Rechter geeft mishandelaars hogere straf

Icoon JustitieDrie Friezen die vorig najaar in Lemmer een man bruut mishandelden, zijn tot fors hogere straffen veroordeeld dan de officier van justitie had geëist. Het slachtoffer zou de vriendin 'ontvoerd' hebben van één van de mannen. Daarom besloten ze de vrouw terug te halen.

De inwoner van Lemmer werd bij zijn bedrijfspand tegen het hoofd geschopt, toen hij op de grond lag. Ook werd hij meerdere keren met een houten blokhamer op het hoofd geslagen. Hierdoor heeft hij een blijvende gehoorbeschadiging opgelopen.

De hoogste straf was voor de mepper met de blokhamer: Deze 26-jarige inwoner van Joure kreeg 48 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk. De eis tegen hem was 24 maanden met 8 voorwaardelijk. Een 27-jarige inwoner uit Scharsterbrug - de man die vond dat zijn vriendin was 'ontvoerd' - kreeg 36 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk. Dezelfde straf kreeg een 23-jarige man uit Langelille. Tegen hen was 18 maanden met 6 voorwaardelijk geëist.

De rechtbank legde hogere straffen op dan geëist, om ''het onrecht zoveel mogelijk te compenseren''. In dit verband wijst zij erop dat in de samenleving een brede overtuiging bestaat dat tegen dit soort geweld krachtig moet worden opgetreden. De drie moeten het slachtoffer ook een paar duizend euro schadevergoeding betalen.