Doodrijder eist schadevergoeding

Icoon FinancieelDe Spaanse zakenman Tomas Delgado Bartolomé eist een compensatie van 20.000 euro voor de autoschade die hij bij een botsing opliep. Hij vordert dit bedrag van de familie Iriondo, die bij de botsing zoonlief Enaitz verloor.

Het is de achtste maand van 2004. Zakenman Tomas Delgado heeft wat alcohol op maar niet meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid. Hij stapt in zijn audi A8, en begint keihard te scheuren. Op een weg waar hij hooguit 90 mag, rijdt hij met 173.9 km/u wanneer hij in botsing komt met de fietsende Enaitz. Als gevolg van de botsing vliegt Enaitz zo'n achttien meter de lucht in. De jongeman had geen reflecterende kleding en/of helm op. Hij sterft. In de daarop volgende juridische verwikkelingen komen de beide partijen al gauw tot een overeenkomst. Delgado's verzekeringsmaatschappij keert zo'n 30.000 uit aan de nabestaanden van Enaitz. Justitie gaat niet tot vervolging over, omdat beide partijen in gebreke zijn gebleven.

Vier jaar later bedenkt Delgado zich. Bij de fatale botsing zou zijn auto 14.000 euro aan schade hebben opgelopen. Voor het huren van een andere auto was de beste man nog eens 6.000 euro kwijt. Hij wil deze kosten alsnog verhalen op de nabestaanden. Tegen de krant El Pais laat hij weten: "Ik ben ook een slachtoffer in dit alles. Je kunt het probleem van de jongen niet oplossen, maar wel dat van mij".

Eniatz Iriondo werd 17 jaar.