RTL en Verlinde veroordeeld voor lasteren

Rob (R@b)
Icoon JustitieRTL Boulevard-presentator Albert Verlinde en RTL Nederland moeten Edwin de Roy van Zuydewijn enige duizenden euro's schadevergoeding betalen. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank gisteren geoordeeld in een geding dat was aangespannen door de ex-man van prinses Margarita.

Verlinde koppelde in december in een uitzending van RTL Boulevard zaken als ''oplichting'' en ''dingen achterover drukken'' aan De Roy van Zuydewijn. Volgens de rechter zijn dit lichtvaardige verdenkmakingen waartegen hij beschermd dient te worden. RTL en Verlinde moeten een voorschot van 1.500 euro betalen. Het uiteindelijke bedrag wordt in een bodemprocedure over immateriële schadevergoeding bepaald. Ook draaien RTL en Verlinde op voor de gemaakte proceskosten van 1.366 euro. De Roy van Zuydewijn had 10.000 euro geëist van RTL Nederland en 15.000 euro van Verlinde.

Een andere opmerking die Verlinde maakte en die De Roy van Zuydewijn beschouwde als een kwetsende verkapte doodsverwensing, was volgens de rechter niet strafbaar. Verlinde zei: ''Weet je hoe dat programma vroeger heette? Onder de tram. Ik wou dat het nog zo heette als ik aan De Roy van Zuydewijn denk.'' Volgens de rechter was dit duidelijk satirisch bedoeld.