zou zijn auto 14.000 euro aan schade hebben opgelopen. Voor het huren van een andere auto was de beste man nog eens 6.000 euro kwijt. Hij wil deze kosten alsnog verhalen op de nabestaanden. Tegen de krant El Pais laat hij weten: "Ik ben ook een slachtoffer in dit alles. Je kunt het probleem van de jongen niet oplossen, maar wel dat van mij".

Eniatz Iriondo werd 17 jaar.

Uitslagen African Cup of Nations 25/01/2008


De landen in Groep B van de African Cup of Nations hebben hun tweede speelronde afgewerkt. Ivoorkust won met 4-1 van Benin, Nigeria en Mali speelden doelpuntloos gelijk.

Dankzij het resultaat van de andere wedstrijd heeft Ivoorkust zich weten te plaatsen voor de kwartfinales. Het was voor Ivoorkust de tweede overwinning in de poule, maandag werd er al gewonnen van Nigeria.

Ivoorkust hoefde niet op volle oorlogssterkte aan te treden. De ploeg speelde rustig en ondanks het lage tempo werden er voldoende kansen gecreŽerd. Didier Drogba opende de score. Na twee afzwaaiers glipte de spits van Chelsea in de veertigste minuut tussen twee verdedigers door en schoot de bal in het Beninse doel. Amper vier minuten later lag de 2-0 in de netten, Yaya Tourť tikte de bal binnen na een pass van broer Kolo Tourť.

In de tweede helft zorgde Abdulkader Keita voor de 3-0 na slecht uitverdedigen van Benin, en zette Drogba de bal voor waarna Aruna Dindane de 4-0 binnenkopte. Ivoorkust deed na de 4-0 nauwelijks nog moeite om de score uit te breiden, wat resulteerde in een eretreffer voor Benin in de 91e minuut door Razak Omotoyossi.

Hoewel Nigeria een klein overwicht had in de wedstrijd tegen Mali wist de ploeg dat niet uit te drukken in doelpunten. Mali heeft nu aan een gelijkspel tegen Ivoorkust aanstaande dinsdag genoeg om zeker te zijn van de kwartfinale.

LandenGespeeldPuntenDoelsaldo
Ivoorkust*26+4
Mali24+1
Nigeria21-1
Benin20-4

*=geplaatst voor de kwartfinales

Schaatsen: Uitslagen WB Hamar (25/1)

Icoon SchaatsenVandaag is de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Hamar verreden. De mannen reden alleen de 500 meter en voor de vrouwen stond de 1500 meter op het programma.

Jeremy Wotherspoon heeft tijdens de 500 meter zijn revanche genomen op het afgelopen wereldkampioenschap. De Canadees was tijdens de eerste 500 meter met afstand de snelste in 34,55. Op de tweede plaats eindigde de Japanner Nagashima met 34,74. Het brons ging naar de Fin Pekka Koskela (34,77). Snelste Nederlander in de A-groep was Simon Kuipers.

Eerder op de dag reed Jaques de Koning in de B-groep 34,90. Een nieuw persoonlijk record en de Nederlander is met die tijd de snelste Nederlander ooit op een laaglandbaan.

Bij de vrouwen stond de schaatsmijl op het programma. Ireen WŁst wist beslag te leggen op de eerste plaats in 1.54,65. Met deze tijd wist de Brabantse het baanrecord gereden door Annemarie Thomas op 9 februari 1999 te verpulveren. Ze was bijna 2,5 seconden sneller dan Thomas destijds (1.56,96). Het zilver ging ook naar een Nederlandse schaatster. Paulien van Deutekom wist met 1.56,84 ook onder het oude baanrecord te duiken. De Canadese Christine Nesbitt werd derde in 1.59,14 en behield de koppositie in de wereldbeker.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

Uitslag Willem II - AZ

Er werd vanavond ťťn wedstrijd in de Eredivisie gespeeld. Hieronder vind je de uitslag.

Willem II - AZ 3-0
37' Messoudi 1-0
62' Boutahar 2-0 (assist: Mourad)
87' v.d. Struijk 3-0 strafschop

Scheidsrechter: Bossen.
Toeschouwers: 12.800.
Gele kaart: v.d Struijk, Grťgoire (Willem II), PellŤ (AZ).
Rode kaart: 87. Opdam (AZ)

Opstellingen

WillemII: Aerts, Janse, Bślum, Swinkels, v.d. Struijk, Kargbo (Mathijssen/90), Boutahar, Grťgoire, Poepon, Mourad (Vorthoren/69), Messoudi (Douglas/86).

AZ: Waterman, Koenders, Donk, Mendes da Silva, Opdam,De Zeeuw (Ari/46), Vormer, Cziommer (Jenner/30), Pocognoli (Medunjanin/63), PellŤ, Dembťlť

Doden bij aanslag in Libanon

Icoon AanslagVanmiddag werd Libanon opnieuw opgeschrikt door een zware bomaanslag. Bij de aanslag in de hoofdstad Beiroet kwam daarbij de vooraanstaande politiecommandant Wissam Eid om het leven. Tenminste drie andere mensen, waaronder zijn lijfwacht, kwamen ook om en er vielen meer dan dertig gewonden.

De ontploffing vond plaats in de christelijke wijk Al-Hasimiya. Hier werd de auto van Eid door middel van een op afstand ontstoken bom in de lucht geblazen. Volgens bronnen zou Eid net terugkomen van een vergadering met leden van de internationale onderzoekscomissie voor de opheldering van de moord op ex-premier Rafik Hariri. Die moord leverde een stormloop aan protesten op in Libanon, waarna de regering aftrad. Na de aanslag meldde voorzitter Ashraf Rifi dat Eid aan de oplossing van verscheidene grote terreuraanslagen bezig was.

Volgens politiebronnen was dit niet de eerste poging om Eid te vermoorden. "Dit was duidelijk een wraakaktie. Eid was reeds in februari 2006 doelwit van een moordcomplot, toen voor de ingang van zijn huis een handgranaat af ging", zei een agent. Vorig jaar was Eid gewond geraakt tijdens gevechten tegen islamitische extremisten in het Palestijnse kamp Nahr al-Bared. Bij de gevechten in dat kamp vielen de afgelopen tijd al zeker driehonderd doden.

Libanon wordt al enkele jaren opgeschrikt door bomaanslagen op vooraanstaande politici en journalisten. Het land gaat gebukt onder een politiek conflict tussen het pro-westerse (anti-Syrische) en het pro-Syrische kamp. De slachtoffers vallen het vaakst aan de kant die anti-Syrisch is. Eerder maakte de VN al melding van betrokkenheid van SyriŽ bij de dood van Hariri.

In december 2007 werd generaal FranÁois al-Hajj het slachtoffer van een moordaanslag. Hij werd beschouwd als de belangrijkste kandidaat om stafchef Michel Suleiman op te volgen, die als kandidaat voor het Libanese presidentschap naar voren was geschoven.

De aanslag van vandaag was de zwaarste sinds de moord op Hariri in februari 2005. Destijds kwamen 22 mensen om het leven. Vermoed wordt dat opnieuw SyriŽ achter de aanslag zit.

Wil je ook eens mee discussiŽren over Libanon op het forum? Het kan hier

Met dank aan Paaskonijn voor de submit.

Ooijer in de belangstelling van AZ

Volgens Johan Derksen is Andrť Ooijer, die onder contract staat bij Blackburn Rovers, benaderd door AZ. De verdediger zou de defensieve problemen in Alkmaar moeten oplossen.

De defensie van de Alkmaarders stond de afgelopen weken niet sterk en kan wel een kwaliteitsinjectie gebruiken. Om die reden zou voorzitter Dirk Scheringa geÔnformeerd hebben bij Blackburn Rovers. Of Ooijer geÔnteresseerd is in een overgang naar AZ is niet bekend.

Calciumtabletten vergroten kans op hartaanval

Icoon GezondheidUit een publicatie van het British Medical Journal blijkt dat het slikken van calciumtabletten ter voorkoming van botontkalking het risico op een hartaanval verdubbelt. Het slikken van extra calcium kan volgens onderzoekers leiden tot calciumafzetting in de slagaders. Hierdoor neemt de kans op een hartaanval toe.

Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Maastricht is het slikken van calciumtabletten niet de enige oorzaak. Ook het gebrek aan vitamine K2 kan een rol spelen omdat volwassenen vaak niet voldoende van deze vitamine binnen krijgen.

Het gebruik van calciumtabletten is sinds 2000 verdrievoudigd. De tabletten worden vaak geslikt door vrouwen om de dichtheid van de botten te verbeteren. Hiermee willen ze de kans op een botbreuk verkleinen.

Corus: Carlsen verliest, Aronian pakt koppositie

Magnus Carlsen is niet langer de koploper van het Corus-schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Omdat de 17-jarige Noor zijn partij verloor en Levon Aronian onze landgenoot Loek van Wely versloeg, is Aronian met nog twee rondes te gaan de nieuwe koploper.

Carlsen trof in de elfde ronde met wit de regerend wereldkampioen Viswanathan Anand. Anand, die het toernooi teleurstellend begon, is de laatste rondes zijn vorm weer aan het terugpakken. Ook tegen Carlsen schaakte hij wederom sterk. Carlsen speelde goed, maar verloor op het eind de grip op de partij. Dit kostte hem uiteindelijk ook de wedstrijd.

Anand was na afloop tevreden met zijn vertoonde spel:"Ik vind wel dat ik me sterk heb verdedigd. Achter het bord heb ik zo ongeveer na de 30ste zet in elk geval nergens winst voor wit kunnen ontdekken." Anand vervolgt: "In het vervolg ging Carlsen te ver. Met meteen 33..Txf5 had hij nog een halfje zeker kunen stellen. Na 33..Dxh7+ liep zijn aanval tenslotte dood en bleek ik een vol stuk voor. Dat was genoeg."

Aronian trof in de elfde ronde met wit onze landgenoot Van Wely. De Nederlander begon de partij met dezelfde variant als waarmee Aronian in de tweede ronde van Gelfand won. "Riskant. Die variant is erg gevaarlijk voor zwart", vertelde Aronian over de strijdwijze van zijn opponent. Van Wely wist de variant echter niet als Aronian tot winst om te zetten. Hij raakte onder meer in tijdnood en Aronian kon simpel de partij naar zich toe trekken.

Met nog twee rondes te gaan, staat Aronian alleen bovenaan. Op een tweede plaats en een half punt achter op de koploper staan Carlsen, Anand en Teymour Radjabov, die van Boris Gelfand wist te winnen.

Veel paarden en pony's verwaarloosd

Icoon BinnenlandsEr worden in Nederland veel te veel paarden en pony's verwaarloosd. De Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) slaat de alarmklok en wil dat de Minister van Landbouw, Gerda Verburg, zo snel mogelijk in aktie komt tegen het dierenleed.

Vorig jaar kwamen er bij het LID ruim 2000 meldingen binnen over verwaarloosde pony's en paarden. Bij deze meldingen ging het dan grotendeels om de slechte verzorging door de eigenaren van de dieren. Deels gebeurde dit onbewust.

"Tegenwoordig heb je voor een paar tientjes al een pony of een paard. Veel mensen lijken totaal geen weet te hebben van wat er zoal bij komt kijken. Ze maken een compleet verkeerde inschatting van de bijkomende kosten voor verzorging en voer, waardoor het dier al snel verwaarloosd wordt", volgens woordvoerder Niels Dorland vanochtend in de Telegraaf.

Volgens de LID doet de overheid te weinig om dit tegen te gaan. "Verburg heeft weliswaar de sector opgeroepen om met oplossingen te komen, maar verder dan dat komt het niet en dat is veel te afwachtend", aldus Dorland. "De overheid moet veel betere voorlichting geven aan mensen die overwegen een paard aan te schaffen en veel meer controleren of de regels voor dierenwelzijn wel worden nageleefd"

Aanstaande maandag zal in de Tweede Kamer gedebatteerd worden over de nota Dierenwelzijn. Dan komt deze kwestie hopelijk uitgebreid aan de orde. Verscheidene fracties maken zich zorgen over het welzijn van paarden en andere dieren.

Heb jij een eigen paard, wil je meer weten over paarden of wil je er over vertellen, kijk dan ook eens in het paardentopic op het forum

Met dank aan Maraatje voor de submit.

Bos tegen onzinnig opdraven

Icoon PolitiekMinister van FinanciŽn en vicepremier Wouter Bos vindt dat zijn aanwezigheid bij debatten met de Tweede Kamer niet altijd zinvol is.

Dit was op te tekenen vandaag tijdens een persconferentie naar aanleiding van de irritatie bij oppositiepartijen over het wegblijven van de heer Bos bij een debat over het ouderenbeleid.

"Ik heb het idee dat ik wel wat beters te doen had", aldus Bos. Volgens hem konden zijn drie aanwezige collega-bewindslieden alle vragen van de Kamer ook prima beantwoorden. Hij verwees ook naar zijn eerdere ervaring met debatten waar hij als minister van FinanciŽn weinig aan toe te voegen had.

Tweede Kamer en kabinet zouden wel iets doelmatiger met elkaar om kunnen gaan, vindt Bos. "Niet overal waar rekensommetjes gemaakt worden, is de minister van FinanciŽn nodig."

Wel bestaat er volgens Bos een zekere spanning tussen de regel dat een minister moet komen als de Kamer dat wil en het uitgangspunt dat het Kabinet met een mond spreekt. In dat laatste geval zou ook een collega voor hem het woord kunnen doen.

De situatie ontstond afgelopen donderdag, toen bijna de voltallige oppositie dreigde weg te lopen bij het debat over ouderenbeleid omdat Bos ontbrak. Zijn collega-bewindslieden Jet Bussemaker (Volksgezondheid), Ella Vogelaar (Wonen) en Piet Hein Donner (Sociale Zaken) kwamen wel uitgebreid aan het woord.

Uiteindelijk deed de oppositie water bij de wijn en nam genoegen met uitstel van het tweede gedeelte van het debat, waarbij Bos dan wel zal aanschuiven. De vicepremier zei de zaak niet onnodig op de spits te willen drijven. Maar hij voegde eraan toe zich niet voor te kunnen stellen dat er vragen zijn blijven liggen waarop zijn collega's het antwoord schuldig moesten blijven.

Vanuit de oppositie noemde SP-Kamerlid Agnes Kant, die de kwestie aankaartte, het echter onbeschoft dat Bos het niet de moeite waard vond aan het debat deel te nemen. "Dat is een schoffering van het werk van de Kamer." De Tweede Kamer praatte over een rapport dat ze zelf had opgesteld. Verder vermoedt ze dat Bos weg bleef omdat hij geen trek had te worden ondervraagd over zijn plannen 65-plussers te laten meebetalen aan de AOW.

Britse game-industrie helpt overheid in strijd overgewicht

In de strijd tegen overgewicht gaat de Britse game-industrie samenwerken met de overheid. De ELSPA die de Britse uitgevers vertegenwoordigt heeft al aangegeven uit te kijken naar de komende samenwerking met de regering van Gordon Brown.

In de eerste plaats zal het gaan om het invoeren van timers en andere mechanismen die het voor ouders gemakkelijker maken de speeltijd van hun kinderen in de hand te houden. In totaal is er door de regering 372 miljoen pond vrijgemaakt voor het bestrijden van overgewicht, wat een enorm probleem vormt op de Britse eilanden.

Het blijft natuurlijk de vraag of het de taak van de overheid of de industrie is om zich hier mee bezig te houden. In eerste instantie zijn natuurlijk de ouders verantwoordelijk, maar een dergelijk initiatief toont in ieder geval de goodwill, of het goede gevoel van PR van de game-industrie.Nederlanders op dreef in Hamar

Vandaag is de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Hamar verreden. De mannen reden alleen de 500 meter en de vrouwen stond de 1500 meter op het programma.

Jeremy Wotherspoon heeft tijdens de 500 meter zijn revanche genomen op het afgelopen wereldkampioenschap. De Canadees was tijdens de eerste 500 meter met afstand de snelste in 34,55. Op de tweede plaats eindigde de Japanner Nagashima met 34,74. Het brons ging naar de Fin Pekka Koskela (34,77). Snelste Nederlander in de A-groep was Simon Kuipers.

Eerder op de dag reed Jaques de Koning in de B-groep 34,90. Een nieuw persoonlijk record en de Nederlander is met die tijd de snelste Nederlander ooit op een laaglandbaan.

Bij de vrouwen stond de schaatsmijl op het programma. Ireen WŁst wist beslag te leggen op de eerste plaats in 1.54,65. Met deze tijd wist de Brabantse het baanrecord gereden door Annemarie Thomas op 9 februari 1999 te verpulveren. Ze was bijna 2,5 seconden sneller dan Thomas destijds (1.56,96). Het zilver ging ook naar een Nederlandse schaatster. Paulien van Deutekom wist met 1.56,84 ook onder het oude baanrecord te duiken. De Canadese Christine Nesbitt werd derde in 1.59,14 en behield de koppositie in de wereldbeker.

Valencia maand zonder Baraja

Valencia kan de komende maand geen beroep doen op Ruben Baraja. De middenvelder van de Spaanse club, die onder leiding van trainer Ronald Koeman staat, is namelijk geblesseerd aan zijn dijbeen. Hierdoor kan de voetballer de komende weken niet spelen.

Baraja liep de kwetsuur afgelopen week, tijdens de bekerwedstrijd tegen Atlťtico Madrid (1-0), op. Vlak na het begin van de tweede helft moest de middenvelder noodgedwongen worden gewisseld, waarna Hedwiges Maduro binnen de lijnen kwam.

De Spaanse voetballer is ťťn van de weinige geroutineerde spelers bij Valencia die een basisplaats heeft. Door het wegvallen van Baraja is de kans groot dat Maduro de komende weken op een basisplaats kan rekenen.

De Vries naar Dundee United

Mark de Vries speelt de rest van het seizoen voor Dundee United. De aanvaller komt bij zijn nieuwe werkgever trainer Craig Levein weer tegen. Het duo kent elkaar nog van de samenwerking bij Leicester City en Heart of Midlothian.

"Mark heeft zich in het verleden meer dan eens bewezen en ik ben erg blij met zijn komst", liet Levein in een reactie weten. De huidige overeenkomst tussen De Vries en Leicester City is nog niet zo lang geleden ontboden. Hierdoor was het voor de 32-jarige voetballer mogelijk om vrij eenvoudig naar een nieuwe club te verhuizen.

'Jamie Lynn Spears (16) geeft baby weg'

Icoon ShowbizzJamie Lynn Spears gaat haar baby weggeven, zodat zij zich op haar carriŤre kan storten. Lynne Spears -die naar verluidt faalde bij Britneys opvoeding- zou haar kleinkind gaan grootbrengen. Dat melden bronnen aan Star Magazine.

Oma Spears gaat de baby opvoeden in Kentwood in Louisiana, ver weg van Los Angeles. Star Magazine: "Volgens Lynne heeft Jamie Lynn geen idee wat de consequenties zijn van het krijgen van een kind. Lynne wil dat haar dochter voorlopig gewoon een puber kan zijn die naar feestjes gaat met haar vrienden. Ze weet zeker dat het krijgen van een baby niet goed is voor de carriŤre van haar dochter, zodra de baby geboren is moet Jamie Lynn gewoon weer verder gaan waar ze gebleven was."

Voordat het kind wordt afgestaan aan oma wil de manager van Jamie Lynn wel foto's laten maken van de 16-jarige moeder en dochter. De zaken moeten immers doorgaan.

Weer geen akkoord Veiligheidsraad over Gaza

Icoon Isra�l/PalestinaDe VN-Veiligheidsraad is er donderdag opnieuw niet in geslaagd het eens te worden over een veroordeling van de IsraŽlische blokkade van de Gazastrook.

Alleen de VS liggen nog dwars terwijl alle andere veertien leden van de Raad het eens zijn over een tekst die rept over "diepe bezorgdheid over de snelle verslechtering van de humanitaire situatie" in de Gazastrook. Het argument van de VS om de ontwerptekst te verwerpen is dat deze wel spreekt over IsraŽls sluiting van de grenzen en het afsluiten van de elektriciteit en beperking van de brandstofleveranties, maar geen melding maakt van de raketten die Hamas-militanten de laatste week afschoten op het zuiden van IsraŽl.

Ondertussen zijn in de laatste week 42 Palestijnen omgekomen en meer dan honderd gewond geraakt bij bombardementen en militaire operaties van IsraŽl, aldus Lynn Pascoe, een politiek woordvoerder van de VN. De raketten die vanaf Gaza gelanceerd worden hebben aan de overzijde elf IsraŽli's verwond, maar geen dodelijke slachtoffers veroorzaakt.

Komende woensdag wordt er verder onderhandeld.

Prikkeldraad langs de Gaza-grens


Top of Flop User's Choice: Joyze

We krijgen regelmatig tips binnen voor Top of Flop. Dat stellen we zeer op prijs! Er zitten vaak hele leuke video's tussen en daarom doen we op woensdag- en op vrijdagavond: Top of Flop User's Choice.

Jullie mogen hier helemaal zelf bepalen wat we ten gehore brengen.

De vorige Top of Flop eindigde in de plus: The Parlotones - Beautiful is een top, dus. Timsel verwoordde jullie mening nog als beste: "Als je die vage kerel wegdenkt blijft er best behoorlijke muziek over.Top."


De tip van vanavond is van Teigetje86:

"Ik heb nog een suggestie voor de top of flop. Haar naam is Joyze met het nummer The Unpredictable Me. Ze is een limburgse artiest die net een beetje aan het doorbreken is."

Amy Winehouse toch niet in rehab

Icoon Showbizz Amy Winehouse zit toch niet in een afkickkliniek, aldus haar woordvoerder. "Ze gaat regelmatig naar een dokter, die haar behandelt voor haar verslavingen, maar ze heeft zichzelf niet ingecheckt bij een afkickkliniek", zo meldt hij. Wat voor behandeling ze momenteel wel ondergaat wordt helaas niet duidelijk gemaakt.

Toen een filmpje op het internet verscheen waarop te zien is dat Winehouse crack rookt, snelde Amy's vader Mitch direct naar haar huis om haar te smeken hulp te zoeken. De Britse 'krant' The Sun meldde vervolgens dat ze zich zou hebben aangemeld bij een afkickkliniek. Dit blijkt dus toch niet geheel waar te zijn.

Met dank aan mouthman voor de submit.

Nieuwe ontwikkelingen in Scientology oorlog

Icoon PiracyEr zijn nieuwe ontwikkelingen in de 'guerilla oorlog' tussen de Scientology Church en de groep internet hooligans 'Anonymous'.

Anonymous verklaarde enkele dagen geleden de oorlog aan de Scientology sekte omdat ze genoeg hebben van de methodes die de Church of Scientology gebruikt om critici de mond te snoeren. Ook brengen ze de kerk in verband met het verdachte overlijden van sommige Scientology leden. Ze zouden zich schuldig maken aan het misbruiken van kinderen om hun doel te bereiken: het werven van nieuwe leden en het promoten van hun idealen.

Anonymous begon de oorlog met het georganiseerd aanvallen van alle servers waar websites van de sekte gehost worden. Door miljoenen fictieve bezoekers naar de websites te sturen raakt de server overbelast en was vervolgens onbereikbaar. In totaal zijn 6 websites niet meer te bereiken door deze (DDOS) aanval. De hoofdwebsite van Scientology is nog wel te bereiken, dankzij speciaal geïnstalleerde beveiligingssoftware. Anonymous viel daarop de fabrikant van de software ook lastig met telefoon-, fax en emailbommen.

Een woordvoerder van de Scientology Curch verklaarde: "Onze kerk is niet het 'juiste doelwit' voor dit soort aanvallen. Dit soort mensen hebben verkeerde informatie over ons." Meer dan het beveiligen van hun hoofdwebsite lijkt de organisatie op dit moment niet te doen. Enige vorm van verzet ontbreekt.

Subheader
Anonymous zou een scala aan vertrouwelijke documenten hebben gedownload van de servers van de kerk. Deze documenten zijn op grotendeels alle populaire file-sharing sites te downloaden. Ook zeiden ze de hoofdwebsite van de kerk te willen hacken. Anonymous is ook van plan om in het echte leven actie ondernemen. Ze plannen verschillende acties bij gebouwen van de kerk in heel Amerika.

De internet hooligans stuurden vandaag een brief naar het hoofdkantoor van Scientology: "Onderhand weten we bijna wel zeker dat jullie je bewust zijn van onze acties. We willen jullie via deze manier op de hoogste stellen van onze aanval op de Scientology organisatie.

Wij zijn Anonymous, jullie denken ons misschien te kennen als een groep hackers maar we zijn veel meer dan dat. We zijn de bewakers van de kennis, wij zijn een internet 'hate machine'. Anonymous heeft besloten dat jullie organisatie vernietigd moet worden; voor de bestwil van jullie leden, voor de mensheid en ons eigen plezier. We zullen jullie systematisch van het internet doen verdwijnen en we zullen zorgen dat er niets overblijft van de Church of Scientology in de huidige vorm."


Anonymous heeft geen leiders, het is een groep mensen die met het uur groter wordt. Op het chatprotocol IRC wordt door de leden overleg gepleegd ontrent nieuwe acties er komen. Iedereen kan de chatruimte, waar alles besproken wordt, gewoon bekijken. Daarom gebruiken ze allemaal schuilnamen. Ook ex-Scientology leden houden zich hier op en lichten de andere leden in over de gewoontes en geheimen van de organisatie.

De hele oorlogsverklaring van Anonymous.

Woede over opheffen Turks hoofddoekverbod

De Turkse justitie dreigt met stappen als de islamitische regeringspartij AKP het hoofddoekjesverbod aan Turkse instellingen versoepelt. Procureur-generaal Sabih Kanadoglu maakte vanmiddag duidelijk een verbod van de partij van premier Erdogan niet uit te sluiten, meldden Turkse media.

Het plan van de conservatieve AKP om het hoofddoekverbod aan universiteiten op te heffen, schendt het principe van de scheiding van staat en religie, benadrukte de topaanklager. Hij dreigde ook de oppositionele partij MHP, die het met de AKP op een akkoord gooide. Kanadoglu verweet de partijen religie tot een middel van politiek te maken. Hij waarschuwde voor het gevaar van een religieuze dictatuur.

Binnen het seculiere kamp in Turkije is de stemming na de verkiezingsoverwinning van de AK- partij van vorig jaar uiterst bedrukt. De pianist Fazil Say heeft al laten weten te overwegen Turkije te verlaten omdat dit land volgens hem langzaam maar zeker een islamitische republiek wordt.

Bos: Gedrag Herfkens schadelijk

Icoon Politiek Vicepremier Wouter Bos vindt dat oud-minister Eveline Herfkens schade berokkend heeft aan haar eigen naam, de reputatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Verenigde Naties en haar partij, de PvdA.

Hij zei dit vanmiddag, toen het ministerie van Buitenlandse Zaken de laatste hand legde aan een rapportage over de gang van zaken rond vergoedingen die Herfkens ontving tijdens haar dienstverband bij de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP.

De Tweede Kamer had opheldering geëist over het bericht, dat Herfkens tussen 2002 en 2006 een vergoeding van 280.000 dollar kreeg voor haar huisvestingskosten in de Verenigde Staten.

Binnen de PvdA-fractie bestaat zeer veel irritatie over Herfkens, te meer omdat die zich in een interview over deze zaak arrogant had uitgelaten. Ze zou het te druk hebben gehad om zich te verdiepen in de huurtoeslag.

Wat een samenleving

Have_Fun stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Zo gebeurt het soms wel eens dat de treindeuren precies voor mijn neus tot stilstand komen. Dit betekent meestal de grootste kans op een zitplek aangezien je dan in principe als eerste door deze deur zou moeten kunnen gaan. Ik zie al een mooi plekje op de onderste etage van de dubbeldekker en sta klaar om zodra ik de kans krijg dit plekje in te pikken en te genieten van een treinreis zonder stijve benen. Ik moet natuurlijk nog wel even geduld hebben want er moeten natuurlijk eerst nog mensen de trein uit. Ik doe netjes een stapje opzij om deze mensen de ruimte te gunnen en de stroom uitstappers begint op gang te komen. Maar voordat de laatste persoon daadwerkelijk de trein is uitgestapt weten een aantal mensen al zichzelf naar binnen te wurmen. Wat vervolgens een hele massa verplaatsing tot gevolg heeft.

'Drie biggetjes te beledigend voor moslims'

Icoon FilmDe tekenfilm 'De wolf en de drie biggetjes' is volgens een Britse commissie van wijze mannen mogelijk beledigend voor islamitische medeburgers. Biggetjes zijn namelijk jonge varkens en volgens het islamitische (en joodse) geloof onrein.

De tekenfilm behoort op Britse scholen tot de lesstof. De wolf krijgt het stenen huis van het hardst werkende biggetje namelijk niet omgeblazen. Die van de twee andere biggetjes, die uit luiheid een huis van stro en hout maken, wel. Hard werken loont, is de onderliggende boodschap van het sprookje.

De Britse semi-overheidsinstelling Becta pleit vanwege het mogelijke beledigende effect op een verbod van de cartoon. In een nieuw te maken digitale versie zouden de biggetjes moeten worden vervangen door bouwvakkers, menen sommigen. Maar een meerderheid van Becta voorziet ook daarbij problemen. De bouwsector zou zo in een kwaad daglicht kunnen worden gesteld. ''Bouwvakkers moeten juist een rolmodel zijn voor kinderen.''

In het verleden heeft Engeland wel eens meer kinderverhalen gecensureerd omdat het andere culturen 'pijn' zou doen. Zo is het zwarte schaap veranderd in het regenboog schaap, om raciale geschillen te voorkomen. De zeven dwergen van Sneeuwwitje zijn beledigend voor de kleinere medemens. En Humpty Dumpty uit Alice in Wonderland moest weg vanwege overgevoelige kindjes die wel eens bang kunnen worden voor het grote ei.

De politiek-correcte Britse commissie handelt overigens niet op voordracht van moslims. De media citeerde althans Britse moslims die de uitspraak bekritiseerden en juist aangaven er geen enkel probleem mee te hebben als het sprookje over de wolf en de drie biggetjes op openbare scholen wordt vertoond. Tahir Alam, directeur van een Engelse moslimschool: ''We voelen ons er helemaal niet door beledigd.''Beledigend'

Met dank aan PPL voor de submit.

Cel en tbs voor fatale overval banketbakker

Icoon JustitieDe rechtbank in Rotterdam heeft vanmiddag de twee jonge†mannen die vorig jaar†de 69-jarige banketbakker Albert de Heer in de binnenstad van Rotterdam overvielen, zwaar toetakelden en opsloten in een kast, veroordeeld tot tien en twaalf jaar gevangenisstraf en tbs.

De banketbakker uit Voorburg, die eigenlijk al met pensioen was, kwam bij de brute overval om het leven.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Als Elvis D. (18)†en Cesar P. (19)†een derde van hun straf hebben uitgezeten, begint voor hen de tbs met dwangverpleging. Behalve voor de overval moesten zij ook voor een aantal gewelddadige diefstallen en inbraken voor de rechter verschijnen.Camera spotte de verdachten

Losse Rock Band instrumenten op komst in de VS

Harmonix en MTV Games hebben aangekondigd dat losse instrumenten voor Rock Band binnenkort in de winkels te vinden zullen zijn. Momenteel zijn instrumenten alleen te koop in de Special Edition-bundel waar een gitaar, microfoon, drumkit en game in zit.

De drumkit zal voor een adviesprijs van $79,99 over de toonbank gaan, de draadloze gitaar zal voor $59,99 van eigenaar wisselen. De drumkit is vanaf 12 februari verkrijgbaar en de gitaar zal vanaf 1 april in de winkels te vinden zijn. Deze informatie geldt voor zowel de X360- als de PS3-versie van de instrumenten. De PlayStation 3-instrumenten zijn ook op de PlayStation 2-versie van Rock Band te gebruiken.

Rock Band is een rhythm-game waarbij vier spelers vier verschillende instrumenten bespelen en samen een legendarische rockband vormen. Nummers als I Think I'm Paranoid van Garbage en Enter Sandman van Metallica zitten in het repertoire van woonkamer-rockhelden.

Wat dit betekent voor de Europese release is niet bekend.

Reiziger weer positiever over NS

Icoon VervoerTreinreizigers zijn vorig jaar opnieuw positiever gaan oordelen over de Nederlandse Spoorwegen. Gemiddeld waardeerden zeven op de tien personen de inspanningen van NS met een 7 of hoger.

Dat blijkt uit het onafhankelijke klanttevredenheidsonderzoek dat NS in samenwerking met de consumentenorganisaties laat uitvoeren. De resultaten over 2007 werden vrijdag bekendgemaakt.

De klantwaardering zit sinds 2001 steevast in de lift. In dat jaar gaf slechts 45 procent een 7 of hoger aan de NS. In 2006 was dat percentage gestegen naar 68 procent.

Uitslagen Copa del Rey

Gisteren en eergisteren werden de eerste wedstrijden van de kwartfinale van de Copa del Rey gespeeld. Van alle thuisclubs wist alleen Villarreal niet te winnen.

Getafe ontmoette RCD Mallorca in Madrid, en kon ondanks enkele speldenprikjes van de bezoekers vrijwel de gehele wedstrijd druk zetten. De enige goal van de wedstrijd werd gemaakt door Rubťn De la Red. Het Valencia van Ronald Koeman heeft een belangrijke stap richting de enig echt overgebleven prijs van het seizoen. In de onderlinge wedstrijd met Club Atlťtico de Madrid werd het 1-0, door een doelpunt van David Silva. De bezoekers hebben de wedstrijd wel meer dan een uur gespeeld met een man minder, door een rode kaart van Thiago Motta.

Real Racing Club de Santander deed de beste zaken in deze eerste ontmoeting. Athletic Club de Bilbao ging in Santander met 2-0 onderuit; beide treffers vielen in de slotfase. Mohammed Tchitť en Ebi Smolarek tekenden voor de doelpunten. Villarreal en FC Barcelona hielden elkaar in evenwicht. In een niet bijzonder spannende wedstrijd werd er zelfs niet gescoord: 0-0. De returns zijn volgende week.

Villarreal koopt en verhuurt Rubťn

Villarreal heeft Marco Rubťn overgenomen van River Plate. De Spaanse subtopper heeft de speler direct daarop alweer voor zes maanden verhuurd aan Recreativo de Huelva.

Villarreal legt in totaal § 4.75 miljoen neer voor de 21-jarige aanvaller. Hij zal een contract tekenen van vijf en een half jaar bij de club uit Valencia. Het eerste half jaar daarvan zal hij dus in het shirt van het kwakkelende Recre spelen.

De Argentijn begon zijn carriŤre bij Rosario Central. In 2007 legde River beslag op zijn handtekening voor een transfersom van $7.5 miljoen. In totaal maakte Rubťn zeven treffers in 28 wedstrijden voor de Argentijnse topclub.

'Afsteken vuurwerk alleen oudejaarsnacht'

Icoon BinnenlandsHet afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling wordt beperkt. Minister Jacqueline Cramer wil het afsteken alleen nog toestaan in de nacht van oud op nieuw tussen 22.00 uur en 02.00 uur. Momenteel mag dat op oudjaar vanaf 's ochtends tien uur.

Cramer wil het verder mogelijk maken dat gemeenten vuurwerk alleen op bepaalde plaatsen toestaan. Afgelopen jaarwisseling liep de vuurwerkoverlast zo sterk uit de hand dat er stemmen opgingen voor strengere regels.

Voorwaarde voor de nu voorgestelde strengere regels is wel dat goede handhaving mogelijk is, schrijven Cramer en collega-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Alles moet in vier uurtjes de lucht in.

ONZ-submit: Omgaan met babies...

Elk begin is moeilijk, zeker voor een beginnende vader of moeder. Want opeens heb je een klein ding in je armen. Want hoe moet je goed omgaan met zo'n kleine baby? Gelukkig voor ons en voor jullie is er een hele duidelijke tekening gemaakt. Er staat precies op wat je met de kleine doen moet (en misschien nog belangrijker, wat je vooral niet moet doen)...

Met dank aan Berenanus voor de submit

Drie patiŽnten Enschede besmet met bacterie

Icoon MedischDe tijdelijke intensive care bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede blijft mogelijk zes weken tot drie maanden op het terrein staan. Inmiddels zijn drie patiŽnten besmet met een resistente bacterie, zei voorzitter van de raad van bestuur Herre Kingma vandaag.

Het is nog onbekend wanneer de nood-ic in gebruik genomen wordt. De besmette patiŽnten zijn geÔsoleerd. "We hebben op dit moment geen aanwijzingen dat hun situatie verslechtert.'' Er liggen in totaal nog veertien patiŽnten op de afdeling in het Enschedese ziekenhuis.

Uitslagen Africa Cup of Nations 24/01/2008

De landen in Groep A van de Africa Cup of Nations hebben hun tweede speelronde afgewerkt. Marokko ging verrassend met 3-2 onderuit tegen Guinee, terwijl gastland Ghana NamibiŽ versloeg met 1-0.

De aanvoerder van Guinee, Pascal Feindouno, was de grote held bij Guinee. In de elfde minuut opende hij met een vrije trap de score. Bij de 2-0 ging er een individuele actie van de aanvoerder aan vooraf waardoor Ismael Bangoura kon scoren. Niet veel later scoorde Marokko de 2-1 door een doelpunt van Hicham Aboucherouane. Daarna was het wederom Feindouno die de 3-1 vanaf elf meter binnenschoot. Bijna was Pascal Feindouno nog de schlemiel geworden. Hij kreeg in de 66e minuut een rode kaart. Marokko kon nog wel terugkomen tot 3-2 maar gelukkig voor Guinee en Feindouno konden de Marokkanen niet meer dichterbij komen.

Ghana wist ook zijn tweede groepswedstrijd te winnen. Na eerder gewonnen te hebben van Guinee werd ook NamibiŽ aan de zegekar gebonden. Het doelpunt van Agogo in de 41ste minuut bleek voldoende voor de drie punten. Voor NamibiŽ, dat in zijn eerste wedstrijd met maar liefst 5-1 verloor van Marokko, had er misschien nog wel meer ingezeten als ze wat beter omsprongen met de kansen die ze kregen.

Ghana staat na twee overwinningen bovenaan in groep A. Voor NamibiŽ lijkt de Africa Cup of Nations voorbij te zijn, maar ook zij hebben nog een kans om door te gaan. Ook de andere drie landen zitten nog volop in strijd voor een plek in de kwartfinale. In de laatste speelronde neemt Ghana het op tegen Marokko en speelt NamibiŽ tegen Guinee.

LandenGespeeldPuntenDoelsaldo
Ghana26+2
Marokko23+3
Guinee230
NamibiŽ20-5

Bordspel: Levensweg - Elektronisch en Levensecht

Het is weer eens zo'n ouderwets gezellige Hollandsche winter. Vergeet het heerlijk wandelen in een sprookjesachtig wit bos of lekker een sneeuwbal bouwen met de kinderen uit de buurt. Nee, in de moderne Nederlandse winter mogen we in het donker de deur uit en komen we in een grauw landschap weer thuis. Regen, wind en heel soms een verdwaald sneeuwvlokje moeten we avond na avond onszelf zien te vermaken. Wat is er dan leuker om met je familie en vrienden een leuk bordspel op tafel te toveren? En om het modern te houden moet dat natuurlijk het liefst zo hip en trendy mogelijk. Daar dacht spellenfabrikant Hasbro net zo over en ze besloten een bekend spel te metamorfosen. Het krakkemikkige draaischijfje werd vervangen door een computertje, de wegwaaiende bankbiljetjes zijn omgezet in plastic betaalkaarten en voila: Levensweg - Elektronisch & Levensecht is geboren.

PC softwareverkopen USA, het jaaroverzicht 2007

Na de consoles is het nu ook tijd voor een overzicht van de PC softwareverkopen uit de US and A over heel 2007, hou er wel rekening mee dat dit alleen de cijfers uit de winkels zijn. Online verkopen en online (legale) downloads worden dus niet meegeteld. In totaal is er voor $910 miljoen omgegaan in PC games, een vermindering in vergelijking met 2006 waar er nog $960 miljoen omzet was. De analisten van het NPD maken zich echter geen zorgen, zij vermoeden dat er gewoon een verschuiving is van uitgaven offline naar online uitgaven.

PositieTitelUitgeverVerkochte exemplaren
1World of Warcraft: Burning CrusadeVivendi (Blizzard)2.250.000
2World of Warcraft Vivendi (Blizzard)914.000
3The Sims 2 SeasonsElectronic Arts433.000
3Call of Duty 4: Modern WarfareActivision383.000
5Command & Conquer 3: Tiberium WarsElectronic Arts343.000
6Sim City 4 DeluxeElectronic Arts284.000
7The Sims 2Electronic Arts281.000
8The Sims 2 Bon VoyageElectronic Arts271.000
9Age of Empires IIIMicrosoft259.000
10The Sims 2 PetsElectronic Arts236.000

Classic Rock-pack te downloaden voor Guitar Hero 3

Voor de gitaar helden is het weer mogelijk om te rocken op drie nieuwe nummers, ditmaal zijn het drie nummer Uit Den Ouden Doosch.

De drie nieuwe nummers in dit track-pack zijn Peace of Mind van Boston, Juke Box Hero van Foreigner en Any Way You Want It door Journey.

De drie nummers kosten 500 MS punten of 6 euro en zijn vanaf nu te downloaden op zowel Xbox Live als de PlayStation Network.


Journey - Any Way You Want it

16 jaar eis voor liquidatie in Beverwijks cafť

Icoon JustitieVoor de rechtbank in Haarlem is gisteren tegen de vermeende moordenaar van een 37-jarige inwoner van Velsen 16 jaar gevangenisstraf geŽist. Volgens het Openbaar Ministerie is deze 44-jarige Alkmaarder degene die de dodelijke schoten heeft gelost.

Het slachtoffer, Michel Schuurman, werd op 14 december 2006 in Beverwijk in een cafť geliquideerd terwijl hij zat te kaarten. De schutter kwam het cafť binnenlopen met een tweede man. Deze 43-jarige Alkmaarder hoorde vorige week al 16 jaar tegen zich eisen.

Verder is in deze zaak, die al een paar weken duurt, onder meer 6 jaar geŽist tegen de opdrachtgever, een Noord-Hollandse drugshandelaar. Die strafeis is aan de lage kant, omdat niet kan worden bewezen dat de twee Alkmaarders de opdracht hadden om Schuurmans om te leggen.

Duidelijk is wel dat Schuurman samen met een maat een paar maanden voor zijn liquidatie 40 kilo softdrugs heeft gestolen uit een woning in Alkmaar. De drugs lagen daar opgeslagen. De drugsbende wilde de drugs of de waarde in geld terug hebben. Daartoe werden de twee Alkmaarders, beiden bekenden uit het criminele milieu, ingezet. Ze zouden tot twee keer toe bij Schuurmans aan de deur zijn geweest om de drugs terug te eisen.

Het bewijs in deze zaak komt onder meer van afgeluisterde telefoongesprekken van een softdrugshandelaar. Die werd voor een andere zaak getapt. Uit de gesprekken zou blijken dat hij in contact stond met de Alkmaarders. Verder is er een 61-jarige crimineel die een lange celstraf uitzit, die toegeeft te hebben getipt waar Schuurman uithing. Hij zei er van uit te zijn gegaan dat de Velsenaar alleen een flink pak slaag zou krijgen. Ook is er na de liquidatie een zender geplaatst in de auto van ťťn van de twee Alkmaarders. Tussen het snuiven door zouden ze geregeld over het gebeuren hebben gesproken.

De twee Alkmaarders ontkennen de liquidatie in alle toonaarden Ze zeggen al negen maanden onschuldig vast te zitten. Hun advocaten vragen om vrijspraak, omdat harde bewijzen zouden ontbreken. Ten tijde van de schietpartij waren er maar liefst zeventien getuigen in het Beverwijkse cafť aanwezig die diverse signalementen hebben gegeven van de twee schutters. De Alkmaarders voldoen daar in de meeste gevallen helemaal niet aan.

Koster twijfelt over Bruno Silva

Ajax-trainer Adrie Koster weet nog niet of hij Bruno Silva laat debuteren tijdens de wedstrijd tegen Vitesse van dit weekend.

"We kennen zijn kwaliteiten, maar hij heeft ook twaalf dagen alleen moeten trainen", aldus de oefenmeester. "Ik moet dus nog even bekijken hoe we hem brengen."

De medische staf van Ajax bekijkt morgen of Urby Emanuelson zondag inzetbaar is. De linksback heeft een kneuzing bij de knie. De linksbenige verdediger Thomas Vermaelen is wel weer inzetbaar.

[AO] Zusjes Bondarenko winnen dubbelspel

De OekraÔense zusjes Alona en Katerina Bondarenko hebben bij de Australian Open de dubbelspeltitel veroverd. Ze waren in de finale met 2-6, 6-1 en 6-4 de als twaalfde geplaatsten Viktoria Azarenka (WRu) en Shahar Peer (Isr) de baas.

Het was voor de twee zusjes de 38e keer dat ze samen speelden en ze stonden voor het eerst in een finale. "Vorig jaar speelden we niet goed samen omdat we op de baan vaak ruzie kregen met elkaar", aldus Alona Bondarenko. "Nu luisteren we naar elkaar en begrijpen we elkaar. Ik denk dat dat de sleutel tot dit succes is."

Huiszoeking bij wielrenner Boonen

De Belgische politie heeft afgelopen woensdag een huiszoeking gedaan in het ouderlijk huis van om Boonen in Retie. Dat meldt de krant Gazet van Antwerpen vandaag

De huiszoeking zou te maken hebben met een onderzoek naar veldrijder Tom Vanoppen in verband met vermeend cocaÔnegebruik. Tijdens een verhoor zou die de naam van de voormalig wereldkampioen hebben genoemd. Het parket van Hasselt wil geen commentaar geven en wil ook niet kwijt of bij de huiszoeking iets verdachts is gevonden.

[Upd] 'Landzaat op weg naar Feyenoord'

Feyenoord lijkt zich te gaan versterken met Denny Landzaat. Volgens sommige media zou de deal zelfs al definitief rond zijn.

Feyenoord zou ongeveer 700.000 euro overmaken naar de huidige club van Landzaat, Wigan Ahletic. Technisch manager Peter Bosz wilde de transfer nog niet bevestigen: "Ik kan en wil op dit moment niets zeggen. Pas als iets helemaal rond is, komen we met een mededeling". Tim de Cler liep wel alvast vooruit op de komst van Landzaat: "Denny is een prima aanwinst. Hij zorgt voor balans op het middenveld. Aan hem gaan we bij Feyenoord veel plezier beleven."

Feyenoord zou bezig zijn zich te versterken met Petter Hansson. De Zweedse middenvelder staat nog tot 2010 onder contract staat bij Stade Rennes, maar wordt in Frankrijk ook gelinkt aan Ajax en PSV. In Nederland kwam Hansson tussen 2002 en 2007 uit voor sc Heerenveen.

Update 12:30 uur

Landzaat is vanmorgen gepresenteerd bij Feyenoord. Hij tekent een contract voor tweeŽnhalf seizoen.

[AO] Djokovic schakelt Federer uit

Novak Đoković is de tweede verrassende finalist van de Australian Open. De ServiŽr was in de halve finale in drie sets te sterk voor topfavoriet en titelverdediger Roger Federer: 7-5, 6-3, 7-6(2).

De eerste set liep in eerste instantie gelijk op, beide spelers waren aan elkaar gewaard. Federer brak de ServiŽr in de zevende game, maar werd op het nippertje teruggebroken door Đoković. Bij een stand van 5-6 was leek Federer weer gelijk te maken, maar faalde hierin. In plaats daarvan pakte Đoković de game en daarmee de eerste set. De tweede set ging aanzienlijk makkelijker naar Đoković. Hij brak Federer in zowel zijn tweede als derde servicegame. De Zwitserse nummer ťťn was nog wel in staat zijn opponent eenmaal terug te breken, maar uiteindelijk ging de set toch naar de 20-jarige ServiŽr.

In de derde set liet Federer bij vlagen zien waarom hij de nummer ťťn van de wereld is. Toch kon Đoković goed bij blijven en gewoon zijn eigen games behouden. Er werd niet gebroken in de set, en dus was een tie-break noodzakelijk om of Đoković de winst te geven of Federer in het toernooi te houden. De Zwitser leidde vrijwel de gehele tie-break, maar in de slotfase greep Đoković de punten. De ServiŽr benutte zijn eerste matchpoint doordat Federer de bal in het net sloeg. Đoković ontmoet in de finale de Fransman Jo-Wilfried Tsonga, die minstens net zo verrassend Rafael Nadal versloeg.

Sleutelbeenbreuk Rabo-renner Hayman

Mathew Hayman heeft in de vierde etappe van de Tour Down Under zijn sleutelbeen gebroken. Tijdens de door Andrť Greipel gewonnen massasprint kwam de Australische Rabobank-renner ten val.

Hij kwam in aanvaring met de Italiaan Elia Rigotto van Milram, die volgens de jury bewust een kopstoot uitdeelde en daarom werd gediskwalificeerd.

Ploegleider Erik Dekker wilde geen schuldige aanwijzen. "Ik heb het niet gezien en Mathew zelf was ook helemaal niet kwaad op iemand", aldus Dekker.

Mark Renshaw blijft na vier etappes aan de leiding gaan in het algemeen klassement. Hij heeft vier seconden voorsprong op Greipel.

Moeder haalt bedreigde dochter van school

Icoon OnderwijsEen Rotterdamse moeder heeft haar 16-jarige dochter van school gehaald nadat ze bedreigd werd door mede-leerlingen van Marokkaanse komaf. Dat gebeurde woensdagmiddag toen ze de dader aanwees van de diefstal van haar mobiele telefoon.

Moeder Greet hekelt in het AD de lakse houding die het schoolbestuur van ROC Zadkine aan het Hofplein aannam na het gebeuren. Pas na hevig aandringen mocht het slachtoffer van de diefstal de dievegge en de jongen die de diefstal op touw zette, aanwijzen. Daarna liep het uit de hand. Moeder Greet: ''Ze had mij gebeld en ik heb de politie erbij gehaald. Binnen gekomen zag ik een groepje Marokkanen die haar aan het opwachten waren. Gelijk kreeg ik allerlei verwensingen van die jongeren naar het hoofd, in aanwezigheid van agenten en beveiliging van Zadkine. Uiteindelijk is dat meisje van de diefstal opgepakt. Onder begeleiding van de politie zijn we meegegaan naar het hoofdbureau. Gelukkig, want we vonden het heel angstig.''

Volgens de 16-jarige leerlinge past de diefstal in de terreur van haar door een groepje scholieren, omdat ze ťťn van de weinige blanken is. ''Ik werd uitgemaakt voor kankerhoer omdat ik mijn mobieltje terug wilde. Zo word ik vaak aangesproken als ik de school binnen kom door die groep. Ook bedreigden leerlingen me met de dood omdat ik werk maakte van de diefstal.''

De leiding van het ROC bevestigt het incident. De school zegt dat het er af en toe met de duizenden leerlingen bij Zadkine heftig aan toe kan gaan, maar waarschuwt voorbarige conclusies over dit specifieke geval te trekken. Volgens de school zijn nadere gesprekken en onderzoek nodig. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt van het gebeuren.

Pedrosa moet zes weken toekijken

Dani Pedrosa is zes weken uitgeschakeld door zijn gebroken hand. Deze blessure liep hij op bij een crash tijdens testraces op het circuit van Sepang. De Spaanse MotoGP-coureur is donderdag geopereerd in Barcelona.

Voor Pedrosa, vorig jaar nog tweede in het wereldkampioenschap, komt de blessure zeer ongelegen. De 21-jarige coureur zit namelijk midden in de voorbereiding op het WK 2008. Deze gaat 9 maart al van start met de Grand Prix van Qatar. "Ik kan weinig anders doen dan afwachten en kijken hoe het herstel verloopt. Hopelijk kan ik nog wat testwerk doen voor de eerste race”, aldus Pedrosa bij het verlaten van het ziekenhuis.

Tiendalli op huurbasis naar Sparta

Dwight Tiendalli speelt de rest van het seizoen op Het Kasteel. Sparta Rotterdam neemt de verdediger op huurbasis over van stadsgenoot Feyenoord. Tiendalli volgt bij Sparta de naar FC Groningen vertrokken Sepp de Roover op.

De 22-jarige Tiendalli kwam dit seizoen nog geen wedstrijd in actie. Dit had te maken met een scheenbeenbreuk, die hij in het begin van het seizoen opliep. Hier is de verdediger volledig van hersteld, maar dit leidde nog niet tot speelminuten bij Feyenoord. Bij Sparta wordt Tiendalli herenigd met trainer Foeke Booy. Eerder werkten de twee samen bij FC Utrecht.

"Olympique Lyon aast op Pocognoli"

Sťbastien Pocognoli staat in de belangstelling van Olympique Lyon. De verdediger van AZ komt voor op het verlanglijstje van de Franse topclub.

De zaakwaarnemer van Pocognoli, Kismet Eris, ziet zijn pupil voorlopig nog niet vertrekken bij AZ. Volgens hem is een tussentijds vertrek ondenkbaar en zal Pocognoli volgend seizoen ook gewoon in Alkmaar te bewonderen zijn. In de Belgische krant Het Nieuwsblad zegt hij: "Sťbastien vertrekt nu niet bij AZ en voor 99% zeker ook aan het einde van het seizoen niet." Pocognoli is bezig aan zijn eerste seizoen bij AZ.

NVU keert zich tegen Wilders

De leider van de neo-nazistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) Constant Kusters keert zich in het AD tegen Geert Wilders en de anti-Koranfilm die hij aan het maken is. Volgens Kusters is Wilders uit op een bloederige burgeroorlog tussen moslims en christenen. Hij steunt de islamitische organisaties die deze week opriepen om rustig te blijven na het uitkomen van de tien minuten durende rolprent.

Kusters: ''Wilders wil deze twee groepen tegen elkaar uitspelen om in ons land een zionistische (joodse, red.) staat te stichten. De man is opvallend vaak te vinden op de IsraŽlische ambassade. Dat zegt mij genoeg.''

Kusters, die geregeld de straat op gaat met zijn NVU om tegen de 'multikul' te demonstreren, staat een heel andere aanpak voor van de multiculti-problemen: ''Wij zeggen: bevorder de remigratie, zet buitenlandse criminelen het land uit en sluit de grenzen. Maar om daarom nou te schoppen tegen de islam, nee.'' Wel vindt de voorman van de neo-nazi's dat als iemand de islam wil aanhangen, diegene dat maar in een islamitisch land moet doen.

Verder maakt Kusters zich boos over het feit dat wijlen Hans Janmaat (voormalig leider van de Centrum Partij/Democraten) in het verleden is veroordeeld voor uitspraken die 'veel minder erg' waren dan die van Wilders. ''Negeren dus, die Wilders'', is Kusters devies.

Kusters zelf is in het verleden overigens meerdere keren veroordeeld voor onder meer het roepen van discriminerende leuzen en racistische belediging.

Met dank aan Dr-Islam voor de submit.

87-jarige bekogelt buurman met eieren

Icoon OpmerkelijkEen 87-jarige man uit Ochten heeft woensdag zijn 68-jarige buurman bekogeld met eieren. De politie heeft de hoogbejaarde man aangehouden. Op het politiebureau mocht de man even afkoelen.

De twee mannen liggen regelmatig met elkaar overhoop. Woensdagavond liep de ruzie volledig uit de hand, waarna de 87-jarige naar een doos eieren greep. De verhuurder van de twee woningen is van plan om een bemiddelaar in te zetten. Die zal proberen om de ruzie tussen de twee mannen op te lossen.

Met dank aan Maraatje en mouthman voor de submit.

GTA IV gaat gebruik maken van Euphoria Engine

LucasArts schakelde Natural Motion al in om hun Euphoria Engine in de nieuwe Star Wars-game The Force Unleashed en de nieuwe Indiana Jones-game te gebruiken, maar nu is ook RockStar overstag gegaan. Euphoria zal gebruikt worden in de nieuwe Grand Theft Auto, die 29 april in de winkel zal liggen.

Met Euphoria worden natuurlijke animaties van personages dynamisch gegenereerd. Zo zal een frontale botsing resulteren in een lancering van Niko door de voorruit (veiligheidsgordels zijn immers voor mietjes) waarbij Niko met z'n armen in de rondte zwaait, op de stoep landt en als hij het overleeft, zelf opstaat en gebruik maakt van wat er om hem heen is om hem te ondersteunen. Vanaf het moment dat Niko door de lucht vliegt tot het moment dat hij weer op z'n benen staat zal Niko door Euphoria bestuurd worden.

Een ander voorbeeld waarbij Euphoria meer invloed heeft op de daadwerkelijke gameplay is een missie waarbij Niko achter een vrachtwagen hangt, en zich met alle macht moet vasthouden. Het is jouw taak als speler om Niko in een goede positie te brengen, terwijl Euphoria er voor zorgt dat Niko zich zo goed mogelijk vast houdt. Mocht de vrachtwagen net een scherpe bocht maken terwijl jij in een voor Euphoria ongunstige positie zit, zul je van de vrachtwagen vallen. Deze val-animatie zal ook geheel door Euphoria dynamisch berekend worden.

Euphoria zal verder terugkomen in het gedrag van de burgers van Liberty City die op een natuurlijke wijze zullen proberen je te ontwijken wanneer je vol gas op ze in wilt rijden. Daarnaast zul je dronken kunnen worden, tot het punt dat je amper nog op je benen kan staan, en ook hier neemt Euphoria een deel van de besturing van Niko over.

Rechter geeft mishandelaars hogere straf

Icoon JustitieDrie Friezen die vorig najaar in Lemmer een man bruut mishandelden, zijn tot fors hogere straffen veroordeeld dan de officier van justitie had geŽist. Het slachtoffer zou de vriendin 'ontvoerd' hebben van ťťn van de mannen. Daarom besloten ze de vrouw terug te halen.

De inwoner van Lemmer werd bij zijn bedrijfspand tegen het hoofd geschopt, toen hij op de grond lag. Ook werd hij meerdere keren met een houten blokhamer op het hoofd geslagen. Hierdoor heeft hij een blijvende gehoorbeschadiging opgelopen.

De hoogste straf was voor de mepper met de blokhamer: Deze 26-jarige inwoner van Joure kreeg 48 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk. De eis tegen hem was 24 maanden met 8 voorwaardelijk. Een 27-jarige inwoner uit Scharsterbrug - de man die vond dat zijn vriendin was 'ontvoerd' - kreeg 36 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk. Dezelfde straf kreeg een 23-jarige man uit Langelille. Tegen hen was 18 maanden met 6 voorwaardelijk geŽist.

De rechtbank legde hogere straffen op dan geŽist, om ''het onrecht zoveel mogelijk te compenseren''. In dit verband wijst zij erop dat in de samenleving een brede overtuiging bestaat dat tegen dit soort geweld krachtig moet worden opgetreden. De drie moeten het slachtoffer ook een paar duizend euro schadevergoeding betalen.

Dubbele Virtual Console update

Zoals elke vrijdag gaan we ook nu weer melden welke games Nintendo voor ons beschikbaar heeft gesteld in de Virtual Console. Maar we hebben mťťr nieuws! Laten we echter beginnen met de opvulling, vanaf vandaag is Super Street Fighter II (SNES) te downloaden voor 800 punten.

Naast deze nieuwe game in de VC is er nog nieuws omtrent nieuwe consoles waar we games van mogen verwachten. Vanaf februari komen er namelijk SEGA Master System games beschikbaar. Deze 8-bitter ging in de jaren '80 de strijd aan met de NES. Op de Master System verschenen games als Alex Kid, Outrun en Ys. De eerste twee games die beschikbaar komen zijn Fist of the North Star (600) en Fantasy Zone (500).

Goed nieuws is dat ook games van de SEGA MKIII en de GameGear onder dit nieuwe 'label' vallen en ook beschikbaar komen.

Amerikaanse vrouw vermist op Sint Maarten

Icoon BuitenlandsOp Sint Maarten wordt al twee weken een 49-jarige Amerikaanse vrouw vermist. De politie heeft gisteren speurhonden ingezet om een spoor van de vrouw, Leta Lynn Cordes uit CaliforniŽ, te vinden. De zoekactie vond vooral plaats op een stuk strand met een lengte van drie kilometer, in de buurt waar zij op 11 januari voor het laatst door haar man werd gezien.

Haar echtgenoot verklaart dat hij haar voor het laatst gezien zou hebben toen ze op weg ging naar het casino van het hotel Westin Sint Maarten Dawn Beach Resort. Dit hotel beweert echter dat ze nooit is gezien op de camerabeelden. Taco Stein, de hoofdaanklager van Sint Maarten, heeft gezegd om er nog niet van uit te gaan dat er een misdrijf heeft plaatsgevonden.

Er wordt wel overwogen om zich te laten assisteren door de Amerikaanse inlichtingendienst FBI. De politie wordt bij de zoekactie al geassisteerd door de autoriteiten in het Franse deel van het eiland, Saint Martin.

[Update] Gameplaybeelden van The Force Unleashed

Nadat Anakin Skywalker Darth Vader werd in Episode III en nog voordat hij aan de slag ging om de Death Star te bouwen in Episode IV ligt een zwart gat in het verhaal van Star Wars. Een deel van dat gat zal opgevuld gaan worden door de nieuwe Star Wars-game The Force Unleashed. Je speelt een geheime Sith-apprentice van Darth Vader, die je de fijne kneepjes van The Force leert.

Om The Force fatsoenlijk en overtuigend op het scherm te krijgen en een echt onderdeel van de gameplay te laten worden, heeft men bij LucasArts gebruik gemaakt van drie verschillende simulatie-engines: Havok voor de physics, Euphoria voor het aansturen van de NPC's en Digital Molecular Matter om alle objecten in de game te laten breken en buigen zoals je zou verwachten. Meer over deze drie engines en hoe dat er in-game uit ziet kun je zien en horen in onderstaand filmpje.

Star Wars: The Force Unleashed wordt komende zomer verwacht op PSP, Wii, X360 en PS3.

Update
De eerste screenshots van de Wii-versie zijn inmiddels gearriveerd.
Hardwareverkopen Japan, Wii voorbij PSP

De afgelopen weken stond de PSP vast op de tweede plek, maar de Wii heeft de afgelopen week meer aantallen verkocht dan de PSP. Het is een bijzondere week dus, want het is even geleden dat de volgorde van de lijst er anders uitzag dan de week ervoor.

ConsoleAantalVorige weekTotaal 2008Totaal
NDS88.57597.369452.51221.625.563
Wii81.63884.530373.9654.990.125
PSP79.92396.159394.3167.995.910
PS338.11738.907141.2071.782.883
PS213.53914.49960.04820.987.085
3604.5524.69019.005526.346

RTL en Verlinde veroordeeld voor lasteren

Icoon JustitieRTL Boulevard-presentator Albert Verlinde en RTL Nederland moeten Edwin de Roy van Zuydewijn enige duizenden euro's schadevergoeding betalen. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank gisteren geoordeeld in een geding dat was aangespannen door de ex-man van prinses Margarita.

Verlinde koppelde in december in een uitzending van RTL Boulevard zaken als ''oplichting'' en ''dingen achterover drukken'' aan De Roy van Zuydewijn. Volgens de rechter zijn dit lichtvaardige verdenkmakingen waartegen hij beschermd dient te worden. RTL en Verlinde moeten een voorschot van 1.500 euro betalen. Het uiteindelijke bedrag wordt in een bodemprocedure over immateriŽle schadevergoeding bepaald. Ook draaien RTL en Verlinde op voor de gemaakte proceskosten van 1.366 euro. De Roy van Zuydewijn had 10.000 euro geŽist van RTL Nederland en 15.000 euro van Verlinde.

Een andere opmerking die Verlinde maakte en die De Roy van Zuydewijn beschouwde als een kwetsende verkapte doodsverwensing, was volgens de rechter niet strafbaar. Verlinde zei: ''Weet je hoe dat programma vroeger heette? Onder de tram. Ik wou dat het nog zo heette als ik aan De Roy van Zuydewijn denk.'' Volgens de rechter was dit duidelijk satirisch bedoeld.

Eerste olieverfschilderijen in Afghanistan

Icoon KunstDe eerste olieverfschilderijen op de wereld zijn bijna veertien eeuwen terug gemaakt in wat tegenwoordig Afghanistan heet. Dit hebben Japanse wetenschappers vandaag in Tokio gemeld.

In de grotten van Bamiyan zijn boeddhistische muurschilderingen aangetroffen die met grote kennis van olieverf zijn vervaardigd. De gebruikte techniek is minstens zo verfijnd als die in de Europese Renaissance 800 jaar later, aldus een betrokken Japanse deskundige Yoko Taniguchi, werkzaam bij het Nationale Onderzoeksinstituut voor Culturele Verworvenheden. De muurschilderingen in de grotten zijn volgens Taniguchi rond het jaar 650 gemaakt.

Japanse, Europese en Amerikaanse onderzoekers werken in de grotten van Bamiyan aan het herstel van de schade die de Taliban er aanrichtten. Zo bliezen†de aanhangers van bin Laden er†in 2001 twee enorme beelden van Boeddha op. Volgens de Taliban is†elke menselijke gelijkenis van goddelijkheid on-islamitisch. Daarom waren†de beelden, die ver voor het ontstaan van de islam uit de rotswand nabij de stad Bamiyan†werden uitgehouwen, een belediging tegenover de islam†en moesten ze vernietigd†worden.

Na hit nu doodsbedreiging voor Vlemmix

Johan VlemmixAandachtshoer Johan Vlemmix hoort er nu helemaal bij. Zo scoorde hij deze week na 54 flops zijn eerste top tien hit met de single 'Een bussie vol met Polen' en nu heeft hij ook zijn eerste doodsbedreigingen te pakken. Die komen vooral uit Polen waar zijn carnavalsnummer discriminerend wordt bevonden.

Ondanks het feit dat je zonder doodsbedreiging feitelijk niet meetelt in de huidige maatschappij, is Vlemmix er niet blij mee. Hij overweegt aangifte te doen bij de politie.

Eerder deze week bleek ook dat Poolse leerlingen van het Nova College in Den Haag niet blij zijn met de hit van Vlemmix. Ze vinden dat ze belachelijk worden gemaakt. De scholieren waren zelfs zo van slag, dat de school speciaal voor hen een bijeenkomst had georganiseerd met coŲrdinator Mustafa Okcuoglu voor nieuwkomers. Het PvdA-raadslid legde uit dat het om een carnavalshit gaat, die niet discriminerend is bedoeld.


'Een bussie vol met Polen'

Met dank aan maily voor de submit.

Lichaam van Biel met lippen van Jolie

Icoon Showbizz Met de ogen van Katie Holmes, de lippen van Angelina Jolie en het lichaam van Jessica Biel ben je de perfecte vrouw. Dat vinden althans de vrouwelijke klanten van plastisch chirurgen in Beverly Hills.

De verenigde artsen hebben de jaarlijkse wensenlijst van hun cliŽntes weer gepubliceerd. De meestgevraagde nieuwe neus was die van Katherine Heigl, uit Grey's Anatomy. Qua kaakgebeuren scoorde Keira Knightley het hoogst. De huid van Paris Hilton was favoriet.

Mannelijke klanten vroegen vooral om de neus van Leonardo DiCaprio, het lichaam van voetballer David Beckham en de blauwe ogen van James Bond-vertolker Daniel Craig. De kaaklijn van George Clooney en de lippen van Matt Damon stonden ook hoog op het verlanglijstje.


Perfecte lippen

Duurste huizen staan in Blaricum

Icoon Financieel Wie in Blaricum wil wonen, moet over veel geld beschikken. Daar staan gemiddeld de duurste huizen van Nederland. Laren en Bloemendaal komen daarna. In Delfzijl zijn de huizenprijzen het laagst.

In Blaricum kostte een huis vorig jaar gemiddeld 803.400 euro, blijkt uit berekeningen van Woningmarktcijfers.nl die vandaag bekend werden. Dat is 12 procent meer dan een jaar eerder. In Laren betaalden kopers 725.000 euro voor hun woning. Daar gingen de prijzen met bijna een kwart omhoog. In Bloemendaal werden huizen nauwelijks duurder en gingen ze voor 716.000 euro van de hand.

Veel goedkoper zijn de huizen in Delfzijl, Kerkrade en Pekela. Gemiddeld kostten ze daar in 2007 anderhalve ton. Reiderland is na jaren niet meer de goedkoopste gemeente. De prijzen stegen met een kwart, naar 158.700 euro

'Try to make me go to rehab, I say yes'

Icoon ShowbizzJa dames en heren, het is er dan toch van gekomen. Alcoholiste en junkie Amy Winehouse heeft zichzelf aangemeld voor rehab. Zong de zangeres vorig jaar nog 'Try to make me go to rehab, I say NO NO NO', nu beseft ze dat alleen een 'YES YES YES' nog kan helpen.

De vrijwillige opname volgt op een serie foto's en een video waarop Winehouse crack aan het roken is. De organisatie van De Grammy's hoopt dat ze op 10 februari naar hun ceremonie kan komen aangezien ze is genomineerd voor zes beeldjes. Ook haar platenmaatschappij Universal hoopt dat ze herstelt. Winehouse is een van de belangrijkste hedendaagse popartiesten. In Amerika kun je overigens gokken wanneer Amy de hashpijp aan Maarten geeft.


Hier staat de video

Omstreden Anne Frank-kaart blijft in omloop

Boomerang, de verspreider van gratis ansichtkaarten, snapt niets van de felle kritiek die het Centrum Informatie en Documentatie IsraŽl (CIDI) heeft op een kaart met een afbeelding van Anne Frank in een Palestijnse sjaal. De kaart zal dan ook gewoon worden verspreid, zo heeft Boomerang laten weten.

Eerder deze week maakte het CIDI zich boos op de kaart omdat daarop ''het symbool van de Holocaust gewikkeld is in het symbool van de Palestijnse strijd.'' Volgens de Joodsebelangenorganisatie ''stel je daarmee de twee aan elkaar gelijk en leg je de link naar Joden als de vervolgers van vandaag en Palestijnen als weerloze vervolgden zoals de Joden in de Tweede Wereldoorlog.'' Het CIDI roept universiteiten, bioscopen en cafťs op de kaart, met de naam 'Banned Frank', uit de rekken te halen om verdere verspreiding te voorkomen.

Mede-eigenaar Olivier Wegloop van Boomerang is het met het CIDI eens dat de Palestijnen een ander lot ondergaan dan de Joden in de Tweede Wereldoorlog. De Palestijnen worden niet vervolgd zoals de Joden zijn vervolgd. Maar de verbanden die het CIDI legt, noemt hij volledig uit de lucht gegrepen en onwaar.

De kaart is uitgekozen door zangeres Birgit Schuurman. Tegenover de redactie van Elsevier.nl zei Schuurman deze week de ophef te betreuren. De maker van het werk is een kunstenaar die zij en haar partner vertegenwoordigen in hun online gallery. ''Ik weet wat de betekenis van het beeld voor de maker heeft. Dat is namelijk: verzoening, verbroedering. Het samenbrengen van twee iconen tot een vreedzaam beeld.''

Met dank aan MightyDutchy en Longmen voor de submit.

Hamsters TINKEBELL. in beslag genomen

Icoon KunstDe Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft gisteren in samenwerking met een hondengeleider van de politie Amsterdam-Amstelland honderd hamsters van kunstenares Katinka Simonse (TINKEBELL.) in beslag genomen. De kunstenares liet tot woede van dierenbeschermers in haar project 'Save the Pets' honderd hamsters rondrennen in felgekleurde ballen in haar galerie aan de Eerste Jan Steenstraat.

Volgens de Dierenbescherming werd het welzijn van de hamsters ernstig geschaad. De dieren zaten 4 uur lang in een bol opgesloten en hadden geen vrije keuze of ze wilden rennen, slapen, eten of drinken.

De knaagdieren zijn naar een opvang gebracht. Er volgt nu een gerechtelijke procedure waarbij het Openbaar Ministerie bepaalt of TINKEBELL. met haar project door mag gaan.

De kunstenares doet middels haar alter-ego 'TINKEBELL.' alle langere tijd onderzoek naar het begrip empathie met betrekking tot de dubbelzinnige moraal zoals deze zich uit bij dieren- en milieuactivisten. Ze vraagt zich af of de Dierenbescherming nu ook invallen gaat doen bij mensen die thuis hamsters in de bollen stoppen.

''Ik probeer normaal gedrag in een andere context te laten zien. Kinderen met hamsters stoppen ze ook in zo'n bol.'' Ze wil vandaag de tentoonstelling gewoon weer laten doorgaan.

Foto: TINKEBELL.
Meer foto's en info staan hier

Met dank aan mouthman en GSMboy voor de submit.

Swingen in India

India is een mooi maar vreemd land, aan de ene kant vasthoudend aan oude tradities en aan de andere kant de Westerse wereld met open armen binnen halen, en op de een of andere manier slagen ze er voorlopig nog in die spagaat vol te houden.

Ook op muziekgebied doen ze hetzelfde, moderne muziek maar altijd met veel India gemengd, vaak slecht, vaak fout. Maar altijd hetzelfde probleem waar zingen ze nu toch over. Nu is zelfs dit geen vertaling maar meer een fonetische vertaling, en die is waarschijnlijk leuker dan de echte vertaling...

Met dank aan Maxzter voor de submit

Akkoord over hoofddoekjes in Turkije

De regerende partij in Turkije, de AK van premier Recep Tayyip Erdogan, heeft een akkoord over het dragen van hoofddoekjes bereikt met de conservatieve nationalisten van de MHP die in de oppositie zitten. Dit hebben beide partijen gisteren in een gezamenlijke verklaring laten weten.

Erdogan wil een verbod op de dracht van hoofddoekjes ongedaan maken. De populaire AK heeft een grote meerderheid in het parlement maar is voor een tweederde meerderheid toch op derden aangewezen.

De grondwet moet worden gewijzigd om het gevoelige onderwerp van hoofddoekjes aan te pakken. Vrouwen mogen die bijvoorbeeld volstrekt niet dragen op de universiteit. De wijziging van dat verbod vereist een verandering van de grondwet met een meerderheid van tweederde van de volksvertegenwoordigers.


Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.

Geen radarcontroles door de politie

Icoon PolitieDe kans dat je vandaag geflitst wordt is een stuk kleiner dan normaal. De mobiele flitsteams en radarcontroleurs van de politie staken namelijk vandaag. Vanaf 08.00 uur tot 16.00 uur leggen ze het werk neer, vanwege de acties voor een nieuwe cao. Volgens de politiebond ACP betekent het niet dat hardrijders onbeperkt hun gang kunnen gaan. De verkeersdienst is gewoon aan het werk en ook de flitspalen doen het.

Verder zijn er vandaag politieacties in Rotterdam en bij de spoorwegpolitie. Burgemeester Rombouts van Den Bosch heeft de eerste divisiewedstrijd van zondag tussen FC Den Bosch en TOP Oss afgelast vanwege aangekondigde acties van de politie.

De politieacties zijn inmiddels uitgegroeid tot de grootste politieacties in de Nederlandse geschiedenis. Afgelopen woensdag staakten korpsen door het hele land. De weken daarvoor hielden ze estafettestakingen.

Met dank aan mouthman voor de submit.

Wekelijkse update PlayStation Store

Zoals gewoonlijk heeft de PlayStation Store weer zijn wekelijkse update gehad. De Nederlandse Store heeft maar een magere update gekregen, maar op de Amerikaanse store is weer genoeg te vinden. Zo kun je daar alvast de demo van Devil May Cry 4 en The Club downloaden. Hieronder volgt de gebruikelijke lijst van de updates.

Nederlandse Store:

* Pixeljunk Monsters (€4,99)

* Judge Dredd PSone (€4,99)

* Civilization Revolution trailer

* Call of Duty IV thema

Amerikaanse Store

* Devil May Cry 4 Demo (639Mb)

* The Club Demo (1.70Gb)

* PixelJunk Monsters ($7.99)

* Folklore™ Create-a-Creature Winner Add-On (GRATIS)

* Stranglehold Map Pack Add-On ($14.99)
Bevat 10 nieuwe maps en 24 nieuwe multiplayer skins

* Need for Speed ProStreet Extender Pack Premium Car Bundle #1 ($5.99)
Aston Martin DBR9, Porsche Carrera GT, Lamborghini Gallardo Superleggera, Porsche 911 GT3 RS, Lancia Delta Integrale Evo, Dodge Challenger Concept.

* Need for Speed ProStreet Extender Pack Premium Car Bundle #2 ($5.99)
Koeniggsigg CCX, Mercedes-Benz SL65 AMG, Aston Martin DB9, Audi R8, Porsche 911 GT3, Honda S2000.

* Rock Band add-on Oasis Pack ($5.49)
Bevat de volgende nummers, welke ook los zijn te kopen voor $1,99 per stuk
"Don't Look Back in Anger"
"Live Forever"
"Wonderwall"

* Tony Hawk's Proving Ground Stevie Williams' Skater Profile trailer

* Step Up 2: The Streets Trailer

* Dragon Wars Trailer

* PixelJunk Monsters thema

* Lemmings thema

Hollands Next Porn-model maakt tasjes

Icoon ShowbizzKim Feenstra, vooral bekend van haar verleden als dievegge en callgirl maar ook winnaar van Next Top Model 2007, komt met een eigen tasjeslijn. De collectie heet Key 2 Inspire Me, oftewel KIM, en wordt op zeven februari gelanceerd. De lijn is onderdeel van de Bagsac wintercollectie 2008/2009.

Kim is inmiddels een veelgevraagd model. Ondanks, of misschien dankzij haar verleden. Zo doken er vorig jaar diverse naaktfoto's op die Kim ťn haar advocaten bestempelden als kinderporno. Ze was zeventien toen ze die foto's liet maken. Overigens was er geen porno op te zien, alleen wat naakt. Wie interesse heeft in een tasje van Kim, die komt in tien modellen en drie stijlen, moet nog even wachten. Ze komen namelijk pas in augustus 2008 op de markt en kosten tussen de 40 en 80 euro. Of de tasjes een extra beveiliging hebben tegen diefstal is niet bekend.


Kim heeft het lekker druk.

3FM-dj Michiel Veenstra verdient 3000 netto

Icoon RadioDat niet elke bekende radio-dj een grootverdiener is blijkt wel uit het interview dat weekblad Revu had met Michiel Veenstra. De 3FM-jock verdient 3000 euro netto per maand. Daarvoor maakt hij 15 uur radio per week.

Waar collega's als Edwin Evers en Ruud de Wild op jaarbasis minstens een miljoen verdienen en Giel Beelen ook ettelijke tonnen mag opstrijken per jaar moet Veenstra het doen met kruimels. Zelf heeft hij er niet veel last van. "Toen ik ging solliciteren bij 3FM wilden zaakwaarnemers voor mij onderhandelen. Ik heb dat laten gaan, omdat ik zelf veel te bang was niet aangenomen te worden. Want ik wilde zo graag."

Veenstra heeft zich onlangs op de kaart gezet door in het Glazen Huis te zitten. Overigens stond hij eenmaal op het punt het huis te verlaten omdat hij het emotioneel niet aankon. Maar hij hield vol en zijn naamsbekendheid is enorm gegroeid. Zijn ruzie met Erik de Zwart, zijn baas toen hij producer was bij Radio538, is trouwens helemaal uitgepraat. "Hij vond mij lange tijd een enorme lul omdat ik weg ben gegaan om een eigen bedrijfje te beginnen. Na afloop stuurde hij me nog een leuk smsje."


Veenstra, tweede van links, is nog geen grootverdiener.

Op het Forum is er een slowchatreeks over 3FM, waar Veenstra Veenstra zelf ook in meepraat.
Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.