'Drie biggetjes te beledigend voor moslims'

Icoon FilmDe tekenfilm 'De wolf en de drie biggetjes' is volgens een Britse commissie van wijze mannen mogelijk beledigend voor islamitische medeburgers. Biggetjes zijn namelijk jonge varkens en volgens het islamitische (en joodse) geloof onrein.

De tekenfilm behoort op Britse scholen tot de lesstof. De wolf krijgt het stenen huis van het hardst werkende biggetje namelijk niet omgeblazen. Die van de twee andere biggetjes, die uit luiheid een huis van stro en hout maken, wel. Hard werken loont, is de onderliggende boodschap van het sprookje.

De Britse semi-overheidsinstelling Becta pleit vanwege het mogelijke beledigende effect op een verbod van de cartoon. In een nieuw te maken digitale versie zouden de biggetjes moeten worden vervangen door bouwvakkers, menen sommigen. Maar een meerderheid van Becta voorziet ook daarbij problemen. De bouwsector zou zo in een kwaad daglicht kunnen worden gesteld. ''Bouwvakkers moeten juist een rolmodel zijn voor kinderen.''

In het verleden heeft Engeland wel eens meer kinderverhalen gecensureerd omdat het andere culturen 'pijn' zou doen. Zo is het zwarte schaap veranderd in het regenboog schaap, om raciale geschillen te voorkomen. De zeven dwergen van Sneeuwwitje zijn beledigend voor de kleinere medemens. En Humpty Dumpty uit Alice in Wonderland moest weg vanwege overgevoelige kindjes die wel eens bang kunnen worden voor het grote ei.

De politiek-correcte Britse commissie handelt overigens niet op voordracht van moslims. De media citeerde althans Britse moslims die de uitspraak bekritiseerden en juist aangaven er geen enkel probleem mee te hebben als het sprookje over de wolf en de drie biggetjes op openbare scholen wordt vertoond. Tahir Alam, directeur van een Engelse moslimschool: ''We voelen ons er helemaal niet door beledigd.''Beledigend'

Met dank aan PPL voor de submit.